!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 564, 21 Ιουνίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος

Μνημόνιο συνεργασίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και του Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας

Σκέψεις επάνω στην ορθόδοξη εικονογραφία

«Ευλογείτε ποταμοί τον Κύριον…ποταμοί του κόσμου»
Καλοκαιρινό αφιέρωμα του 89,5







Ο άγιος Νεκτάριος και η στάσις του
έναντι των αιρέσεων και των σχισμάτων


του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως
και Πρεβέζης, κυρού Μελετίου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί στις 5.45 ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος σε ηλικία 79 ετών. Ο Μακαριστός μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω προβλήματος της υγείας του από τον περασμένο Νοέμβριο, έκλεισε τα μάτια του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλεία στα Φλάμπουρα, όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες.

Γεννήθηκε το 1933 στην Αλαγονία Καλαμάτας. Πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας-Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1980. Συγγραφέας πολλών βιβλίων είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πόνημά του «Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος».

Ο Μακαριστός έδωσε μεγάλη ώθηση στο κήρυγμα και στην εξομολόγηση. Έτσι, συγκρότησε από τους μορφωμένους κληρικούς της Μητροπόλεως Νικοπόλεως μία ομάδα κατηχητών και ιεροκηρύκων (20 ιερομονάχων και 10 ιερέων) και μία πνευματικών-εξομολόγων (10 ιερομονάχων και 20 ιερέων), που έχουν αναλάβει τους ευαίσθητους αυτούς τομείς της εκκλησιαστικής ζωής και δράσης. Σε δηλώσεις και συνεντεύξεις που έχει δώσει, επικρίνει την επικέντρωση κλήρου και λαού σε θέματα που αποπροσανατολίζουν την Εκκλησία από το ένα και μοναδικό έργο της και τονίζει ότι πρώτη και μοναδική προτεραιότητα για την Εκκλησιαστική ιεραρχία πρέπει να είναι η ποιοτική εξύψωση του κλήρου· η μετατροπή των τελετουργών σε ιεραποστόλους· που τα έργα τους θα λάμπουν έμπροσθεν των ανθρώπων και θα τους κάνουν να ενώνονται στην ευχαριστιακή σύναξη της δοξολογίας του Θεού και του Χριστού Του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του:

"Κλήρο χρειαζόμαστε. Κλήρο καλό. Ένα κλήρο, που να μπορεί να μαζέψει το δεκαεξάχρονο αγοράκι, πού σε μία αποθέωση και αποχαλίνωση του υποκειμενισμού θέλει να έχει γνώμη, ίση -αν μη και μεγαλύτερη- με τον απόστολο Πέτρο. Χρειαζόμαστε μία ανασύνταξη πνευματική. Να βροῦμε τούς πνευματικούς μας στόχους. Μέσα στα πλαίσια του αληθινού πνεύματος του Χριστού και της Ορθοδοξίας.

Δεν είναι σωστό, δεν κάνει να χωρίζομε τους αδελφούς μας σε πιστούς και σε άπιστους. Η διάκριση αυτή είναι αντιθεολογική. Ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος λέγει, ότι δεν υπάρχουν άπιστοι. Ολιγόπιστοι υπάρχουν. Άπιστοι δεν υπάρχουν. Και ο Κύριος με την παραβολή των ζιζανίων μας είπε, ότι δεν πρέπει να απορρίπτομε κανέναν. Ούτε τον θεωρούμενον, σαν το χειρότερο κατακάθι του υποκόσμου. Γιατί και γι' αυτόν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, που μπορεί να την χάσει ο θεωρούμενος επίγειος άγγελος αν...Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καζάνι. Και βράζομε στο ίδιο καζάνι. Και για όλους μας ισχύει μία συμβουλή: Να αγωνιζόμαστε κάθε ημέρα να κάνομε ένα μικρό πνευματικό βήμα προς τον Χριστό, που είναι η ζωή και η Ανάστασις ημών. Στον Χρίστο πάμε κοντά μόνο με την αγάπη και με τα καλά έργα.

Μόνον έτσι πάμε λίγο "μπροστά". "Μπροστά" πηγαίνουμε μόνον, όταν πηγαίνουμε πνευματικά "μπροστά". Τότε ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα. Με την χάρη και με την δύναμη του Χριστού. Αυτώ η δόξα".

Φρόντισε ακόμη, για την πνευματική καθοδήγηση του λαού με το γραπτό κήρυγμα: μηνιαίο φυλλάδιο πνευματικής οικοδομής Η ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ (23.000 αντίτυπα τον μήνα μοιράζονται δωρεάν στους εκκλησιαζομένους) και ένα μεγάλο κατάλογο πνευματικών βιβλίων εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και της Μονής Προφήτου Ηλία, πολλές από τις οποίες έχουν τιράζ πολλές δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η μέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας θα είναι αργία για την πόλη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης.

Κορυφή σελίδας


Μνημόνιο συνεργασίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και του Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας

Η τελετή λήξης των μαθημάτων των εθελοντών της Διακονίας Ασθενών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Ι.Α.Α., ενώ υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί ο Σύλλογος Εθελοντικής Διακονίας, ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη στήριξη τους: είναι σημαντικό να αφιερωνουμε το χρόνο μας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τόνισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε πως είναι ουσιαστικό να βρίσκεται κάποιος στο πλευρό των μοναχικών ασθενών έστω για να τους πει μια κουβέντα παρηγοριάς ή να τους κρατήσει το χέρι.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης εκπρόσωποι από την εθελοντική Διακονία αναφέρθηκαν στα ζητήματα που τους απασχολούν. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε στους εθελοντές τη βεβαίωση παρακολούθησης των σεμιναρίων του Συλλόγου.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι ένας φορέας που συστάθηκε με σκοπό την επιμόρφωση, κατάρτιση, διαμόρφωση, ποιμαντική εξειδίκευση και δια βίου εκπαίδευση των προς χειροτονία και των εν ενεργεία κληρικών, καθώς και των λαϊκών στελεχών, σε πλήρη συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές της Διεύθυνσης Ποιμαντικού Έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μεταξύ των κύριων στόχων του Ιδρύματος, είναι η ποιμαντική, θεολογική και πρακτική κατάρτιση των υποψηφίων προς χειροτονία και του ιερατικού ζεύγους, αλλά και η εν γένει επιμόρφωση των κληρικών της Ι.Α.Α. και η συνεχής ενημέρωσή τους για τις κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές, τεχvoλογικές, θρησκευτικές και πνευματικές εξελίξεις. Ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η μελέτη, προώθηση και στήριξη της Ορθοδόξου Παραδόσεως και του Eλληνοχριστιανικoύ πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου. Επίσης, η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εργαστηρίων πρακτικής άσκησης, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων επί ποιμαντικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικοπολιτικών θεμάτων.

Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, δραστηριοποιείται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αττικής προσφέροντας με τους 390 εθελοντές της, στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς-εγκαταλελειμμένους ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αλλά και στηρίζοντας τις οικογένειες των ασθενών.

Συγκεκριμένα, η Εθελοντική Διακονία Ασθενών δραστηριοποιείται στις ατομικές διακονίες φροντίδας μοναχικών ασθενών. Επίσης, οι εθελοντές των νοσοκομειακών ομάδων επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τους νοσηλευόμενους. Εξάλλου, συνοδεύουν τους μοναχικούς ασθενείς από το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, ίδρυμα ή όπου αλλού χρειαστεί, ενώ ασχολούνται και με γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Κορυφή σελίδας


Σκέψεις επάνω στην ορθόδοξη εικονογραφία

Μία εξαιρετικά γόνιμη κουβέντα για τη συνέχεια και το μέλλον της σύγχρονης εκκλησιαστικής ζωγραφικής αναπτύχθηκε χθες το απόγευμα της Τετάρτης, στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού κέντρου της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αφορμή αποτέλεσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου για τη ζωγραφική στο Μυστρά του γνωστού εικονογράφου και Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή Αθηνών Γιώργου Κόρδη.

Εισαγωγή στην καλαίσθητη έκδοση έκανε η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννα Στουφή - Πουλημένου, κάνοντας λόγο για μια βιωματική και ποιητική κατάθεση, απότοκος μιας μακράς διδακτικής εμπειρίας. Με τρόπο εύληπτο, αλλά με γνώση κι εμπειρία, σημειώνει η κ. Στουφή, το βιβλίο συνοψίζει όλα όσα ήθελε να κρατούν στο μυαλό και στην καρδιά οι μαθητές κι όσοι έρχονται σ’ επαφή με τη μνημειακή ζωγραφική της Καστροπολιτείας. Μια περιήγηση στα καλντερίμια και στα χαλάσματα του Μυστρά, εκεί που οι αισθήσεις βρίσκουν την «καλή τους ώρα».

Για το ποιητικό ύφος του βιβλίου μας μίλησε ο Διδάκτωρ της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης κ. Γιάννης Φρυλίγκος, συμπυκνώνοντας το περιεχόμενο του πονήματος στη φράση «το χρώμα της μνήμης». Ένα μικρό ημερολόγιο, προσευχητάρι, που μας ανοίγει με τα μάτια του εικονογράφου το μυστικό κόσμο των εικόνων, τη μαγεία του Μυστρά. Μια «γεύση γύρης» στον ουρανίσκο του αναγνώστη, που προσεγγίζει τα έργα με ποιητικό λόγο και το ένδυμα της Θεολογίας.

Ο ίδιος ο δημιουργός, μιλώντας για το Μυστρά, εξομολογήθηκε πως από τα παιδικά του χρόνια «σπούδαζε» αυτήν τη ζωγραφική και πως πέρα από μία προσωπική περιήγηση στον τοιχογραφικό διάκοσμο του τόπου, ήθελε το βιβλίο ν’ αποτελέσει έναυσμα ώστε οι σύγχρονοι δημιουργοί ν’ αποκτήσουν μια γόνιμη σχέση με την παράδοση.

Στο ερώτημά μας για το ποια βήματα πρέπει να κάνει η επίσημη Εκκλησία σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ο ζωγράφος είπε χαρακτηριστικά:

«Ο τρόπος που χτίζονται, αγιογραφούνται και «ντύνονται» οι Εκκλησίες σήμερα είναι συχνά τυχάρπαστος και δεν έχει κανένα λόγο. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι κάποιοι άνθρωποι που έχουν εμπειρία ν’ αναλαμβάνουν την αισθητική ενός ναού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει μια ενότητα στην εκκλησία. Ο κατώτερος κλήρος, οι παπάδες μας και οι επίτροποι καλούνται να διαχειριστούν μεγέθη, που τους υπερβαίνουν. Και βέβαια, οι υπεύθυνοι αυτό που αναγνωρίζουν ως «βυζαντινό», αυτό και μεταφέρουν. Η επίσημη, θεσμική Εκκλησία δεν παίρνει θέση σε τέτοια θέματα και με αυτή τη στάση διογκώνει το πρόβλημα, το οποίο εκφράζεται γενικότερα στη λατρευτική ζωή της κι αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα για την Εκκλησία μας».

Σχετικά με την κατάρτιση και τα εφόδια του σύγχρονου αγιογράφου, ο κ. Κόρδης έδωσε μιαν εικόνα που προβλημάτισε το κοινό, λέγοντας πως «ο αγιογράφος αποτελεί εν μέρει κομμάτι του προβλήματος. Επειδή στην αγιογραφία υπάρχουν πολλά τμήματα, κυρίως στην τοιχογράφηση του μεγάλου ναού, έχουν συρρεύσει άνθρωποι που δε γνωρίζουν το αντικείμενο. Με άλλα λόγια δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να είναι δημιουργοί. Χρησιμοποιώντας μηχανήματα – προτζέκτορες και μουσαμάδες, αντιγράφουν αυτό που θέλει ο «πελάτης» και αναπαράγουν – κακότεχνα τις περισσότερες φορές – το παρελθόν.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί αυτό: είμαστε η μόνη ορθόδοξη χώρα που δεν έχει επίσημη σχολή αγιογραφίας. Σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο υπάρχουν στις θεολογικές σχολές τμήματα αγιογραφίας και συντήρησης κι αντίστοιχα, τμήμα αγιογραφίας στις σχολές Καλών τεχνών. Όποιος δηλαδή, θέλει να γίνει αγιογράφος παίρνει τη βασική θεολογική παιδεία και, ταυτόχρονα, παιδεία ζωγραφική.

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς τεχνίτες, οι οποίοι όμως δεν είναι θεολογικά και αισθητικά καταρτισμένοι. Αυτό που λαμβάνουν οι σπουδαστές στη Σχολή Καλών Τεχνών είναι μια γερή ζωγραφική παιδεία, αλλά η εκκλησιαστική ζωγραφική έχει τις προϋποθέσεις της. Επομένως, το έλλειμμα παιδείας των αγιογράφων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και σε αυτό θα πρέπει να σκύψουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η θεσμική Εκκλησία, τα Πανεπιστήμια και η Πολιτεία».

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση αγιογραφίας νέων καλλιτεχνών, που πραγματοποιείται στο όμορφο νεοκλασικό του Κεραμεικού. Αύριο Παρασκευή 22/6, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Αγιογραφία, μία λειτουργική τέχνη σε γέφυρα με τις σύγχρονες αναζητήσεις». Θα μιλήσουν ο π. Σταμάτιος Σκλήρης, θεολόγος-αγιογράφος και ο π. Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


«Ευλογείτε ποταμοί τον Κύριον…ποταμοί του κόσμου»
Καλοκαιρινό αφιέρωμα του 89,5


Η αγάπη του ανθρώπου στο Θεό και στο συνάνθρωπο εκφράζεται και μέσα από την αγάπη του προς την κτίση – περιβάλλον. Ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος είναι και οι ποταμοί που με τα νερά τους, που πηγάζουν από τα ψηλά βουνά, κυλούν προς τις πεδιάδες και αρδεύουν τις περιοχές από τις οποίες περνούν δίνοντας ζωή ή και μολύνοντας, μερικές φορές, τη γη και τους ανθρώπους.

Γι’ αυτόν το λόγο, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 επέλεξε ως θέμα του καλοκαιρινού του αφιερώματος ποταμούς της Ελλάδος και του κόσμου. Έτσι, από την Δευτέρα 25/6/2012 έως και την Παρασκευή 6/7/2012 παρουσιάζεται ένα μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα στους σημαντικούς ποταμούς του κόσμου.

Παρουσιάζονται ποταμοί που αναφέρονται στην Αγία Γραφή και ποταμοί γύρω από τους οποίους αναπτύχθηκε ο ορθόδοξος μοναχισμός και σπουδαία μοναστικά κέντρα (Ιορδάνης, Ίρις κ.α.).

Επιχειρείται μια γεωγραφική, ιστορική και πολιτιστική περιδιάβαση στο παρελθόν, και στο παρόν των ποταμών, στις πηγές και στις εκβολές τους, στις νησίδες και στους υδροβιοτόπους, σε ονομαστές πολιτείες, σε μοναστήρια και ξωκλήσια, σε γέφυρες, σε φράγματα, σε νερόμυλους, στην αλιεία στις ποτάμιες συγκοινωνίες, στη μόλυνσή τους και γενικότερα στη ζωή που αναπτύσσεται κατά μήκος αυτών.

Παρουσιάζονται σημαντικοί ποταμοί διαφόρων περιοχών της Ελλάδος καθώς και ποταμοί του κόσμου όπως ο Δούναβης και ο Ρήνος, ο Ευφράτης και ο Τίγρης, ποταμοί της Μικράς Ασίας, ο Νείλος, ο μεγάλος ποταμός, ο Γάγγης και ο Ινδός, ο Βόλγας, ο Δνείπερος και ο Νέβας, ο Τίβερης, ο Τάμεσης και ο Σηκουάνας.

Καλεσμένοι στις εκπομπές του 89,5 είναι ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί και ερευνητές, που αναδεικνύουν το μεγαλείο και την σημασία των ποταμών για τη ζωή του πλανήτη, αλλά και επισημαίνουν τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση και μόλυνση τους.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ