!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 525, 19 Ιανουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Με την πίστη ριζώνουμε και στο γκρεμό»

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κυψέλη

Το γλωσσικό ζήτημα στη Λατρεία θέμα ημερίδας στο Βόλο

Νέο Μουσείο για το Μακεδονικό και τους Βαλκανικούς Πολέμους στα Γιαννιτσά




Άγνωστο οπτικό υλικό
από την καταστροφή
της Σμύρνης





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Με την πίστη ριζώνουμε και στο γκρεμό»

Μήνυμα σε "όσους περιμένουν λύση της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, μέσω δανείων από το εξωτερικό, μνημονίων και διεθνών οργανισμών" έστειλε τη Δευτέρα ο Μακαριώτατος σε ομιλία του στους σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Αυτός ο τόπος είπε ο Μακαριώτατος για όσους διάβασαν ιστορία και όσους αγωνίστηκαν δεν στάθηκε μόνο στις μπομπάρδες, δεν στάθηκε μόνο στα τάλαρα. Στάθηκε, ρίζωσε και νίκησε όταν η εμπειρία, η καθημερινή ζωή, τα γράμματα, η γνώση συνυφασμένα με την πίστη δίνουν κουράγιο στη ζωή. Εκεί που είναι η καταστροφή, εκεί που είναι ο γκρεμός εκεί όπως λέει ο ποιητής μας ΄΄ο γκρεμός και οι σχισμές γεμίζουν άνθη΄΄.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «η πνευματική κρίση είναι αυτή, η οποία γεννάει τις κρίσεις. Όταν το πνεύμα εξοστρακιστεί, όταν η προσπάθεια η πνευματική μπει στο περιθώριο, ακολουθούν οι κρίσεις η μία μετά την άλλη».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται σήμερα η Εκκλησία είπε:

«Και ήρθαν οι κουρασμένοι άνθρωποι και είπαν «δε θέλουμε πια τίποτα το θρησκευτικό στη ζωή μας. Θα κάνουμε ένα κόσμο που ο άνθρωπος θα είναι πανίσχυρος, μακριά από τη σκιά της Εκκλησίας και του Θεού». Και αποφάσισαν να χτίσουν τη Βαβέλ. Ποια ήταν η Βαβέλ στην Παλαιά Διαθήκη, ιστορία που μαθαίναμε στην παλιά εποχή.

Οι άνθρωποι που θέλησαν να μην είναι κοντά στη σκιά και στην επικοινωνία με τον Θεό, αλλά που θέλησαν και να δείξουν με δύναμη ότι είναι πιο δυνατοί από το Θεό είπανε: «Θα φτιάξουμε ένα κτίριο, μία Βαβέλ πολύ υψηλή, ώστε οι άνθρωποι να τη θαυμάζουν και να λένε ότι εδώ είναι η δύναμη του ανθρώπου κι επομένως, ο άνθρωπος είναι πιο δυνατός, το πιο δυνατό στοιχείο». "Δεν μπόρεσαν όμως να προχωρήσουν, ξέρουμε τη συνέχεια, διότι η Βαβέλ γκρεμίστηκε" συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαμε σήμερα να πούμε μια άλλη Βαβέλ έχει γκρεμιστεί. Αυτό που συνέβη στη Δύση τότε, εκεί στα μέσα του 17ου αιώνα δημιούργησε έναν κόσμο με αυτό το σύνθημα, ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο της γης, ο άνθρωπος είναι το παντοδύναμο ων και ο άνθρωπος μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Επομένως, δημιουργείται ένας κόσμος χωρίς επικοινωνία με το θεό και αποτέλεσμα αυτού του ρεύματος είναι οι πολλές θεωρίες».

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους αξιωματικούς δεν έκρυψε την απογοήτευση του λέγοντας: «Αξία του προσώπου μηδέν. Σεβασμός του προσώπου τίποτε. Πόσο αξίζει ο άνθρωπος όταν τον κάψεις μάλιστα; Πέντε πλάκες σαπούνι, δέκα κουτιά σπίρτα και ό,τι άλλο μείνει από αυτό που μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Είναι κανόνας της ζωής πλέον και πρέπει να το ξέρουμε.

Υπάρχουν ιερά πράγματα και μέσα στα ιερά πράγματα ο καθένας μπορεί να προσθέσει και δικές του προτιμήσεις. Αυτά τα ιερά πράγματα, υπάρχει δυνατότητα να αποϊεροποιηθούν. Και όταν αποϊεροποιούνται τα ιερά, ευτελίζονται και όταν ευτελίζονται, γίνονται εκμεταλλεύσιμα και όταν κάτι γίνεται εκμεταλλεύσιμο, γίνεται εμπορεύσιμο. Μπορείς να το αγοράζεις. Έτσι λοιπόν φτάνουμε ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία και αυτήν την γραμμή, ότι ο κάθε άνθρωπος δεν είναι πρόσωπο εικόνα Θεού όπως λέει η Ορθοδοξία, μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους αντικείμενο εκμεταλλεύσιμο. Μπορεί να γίνει ένα πράγμα που μπορείς να το πουλήσεις».

Τέλος απευθυνόμενος σε εκείνους που ρωτούν για τη λύση που υπάρχει στα σημερινά αδιέξοδα υπογράμμισε:

«Ακούω βέβαια πολλές φορές ωραίες λέξεις και φράσεις χάσαμε τις αξίες μας, χάσαμε τις αρχές μας και δεν βλέπετε πώς φέρεστε. Πώς φερόμαστε. Επομένως επιστροφή στις αρχές και στις αξίες. Γίνεται όμως ένα λάθος. Ούτε οι αρχές, ούτε οι αξίες πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Δεν μπορεί να πας σε κανένα παντοπωλείο και σούπερ μάρκετ και να ζητήσεις δέκα κιλά αξίες και δέκα κιλά αρχές. Η Ορθοδοξία λέει ότι αυτό γίνεται με αίμα, με θυσία, με αγώνα προσωπικό. Αυτή είναι η σύσταση για το φάρμακο. Μπορούμε, από εκεί θα εξαρτηθεί και η πορεία μας. Όταν δεν κλείνεται ο καθένας στον εαυτό του αλλά ανοίγεται προς τα πλάγια, όταν δεν σκέπτεται πως θα βολευτεί ο ίδιος, όταν δεν υπολογίζει τόσο το κέρδος το δικό του, αλλά και των άλλων είμαστε σε μια καλή πορεία».

Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ., συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου Πανοσ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον Γενικό Διευθυντή της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Κορυφή σελίδας


Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κυψέλη

Το προσεχές Σάββατο 21 Ιανουαρίου η Κινητή Μονάδα Υγείας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα βρίσκεται στον Ι. Ναό Αγίας Ζώνης Κυψέλης για να προσφέρει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους ενορίτες που έχουν ανάγκη.

Οι ειδικές κινητές μονάδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επανδρώνονται από εθελοντές ιατρούς και άλλους λειτουργούς υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της ΜΚΟ «Αποστολή» και του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η προσπάθεια υποστηρίζεται σε πρώτο στάδιο από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει υποστήριξη από όλα τα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Σε πρώτη φάση η επίσκεψη των μονάδων γίνεται στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανακοινώνεται από τους υπεύθυνους ιερείς των Ναών και μέσα από τον ιστοχώρο της Αρχιεπισκοπής.

Κορυφή σελίδας


Το γλωσσικό ζήτημα στη Λατρεία θέμα ημερίδας στο Βόλο


Το ζήτημα της Λειτουργικής γλώσσας θα αναπτυχθεί σε ημερίδα που διοργανώνουν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και ο Σύνδεσμος Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία», από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. με θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία». Στην ημερίδα, που θέλει να είναι πραγματικά πολυφωνική και πλουραλιστική και που σκοπεύει να θέσει επί τάπητος το φλέγον αυτό ζήτημα, θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι και των δύο τάσεων, που έχουν μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:


Α΄ Συνεδρία

Προεδρεύων: π. Χρήστος Χαχαμίδης Δρ Θ., Γεν. Γραμματέας Δ. Σ. Συνδέσμου Νέων Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος

10.00-10.30: Έναρξη-Χαιρετισμοί

10.30-10.50: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία», Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»

Θέμα: «Είναι απαραίτητο να κατανοούμε τη γλώσσα της λατρείας;»

10.50-11.10: Φώτης Σχοινάς, Δρ Φιλοσοφίας, πρ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

Θέμα: «Λειτουργική γλώσσα: αξία και παράδοση»

11.10-12.00: Συζήτηση

12.00-12.30: Διάλειμμα-καφές

Β΄ Συνεδρία

Προεδρεύων: Παντελής Καλαϊτζίδης Δρ Θ., Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

12.30-12.50: Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων,

Θέμα: «Δεν χρειαζόμαστε μετάφραση αλλά κατήχηση»

12.50-13.10: Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος,

Θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία και η ποιμαντική του διάσταση»

13.10-14.00: Συζήτηση

Κλείσιμο της ημερίδας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων απαιτείται προεγγραφή στη Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (τηλ. 24210-93553, 93573, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@acadimia.gr)

Κορυφή σελίδας


Νέο Μουσείο για το Μακεδονικό και τους Βαλκανικούς Πολέμους στα Γιαννιτσά

Να «ζήσουν» από την πρώτη γραμμή τις ημέρες των πολεμικών συγκρούσεων και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913, θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες του Στρατιωτικού Μουσείου που λειτουργεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Γιαννιτσών, στο νομό Πέλλας.

Στο χώρο λειτουργεί έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, με επίκεντρο τη μάχη του Βάλτου των Γιαννιτσών, καθώς και την ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων, με έμφαση στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από όπλα, σπαθιά, μετάλλια, προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, οι επισκέπτες καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα νοερό ταξίδι σε σκληρές μάχες.

«Οι επισκέπτες βλέπουν τα εκθέματα και παράλληλα σε επιφάνειες, με πληροφορίες γραμμένες στα ελληνικά και τα αγγλικά, μαθαίνουν την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Όλα αυτά είναι εμπλουτισμένα με σπάνιο φωτογραφικό υλικό» δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Νικόλτσιος.

Στις διαμορφωμένες αίθουσες του μουσείου υπάρχουν τέσσερις προθήκες με εκθέματα-κειμήλια όλων των εμπλεκομένων στρατών- του ελληνικού, του τουρκικού, του βουλγάρικου, του σερβικού και του στρατού του Μαυροβουνίου- καθώς επίσης και μια σειρά από στρατιωτικές στολές.

«Στον πρώτο όροφο του μουσείου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τους επισκέπτες, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν ένα 15λεπτο αφιέρωμα είτε στο μακεδονικό αγώνα, είτε στους βαλκανικούς πολέμους. Από την εικόνα και το λόγο πιστεύουμε ότι είναι ευκολότερο να μάθουν την ιστορία» πρόσθεσε ο κ.Νικόλτσιος.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν. Τα εκθέματα αποτελούν κειμήλια του ΓΕΣ και κάποια είναι από την προσωπική συλλογή του κ.Νικόλτσιου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ