!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 523, 12 Ιανουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή για έντεκα χαμένες εικόνες

Μετά από 47 χρόνια χτυπάει ξανά το κουδούνι σε σχολειό της Ίμβρου

Προκήρυξη υποτροφιών από την Εκκλησία της Ελλάδος

Ένα ψηφιακό Μουσείο για τον Άθω




Φανταστικά και Απόκοσμα
στο Βυζαντινό κόσμο


Κύκλος διαλέξεων στο Βυζαντινό Μουσείο
Περισσότερα στον www.artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επιστροφή για έντεκα χαμένες εικόνες

Επαναπατρίστηκαν έντεκα μεταβυζαντινές εικόνες, κλαπείσες από εκκλησιαστικά μνημεία της Ηπείρου και Θεσσαλίας. Οι εν λόγω εικόνες είχαν παραδοθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο από την Temple Gallery στις 12 Δεκεμβρίου 2011 ως παρανόμως εξαχθείσες από την ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για τις κάτωθι:

1.«Ανάσταση Κυρίου», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

2.«Σύναξη των Αποστόλων», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

3.«Ζεύγος Αγίων», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

4.«Ευαγγελιστής Μάρκος;», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

5.«Άγιοι Ανάργυροι», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

6.«Ευαγγελιστής Ματθαίος», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

7.«Πέτρος και Παύλος», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

8.«Αγία Παρασκευή και Άγιος», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

9.«Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

10.«Βαϊοφόρος», 18ος αι, έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.

11.Δίζωνη εικόνα με παράσταση της Κοίμησης και Γέννησης της Θεοτόκου, 18ος αι. έχει κλαπεί από την Ι. Μ. Γενεσίου Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους, Πετρίλου, Π.Ε. Καρδίτσας.

Οι εικόνες φυλάσσονται προσωρινά στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, μέχρι να παραδοθούν στους εκπροσώπους των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Κορυφή σελίδας


Μετά από 47 χρόνια χτυπάει ξανά το κουδούνι σε σχολειό της Ίμβρου

Την σημαντική εξέλιξη γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στην Κεντρική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, Λάκης Βίγκας, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, για την έγκριση αιτήματος αδειοδότησης ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί πέρσι στις τουρκικές Αρχές από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου.

Με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθήνας και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης, σημειώνουν ότι με τη δυνατότητα επαναλειτουργίας ελληνικού σχολείου στον τόπο τους, θα δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί και οικογένειες με παιδιά από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Ελλάδα.

«Έτσι, αναμένουμε να ενισχυθούν οι ανακάμπτουσες, τα τελευταία 10 χρόνια, κοινότητές μας και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός», σημειώνουν.

Τα ιμβριακά Σωματεία «χαιρετίζουν αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης» με την οποία, όπως τονίζουν, «διορθώνονται, εν μέρει, κάποιες από τις μεγάλες αδικίες του παρελθόντος. Αποτελεί βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον στην Ίμβρο, με ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους της» και καταλήγουν:

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αντίστοιχα βήματα και σε άλλους τομείς, όπου οι Ίμβριοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως τα κληρονομικά δικαιώματα των ξένων υπηκόων, η κατοχύρωση των ακινήτων στο όνομα των πραγματικών δικαιούχων κ.α.»

Κορυφή σελίδας


Προκήρυξη υποτροφιών από την Εκκλησία της Ελλάδος

Τριάντα (30) νέες υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013, οι οποίες θα δοθούν σε Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, αποφάσισε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος Από τις νέες αυτές υποτροφίες, 20 θα δοθούν σε Φοιτητές της Θεολογικής Επιστήμης και 10 σε Φοιτητές άλλων Επιστημών.

Κορυφή σελίδας


Ένα ψηφιακό Μουσείο για τον Άθω

Ψηφιακό μουσείο προβολής της Αθωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς επιδιώκει να υλοποιήσει ο δήμος Αριστοτέλη, ο οποίος σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης του έργου, προϋπολογισμού περίπου 2 εκ. ευρώ, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Ο δήμος Αριστοτέλη στοχεύει στο άνοιγμα του Αγίου Όρους για τις γυναίκες και όλους τους επισκέπτες, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά ένα μοναδικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο αναφοράς.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση της ζωής των μοναχών, του ανεκτίμητου πλούτου και της σπάνιας ομορφιάς των Μονών και του Αγιορείτικου περιβάλλοντος, θα γίνει με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών σε δύο διαφορετικά σημεία και συγκεκριμένα:

-Στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό, το οποίο περιλαμβάνει αμφιθέατρο με την κατάλληλη διαμόρφωση αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προβολή ταινιών μεγάλης ανάλυσης και τρισδιάστατης προβολής.

-Στις αναστηλωμένες αίθουσες της Μονής Ζυγού, η οποία βρίσκεται στην Ουρανούπολη και αποτελεί την φυσική Πύλη προς την Αθωνική Πολιτεία.

Με την ολοκλήρωση του έργου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη μακραίωνη ιστορία, τα μνημεία και τα κειμήλια του Αγίου Όρους, να γνωρίσουν την εκκλησιαστική παράδοση, την καθημερινότητα των μοναχών και να περιηγηθούν στο φυσικό περιβάλλον.

«Η γειτνίαση με το Άγιο Όρος, το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού, με κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες ανάδειξης αυτής της μοναδικής αγιορείτικης κληρονομιάς», δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ