!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 510, 21 Νοεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε από το ΔΝΤ αξίες και αρχές. Αυτές αποκτούνται μόνο με αγώνα»

Διεθνές συνέδριο για το Όρος

«Είμαστε μια οικογένεια»

Πρόταση για δώρο Χριστουγέννων από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Έργα αποκατάστασης για τις καλύβες-μνημεία του Αγίου Όρους




Ο Γιώργος Κόρδης μιλά για την αγιογραφία
στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε από το ΔΝΤ αξίες και αρχές. Αυτές αποκτούνται μόνο με αγώνα»

«Γίνεται μία προσπάθεια να εξοστρακιστεί η πίστη στο περιθώριο και η Εκκλησία όσο γίνεται πιο έξω από τη ζωή των ανθρώπων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την Κυριακή ο Μακαριώτατος από τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λειβαδιάς.

Ο Μακαριώτατος έκανε επίσης λόγο για τις ξένες διδασκαλίες που έχουν εισβάλλει στη ζωή μας και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να διδάσκονται η ιστορία και τα θρησκευτικά στα σχολεία. «Οι χριστιανοί έχουν τη δύναμη της παράδοσης. Έχουμε πολλές δυνατές ρίζες που δυναμώνουν και τους σημερινούς ανθρώπους. Μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις διδασκαλίες που μας αλλοιώνουν τον χαρακτήρα; Δεν μπορούμε. Μπορούμε όμως να έχουμε αντισώματα» τόνισε.

Σημείωσε δε πως οι ασθένειες της σημερινής ζωής είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι καθημερινές δυσκολίες και κυρίως η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελπίδας και η ψυχική κόπωση.

«Πως γεννήθηκαν αυτά; Τα επινόησαν μερικοί που είπαν: ο Χριστός, η θρησκεία μακριά από την κοινωνία. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και αυτόνομος, είπαν, και μπορεί να λύνει μόνος τα προβλήματα, δεν έχει ανάγκη τον Θεό. Ο Θεός πέθανε είπε ο φιλόσοφος, ελάτε όλοι μαζί να κηδέψουμε τον Θεό μέσα στις εκκλησίες». «Το ψέμα», πρόσθεσε, «παρουσιάζεται ως αλήθεια και η αλήθεια ως ψέμα. Σκότωσαν τον Θεό, σκότωσαν και τον άνθρωπο, σκότωσαν και την ανθρωπιά. Χωρίς Θεό, χωρίς Πατέρα, δεν έχουμε αδέλφια. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε αδελφικά».

Ο άνθρωπος, είπε, θεωρείται εκμεταλλεύσιμο αντικείμενο και όχι πια πρόσωπο με αξία. «Εκμεταλλευόμαστε τον άνθρωπο γι’ αυτό που παράγει. Όλα επιτρέπονται. Όλα αυτά έχουν φτάσει και σε εμάς και τα ζούμε καθημερινά. Δηλαδή το μήνυμα ότι ο άλλος άνθρωπος είναι ο εχθρός. Η κόλασή μου. Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτός ο άνθρωπος είναι η χαρά μου, όχι η κόλασή μου».

Και συνέχισε: «Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε, να γίνονται οι δανειστές δυνάστες, να ζούμε μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας. Χάσαμε τον δρόμο μας, τις αξίες, τις αρχές μας. Ακούμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε όλες αυτές τις αξίες και τις αρχές μας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είπε να μετανοήσουμε, δηλαδή να αλλάξουμε τον εαυτό μας εσωτερικά, τη ζωή και τη συμπεριφορά μας».

«Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε από το ΔΝΤ αξίες και αρχές. Αυτές αποκτούνται μόνο με τον αγώνα. Όπως είπαν οι Πατέρες μας πρέπει να δώσεις αίμα για να πάρεις πνεύμα. Όλα τ άλλα είναι μπαλώματα γιατί οι δυσκολίες θα περάσουν προσωρινά αλλά τα προβλήματα θα ξανάρθουν» επισήμανε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μας αρέσει η εικονική πραγματικότητα και όχι η ουσία, όχι το πραγματικό.

«Πρέπει να γίνουμε ειλικρινείς περισσότερο από κάθε άλλη εποχή» είπε. «Δεν είναι ανεξήγητο ότι οι άνθρωποι αναζητούν ελπίδα στην Εκκλησία και κατακλύζουν τους ναούς. Το κάνουν από διαίσθηση ότι αυτός ο χώρος στάθηκε στους ανθρώπους στις δύσκολες ώρες, όπως δεν στάθηκαν αυτοί οι οποίοι είπαν τα μεγάλα λόγια. Το μαρτυρεί αυτό και η ιστορία μας».

«Δεν διορθώνεται κανένα λάθος αν δεν μετανοήσουμε. Όσο απομακρυνόμαστε από τον Θεό γινόμαστε πιο φτωχοί και πιο επικίνδυνοι για τους άλλους ανθρώπους. Ενωμένοι να πούμε ότι είμαστε αδέλφια επειδή έχουμε Θεό Πατέρα που μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε. Αν προχωρήσουμε έτσι γρήγορα θα ξανασταθούμε στα πόδια μας και δεν θα έχουμε ανάγκη ξένες βοήθειες» κατέληξε.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστάτησαν μαζί με τον Μακαριώτατο οι Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και οι Θεοφ. Επίσκοποι Τανάγρας κ. Πολύκαρπος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Κορυφή σελίδας


Διεθνές συνέδριο για το Όρος

Το ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τα παράλληλα γεγονότα και δράσεις που το συνοδεύουν εντάσσεται από εφέτος και χρηματοδοτείται για την προσεχή πενταετία από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2007-2013» υπό τον γενικό τίτλο «Η μεγάλη Πνευματική και Πολιτιστική Παρακαταθήκη του Αγίου Όρους» και έχει ως κεντρικό θέμα του μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο της Μεταβυζαντινής Ιστορίας στο Άγιον Όρος.

«Το Άγιον Όρος στο 15ο και 16ο αιώνα» προσεγγίζεται τόσο μέσου των 35 ανακοινώσεων του Συνεδρίου, όσο και των ειδικών μελετών που συντάχθηκαν και θα καταχωρηθούν στον δίγλωσσο Κατάλογο της ομότιτλης Έκθεσης, που οργανώνεται και θα παρουσιαστεί στον Εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας.

Οι μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται στον 15ο αιώνα μετά την κατάκτηση των εδαφών της Μακεδονίας και τη κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η δραστική μείωση των πόρων, από τις δεσμεύσεις των μετοχίων και τη φορολογία, οι λεηλασίες, οι πειρατικές επιδρομές και οι σεισμοί, οδηγούν το Άγιον Όρος σε μια από τις χειρότερες στιγμές της μακραίωνης ιστορίας του.

Επιβιώνει πάντως, είτε προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα με αλλαγές στο εσωτερικό της λειτουργίας είτε και κυρίως γιατί διατηρεί σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο την πνευματική του υπόσταση και την διατήρηση και διάσωση της Μοναστικής Παράδοσης και κληρονομιάς, για να φτάσει στον 16ο αιώνα, όπου η κατάσταση σταθεροποιείται και το Άγιον Όρος γίνεται επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προστασίας των Πατριαρχών και Ιεραρχών, των ηγεμόνων της Μολδαβίας και της ορθόδοξης Ρωσίας για να εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναγέννησης πνευματικής, αλλά και των γραμμάτων, των τεχνών, της ανοικοδόμησης.

Η Κριτική Σχολή με τον Θεοφάνη και τον Τζώρτζη αφήνει στο Όρος λαμπρά δείγματα έργων στα Καθολικά και τις Τράπεζες, συντηρούνται και αποκαθίστανται μνημειακά συγκροτήματα ανεγείρεται το νεότερο Μοναστήρι, η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα.

Βιβλιογράφοι, ζωγράφοι, τεχνίτες, λόγιοι, άγιοι και αφανείς Μοναχοί συγκροτούν μια περίοδο από τις σημαντικότερες του Αγίου Όρους.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, αποτελούμενη από τους:

Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Διευθυντή Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως Πρόεδρο

και

Συμεών Πασχαλίδη, Αν. Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Φωκίωνα Κοτζαγιώργη, Επ. Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
Παναγιώτη Σωτηρούδη, Καθηγητή Φιλολογίας ΑΠΘ
Αθανάσιο Σέμογλου, Αν. Καθηγητή Ιστορίας & Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
Πλούταρχο Θεοχαρίδη, Αρχιτέκτονα ΥΠ.ΠΟ.Τ.
Iωακείμ Παπάγγελο, Δρ. Αρχαιολόγο,
ως μέλη,
διαμόρφωσε το οριστικό πρόγραμμα των 35 Ελλήνων και ξένων ομιλητών του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 25-26-27 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιείται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 13.30, όπου εκτός των χαιρετισμών θα παρουσιαστούν και οι δύο γενικές εισηγήσεις του Κωστή Σμυρλή με θέμα « Το Άγιον Όρος μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 15ο αιώνα» και του Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη με θέμα «Το Άγιον Όρος στο 16ο αιώνα».

Την ίδια ημέρα στις 12.00μ. ανοίγει η αντίστοιχη Έκθεση στους χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (κτίριο Νεδέλκου, Εγνατίας 109), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2012.

Ο Επιμελητής της Έκθεσης, Αρχιτέκτων του ΚΕΔΑΚ Φαίδων Χατζηαντωνίου επιχειρεί να αναδείξει στην Έκθεση αυτή τα κεντρικά θέματα, τους πρωταγωνιστές, τα γεγονότα, που χαρακτηρίζουν τους δύο αυτούς αιώνες.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του ΣΤ’ Συνεδρίου επανεκδίδεται φωτοαναστατικά, ένα πολύτιμο για τους Αγιορειτικούς θεσμούς βιβλίο, αυτό του Δημητρίου Πετρακάκου με τίτλο «Νέαι Πηγαί των θεσμών του Αγίου Όρους» έκδοση του Πατριαρχικού Τυπογραφείου Αλεξάνδρεια 1915, με ένα ενδιαφέροντα πρόλογο του ομότιμου καθ. του Α.Π.Θ. Χαράλαμπου Παπαστάθη.

Κορυφή σελίδας


«Είμαστε μια οικογένεια»

Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», με το οποίο άπορες οικογένειες και των δώδεκα νησιών της Ι. Μητροπόλεως θα εφοδιάζονται με πακέτα τροφίμων και άλλων χρειωδών, σε μια ακόμη εκδήλωση συμπαράστασης και στοργής της Εκκλησίας προς το δοκιμαζόμενο λαό στα νησιά μας.

Κορυφή σελίδας


Πρόταση για δώρο Χριστουγέννων από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής κι ανάδειξης της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής, κυκλοφορεί τον πρώτο ψηφιακό δίσκο Βυζαντινής μουσικής. Ο Βυζαντινός χορός «Τρόπος», με χοράρχη και δάσκαλο Βυζαντινής μουσικής τον κ. Κώστα Αγγελίδη, ψάλλει μέλη από την Αγιορείτικη και Πολίτικη Παράδοση. Ο ψηφιακός δίσκος διατίθεται σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση στο τηλ. 2105238305.

Αθήνα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πληροφορίες - Παραγγελίες: κα Αικατερίνη Γκουλή, τηλ. 2107298222

Κορυφή σελίδας


Έργα αποκατάστασης για τις καλύβες-μνημεία του Αγίου Όρους

Μικρότερες από τα μοναστικά κελιά, αλλά μεγαλύτερες από τα ησυχαστήρια των ασκητών, οι καλύβες του Αγίου Όρους λειτουργούν ως κατοικίες ενός, δύο ή τριών μοναχών, έχοντας υποστεί ελάχιστες αλλαγές στη μορφή ή τη χρήση τους εδώ και αιώνες. Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση έργων συντήρησης και αποκατάστασης σε πολυάριθμα μικρά κτίσματα, που θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Αθω. Ανάμεσά τους, η ιερά καλύβη του Αγίου Ακακίου στα Καυσοκαλύβια, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Ουσιαστικά, το ΚΑΣ απλώς εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού για την υλοποίηση των έργων από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους - βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται, άλλωστε, για κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα, μικρής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής αξίας, τα οποία δεν είναι κηρυγμένα μνημεία ούτε χρήζουν ειδικής προστασίας. Ωστόσο, τέσσερα μέλη του Συμβουλίου μειοψήφησαν, υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες των έργων θα έπρεπε να λαμβάνουν την έγκριση του ΚΑΣ -πρακτική, που μέχρι στιγμής δεν εφαρμόζεται- αλλά και ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιεράρχηση των παρεμβάσεων.

Πάντως, η προστασία και διάσωση των σημαντικών μνημείων του Αγίου Ορους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών του YΠΠΟΤ, οι οποίες αναλαμβάνουν και την υλοποίηση των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων. Επεμβάσεις αποκατάστασης διεξάγονται, μεταξύ άλλων, στην Ιερά Μονή Πρωτάτου, όπου ανασκευάζεται το κέλυφος και συντηρούνται οι περίφημες τοιχογραφίες, ενώ η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει αναλάβει την αποκατάσταση των μαρμαροθετημένων δαπέδων στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και τη σκήτη του Αγίου Δημητρίου στη Μονή Βατοπεδίου, καθώς και τη συντήρηση χειρογράφων από τις Μονές Ιβήρων, Αγίου Παύλου, Ξενοφώντος και Παντοκράτορος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ