!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 520, 02 Ιανουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμετέχουμε στο κοινωνικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Άρωμα Βυζαντίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Πολύγλωσσο εικονογραφημένο λεξικό για την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική στο Βυζάντιο


Στήριξε το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών



Στείλε από το κινητό σου κενό sms* στο 54565

*χρέωση για κάθε sms 2 ευρώ + ΦΠΑ
(από κινητά cosmote / wind / vodafone)




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συμμετέχουμε στο κοινωνικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Από την 1.1.2010 μέχρι τις 25.3.2011 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει διαθέσει 1.260.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος συσσιτίων για τους άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας. Από 1.3.2009 μέχρι 30.9.2010 διέθεσε για τον ίδιο σκοπό 540.000 ευρώ.

10.350 δωρεάν μερίδες φαγητού διατίθενται καθημερινά στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

70.000 δέματα με είδη τροφίμων προσφέρονται κάθε χρόνο σε πολύτεκνες οικογένειες

5 εκ. ευρώ δαπανώνται ετησίως μόνο για τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (το ποσό αφορά και τα συσσίτια που γίνονται από τις Ενορίες της Ι.Α.Α.)

4,5 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν το 2010 για οικονομικά βοηθήματα που δόθηκαν σε απόρους μέσω150 ενοριών. (Σε όσους δίδονται βοηθήματα γίνεται πιστοποίηση με φορολογική δήλωση και κάρτα ανεργίας, ώστε να λαμβάνουν βοήθεια όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη)

15 χιλιάδες είδη ένδυσης και υπόδησης προσφέρονται κάθε χρόνο μέσω του προγράμματος ΤΑΒΙΘΑ

80.000 ευρώ προσφέρονται ετησίως σε φυλακισμένους, ενώ τους παρέχεται και νομική υποστήριξη

7.000 μονάδες αίματος συγκεντρώνονται το χρόνο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την ΜΚΟ “Aποστολή”

• Παρέχεται στήριξη σε άπορους που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας

• Δίκτυο 17 ιδρυμάτων με 650 τροφίμους

Δύο ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά με νοητική υστέρηση

Δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς (έναν στους Αγίους Αναργύρους και ένα στην Ηλιούπολη, όπου ο πρώτος είναι πρότυπος στα Βαλκάνια)

• Το έργο στηρίζεται από 3.000 εθελοντές και τους ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Τα αναλυτικά στοιχεία για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που προσφέρετε στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μπορούν να δοθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο: 213 0 18 44 00

Πέραν της υλικής βοήθειας μπορείτε να βοηθήσετε διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο σας προσφέροντας εθελοντική εργασία στις δράσεις μας.

Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται από την Μ.Κ.Ο. “Aποστολή”, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείo, τις Ενορίες και τη Διεύθυνση Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


Άρωμα Βυζαντίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Μια συνοπτική φωτογραφική παρουσίαση των Μόνιμων Συλλογών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά, οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2012, η έκθεση θα παρουσιάζει όψεις των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου, οι οποίες πραγματεύονται με τρόπο συνθετικό την εποχή από την ύστερη αρχαιότητα (3ος αι. μ. Χ.), έως και την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Το Βυζαντινό Μουσείο έχει ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο από την ολοκλήρωση και παρουσίαση στο κοινό της νέας Έκθεσης των Μόνιμων Συλλογών του, η οποία συγκροτήθηκε στη βάση μιας εντελώς νέας μουσειολογικής πρότασης, συμβατής με τις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσειολογίας.

Οι όψεις των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου, παρουσιάζονται στον Διεθνή Αερολιμένα σε "διάλογο" με τις περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, τις οποίες έχει προγραμματίσει το Μουσείο στους χώρους του για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και οι οποίες αποτυπώνουν την πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης από τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά Μουσεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (1914) με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση, μελέτη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο επίπεδο αφίξεων του αεροδρομίου (είσοδος 1). Ο χώρος είναι προσβάσιμος για όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου και παραμένει ανοικτός καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Κορυφή σελίδας


Πολύγλωσσο εικονογραφημένο λεξικό για την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική στο Βυζάντιο

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών για το 2011, απενεμήθη στην Σοφία Καλοπίση-Βέρτη και την Μαρία Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου, για την επιμέλεια της έκδοσης «Πολύγλωσσο Εικονογραφημένο Λεξικό Όρων Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010).

Η απονομή των βραβείων έγινε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στην αίθουσα τελετών του μεγάρου Χάνσεν.

Το λεξικό περιλαμβάνει όρους βυζαντινής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Με βάση την ελληνική γλώσσα, δίνονται οι αντίστοιχοι όροι και τα συνώνυμά τους σε εννέα γλώσσες: την αγγλική, την αλβανική, τη γαλλική, τη γερμανική, την ιταλική, τη ρουμανική, τη βουλγαρική, τη ρωσική και τη σερβική. Τα λήμματα συνοδεύονται από σχέδια και φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί για να λειτουργήσουν ερμηνευτικά. Η έκδοση φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη εργασία σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, και θα αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές της βυζαντινής αρχαιολογίας. Στόχος του λεξικού είναι αφενός να καταγραφούν οι όροι που χρησιμοποιούνται για τη δήλωση συγκεκριμένων μορφών και τύπων ώστε να αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός θησαυρού κοινών όρων, και αφετέρου να διατηρηθεί, χάρη στους συνώνυμους όρους, ο πλούτος των εθνικών γλωσσών. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η γλωσσική πολυμορφία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολυπολιτισμικότητας, με τη διευκόλυνση της συγγραφής αλλά και της μελέτης πονημάτων που έχουν γραφεί στις εθνικές αυτές γλώσσες.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ