!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 503, 27 Οκτωβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ορθοδοξία και Πεντηκοστιανισμός»

Μνημειώδες οικοδόμημα της πρωτοβυζαντινής περιόδου αποκαλύπτεται στην Κύπρο

Τιμή στον Μητροπολίτη Περγάμου

Ανιχνεύοντας την κληρονομιά της βυζαντινής ζωγραφικής στη σύγχρονη τέχνη

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φιλοξενία ασθενών νόσου Alzheimer & συναφών παθήσεων





Σελίδες από το έπος του ’40
ξεδιπλώνονται στον 89,5
Δείτε το σχετικό αφιέρωμα





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Ορθοδοξία και Πεντηκοστιανισμός»

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιείται στην Λαμία, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2011, η «ΚΓ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ορθοδοξία και Πεντηκοστιανισμός».

Στην Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και έχουν Πανορθόδοξη απήχηση, καθόσον ασχολούνται με τα θέματα της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού και τον χαιρετισμό του φιλοξενούντος την Συνδιάσκεψη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και στη συνέχεια θα αναγνωστούν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των εργασιών θα ολοκληρωθεί με δύο Εισηγήσεις: του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, με θέμα: «Τι είναι η Ορθόδοξη ομολογία» και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Ιστορία και διδασκαλία των Πεντηκοστιανών. Γενική εισαγωγική θεώρηση».

Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου και μετά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα ακολουθήσουν οι εξής Εισηγήσεις: του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Βαρνάβα Λαμπρόπουλου με θέμα: «Χρειάζεται η Εκκλησία μια δεύτερη Πεντηκοστή;», του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αυγουστίνου Μύρου με θέμα: «Το γεγονός της Πεντηκοστής και η παρερμηνεία του από τα κινήματα των Πεντηκοστιανών», του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ευαγγέλου Γκανά με θέμα: «Η "ανθρώπινη" φύση αποστρέφεται το "θρησκευτικό" κενό: σχόλιο στην εμφάνιση και εξάπλωση του Πεντηκοστιανού κινήματος» και του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Γεωργόπουλου, Λέκτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Η ενδοπροτεσταντική κριτική κατά της Πεντηκοστιανής κίνησης».

Την τρίτη μέρα του Συνεδρίου θα γίνει γενική συζήτηση επί των Πορισμάτων και η έγκριση αυτών.

Κορυφή σελίδας


Μνημειώδες οικοδόμημα της πρωτοβυζαντινής περιόδου αποκαλύπτεται στην Κύπρο

Σε σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων οδηγήθηκε με τις ανασκαφές του το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στη θέση «Καταλύμματα των Πλακωτών», η οποία εμπίπτει στην περιοχή δικαιοδοσίας των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου. Η θέση βρίσκεται μέσα στο δάσος της δυτικής ακτής της χερσονήσου και είχε εντοπισθεί ήδη από το 1954. Σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, πρόκειται για σημαντικό μνημείο της πρωτοβυζαντινής περιόδου, που φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από το 2007 και, όπως εκτιμάται, η αποκάλυψή του θα εξακολουθήσει για αρκετά ακόμη χρόνια. Το οικοδόμημα, χαρακτηρίζεται, «μνημειώδες με τον κυρίως ναό, οι διαστάσεις και η μορφή του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί».

Έως τώρα έχει αποκαλυφθεί μεγάλο τμήμα ενός εκκλησιαστικού συγκροτήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένα «μαρτύριο», δηλαδή ένα ταφικό μνημείο, που έχει τη μορφή βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος (σχήμα Τ), σε αντίστροφη διάταξη, το οποίο φέτος διαπιστώθηκε ότι εφάπτεται της δυτικής στοάς ενός περίστυλου, μάλλον αιθρίου (αυλής, που περιβάλλεται από στοές).

Το «μαρτύριο» είναι πλάτους 36 μέτρων και μήκους 29 μέτρων, χωρίς την εξέχουσα στα δυτικά πολυγωνική αψίδα, στην οποία υπάρχει εγγεγραμμένη μικρότερη ταφική αψίδα διαμέτρου 2.25 μέτρων. Ανάλογες ταφικές αψίδες της ίδιας διαμέτρου υπάρχουν στο κέντρο της δυτικής πλευράς και των πλαγίων πλευρών του βορείου και νοτίου σκέλους, ενώ στα ανατολικά του νοτίου σκέλους υπάρχει, αντί αψίδας, μικρή τετραγωνική κόγχη, κοντά στην οποία βρέθηκε το κάλυπτρο μικρής μαρμάρινης λειψανοθήκης.

Στη νότια αψίδα σωζόταν, σε λάρνακα, διακοσμημένη με διάτρητο σταυρό, ταφή ανδρός προχωρημένης ηλικίας, με δύο χάλκινες περόνες και πέντε μικρά χάλκινα νομίσματα, μικρής αξίας (πεντανούμμια, εξανούμμια, δεκανούμμια), που χρονολογούνται στην πρώτη δεκαετία της βασιλείας του Αυτοκράτορος Ηρακλείου (610-620). Χάλκινο νόμισμα, χρονολογημένο με ασφάλεια στο 616, βρέθηκε σε στρώμα θεμελίωσης και υπέδειξε χρονολογία ανέγερσης κατά, ή λίγο μετά, από το έτος αυτό. Η ιδιαιτερότητα του χώρου αυτού δεν έγκειται μόνο στο μέγεθος, την αρχιτεκτονική του διάταξη σε σχέση με τον κυρίως ναό, ή ακόμα και την ταφική του χρήση, αλλά και στον συνδυασμό, με αυτά, στοιχείων, που αντανακλούν αρχαίους λειτουργικούς τύπους της Ανατολής, αλλά και εξελίξεων, συνδεδεμένων με την εποχή και τα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Τα δεδομένα αυτά, καθώς και ο περίτεχνος διάκοσμος των ψηφιδωτών του δαπέδων, αλλά και των υπόλοιπων μερών του, υποδεικνύουν ότι πρόκειται για κορυφαίο μνημείο της εποχής του, το οποίο είχε σχεδιασθεί και εκτελεστεί με πολύ μεγάλη επιμέλεια υπό την καθοδήγηση ιεράρχη με μεγάλη εμβρίθεια στα τελούμενα της Θείας Λειτουργίας και είχε εκτελεστεί από εκλεκτά συνεργεία της νήσου, ή της αυτοκρατορίας, για να τιμηθούν κεκοιμημένοι και λείψανα αγίων, η μνήμη των οποίων για άγνωστους ακόμα λόγους δεν διατηρήθηκε στην παράδοση της περιοχής. Η ύπαρξη δε συμβόλων στα μοτίβα των ψηφιδωτών δαπέδων (ασπίδα Δαυίδ-Ηράκλειος ο νέος Δαυίδ), που μπορούν να συνδεθούν με την προπαγάνδα του Ηρακλείου για τον εν εξελίξει πόλεμο εναντίον των Περσών, το εντάσσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο δραματικών γεγονότων της εποχής εκείνης, ως συνέπεια των περσικών επιδρομών και καταλήψεων σημαντικών εδαφών της αυτοκρατορίας στην Ανατολή, που φαίνεται να επηρέασαν το νησί, αφού έγινε χώρος υποδοχής προσφύγων, ιδιαίτερα μάλιστα του κλήρου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πηγές, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος φαίνεται ότι χρησιμοποίησε την Κύπρο ως ναυτική βάση εναντίον των Περσών για την ανάκτηση από τα Ιεροσόλυμα του Τιμίου Σταυρού. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι η περιοχή της ανασκαφής απέχει περί τα 15 χλμ από την παραλία του Κουρίου.

Δεν αποκλείεται, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολογική λειτουργός Α' του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ. Ελένη Προκοπίου υπό τη διεύθυνση της οποίας γίνεται η ανασκαφή, «αν υπάρξει, βέβαια, η απαραίτητη επιγραφική μαρτυρία, να υπάρξει ταύτιση, και δεν αποκλείεται αυτή να σχετίζεται με τον θεϊκό οίκο, που γνωρίζουμε ότι κάπου στην περιοχή της Βυζαντινής Επαρχίας Αμαθούντας ανήγειρε ο Άγιος Πατριάρχης, για την εναπόθεση και απόδοση τιμών σε άγια λείψανα, που παρέλαβε από το ενπερίστατο τότε Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, και ανήκαν στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο και τον αδελφόθεο Ιακώβο (υιό του Ιωσήφ από τον πρώτο του γάμο και πρώτο Πατριάρχη Ιεροσολύμων)».

Σε άριστη κατάσταση σώζεται η επιγραφή στη μικρή ασπίδα του νοτίου κλίτους, στην οποία αναγράφεται ο πρώτος στίχος από τον 142ο ψαλμό του Δαυίδ: «Κύριε, εισάκουσον της προσευχής μου».

Οι διαστάσεις, ο αρχιτεκτονικός τύπος, η πολυτέλεια στην διακόσμηση των ψηφοθετημένων δαπέδων και των επενδυμένων με μάρμαρα της Κωνσταντινούπολης (Προκόνησος, νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά) τοίχων, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη τιμή που φαίνεται να αποδίδεται στους φιλοξενηθέντες κεκοιμημένους των αψίδων, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις γι αυτή την περίπτωση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


Τιμή στον Μητροπολίτη Περγάμου

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών θα τιμήσουν τον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα), του οποίου είναι γνωστή η προσφορά στην Εκκλησία και τη θεολογία, μια προσφορά με διορθόδοξη και διαχριστιανική ακτινοβολία, αλλά και διεθνή Ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Συγκεκριμένα, κατά το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» στα Μελισσάτικα Βόλου, ο Σεβασμιώτατος θα γίνει δεκτός ως «Εταίρος» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ παράλληλα θα διοργανωθεί προς τιμήν του διεθνές συνέδριο (στην ελληνική γλώσσα), στο οποίο σημαντικοί ορθόδοξοι θεολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ασχοληθούν με επιμέρους όψεις του θεολογικού του έργου και με την εν γένει σημασία και επικαιρότητα της θεολογικής του συνεισφοράς. Κεντρική στιγμή του Συνεδρίου θα αποτελέσει η ομιλία του ίδιου του Μητροπολίτου κ. Ιωάννου για την πορεία και τις προοπτικές της Ορθόδοξης Θεολογίας στον 21ο αιώνα.

Το συνέδριο θα κλείσει την Κυριακή 30 Οκτωβρίου με την τέλεση πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και την απονομή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη του Χρυσού Σταυρού, μετά Διπλώματος, της Ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Το τριήμερο συνέδριο θα μεταδοθεί τηλεοπτικά μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης «inTV» και ραδιοφωνικά από τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία».

Κορυφή σελίδας


Ανιχνεύοντας την κληρονομιά της βυζαντινής ζωγραφικής στη σύγχρονη τέχνη

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο της έκθεσης "Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα. Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων", διοργανώνει διαλέξεις τα θέματα των οποίων πραγματεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την έννοια του ορίου στην τέχνη.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και ώρα 12:00, θα δοθεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, η τελευταία διάλεξη "Τα σύνορα της αναπαράστασης. Από τις αφαιρετικές τάσεις της βυζαντινής ζωγραφικής στην αφαίρεση της σύγχρονης τέχνης". Ομιλήτρια η Ιστορικός Τέχνης Ευγενία Σταματοπούλου. Η βυζαντινή τέχνη και ιδίως η ζωγραφική εμπεριέχει στοιχεία μοντερνισμού αφού συχνά η σημειολογία της βυζαντινής εικόνας κληροδοτεί στους σύγχρονους καλλιτέχνες το λεξιλόγιο που χρειάζονται για να απεικονίσουν την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας σύμβολα. Στη διάλεξη θα εξεταστεί το πώς, τα χαρακτηριστικά της βυζαντινής ζωγραφικής (η αυτονόμηση του χρώματος, η κατάργηση της μονοεστιακής προοπτικής, η σύνθεση εσωτερικών σχέσεων και δομών κ.ά.), τα οποία συχνά δανείζονται οι σύγχρονοι εικαστικοί, λειτουργούν ως εργαλεία για

τη δημιουργία σύγχρονης τέχνης.

Κορυφή σελίδας


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φιλοξενία ασθενών νόσου Alzheimer & συναφών παθήσεων

Η Αποστολή, αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δέχεται αιτήσεις με σκοπό τη φιλοξενία ατόμων, πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή συναφείς παθήσεις άνοιας, στην «Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάϊμερ ή/και Συναφών Παθήσεων», που λειτουργεί στο Καρέλλειο Ευαγές Ίδρυμα Γήρατος στο Χαλάνδρι Αττικής. Περισσότερα για την Αποστολή

Κατεβάστε το έντυπο (word)

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ