!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 494, 26 Σεπτεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας παρουσιάζεται στο ΜΕΤΣ

Ανεκτίμητα χειρόγραφα αποκαθίστανται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Επαναπατρίζονται τοιχογραφίες από την κατεχόμενη Κύπρο






Προσκύνημα στον Όσιο Ιωάννη το Ρώσσο


Διαβάστε στο www.ecclesia.gr





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας παρουσιάζεται στο ΜΕΤΣ

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ Κληρικολαϊκή Συνέλευση υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο ιερός κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες, τα εκκλησιαστικά συμβούλια των Ι. Ναών, τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία και οι Ενοριακές Νεανικές Εστίες.

Στη Συνέλευση, οι δαπάνες της οποίας έχουν καλυφθεί εξ ολοκλήρου από χορηγίες, θα παρουσιαστεί το μέχρι σήμερα φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που έχει επιτελεσθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και θα κατατεθούν προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του ενόψει των επερχόμενων κοινωνικών αλλαγών.

Κορυφή σελίδας


Ανεκτίμητα χειρόγραφα αποκαθίστανται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Η απαρχή της συνεργασίας της περιωνύμου Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με το Εργαστήριο Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως Χειρογράφων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης επισφραγίστηκε με την παράδοση των πρώτων τριών αποκατεστημένων χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Συγκεκριμένα, την 25η Σεπτεμβρίου ε.ε, επιστημονική ομάδα της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας παρέδωσε στην ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ τα προαναφερθέντα χειρόγραφα.

Πρόκειται για το υπ’ αριθμ. 20, Οκτώηχος με ιδιόχειρο σημείωμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ιωακείμ του Πάνυ, το υπ’ αριθμ. 69, Μηναίο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου με ιδιόχειρο σημείωμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σιλβέστρου και το υπ’ αριθμ. 118, Μηναίο Αυγούστου, προερχόμενο από την Μονή του Αγίου Αρσενίου του Καΐρου. Κατά την παράδοση των συντηρημένων χειρογράφων επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη και των δύο πλευρών ότι η διάσωση και ανάδειξη του γραπτού πλούτου της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης θα αναδείξει την ιστορική πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και της Νειλοχώρας εν γένει.

Κορυφή σελίδας


Επαναπατρίζονται τοιχογραφίες από την κατεχόμενη Κύπρο

Επισημοποιήθηκε η συγκατάθεση του Ιδρύματος Menil, στο Χιούστον του Τέξας, για τον επαναπατρισμό των περίφημων τοιχογραφιών (13ος αιώνας) από το εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού (Θεμωνιανού) στην κατεχόμενη Λύση. Οι τοιχογραφίες είχαν αποτοιχιστεί και εξαχθεί στο εξωτερικό από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αdin Dikmen. Από το 1988 περίπου 38 τεμάχια εκτίθενται στο Μουσείο του Ιδρύματος Μενιλ στο Χιούστον του Τέξας.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α' υπέγραψε συμφωνία με το Ίδρυμα, που προέβλεπε τον δανεισμό των τοιχογραφιών και την έκθεσή τους στο Μουσείο του Ιδρύματος για 15 χρόνια (1/1/1986- 1/12001. Λίγο μετά προτάθηκε ανανέωση της συμφωνίας για 20 χρόνια με ισχύ από το 1992 μέχρι το 2012. Το Ίδρυμα Μenil αρχικά αξίωνε πως, μετά την πάροδο 20 χρόνων, "οι τοιχογραφίες του ανήκουν".

O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β ,παρά τις πιέσεις , που είχε δεχτεί να παραμείνουν οι τοιχογραφίες στο Τέξας, είχε θέσει σκοπό του να τις επαναπατρίσει. Για το σκοπό αυτό έχει ζητήσει τη συνδρομή της Κυπριακής Κυβέρνησης

Η εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού, 2χλμ ΝΔ της Λύσης, είναι ένα ιδιαίτερα μικρό λιθόκτιστο κτίσμα, μονόκλιτο με τρούλο.Ο τρούλος της εκκλησίας εκοσμείτο με τοιχογραφία του Χριστού Παντοκράτορα, ο οποίος περιβάλλεται από αγγέλους, την Παρθένο Μαρία και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Επίσης απεικονίζεται η Ετοιμασία του Θρόνου της Δευτέρας Παρουσίας. Στην αψίδα απεικονιζόταν η Παναγία Δεόμενη, μεταξύ των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ. Η κτητορική επιγραφή που υπάρχει στη βάση της αψίδας αναφέρει ότι ο ναός ήταν αφιέρωμα του Λαυρέντιου, ιερομόναχου και ηγούμενου της μονής του Άγιου Ανδρόνικου, στον Άγιο Θεμωνιανό, έναν τοπικό άγιο, που η μνήμη του τελείται στις 14 Νοεμβρίου.

Οι τοιχογραφίες αυτές διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση αφού το 1972 το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε αναλάβει τη συντήρησή τους. Το θέμα του επαναπατρισμού με τη λήξη της συμφωνίας δεν είναι εύκολο, γιατί, ενώ το προσύμφωνο του 1983 προέβλεπε πως σε ενδεχόμενη διαφωνία μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Ιδρύματος θα ήταν δεσμευτική και για τις δύο πλευρές η γνωμοδότηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στην τελική συμφωνία προβλεπόταν ότι σε περίπτωση διαφωνίας αναλάμβανε διαιτησία το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Τέξας σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία.

Η Εκκλησία Κύπρου σε ανακοίνωση της εκφράζει μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση για την επιστροφή των τοιχογραφιών της Εκκλησίας του Αγίου Θεμωνιανού (Ευφημιανού) Λύσης. Η επιστροφή των τοιχογραφιών "αποτελεί σύμβολο ελπίδας για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και δυναμώνει την πίστη για τη δικαίωση του αγώνα του για ελευθερία και επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες", τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών αναμένεται να γίνει στην Κύπρο περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2012, αφού το συμβόλαιο για τον δανεισμό τους λήγει στις 14/2/2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ