!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 535, 23 Φεβρουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινητοποίηση Τούρκων Βυζαντινολόγων για τα τείχη της Πόλης

Σημαντικό χτύπημα στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Μαθήματα αιγυπτιακής γραφής και πολιτισμού στη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Έλληνες που πρόσφεραν στον τόπο
στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5






Η φορολόγηση της Εκκλησίας
με αριθμούς





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κινητοποίηση Τούρκων Βυζαντινολόγων για τα τείχη της Πόλης

Πρωτοφανής για τα τουρκικά χρονικά είναι η κινητοποίηση 50 διαπρεπών τούρκων βυζαντινολόγων για την προστασία της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου επάνω στα βυζαντινά τείχη της πόλης. Οι επιστήμονες, ειδικοί της Βυζαντινής ιστορίας, τέχνης, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας απευθύνουν έκκληση προς τους υπευθύνους και τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να εμποδίσουν την καταστροφή της ιστορικής κληρονομιάς της. Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους «Τα υπόγεια και υπέργεια μνημεία της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου που βρίσκονται στην παλιά πόλη δεν ανήκουν μόνο στην Τουρκία. Όπως φαίνεται από την παρουσία τους στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι σημαντικά για όλο τον κόσμο».

Το ζήτημα αφορά την περιοχή Σουλτάναχμετ, σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της οποίας, όταν κατεδαφίστηκαν τα νεώτερα κτίσματα πριν λίγους μήνες, στα θεμέλια τους ανακαλύφθηκαν τείχη που ανήκουν στη Βυζαντινή και Προβυζαντινή περίοδο. Παρά την αντίθετη αναφορά όμως του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης για το θέμα τον περασμένο Δεκέμβριο, από τις αρχές Φεβρουαρίου άρχισε κατασκευή ενός πενταόροφου κτιρίου στον χώρο. Αντίθετη γνώμη είχε και η Επιτροπής Προστασίας ενώ οι υπεύθυνοι του δήμου Φατίχ όπου ανήκουν τα οικόπεδα διενήργησαν επανειλημμένως ελέγχους και το εργοτάξιο σφραγίστηκε δύο φορές. Παρ΄ όλα αυτά, η ανέγερση του κτιρίου συνεχίστηκε. Νέα απόφαση, αυτή τη φορά από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας με ημερομηνία 8 επέβαλλε την κατεδάφιση της νεοαναγειρόμενης οικοδομής. Το αν θα γίνει είναι άγνωστο, όπως άγνωστη είναι και η τύχη των τειχών που μάλλον καταστράφηκαν. «Στο μέλλον, η πρωθύστερη προβολή της σημασίας ενός θέματος αντί για την προσπάθεια επίλυσης κατόπιν εορτής θα εμποδίσει την καταστροφή κι άλλων ιστορικών έργων», επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν επίσης:

«Ιδιαιτέρως η περιοχή του Σουλντάναχμετ πρέπει να προστατευθεί περισσότερο επειδή φιλοξενεί έργα που αντιπροσωπεύουν τα θρησκευτικά και πολιτικά κέντρα της Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες σ' αυτή την περιοχή πρέπει να επιθεωρούνται με την ενεργή συμμετοχή και την επιστημονική συμβολή των τοπικών αρχών, των μουσείων, των επιτροπών προστασίας και των ακαδημαϊκών. Η ιστορική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης δεν πρέπει να πέσει θύμα της απληστίας των ανθρώπων και της αδιαφορίας των αρχών».

Πηγή: Το Βήμα 21.02.2012

Κορυφή σελίδας


Σημαντικό χτύπημα στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Επτά μεταβυζαντινές εικόνες, που εντοπίστηκαν στην γκαλερί Temple του Λονδίνου, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα. Οι διαδικασίες ταυτοποίησης των κλεμμένων εικόνων ολοκληρώθηκαν και οι υπεύθυνοι της γκαλερί - μετά από χρονοβόρες διαδικασίες - συμφώνησαν τελικά να δώσουν πίσω τις εικόνες, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες μέρες στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου.

Το θέμα δεν δημοσιοποιήθηκε, καθώς οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και οι υπεύθυνοι της Temple υποστήριζαν πως διέθεταν όλα τα παραστατικά για τη νόμιμη κατοχή τους από συλλέκτες. Οι πέντε από τις εικόνες είχαν κλαπεί από μοναστήρια των Ιωαννίνων και οι δύο από την Πάρο.

Στην ίδια γκαλερί έχουν εντοπιστεί κι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα 17 ακόμη εικόνες, οι οποίες από προχθές βρίσκονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού των Ιωαννίνων, όπου τις παρέδωσε η ίδια η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λ. Μενδώνη.

Μέσα στους επόμενους μήνες προγραμματίζεται μια μεγάλη έκθεση με όλες τις κλεμμένες εικόνες που επαναπατρίστηκαν και αποτελούν μοναδικούς θρησκευτικούς θησαυρούς της ηπειρωτικής γης. Στόχος των ανθρώπων της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι να παρουσιαστούν οι εικόνες, με αναλυτικά στοιχεία, τόσο για την προέλευσή τους όσο και για την... περιπέτειά τους από τη βίαιη αποκόλλησή τους από τα μοναστήρια, μέχρι την έκθεσή τους σε καταλόγους γνωστών οίκων του εξωτερικού.

Κορυφή σελίδας


Μαθήματα αιγυπτιακής γραφής και πολιτισμού στη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνουν κύκλο μαθημάτων για την Αρχαία Αίγυπτο, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την επιστήμη της αρχαίας χώρας του Νείλου. Βασικός σκοπός των εν λόγω μαθημάτων θα είναι η «μύηση» των σπουδαστών στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα (αρχ. Αιγυπτιακά Μέσου Βασιλείου) και γραφή (Ιερογλυφική). Τα μαθήματα είναι εβδομαδιαία και θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2010 στο ιστορικό κτίριο του παλαιού Κακουργιοδικείου Αθηνών στη συνοικία Ψυρρή. Η Βιβλιοθήκη δεν αποτελεί πια έναν χώρο για μελέτη και για φύλαξη του έντυπου υλικού, αλλά αντίθετα έχει μετασχηματιστεί σε ένα κομβικό σημείο ανταλλαγής πολιτισμού – κουλτούρας, ένα σημείο επικοινωνίας και κοινωνικής συνεύρεσης. Την ίδια στιγμή, αποτελεί τόπο μελέτης παρέχοντας χώρο για προσωπική σπουδή και συλλογισμό.

• Έναρξη μαθημάτων Παρασκευή 15 Μαρτίου 2012 και ώρες 18:30 - 19:30.

• Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 8/03/2012.

• Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

• Συνολικό κόστος σεμιναρίου 40€ (αποκλειστικώς αμοιβή διδασκόντων).

• Μετά το πέρας των μαθημάτων θα επιδοθούν διπλώματα παρακολούθησης.

Επικοινωνία: τηλ. 210 3245098, φαξ. 210 3223842, e-mail: library@iaath.gr

Ωράριο λειτουργίας: ∆ευτέρα – Παρασκευή, 9:00 - 15:00

Κορυφή σελίδας


Έλληνες που πρόσφεραν στον τόπο
στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5


Η εκπομπή ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ με τη Σμαραγδή Καράγιωργα, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 20:00-21:00 το βράδυ, είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλες οικογένειες από τη Ρόδο, τους Καζούληδες και τους Βενετοκλήδες.

Τα αδέλφια Παύλος και Νικόλαος Καζούλης και οι Δημήτρης και Μίνωας Βενετοκλής γεννήθηκαν και δημιούργησαν τον 19ο αιώνα στη Ρόδο και την Αίγυπτο. Καλεσμένοι της εκπομπής ο Νίκος Νικολάου, επίτιμος πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και πρώην πρόεδρος τού Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ροδίων και ο Μανώλης Μακρής, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ