!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 554, 10 Μαΐου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής

Ακούμε από το ραδιόφωνο του 89,5

Βραβείο για την αναστήλωση του πύργου όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος



Φώτιος Σωτ. Ιωαννίδης


Το ορθόδοξο εκκλησιαστικό ήθος:
Η πνευματική ιδιαιτερότητα της Ανατολής
και η αναζήτηση της Δύσης




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής

Με μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων συναντήθηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που αναπτύσσει η Βιβλιοθήκη υπό τον τίτλο «Από τις σπηλιές στα e-readers».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και να γνωρίσουν τα μυστικά της γραφής και του βιβλίου κοντινών και μακρινών πολιτισμών. Ο Μακαριώτατος στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές αναφέρθηκε στην αξία των βιβλίων, τους πρόσφερε έναν σταυρό ως ευλογία και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους.

Το πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης της Ι.Α.Α. απευθύνεται σε όλα τα σχολεία και προσφέρεται δωρεάν. Περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση από τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη και συνεχίζεται με πρακτική ενασχόληση των παιδιών πάνω σε υλικά γραφής που προέρχονται από παλαιότερες περιόδους (πάπυρο, περγαμηνή, καλάμους, γραφομηχανές κ.α.).

Κορυφή σελίδας


Ακούμε από το ραδιόφωνο του 89,5

Η Μάρω Βαμβουνάκη στο πλαίσιο της εκπομπής «Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη - Σελίδες του κόσμου και της ψυχής» διαβάζει από τους Αδελφούς Καραμάζοφ του Ντοστογιέφσκι, το κεφάλαιο που αναφέρεται στο Μέγα Ιεροεξεταστή.

Οι αδελφοί Καραμάζοφ είναι το σημαντικότερο και τελευταίο μυθιστόρημα του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι. Πλούσιο σε διανοήματα, αποτυπώνει όλες τις ιδέες του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Εξάλλου, είναι το μυθιστόρημα που πίστεψε όσο κανένα άλλο ο Ντοστογιέφσκι, ακουμπώντας σε αυτό όλες τις ελπίδες του. Η συγγραφή των αδελφών Καραμάζοφ διήρκεσε κοντά δύο χρόνια. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1878 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1880. Η πνευματική πορεία που χαράζει ο Ντοστογιέφσκι διασχίζει την άβυσσο των ανθρωπίνων παθών, ο δρόμος του προς το φως περνάει μέσα από το σκοτάδι όπου μέσα εκεί, την ώρα της πιο βαθειάς νύχτας προβάλλει η πρώτη αχτίδα του Θεού.

Την Παρασκευή, στις 23:00 το βράδυ

Κορυφή σελίδας


Βραβείο για την αναστήλωση του πύργου όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος

Αρχιτεκτονικό γεγονός της χρονιάς ήταν για τη Σερβία η αναστήλωση του Πύργου Νεμπόισα στο Βελιγράδι όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος και η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, έργο για το οποίο συνεργάσθηκαν και έλληνες επιστήμονες ενώ στη υλοποίησή του συνέβαλαν και ελληνικοί πόροι.

Τη διάκριση απένειμε η Ενωση Αρχιτεκτόνων Βελιγραδίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), το οποίο πρωτοστάτησε από ελληνικής πλευράς για το εγχείρημα και επίσης στη Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου» και στους αρχιτέκτονες Ντ. Μιλίτσκοβιτς, Γ. Μίτροβιτς και Μπ. Πάβιτς. Η βράβευση μάλιστα έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής στο Βελιγράδι, την οποία οργανώνει η Ενωση Αρχιτεκτόνων Βελιγραδίου.

Οι μελέτες για την αναστήλωση του μνημείου είχαν εκπονηθεί από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Βελιγραδίου και το Σερβικό Ινστιτούτο Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων ενώ τον επιστημονικό έλεγχο και την εφαρμογή των μελετών είχε ελληνοσερβικό επιστημονικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν η αρχιτέκτων Δρ. Ευαγγελία Χατζητρύφωνος και ο καθηγητής κ. Γεώργιος Καραδέδος. Από Έλληνες οργανώθηκε εξάλλου το αφιέρωμα στον Ρήγα και συγκεκριμένα από ομάδα εργασίας του ΕΚΒΜΜ. αποτελούμενη από τον αρχιτέκτονα δρ. Νίκο Βρανίκα, την αρχαιολόγο - μουσειολόγο δρ Μάντυ Κολιού και τον ιστορικό κ. Δημήτρη Κοντογεώργη, με το συντονισμό και την επιμέλεια της δρ. Αναστασίας Τούρτα, διευθύντριας του ΕΚΒΜΜ.

Στο αφιέρωμα, παρουσιάζεται η προσωπικότητα, οι ιδέες και η δράση του μεγάλου οραματιστή και πρόδρομου της ελληνικής επανάστασης, καθώς και η επίδραση των ιδεών του στους βαλκανικούς λαούς.

Το σύνολο του έργου χρηματοδότησαν από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών (πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας Hellenic Aid), το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Βουλή των Ελλήνων. Από σερβικής πλευράς, ο Δήμος Βελιγραδίου και η Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ