!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 570, 19 Ιουλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή του Μακαριωτάτου στην πολιτική ηγεσία του τόπου και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η πυρκαγιά αποτελεί ύβρη στο πρόσωπο του Θεού»

«Πρέπει να σταματήσει η ροή μεταναστών στα αστικά κέντρα»

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Τα Ορέστεια "



Νικόλαος Γραίκος


Ο ζωγραφικός χώρος στην ελληνική
εκκλησιαστική ζωγραφική
(19ος – αρχές 20ου αι.)
στοιχείο «συνέχειας» ή «ασυνέχειας»
της «παράδοσης»;




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επιστολή του Μακαριωτάτου στην πολιτική ηγεσία του τόπου και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την επιστολή που απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τους Αρχηγούς των Κομμάτων της Βουλής, τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, τον Γ.Γ. Θρησκευμάτων, τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. στην Ελλάδα και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων γνωστοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος στους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η επιστολή αναφέρεται στα ζητήματα της φορολόγησης της Εκκλησίας, της μισθοδοσίας των κληρικών, των εσόδων της Εκκλησίας και του κοινωνικού Της έργου «για να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων».

Αναλυτικά η επιστολή:

Με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και της μισθοδοσίας των κληρικών Της, των οποίων οι συντάκτες, κατά παράβαση οιασδήποτε έννοιας δεοντολογίας, αποφεύγουν να απευθύνουν σχετικά ερωτήματα στο αρμόδιο Γραφείο Τύπου για τη σφαιρική ενημέρωσή τους, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις παρακάτω διευκρινήσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας :

Α. Η φορολόγηση της Εκκλησίας. Οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων ανεξαιρέτως των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23.4.2010 με τον Ν. 3842/2010. Έκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος καταβάλλουν: 1) φόρο για τα ακίνητά τους και μάλιστα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας, 2) φόρο επί των κατ΄έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή ύψους 20% επί της αξίας τους, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες, 3) συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%, 4) προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου, 5) φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους, 6) τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών. Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο όλους τους φόρους, που είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν και να αποδίδουν και όλοι οι ιδιώτες φορολογούμενοι κατά τις συναλλαγές τους με τρίτους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ κ.λπ.). Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται, κατά την φορολογική νομοθεσία, μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων. Η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέβαλαν συνολικά κατά το έτος 2011 φόρους ύψους 12.584.139,92€.

Β. Η μισθοδοσία των κληρικών. Η μισθοδοσία των κληρικών καταβάλλεται από το Δημόσιο ως συμβατική υποχρέωσή του, την οποία ανέλαβε από το 1833 έναντι της Εκκλησίας, εφόσον το 65% (2/3) της τότε αγροτικής και αστικής ακίνητης περιουσίας Της περιήλθε σε αυτό. Έκτοτε και έως σήμερα, το 96% της εναπομείνασας ως άνω περιουσίας έχει - μονομερώς (με διάφορους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας) ή με δωρεές της Εκκλησίας - περιέλθει επίσης στο Δημόσιο. Οι μεγαλύτερες μαζικές παραχωρήσεις αγροτικών ακινήτων της Εκκλησίας στο Κράτος έγιναν προς αρωγή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), καθώς και των ακτημόνων καλλιεργητών μετά το 1945. Τα σημαντικότερα δε δημόσια κτίρια της πρωτεύουσας (ακαδημαϊκά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.ά.) έχουν ανεγερθεί σε ακίνητα, που παραχωρήθηκαν δωρεάν από την Εκκλησία για τον σκοπό αυτό.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους, και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το Κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι΄ αυτές, ελλείψει χρηματικών πόρων των Δήμων. Σημειωτέον ότι ο μισθός του διακόνου και του πρεσβυτέρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθορίζεται από τον ίδιο νόμο που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και υπόκειται στις ίδιες περικοπές και φορολογικές κρατήσεις.

Γ. Τα έσοδα της Εκκλησίας. Τα έσοδα της Εκκλησίας προέρχονται από τα μισθώματα των εναπομεινάντων ακινήτων Της, τα μερίσματα από τραπεζικές μετοχές και τις εθελοντικές εισφορές των πιστών. Σημειωτέον ότι με νόμο, από το 2008, έχει διακοπεί η καταβολή μερισμάτων στους μετόχους των τραπεζών, ενώ και η κτηματαγορά διέρχεται μεγάλη κρίση. Παρόλα αυτά τον Οκτώβριο 2010 η Εκκλησία της Ελλάδος στήριξε την ελληνική οικονομία συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος με το ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ, που προήλθε από τραπεζικό δανεισμό. Οι μετοχές αυτές σήμερα, πέραν του ότι δεν αποδίδουν μέρισμα, έχουν σχεδόν μηδαμινή αξία μεταπώλησης. Ας υπογραμμιστεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή εν γένει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Δ. Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Οι Ι. Μητροπόλεις, οι Ι. Ναοί και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, χωρίς διακοπή, και φυσικά ιδιαιτέρως τώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται, αναπτύσσουν πλήθος δράσεων και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών για την ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη. Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος λειτουργεί: 2.325 φιλόπτωχα ταμεία, 10 βρεφονηπιακούς σταθμούς, 10 παιδικούς σταθμούς, 19 στέγες γερόντων στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 66 στις Ι. Μητροπόλεις, 13 θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, 8 ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, 10 νοσοκομεία – ιατρεία, 7 ιδρύματα ψυχικής υγείας, 6 ξενώνες για αστέγους, 1 ξενώνα για φιλοξενία συνοδών ασθενών, 36 οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, πολλά ιδρύματα παιδικής προστασίας, πάνω από 200 κέντρα δωρεάν σίτισης με συνεχή αύξηση των προσφερομένων μερίδων φαγητού, κοινωνικά παντοπωλεία, σημεία δωρεάν διανομής ειδών ένδυσης και υπόδησης και φοιτητικά οικοτροφεία.

Οι φιλοξενούμενοι στις πάσης φύσεως κοινωνικές υποδομές της Εκκλησίας κατά το έτος 2011 (διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανήλθαν στον αριθμό των 5.862 ατόμων. Λειτουργούν επίσης 54 κατασκηνώσεις, όπου φιλοξενούνται ετησίως περισσότερα από 15.000 παιδιά. Επιπλέον, λειτουργεί υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου για την υποδοχή των μεταναστών και την παροχή νομικής τους υποστήριξης στην υποβολή αιτήματος ασύλου. Ακόμη ας ληφθεί υπόψη ότι χορηγούνται καθημερινά χρηματικά βοηθήματα σε απόρους και υποτροφίες σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές. Συνολικά κατά το έτος 2010 όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος δαπάνησαν για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο το ποσό των 96.234.510,47 ευρώ.

Ας ληφθεί υπόψη ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν στην Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους, στην Εκκλησία της Κρήτης και στις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που αποτελούν διοικητικά ανεξάρτητες (και διαφορετικές της Εκκλησίας της Ελλάδος) εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες κατά το ελληνικό δίκαιο.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την αποστολή του παρόντος, προκειμένου να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων.

Κορυφή σελίδας


«Η πυρκαγιά αποτελεί ύβρη στο πρόσωπο του Θεού»

Στην φλεγόμενη περιοχή Καστριτσίου και Πλατανίου Πατρών βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εμπερίστατους κατοίκους της περιοχής, αλλά και να δώσει δύναμη στους Πυροσβέστες και τα άλλα κλιμάκια που αγωνίζονται για την κατάσβεση της φοβερής πυρκαγιάς.

Ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε στον τόπο της καταστροφής με την ηγεσία της Αστυνομίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Αχαΐας, πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Κοντά στους δοκιμαζομένους ανθρώπους, βρίσκονται οι ιερείς των Ενοριών της φλεγόμενης περιοχής, με τους οποίους συναντήθηκε ο Σεβασμιώτατος και έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τονώνοντας παράλληλα το ηθικό τους.

Στους ιερούς Ναούς και τις Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών τελούνται δεήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ των άλλων:

«Λυπάμαι βαθειά για την φοβερή καταστροφή, η οποία συντελείται μέχρι αυτή την ώρα στην ωραιότερη περιοχή της Πάτρας. Η πυρκαγιά αυτή, που απ’ ότι φαίνεται την έβαλε επίτηδες ανθρώπου χέρι, αποτελεί ύβρη στο πρόσωπο του Θεού, που μας χάρισε την φύση, το περιβάλλον, για να μπορούμε να ζούμε και να αναπνέουμε.

Συμπαραστέκομαι πατρικά, σε όσους βλέπουν τις περιουσίες τους, να καταστρέφονται και εύχομαι με την βοήθεια του Θεού και με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και του Αγίου Ανδρέου, να σταματήσει το μεγάλο κακό.

Επίσης, παρακαλώ τον Θεό να δίνει δύναμη στους έχοντας την ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας κατάσβεσης της φωτιάς και σε όλες τις δυνάμεις, πυροσβεστική κ.λ.π. που από ξηράς και αέρος αγωνίζονται για να σβήσουν το πύρινο μέτωπο....».

Κορυφή σελίδας


«Πρέπει να σταματήσει η ροή μεταναστών στα αστικά κέντρα»

Ημερίδα στο Ινστιτούτο Καραμανλής

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας χθες το απόγευμα σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών ανέφερε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεταξύ 1,3 και 1,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, νόμιμοι και παράνομοι,.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, η αριθμητική αυτή εκτίμηση προκύπτει από τον αριθμό αλλοδαπών (νομίμων και παρανόμων) που είχαν απογραφεί το 2001 και ανέρχονταν σε 762.000 ανθρώπους.

Στη συνέχεια, ανέφερε, με το μεταναστευτικό νόμο του 2005 και το συμπληρωματικό του 2007 νομιμοποιήθηκαν 161.259 άνθρωποι. Με το μεταναστευτικό νόμο του 1997 είχαν ήδη νομιμοποιηθεί 327.000 άνθρωποι, σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι συνολικά από το 2005 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 550.000 συλλήψεις παρανόμων αλλοδαπών (σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερες από μια για το ίδιο άτομο).

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων Frontex, επισήμανε, 120 έως 350 άτομα προσπαθούν ημερησίως να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, πρόσθεσε, οι αλλοδαποί συμμετέχουν πολλαπλάσια από τους Έλληνες σε βίαια εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες και βιασμοί, ενώ κυριαρχούν στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας με τα κλεψίτυπα CD's και DVD's. «Το αποτέλεσμα είναι» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης «ότι έχει δικαίως δημιουργηθεί στους Έλληνες αίσθημα φόβου και ανασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ανακοίνωσε ότι εκκρεμούν 30.000 παλαιοί φάκελοι και ότι καθημερινά γίνονται 150 - 200 αιτήσεις.

Σχετικά με τα Κέντρα Υποδοχής και τα Κέντρα Κράτησης υπογράμμισε ότι πρόκειται για κλειστές δομές και ότι χρειάζονται εγκαταστάσεις για 5.000 - 6.000 άτομα στον Έβρο και για τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε «για την ορθή λειτουργία του συστήματος χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής όσων λαθρομεταναστών συλλαμβάνονται και υποβάλλουν αίτηση ασύλου».

Τόνισε, επίσης, ότι για τα Κέντρα Υποδοχής και τα Κέντρα Κράτησης που σχεδιάζεται να είναι κλειστές δομές, θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.

Άμεσος στόχος, είπε, είναι να σταματήσει η ροή των παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών προς τα αστικά κέντρα και οι παράλληλες μαζικές συλλήψεις τους στα αστικά κέντρα. Παράλληλα, τόνισε ότι «προτεραιότητα στις απελάσεις θα δοθεί σε ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για δημόσια τάξη και δημόσια υγεία».

Ο κ. Στυλιανίδης κατέληξε ότι στο εξής θα τηρούνται οι προθεσμίες στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και ότι για τον σκοπό αυτό θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις στην Ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου, που αναμένει για περισσότερο από ένα χρόνο να στελεχωθεί.

Κορυφή σελίδας


1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Τα Ορέστεια "

Το πρώτο ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Τα Ορέστεια " διοργανώνεται στη μνήμη του 19χρονου χορευτή Ορέστη-Κωνσταντίνου Μυλωνάκη που χάθηκε πρόωρα πέρυσι την ίδια μέρα.

Ο Ορέστης ήταν αριστούχος φοιτητής του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχασε τη ζωή του προσφέροντας εθελοντική εργασία στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς. Τη μνήμη του τίμησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιερώνοντας υποτροφία στο όνομά του και δίνοντας το όνομά του σε ένα νέο είδος φυτού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον Πάρνωνα. Το φυτό ονομάστηκε Allium Orestis.

Τιμώντας τη μνήμη του καταθέτουν και οι πολίτες της Βάρης το δικό τους στεφάνι με τον τρόπο που ξέρουν πως ο Ορέστης αγαπούσε: Χορεύοντας.

Συμμετέχουν:

Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης (Δημήτρης Φανουργάκης)- Κρήτη

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης «ΧΟΡΕΙΑ» (Φώτης Βελισσαρόπουλος)- Πάρος

Λαογραφικός και Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» ( Γιώργος Βελισσαρόπουλος)- Φλώρινα

Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη» (Γιάννης Γαντζίας)-Λευκάδα

Σύλλογος Ποντίων Αργυρούπολης (Άκης Καρεπίδης) - Πόντος

Λαογραφικός Όμιλος Βάρης ( Βάνα Σαλταπίδα ) - Βάρη , Ρωμυλία

Περίβολος Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, Κόρμπι Βάρης,

Διοργάνωση: " Λαογραφικός Όμιλος Βάρης ΣΕΜΕΛΗ " υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ