!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 588, 12 Νοεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση για το έγκλημα στα μνημεία της Κύπρου

«Αποστολή» σε Ηρακλειά και Δονούσα

Εκδήλωση μνήμης στον Ράλλη Κοψίδη




Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα το
"Αποδοτικό Διάβασμα"


Μαθαίνουμε να διαβάζουμε
στη νέα βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Έκθεση για το έγκλημα στα μνημεία της Κύπρου

Τα ίχνη κλεμμένων κειμηλίων από 550 εκκλησίες και μοναστήρια στα Κατεχόμενα αναζητούν σε όλο τον κόσμο το Μουσείο και το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Φωτογραφίες από τους ναούς αυτούς, καθώς και από κειμήλια, περιλαμβάνει η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα», που φιλοξενείται μέχρι τις 17 του μήνα στον πολυχώρο τέχνης Remezzo του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε χθες το βράδυ τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ζωντανή, είναι πολλών χιλιάδων ετών και δεν μπορεί να ξεγραφτεί τόσο εύκολα, όσο και αν η κατοχική δύναμη προσπαθεί να το κάνει αυτό.

Όπως δήλωσε ο βυζαντινολόγος, διευθυντής του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου Χ. Χοτζάκογλου, δεν είναι πάντα εύκολη η επιστροφή των κειμηλίων στην Κύπρο, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. «Πρέπει να έχουμε φωτογραφικό υλικό από κάθε αντικείμενο πριν από το 1974, οπότε έγινε η τουρκική εισβολή, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για τα δεδομένα της εποχής. Παρ' όλα αυτά, έχουμε ήδη αποδείξει την κυριότητα για περίπου 250 αντικείμενα και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού από οποιονδήποτε θα μπορούσε να έχει κάτι σχετικό στο αρχείο του.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι ομογενείς, τουρίστες ακόμη και άνθρωποι που παντρεύτηκαν σε κάποιες εκκλησίες και δεν γνωρίζουν ότι η γαμήλια φωτογραφία τους μπορεί να αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για τα κειμήλια μιας εκκλησίας», ανέφερε ο κ. Χοτζάκογλου.

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με χορούς από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Πόντο, παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Γενικός Πρόξενος κ. Κώστας Ψευδιώτης, ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ κ. Κώστας Σταματάρης, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Βορείου Ελλάδας κ. Παντελής Παντελίδης, εκπρόσωποι των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου και Ελλάδας και των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» σε Ηρακλειά και Δονούσα

Κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, παρέδωσε 80 δέματα αγάπης, με τρόφιμα στερεάς τροφής στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφανίου.

Σκοπός της Αποστολής η ενίσχυση εμπερίστατων συνανθρώπων μας στα νησιά της Μητροπόλεως, την Ηρακλειά και τη Δονούσα, που πλήττονται από την κρίση και αντιμετωπίζουν τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί σε παιδιά στα Κέντρα Υγείας, στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά.

Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος εξήρε την Αποστολή για τη βοήθεια και τη στήριξη της στα παιδιά των ανασφάλιστων οικογενειών. "Πολλοί θεωρούν ότι η κρίση δεν ακουμπά τους νησιώτες. Κάνουν λάθος! Ο τουρισμός στον τόπο μας δημιουργεί κοινωνικά άκρα: τους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς. Υπάρχουν νησιά όπως Ηρακλειά, η Δονούσα, που οι κάτοικοί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Σε αυτούς αλλά και σε πολλούς άλλους η βοήθεια της Αποστολής αποτελεί μια μεγάλη ανάσα στον ανηφορικό δρόμο που διαβαίνουν. Η Εκκλησία μας, ο Αρχιεπίσκοπος στέκονται δίπλα τους".

Για τους εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά ο κ. Δήμτσας τόνισε: "Είμαστε με τον ΙΣΑ εδώ για να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας. Η Εκκλησία μας δεν λογαριάζει χιλιομετρικές αποστάσεις και σύνορα, προκειμένου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσει τα παιδιά της".

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση μνήμης στον Ράλλη Κοψίδη

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. το «Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας» πραγματοποιεί εκδήλωση για τον Γλυφαδιώτη καλλιτέχνη Ράλλη Κοψίδη (Κάστρο Λήμνου 1929 – Γλυφάδα 2010). Ομιλητές θα είναι ο ζωγράφος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού “Arthina” Μιχαήλ Αγγελάκης και ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Κώστας Καλαπανίδας.

Ο Ράλλης Κοψίδης γεννήθηκε στο Κάστρο Λήμνου το 1929, με καταβολές από την Αλεξανδρούπολη. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως (1948-49). Από το 1949 και για τέσσερα χρόνια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Ανδρέα Γεωργιάδη. Από το 1953 ως το 1959 μαθήτευσε κοντά στο Φώτη Κόντογλου και συνεργάστηκε μαζί του στην εικονογράφηση διαφόρων Ιερών Ναών. Ανέλαβε ακόμα την αγιογράφηση εκκλησιών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στο Βέλγιο (μοναστήρι Cheverogne) και στη Γενεύη, στο ναό του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy.

Παρουσίασε την εργασία του σε 15 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στη Κατερίνη και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πήρε μέρος σε πανελλήνιες και σε άλλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Κολωνία 1976. Στη Γιαουντέ του Καμερούν 1980. και σε δύο εκθέσεις που οργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη: Στο Δουβλίνο 1979 και στις Βρυξέλλες 1988. Το 1989 η Εθνική Πινακοθήκη οργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα του ζωγραφικής και χαρακτικής στην Αθήνα και Αλεξανδρούπολη.

Έργα του βρίσκονται: στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Μουσείο Βορρέ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στη Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στη Πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Μύρινας Λήμνου, στη Βαλκανική Πινακοθήκη Κοντιά Λήμνου, στη Συλλογή Καγκελάρη και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκτός από ζωγράφος και χαράκτης ο Ράλλης Κοψίδης είναι δόκιμος πεζογράφος με αξιόλογη επίδοση στην συγγραφή και εικονογράφηση βιβλίων. Από το 1972 έως το 1974 ασχολήθηκε με την έκδοση του περιοδικού Κάνιστρο. Έχει γράψει και έχει εικονογραφήσει τα βιβλία: Σταυροί στον Άθωνα, 1963. Εξοχή, 1964. Προσκυνητάρι της Αίγινας, 1965. Το Άδυτον-15 ξυλογραφίες για το Άγιο Όρος, 1968. Μάνη η Πολύπυργος, 1972 (έκδοση Κάνιστρου). Σπίτια Ελληνικά, 1973 (έκδοση Κάνιστρου). Ρακένδυτοι, 1976. Κάστρο Ηλιόκαστρο, 1980. Τα κουρσούμια και άλλα ιστορήματα, 1985. Στα μπάζα του Λαυρίου, 1985. Το Τετράδιο του Γυρισμού, 1987. Έγραψε ακόμα και πολλά άρθρα σε διάφορα περιοδικά καθώς και κείμενα για φυλλάδια που εκδόθηκαν με την ευκαιρία των ατομικών του εκθέσεων.

«Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας», Ανδρέα Παπανδρέου 129 στη Γλυφάδα

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ