!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 547, 09 Απριλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινωνική ευθύνη στην Καλλιθέα με την αρωγή της Εκκλησίας της Κύπρου

«Το καλάθι του πτωχού αδελφού»

«Χριστιανισμός: Θρησκεία ή Εκκλησία;»




"Ανθολογία ύμνων
της Μεγάλης Εβδομάδος"


Ακούστε στο Musicale



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινωνική ευθύνη στην Καλλιθέα με την αρωγή της Εκκλησίας της Κύπρου

Τα εγκαίνια του δεύτερου Κοινωνικού Παντοπωλείου της φιλανθρωπικής εταιρείας “Αποστολή” της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέλεσε την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και άλλων επισήμων. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τέλεσε τον αγιασμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου που δημιουργήθηκε από την «Αποστολή» σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και θα λειτουργεί με την συνεχή υποστήριξη της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

«Στο πρόσωπο σας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον λαό της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον κ. Χρυσόστομο. «Η παρουσία σας», πρόσθεσε, «μας γεμίζει αισιοδοξία. Σε αυτές τις ώρες της κρίσης δεν αναρωτιόμαστε το γιατί αλλά το τι πρέπει να κάνουμε» τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν φανταζόταν κανείς «ότι θα ζούσαμε αυτή την ανταπόδοση της αγάπης των Κυπρίων αδελφών στην βοήθεια που πρόσφερε στο παρελθόν η Ελλάδα». «Ο λαός μας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ένας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου στην ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «πέρα από τις προσφορές του κυπριακού λαού και η Εκκλησία του θα ανοίξει το βαλάντιό της και θα συμπαρασταθεί ως το τέλος». Ευχαρίστησε δε τους ανθρώπους της «Αποστολής» για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν και τον Δήμαρχο Καλλιθέας για την βοήθεια που προσέφερε στην υλοποίηση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ “Αποστολή” κ. Κων/νος Δήμτσας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος, όπως είπε, «στέκεται ως στοργικός πατέρας στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι Έλληνες» και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο που εμπνεύστηκε όλη αυτή την προσπάθεια και όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίησή του.

Καταλήγοντας ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα, τις οποίες, όπως ανέφερε, τις νοιώθει ως μία χώρα, μία πατρίδα, έναν λαό. «Δικαιώνονται οι λαοί», υπογράμμισε, «που πιστεύουν στην τελική δικαίωση, που αντιστέκονται και αγωνίζονται για την τελική δικαίωση. Η δικαίωση και η ελευθερία δεν χαρίζονται σε λαούς που ζητιανεύουν, με αναξιοπρέπεια και δουλικότητα, τα δίκαια τους. Τα «ναι» είναι πάντα εύκολα για εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα ή αναστολές να περικόψουν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους. Είναι, όμως, τα δύσκολα και αξιοπρεπή «όχι». Και σημείωσε: «Είναι η συνετή στάση και η υπεύθυνη αντίσταση, που συντηρούν και ενισχύουν την ελπίδα της δικαίωσης και την πίστη στην αναστολή καλύτερων ημερών».

«Δεν χρειάζονται η Ελλάδα και η Κύπρος ούτε κηδεμόνες, ούτε προστάτες, ούτε επιτηρητές, ούτε ρυθμιστές» είπε ο κ. Δήμτσας. «Ο δικός μας λαός, ο ελληνικός και φιλότιμος είναι και εργατικός. Αν πιστέψει στις δυνάμεις του και το Θεό μπορεί να έχει την τύχη στα χέρια του. Οι καλύτερες ημέρες για την Κύπρο και την Ελλάδα, θα έλθουν. Θα έλθουν, με την ενότητα και την ομοψυχία των λαών μας. Των λαών μας που αξίζουν μιας καλύτερης τύχης και που δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε.

Τέλος, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κων/νος Ασκούνης στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο κ. Χρυσόστομο και την Εκκλησία της Κύπρου για τη βοήθεια και την υποστήριξη που προσφέρουν στον ελληνικό λαό, κάνοντας λόγο για «ένα σπουδαίο έργο, με σπουδαίους συμβολισμούς».

Κορυφή σελίδας

«Το καλάθι του πτωχού αδελφού»

Σε συγκινητικό κλίμα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, παρουσία Κλήρου, Λαού και Αρχόντων εγκαινιάστηκε ένα ακόμη φιλανθρωπικό κατάστημα στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, το οποίο είναι συνέχεια του πετυχημένου Προγράμματος της Μητροπόλεως με την ονομασία «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ». Το Φιλανθρωπικό κατάστημα εγκαινιάστηκε στην Αρχιερατική Περιφέρεια του Άστρους Κυνουρίας στην Ενορία του αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος αφού επαίνεσε και ευχαρίστησε τους κοπιάσαντες, κληρικούς και λαϊκούς, τόνισε ότι η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι κοντά στους συνανθρώπους μας οι οποίοι δοκιμάζονται από την πολυποίκιλη κρίση που έχει ξεσπάσει στην Πατρίδα. Αναφέρθηκε στην Παλαιά Διαθήκη και τις δοκιμασίες που πέρασε ο Ισραηλιτικός Λαός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η Πατρίδα μας ζει παρόμοιες ημέρες με αυτές των ισχνών αγελάδων. Κλείνοντας δεν παρέλειψε να θυμίσει στους παρισταμένους ότι όπως όλοι δοκιμάζονται σήμερα, έτσι δοκιμάζεται και η Εκκλησία μας, μίας και πριν πολλά χρόνια το κράτος αφαίρεσε τεράστιο μέρος της περιουσία της, με αποτέλεσμα σήμερα αυτή η περιουσία να έχει χαθεί και η Εκκλησία μας να μην μπορεί να επιτελέσει σε σημείο που θέλει, το Φιλανθρωπικό της έργο.

Κορυφή σελίδας

«Χριστιανισμός: Θρησκεία ή Εκκλησία;»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας το βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεωργίου Πατρώνου. Αφορμή για την έκδοση στάθηκαν ερωτήματα, όπως διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Η ταυτότητα της Εκκλησίας», με παραγωγό τον κ. Δημήτρη Κοσμόπουλο και θέμα: είναι ο Χριστιανισμός Θρησκεία ή Εκκλησία; τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο; τι συνέπειες έχει στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του, με το Θεό, με τον εαυτό του;

Το κείμενο του βιβλίου δεν αποτελεί ακριβή μεταφορά του προφορικού λόγου, αλλά μετά την απομαγνητοφώνηση, παρουσιάζεται σε επιμέλεια του κ. Πατρώνου.

Περιεχόμενα:

• Διάκριση αποκάλυψης και θρησκείας
• Διαφοροποίηση θρησκείας και Εκκλησίας
• Η θέση της Αγίας Γραφής
• Η Παλαιά Διαθήκη περί θρησκείας και Εκκλησίας
• Η Καινή Διαθήκη περί θρησκείας και Εκκλησίας
• Προεκτάσεις στην Εκκλησιαστική Γραμματεία και στην Πατερική Θεολογία

Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση στο τηλέφωνο 2105238305.

Ο Γεώργιος Πατρώνος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και δίδαξε Ερμηνευτική και Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μπίρμιγχαμ και Οξφόρδης. Δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, καθώς και στη Ριζάρειο και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Έχει προσφέρει ιεραποστολικό έργο στην Ουγκάντα, Κένυα και Τανζανία, ενώ το έργο ποιμαντικής διακονίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Κύπρο συνεχίζεται επί μια τριακονταετία. Θεωρείται παραδοσιακός θεολόγος, συγχρόνως όμως ανανεωτής της θεολογικής γλώσσας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή του στα ανθρωπολογικά θέματα της βιβλικής Θεολογίας. Τα αυτοτελή του έργα ανέρχονται σε τριάντα κείμενα. Υπήρξε συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ