!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 560, 07 Ιουνίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νέα στέγη για την «άλλη φωνή» του ραδιοφώνου

«Αποστολή» στο Κόσσοβο και στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λαυρίου

Επαναπατρίστηκαν κλεμμένοι θησαυροί

Έναρξη εργασιών στη Ροτόντα






Ο Αρχιεπίσκοπος
για την Παγκόσμια Ημέρα
του Περιβάλλοντος





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε στις 13:00 το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειο και Κερκύρας κ Νεκτάριο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον ρώτησε με ενδιαφέρον για την επίσημη ειρηνική επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως ήταν μια επιτυχημένη πορεία με πολύ αγαθά αποτελέσματα. «Στόχος μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «ήταν η σύσφιξη των σχέσεων, και οι συζητήσεις μας ήταν πολύ γόνιμες, όπως και η συνεργασία μας όχι μόνο σε πνευματικά θέματα, αλλά και σε οικονομοτεχνικά» και πρόσθεσε πως η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. «Mιλήσαμε για την στήριξη της Ορθοδοξίας, αλλά και την ανάγκη της οικονομικής στήριξης», είπε ο Μακαριώτατος, ενώ μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς του κυρίου Πούτιν προς τον Κύριο Παπούλια.

«Βρεθήκατε στη Ρωσία σε μία πολύ σημαντική στιγμή», είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε πως «Ο κ. Πούτιν είναι ένας εγνωσμένης αξίας φίλος της Ελλάδας, αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον που δείχνει με τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, αλλά και σε κάθε μας συνάντηση αναφέρεται στην σύσφιξη δεσμών των δυο εκκλησιών, αλλά και η εκκλησία της Ρωσίας είναι μία μεγάλη εκκλησία με πολύ σημαντικό ρόλο. Νομίζω, Μακαριώτατε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι εσείς για πολλά θέματα παίζετε έναν ρόλο εξισορροπητικό».

Μάκης Αδαμόπουλος

Κορυφή σελίδας


Νέα στέγη για την «άλλη φωνή» του ραδιοφώνου

Τα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας τέλεσε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στις 20:00 το απόγευμα έφτασε στις νέες εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Αθηνάς 30, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, όπου τον υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας. Παρόντες ήταν οι Σεβ. Μητρ. Θήρας κ. Επιφάνιος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ελλασώνος κ. Βασίλειος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Σαλώνων κ. Αντώνιος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήθος κληρικών και λαϊκών, όπως επίσης ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού, που ήθελαν να επισκεφθούν τους νέους χώρους και να γνωρίσουν τους παραγωγούς του σταθμού.

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της μεταστέγασης των υπηρεσιών του Ραδιοφωνικού σταθμού και του διαδικτύου στο συγκεκριμένο κτήριο. «Όπως συμβαίνει με κάθε ανθρώπινη απόφαση, έτσι και με την παραπάνω, υπήρξαν θετικά επιχειρήματα και καλοπροαίρετα αντεπιχειρήματα, αναφορικά με την φιλοσοφία της αποφάσεως αυτής», τόνισε ο κ. Κατσιάρας και πρόσθεσε πως «Η μεταφορά ενός απίστευτα ογκώδους εξοπλισμού, των υπηρεσιών του Ραδιοφώνου και του Διαδικτύου, η συνεργασία με ποικίλα συνεργεία προς επιδιόρθωση ουσιαστικών λεπτομερειών και ευπρεπισμό κοινόχρηστων χώρων, και κυρίως ο τεχνικός προγραμματισμός, εκ νέου ουσιαστικά, όλων των συστημάτων και μηχανημάτων ώστε να μην πάψει ούτε ένα λεπτό να εκπέμπει το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας ήταν μια περίπλοκη, λεπτή και δύσκολη διαδικασία, και απαίτησε συντονισμό και συνεργασία ενός ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή του προσωπικού και εξωτερικών συνεργατών και συνεργείων, που ευτυχώς, δεν είχα εκ των προτέρων φανταστεί». Στη συνέχεια ο γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη στήριξή του, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής της ΕΜΥΕΕ, για τη συμπαράστασή τους και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας Σεβ. Μητρ. Ελλασώνος κ. Βασίλειο, τον Γενικό Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας Θεοφιλέστατο επίσκοπο Σαλώνων κ. Αντώνιο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσωπικό του ραδιοφωνικού σταθμού λέγοντας συγκεκριμένα «οφείλω προσωπικά να ευχαριστήσω αυτήν την στιγμή, και αξίζει και εσείς να εκτιμήσετε, το διοικητικό, δημοσιογραφικό, και τεχνικό προσωπικό, τους εθελοντές παραγωγούς, τους Υπευθύνους τομέων και άμεσους συνεργάτες μου, γιατί όλοι βοήθησαν καίρια και ανταποκρίθηκαν θετικά, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα σε αυτή την μετακόμιση. Και η συμβολή τους αυξάνει εάν σκεφθεί κανείς, ότι έπρεπε να μεταβολίσουν και όλα τα ευρύτερα ανθρώπινα συναισθήματα, που προκαλούνται από ένα αποχωρισμό». Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Είναι ευλογία που ο σταθμός μας βρίσκετε διπλά στο Εκκλησάκι αυτό, Της Αγίας Κυριακής που το όνομα της παραπέμπει στην ημέρα του Κυρίου την Κυριακή, ημέρα ζωής, ελπίδας, ανάστασης.

Η γειτνίαση αυτή που είναι έτσι και αλλιώς ιερή, όλοι εσείς που απόψε είσαστε παρόντες εδώ, αλλά και όσοι μας ακούτε, με πρώτο εσάς Μακαριώτατε ευχηθείτε, να φωτίζει τα βήματα, τα προγράμματα του Ραδιοφωνικού σταθμού, ώστε να αναδεικνύεται ως η άλλη φωνή στα fm».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε στη μεταστέγαση του ραδιοφωνικού σταθμού, λέγοντας πως υπήρχε ανάγκη κάποιες υπηρεσίες να φύγουν από το χώρο του Συνοδικού Μεγάρου και να στεγασθούν σε άλλα κτήρια της Εκκλησίας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ήταν από εκείνους που «θεμελίωσαν» το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. «Ο προβληματισμός μου και τότε και τώρα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι στο άκουσμα της ταυτότητας του ραδιοφωνικού σταθμού, μια άλλη φωνή στα fm. Το ερώτημα είναι αν παραμένει μια άλλη φωνή ή είναι μια ίδια φωνή» Αναφέρθηκε επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος στις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης, λέγοντας «υπάρχει μια άλλη σχέση ή συμβαίνει ό,τι και στους άλλους σταθμούς; Υποχρέωσή μας είναι να αγαπάμε τα παιδιά μας, αυτά που εργάζονται στο σταθμό, ανεξάρτητα με το πώς κατέλαβαν τη θέση ή τι προσόντα κατέχουν, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Αν κάνουμε την κριτική στην πορεία και αν σταματήσουμε στους τελευταίους μήνες θα δούμε ότι υπάρχει μία διαταραχή στη σχέση. Πρέπει να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς αν θέλουμε αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα, το νέο ξεκίνημα να πάει καλά» Πρόσθεσε, ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και «χρειαζόμαστε τη συνεργασία των «παιδιών μας», αλλά τα παιδιά μας, δεν μας είδαν σαν πατέρες και μας παρέπεμψαν στο συνδικαλιστικό τους όργανο. Πρέπει να καταλάβουν ότι ήρθαν να εργαστούν στο σταθμό της εκκλησίας, που είναι μια άλλη φωνή, ένας άλλος χώρος. Δε μπορεί εκείνος που εργάζεται στην άλλη φωνή να απειλεί ότι απεργεί, επειδή είναι συνδικαλιστής. Ας ελπίσουμε ότι θα μας φωτίσει η Αγία Κυριακή και δεν θα επαναληφθούν τέτοια πράγματα. Αυτοί που θέλουν να εργαστούν εδώ, θα εργάζονται στο σταθμό της εκκλησίας που είναι κάτι διαφορετικό από τους άλλους σταθμούς. Εύχομαι ο σταθμός μας να συνεχίσει τις δραστηριότητες του ακολουθώντας το καλό παράδειγμα και αποφεύγοντας όποιες αδυναμίες»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία με το Σύνολο παραδοσιακής Μουσικής του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, ενώ τραγούδησαν οι Χρόνης Αϊδονίδης, Νεκταρία Καραντζή και Θέμις Χαραλάμπους. Αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς, πλήθος κληρικών και λαϊκών, αλλά και ακροατές του σταθμού ξεναγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις, ενώ ο ηχολήπτης Χριστόφορος Χριστοφορίδης έπαιξε ένα μουσικό κομμάτι στο πιάνο προς τιμήν του μακαριωτάτου.

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» στο Κόσσοβο και στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λαυρίου

Ανθρωπιστική βοήθεια 5 τόνων περίπου σε τρόφιμα εστάλησαν από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τελικό προορισμό το Κόσσοβο. Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει 1.176 κιλά ζυμαρικά, 1260 κιλά ρύζι, 660 κιλά όσπρια, 240 κιλά ελαιόλαδο, 120 κιλά σπορέλαιο, 40 κιλά αλάτι, 25 κιλά ξύδι, 700lit γάλα εβαπορέ, 517 τεμ. κονσέρβες, 300 τεμ. χυμός τομάτας, μπισκότα, ζαχαρώδη, δημητριακά κ.λ.π.

Σε ανταπόκριση του αιτήματος του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Ασύλου Αλλοδαπών Λαυρίου (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός), η «Αποστολή» παρέδωσε επίσης 375 κιλά σε τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, κονσέρβες, χυμός τομάτας, όσπρια, αλάτι και ρύζι), προς ανακούφιση των προσφύγων και κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

Κορυφή σελίδας


Επαναπατρίστηκαν κλεμμένοι θησαυροί

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φυλάσσονται δύο αντικείμενα τα οποία επαναπατρίσθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για έναν μαρμάρινο βυζαντινό ελκυστήρα (φωτογραφία), 11ου αιώνα, ο οποίος είχε κλαπεί από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί (Μεσσηνιακή Μάνη), το 1998, και πωλήθηκε από τον οίκο Κρίστις και ένα φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου του 11ου αιώνα από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Επιδόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Τα αντικείμενα συνόδευσε η δρ Βικτωρία Γ. Σολομωνίδου, εμπειρογνώμων πρεσβευτής σύμβουλος Α' Μορφωτικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Θα φυλαχθούν προσωρινά στο Μουσείο.

Κορυφή σελίδας


Έναρξη εργασιών στη Ροτόντα

Ενίσχυση του μνημειακού χαρακτήρα της Ροτόντας, αλλά και συντήρηση του μνημείου και απάλειψη υγρασίας και άλλων προβλημάτων θα επέλθουν με τις επεμβάσεις που θα κάνει εκεί η αρχαιολογική υπηρεσία. Αποκατάσταση δαπέδου, αλλαγή σε εισόδους κλιμακοστασίων, συντήρηση τοιχογραφίας, αντικατάσταση παραθύρων είναι μερικά από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Η Αγία Τράπεζα που υπάρχει θα γίνει φορητή και τα καθίσματα για την παρακολούθηση των λειτουργιών θα μεταφέρονται. Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό το «πολύ βαρύ και σημαντικό μνημείο» θα αποκτήσει και εκθεσιακές προθήκες που θα τοποθετηθούν διακριτικά σε κόγχες. Εκεί θα παρουσιάζονται κυρίως κεραμικά ευρήματα από ανασκαφές. «Αυτές οι ήπιες παρεμβάσεις αποκαθιστούν την ηρεμία του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά», τόνισε σε δημοσιογράφους η Αναστασία Τούρτα. Ηρεμία και ευπρέπεια είναι τα ζητούμενα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα λάβει μέριμνα για την απομάκρυνση περιθωριακών στοιχείων από την περιοχή. Το ΚΑΣ ενέκρινε τις μελέτες.

Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα, στο κυκλικό της σχήμα άλλωστε οφείλει και την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Στον άξονά της κατέληγε πομπική οδός που συνέδεε τη θριαμβική αψίδα του Γαλερίου με το ανακτορικό συγκρότημα, που έχει ανασκαφεί νοτίως της Εγνατίας οδού.

Το κτήριο, διαμέτρου 24,50μ καλύπτει ισοδιάστατος θόλος από οπτόπλινθους, που φθάνει σε ύψος τα 29,80μ.. Ο κυλινδρικός τοίχος, πάχους 6,30μ., διασπάται εσωτερικά σε οκτώ ορθογώνιες κόγχες, από τις οποίες η νότια αποτελούσε την κύρια είσοδο.

Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων, άγνωστο πότε ακριβώς. Την ίδια περίοδο διανοίχθηκε και διευρύνθηκε η ανατολική κόγχη και κατασκευάστηκε το ιερό βήμα, ένας ορθογώνιος χώρος με ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά. Γύρω από το κτήριο προστέθηκε κλειστή στεγασμένη στοά (πλάτους 8μ.) που επικοινωνούσε με τον κεντρικό χώρο μέσω επτά κογχών που διανοίχθηκαν στον αρχικό πυρήνα. Στη δυτική κόγχη διαμορφώθηκε νέα είσοδος με νάρθηκα και προστέθηκε πρόπυλο με δύο παρεκκλήσια, ένα κυκλικό ανατολικά και ένα οκταγωνικό δυτικά. Καμία από τις παραπάνω προσθήκες, με εξαίρεση τη διαμόρφωση της ανατολικής κόγχης, δεν σώζεται σήμερα.

Τα λαμπρότερα όμως λείψανα από την παλαιοχριστιανική φάση του μνημείου είναι τα εξαίρετης ποιότητας ψηφιδωτά. Τις φωτιστικές θυρίδες και τα εσωρράχια των καμαρών στη βάση του θόλου κοσμούν ψηφιδωτά, των οποίων ο πλούτος των θεμάτων με φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα και η λαμπρότητα των χρωμάτων εντυπωσιάζει. Στο θόλο αναπτύσσονταν οι μεγάλες συνθέσεις σε τρεις επάλληλες ζώνες. Η χαμηλότερη, γνωστή στη βιβλιογραφία και ως ζώνη των μαρτύρων, διαιρείται σε οκτώ διάχωρα, στα οποία εικονίζονται δεόμενοι μάρτυρες μπροστά από μνημειακά αρχιτεκτονήματα. Στο ανατολικό διάχωρο που καταστράφηκε όταν κατέρρευσε το εκεί τμήμα του θόλου, τα κατεστραμμένα τμήματα του ψηφιδωτού συμπληρώθηκαν με τοιχογραφία από τον ιταλό ζωγράφο S. Rossi το 1889. Η μεσαία ζώνη των ψηφιδωτών του θόλου είναι σχεδόν κατεστραμμένη. Σώζεται μόνο το κατώτατο τμήμα, όπου διακρίνονται πάνω στο έδαφος πόδια ανδρικών μορφών σε έντονη κίνηση, πιθανότατα αγγέλων. Από την ψηφιδωτή παράσταση της τρίτης ζώνης σώζονται τα κεφάλια τριών εκ των τεσσάρων αγγέλων που ανακρατούν τριπλή ''δόξα'' από πολυποίκιλτα στεφάνια με πολυάκτινα αστέρια, πλοχμό με καρπούς και κλαδιά και πολύχρωμη ίριδα. Μεταξύ των αγγέλων εικονίζεται το μυθικό πτηνό φοίνικας να προβάλλει πάνω σε ερυθρό ακτινοβόλο δίσκο. Στο κέντρο της ''δόξας'' από την παράσταση του Χριστού σε χειρονομία θριάμβου διακρίνεται το προσχέδιο με κάρβουνο πάνω στις πλίνθους του θόλου.

Οι μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο επιβάρυναν τη στατική του επάρκεια. Οι σεισμοί των αρχών του 7ου αι. κατέστρεψαν την αψίδα του ιερού και το υπερκείμενο τμήμα του θόλου. Η αψίδα, μετά την αποκατάστασή της, ενισχύθηκε εξωτερικά με δύο αντηρίδες και διακοσμήθηκε τον 9ο αι. με την τοιχογραφία της Αναλήψεως.

Οι σεισμοί που έπληξαν την πόλη της Θεσσαλονίκης το 1978, προξένησαν σοβαρές βλάβες στο μνημείο. Οι αναστηλωτικές εργασίες απαίτησαν τότε μεγάλες επεμβάσεις στο κτήριο και τον διάκοσμό του.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ