!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 522, 09 Ιανουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος στον Πειραιά για τον εορτασμό των Θεοφανείων

Η Εκκλησία είναι το αίμα του λαού

Ποιητικές συναντήσεις από τον Δήμο Αθηναίων

Ήχοι της μουσικής μας παράδοσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών




Λατρευτική παραδοσιακή μουσική.
Ακούστε στο Musicale τραγούδια του Ελληνισμού σε ηχογραφήσεις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος στον Πειραιά για τον εορτασμό των Θεοφανείων

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας των Θεοφανείων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, του κλήρου της μητροπόλεως και εκατοντάδων πιστών.

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία είναι το αίμα του λαού

Για τον χρόνο, «που είναι μια γραμμή, μια συνέχεια και που ο άνθρωπος τον χωρίζει για να ευκολύνεται», μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στο κήρυγμα της Κυριακής, στον Άγιο Δημήτριο, στα Μυκονιάτικα, όπου και λειτούργησε.

«Το παρελθόν είναι αυτό που πέρασε. Το μέλλον είναι αυτό που περιμένουμε και ασχολούμαστε περισσότερο με αυτά που έφυγαν κι αυτά που περιμένουμε και χάνουμε το παρόν, το σήμερα», είπε ο Μακαριώτατος και υπενθύμισε πως «ο Απόστολος Παύλος λέγει πως αυτό το σήμερα είναι σα να το αγοράζουμε, να πάμε να το πληρώσουμε, να μας στοιχίζει, δηλαδή να το αξιοποιήσουμε.»

Αναφερόμενος στην κρίση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, μεταξύ άλλων: «Κάθε μέρα οι φτωχοί γινόμαστε πιο φτωχοί, οι στεναχώριες γίνονται περισσότερες, η ανασφάλεια ακόμα πιο πολύ, η ανεργία αυξάνεται και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η απελπισία έρχεται, λοιπόν, και μας ζώνει όλους κι απεγνωσμένα λέμε: υπάρχει φως;»

Αναφερόμενος στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Αρχιεπίσκοπος κ Ιερώνυμος είπε ότι «σήμερα αυτό είναι το μήνυμα του Κυρίου μας: Υπάρχει φως. Να μην μείνουμε στα δικά μας σφάλματα και να κάνουμε όλοι έναν αγώνα. Χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια. Εάν το καταλάβουμε αυτό σαν πρόσωπα, σαν άρχοντες, σαν λαός, υπάρχει ελπίδα και θα προχωρήσουμε. Εάν μείνουμε όμως στο συμφέρον το δικό μας, καθένας στον εαυτό του, που θεωρεί τον εαυτό του αυτοεικόνα κι όλους τους άλλους να τον προστατεύουν.

Αν μείνει στη δυνατότητα που έχει αυτή τη στιγμή να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους ή να τους κλέβει ακόμα περισσότερο, αν μείνουμε σ’ αυτή τη νοοτροπία δεν υπάρχει σωτηρία, δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει φως.»

«Ο χώρος ο εκκλησιαστικός, ο... καθυστερημένος, όπως τον λένε μερικές φορές αυτό το μήνυμα μας δίνει», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος. «Μη χάνετε την εσωτερική σας ελευθερία, μην σας πιάνει πανικός. Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως, αγωνιστείτε. Όχι μια φορά, κάθε μέρα, κάθε ώρα, πάντοτε. Και στο τέλος η νίκη θα είναι δική σας. Ο Θεός το είπε: Δεν μπορείτε χωρίς εμένα να κάνετε τίποτα. Κι αυτός που στήριξε την ελπίδα του πάνω σε μένα βρέθηκε νικητής. Θα ακούσουμε πολλές θεωρίες, θα ακούσουμε πολλές προτάσεις. Μας χρειάζονται, η σοφία των ανθρώπων, αλλά τη στιγμή που χωριζόμαστε από τον Θεό δεν υπάρχει ελπίδα και σωτηρία.»

Μετά το τέλος της Θ. λειτουργίας και απαντώντας σε προσφώνηση του π. Κων/νου Παναγιωτόπουλου, Αρχιερατικού Επιτρόπου της έκτης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, ο οποίος μίλησε για τις πρωτοβουλίες διαλόγου και τις κληρικολαϊκές συνελεύσεις, ο Μακαριώτατος είπε ότι «θέλουμε διάλογο, όχι μόνο με τους παπάδες αλλά και με το λαό».

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «στην Ευρώπη βλέπουμε εκκλησίες να πωλούνται για να γίνονται σούπερ-μάρκετ, εστιατόρια κ.λπ., εδώ οι εκκλησίες είναι το αίμα του λαού». Αλλά κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, δυστυχώς σήμερα ο «εχθρός είναι εντός των τειχών. Αλλά δεν είναι κρίμα να γινόμαστε σκλάβοι έτσι, χωρίς να προσέχουμε και να έχουμε μέσα μας αυτό το φρόνημα που μας δίνει η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας;».

Κορυφή σελίδας


Ποιητικές συναντήσεις από τον Δήμο Αθηναίων

Κάθε δεύτερη Δευτέρα, από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, στις 7μμ το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.) και ο Κύκλος Ποιητών διοργανώνουν 6 ποιητικές συναντήσεις τιμώντας τρεις Έλληνες και τρεις ξένους κορυφαίους ποιητές, με εισηγήσεις, αναγνώσεις και προβολές.

ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ [Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου]
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ [Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου]
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ [Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012]
ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ [Δευτέρα, 9 Απριλίου]
ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΡΧΕΣ [Δευτέρα, 14 Μαΐου]
ΟΥΑΛΑΣ ΣΤΙΒΕΝΣ [Δευτέρα, 11 Ιουνίου]
Για περισσότερες πληροφορίες: 210-3623792, 210-3621601, 210-3616674

Κορυφή σελίδας


Ήχοι της μουσικής μας παράδοσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής δίνουν ραντεβού το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στα όργανα της οικογένειας του λαγούτου (ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μπουλγαρί) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μετά από τα δύο αφιερώματα στο κλαρίνο και στα παραδοσιακά κρουστά πέρυσι, το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει την αναβίωση της παραδοσιακής μας μουσικής με συναυλίες για τα όργανα της οικογένειας του λαγούτου.

Ο εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Λάμπρος Λιάβας, βάζει την υπογραφή του στην επιμέλεια του αφιερώματος που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με κορυφαίους δεξιοτέχνες των λαϊκών μας μουσικών οργάνων που παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια από πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς και από τις «άκρες του ελληνισμού» (Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία).

Η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» θα φιλοξενήσει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ τα όργανα της οικογένειας του λαγούτου που έχουν μακραίωνη παρουσία στην ελληνική μουσική παράδοση. Στην αρχαία Ελλάδα ο τύπος αυτός ήταν γνωστός ως τρίχορδο ή πανδούρα. Πέρασε στο Βυζάντιο ως θαμπούρα (όργανο του Διγενή Ακρίτα – μουσικού στα βυζαντινά έπη), για να γίνει στη νεότερη Ελλάδα ταμπουράς.

Το μοναδικό αυτό αφιέρωμα, πολύτιμη εμπειρία για τη νέα γενιά προτείνεται επίσης στους νεαρούς φίλους του Μεγάρου την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών συναυλιών της Σειράς «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο» που παρουσιάζει η Έφη Αβέρωφ- Μιχαηλίδη.

Στη συναυλία μετέχουν τέσσερις από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στο ούτι, με κορυφαίο τον 79χρονο Νίκο Σαραγούδα. Μαζί του από τη νεότερη γενιά ο Χάικ Γιαζιτζιάν, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο Χρίστος Τσιαμούλης.

Ο Χρήστος Ζώτος και ο Στέλιος Κατσιάνης θα παρουσιάσουν στο ελληνικό λαγούτο δείγματα από το ρεπερτόριο της στεριανής Ελλάδας, ο Στέλιος με τον Λεωνίδα Λαϊνάκη θα εκπροσωπήσουν την Κρήτη και ο Σωκράτης Σινόπουλος θα παίξει την παραλλαγή του οργάνου που προέρχεται από την αστική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, το πολίτικο λαγούτο ή λάφτα.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ρεπερτόριο του ταμπουρά στην παράδοση της Πόλης, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας θα παρουσιάσουν οι δάσκαλοι του ταμπουρά στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης Βασίλης Μπαραμπούτης και Στρατής Ψαραδέλλης μαζί με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Στέλλα Βαλάση σαντούρι, Κώστας Μερετάκης κρουστά.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ