Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 488, 21 Ιουλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα τιμά τον Μητροπολίτη Αυστρίας

Στέγη Γερόντων από τη Μητρόπολη Ξάνθης

Αποστολή στα ακριτικά σχολειά της χώρας

"Μια ιστορία από φως, στο φως"




Από τη Ραδιοφωνική βιβλιοθήκη του 89,5


Στις 23.00 το βράδυ ο Φώτης Ψυχάρης διαβάζει από το βιβλίο
«Συνάντηση με τον ζωντανό Θεό» του Anthony Bloom,
Μητροπολίτου Σουρόζ.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Ελλάδα τιμά τον Μητροπολίτη Αυστρίας

Η Ελλάδα τίμησε τη Δευτέρα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, με ανώτατο παράσημο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, που του απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και του οποίου τα διάσημα επέδωσε σήμερα στον τιμώμενο, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Παναγιώτης Ζωγράφος.

Η επίδοση των διασήμων έγινε σε επιβλητική τελετή στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο κέντρο της Βιέννης, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της δημόσιας ζωής, ανάμεσά τους ο παπικός νούντσιος στην Αυστρία, ο διευθυντής της Προεδρίας της Αυστριακής Δημοκρατίας και πρώην πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα Ρενέ Πόλιτσερ, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ομόσπονδου κρατιδίου και δημοτικός σύμβουλος Βιέννης, Χάνες Χάρβανεκ, πολλοί πρέσβεις και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών.

Προσφωνώντας τον τιμώμενο ιεράρχη και αναφερόμενος στο σκεπτικό της απονομής της μεγάλης τιμητικής διάκρισης, ο Ελληνας πρέσβης τόνισε την τεράστια προσφορά στην υπόθεση της Ορθοδοξίας του κ. Μιχαήλ, ως Επισκόπου επί 25 χρόνια και ως Μητροπολίτη και Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί 20 χρόνια.

Επεσήμανε, επίσης, το σημαντικό ρόλο του Μητροπολίτη Μιχαήλ στην προώθηση του Οικουμενικού Διαλόγου και τη συμβολή του στο Διαθρησκειακό Διάλογο, αλλά και στην ενσωμάτωση των ορθοδόξων στην αυστριακή κοινωνία, καθώς και στην ενότητα των ορθοδόξων χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ευγνωμοσύνη της πατρίδας γενικότερα, για το ρόλο του ιεράρχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την απονομή της ανώτερης τιμητικής διάκρισης και τον πρέσβη κ. Ζωγράφο για τη σχετική εισήγηση, ο Μητροπολίτης Μιχαήλ επεσήμανε πως αυτή, πέρα από την αναγνώριση του έργου του, αποτελεί ταυτόχρονα τιμή για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι αναγνωρισμένη ως επίσημη θρησκεία στην Αυστρία.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Έλληνας ιεράρχης τόνισε πως η απονομή της διάκρισης του έδωσε προσωπική χαρά και τιμή, ειδικότερα στο δύσκολο αυτό χρόνο της περιπέτειας της υγείας του, όπου τέτοια γεγονότα αποτελούν μια νέα ώθηση για την άντληση δυνάμεων.

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη σχεδόν 300 χρόνων μακρά ιστορία και παράδοση του Ελληνισμού στη Βιέννη και την Αυστρία, την ίδρυση και ανέγερση των δύο ελληνορθόδοξων ναών, αλλά και τη λειτουργία- ήδη από το 1804 - της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό, όπως και στην έκδοση - στη Βιέννη - της πρώτης ελληνικής εφημερίδας.

Παραπέμποντας στη συμβολή των Ελλήνων λογίων και των ελληνικών εκδόσεων της Βιέννης στο διαφωτισμό του υπόδουλου ελληνικού έθνους, που οδήγησε τελικά στην Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, τόνισε πως δικαιολογημένα η Ελληνική Εκκλησία στη Βιέννη αναφέρεται ως «λίκνο της νέας Ελλάδας».

Ο Μητροπολίτης Μιχαήλ μίλησε επίσης για την υποδειγματική ενσωμάτωση των Ελλήνων στην Αυστρία, για τις πολλές χιλιάδες Ελλήνων που έχουν φοιτήσει σε αυστριακά πανεπιστήμια και αποτελούν σήμερα τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελλάδα, οι οποίες διατηρούν, παραδοσιακά, άριστες σχέσεις.

Η τελετή απονομής πλαισιώθηκε από συναυλία κλασικής μουσικής από γνωστό τρίο εγχόρδων και δεξίωση που παρέθεσε στις αίθουσες της ελληνικής πρεσβείας ο πρέσβης Παναγιώτης Ζωγράφος.

Η σημερινή απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, βρίσκει τον Μητροπολίτη Μιχαήλ ως Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να προεδρεύει της επίσημα αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης, ως ο πρώτος τη τάξει των ορθοδόξων αρχιερέων οι οποίοι ποιμαίνουν ορθόδοξες κοινότητες και εκπροσωπούν ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες στην Αυστρία.

Συγχρόνως είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και σήμερα φτάνει τις 500.000 και είναι η δεύτερη, αριθμητικά, Εκκλησία μετά τη Ρωμαιοκαθολική.

Κορυφή σελίδας


Στέγη Γερόντων από τη Μητρόπολη Ξάνθης

Το Σάββατο 6 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή εγκαινίων και αγιασμού των θεμελίων της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «ήταν και ένα όραμα και όνειρο της μητροπόλεως και δικό μου προσωπικά, να αποκτήσει η μητρόπολη εκτός από την Τράπεζα της Αγάπης και ένα ίδρυμα για να βοηθήσουμε ανθρώπους».

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων εντάχθηκε πριν από τρεις μήνες στο ΕΣΠΑ, οπότε και επιχορηγήθηκε η κατασκευή του, και η ανάδοχος εταιρία είναι η Δομική Ξάνθης. «Ξεκινήσαμε με τη σκέψη ενός ιδρύματος, όμως οι προδιαγραφές της ΕΕ μας οδήγησαν στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να ενταχθεί. Έγινε ένας μεγάλος αγώνας, γιατί χρειάζεται να έχει κανείς μια ετοιμότητα για την ένταξη, περάσαμε πάρα πολλές δυσκολίες γιατί έπρεπε να πάρουμε εγκρίσεις» τόνισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, αναφέροντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Η μονάδα θα έχει τη δυναμική των 50 κλινών, με δυνατότητα επέκτασης κατά 25 κλίνες, ενώ το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης το ανθρωπιστικό έργο της Μητρόπολης δεν περιορίζεται στην κατασκευή τη ως άνω μονάδας, καθώς εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί η Τράπεζα της Αγάπης, η οποία σήμερα προσφέρει 150 μερίδες φαγητού καθημερινά.

«Λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια αδιάλειπτα, αυτή την προσπάθεια όμως τη στηρίζει και ο Ξανθιώτικος λαός. Είναι ένα θεσμός που όντως συμπαρίσταται στον άνθρωπο. Και μόνο η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Έχουμε αρκετούς ανθρώπους που βοηθούν και οικονομικά την προσπάθεια αυτή της Μητρόπολης. Οι κυρίες βοηθούν στην παρασκευή των φαγητών και οι κύριοι στην προμήθεια των προϊόντων και στη διανομή» τόνισε ο κ.κ. Παντελεήμων.

Κορυφή σελίδας


Αποστολή στα ακριτικά σχολειά της χώρας

Περισσότερα από 20.000 βιβλία και γραφική ύλη έχει προσφέρει η ΜΚΟ "Αποστολή" από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους που ξεκίνησε το πρόγραμμα «ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΟΛΗ», στη Σάμο, στην Κάλυμνο, στη Λήμνο, στο Καστελλόριζο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σαμοθράκη, στην Κω, στη Ρόδο και στη Σύμη.

Η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ξεκίνησε δυναμικά την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών σε ακριτικές περιοχές αλλά και τη δωρεάν διάθεση βιβλίων και γραφικής ύλης σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε συνεργασία με τους Δήμους των ανωτέρω ακριτικών νησιών έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια να στραφούν τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία στην ανάγνωση βιβλίων, να υπάρξει εξοικείωση με αυτό, να αποκτήσουν σχέση ζωής, να συνειδητοποιήσουν την αξία και τη χρησιμότητα του ως πηγή γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας.

Μία από τις προτεραιότητες της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» είναι να φτάσει σε κάθε ακριτική γωνιά της Ελλάδος η βοήθεια της εμπλουτίζοντας τη σχολική βιβλιοθήκη κάθε ακριτικού χωριού, κάθε σχολείου που χρήζει ανάγκης για να μπορούν τα παιδιά ιδίως των απομακρυσμένων αυτών περιοχών του τόπου μας να αγαπήσουν το διάβασμα.

Ολοκληρώνοντας τον α΄ κύκλο ενεργειών η Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» , ευχαριστεί όλους τους Δημάρχους για την άριστη συνεργασία, την προθυμία και τον άψογο συντονισμό των υπηρεσιών τους με τον τομέα Δημοσίων Σχέσεων της φιλανθρωπικής εταιρείας.

Από τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί ο β΄κύκλος ενεργειών του προγράμματος «ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με αποστολές βιβλίων και γραφικής ύλης σε ακριτικές γωνιές της χώρας.

Κορυφή σελίδας


"Μια ιστορία από φως, στο φως"

"Μια ιστορία από φως, στο φως" τιτλοφορείται η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012. Πρόκειται για έκθεση με πρωτότυπο θέμα, αφού αφορά τον τεχνητό φωτισμό από την εποχή του Βυζαντίου έως τον 20ό αιώνα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, πόλη σε προνομιακή θέση όπου συναντήθηκαν οι πολιτισμοί. Μέσα από μια σειρά από περίπου 230 φωτιστικά μέσα, από το Βυζάντιο έως τον 20ό αιώνα, από λυχνάρια έως ηλεκτρικούς λαμπτήρες, προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, ο επισκέπτης θα κληθεί να αναγνωρίσει τη χρηστική διάσταση του τεχνητού φωτισμού στην καθημερινή ζωή, αλλά και τη σημασία της λατρευτικής και κοσμικής διάστασης των φωτιστικών μέσων και να στοχαστεί τις αλλαγές της ζωής του μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης.

Οι τέσσερις ενότητες της έκθεσης έχουν ως εξής: "Αναδρομή στην ιστορία του τεχνητού φωτισμού" (εισαγωγή), σε μια προσπάθεια να συνδέσουν οι επισκέπτες την εποχή τους με το παρελθόν και να κατανοήσουν ότι η τεχνολογία, η οικονομία και οι πνευματικές και υλικές ανάγκες καθορίζουν τη μορφή των φωτιστικών μέσων. "Πληροφορίες για τον φωτισμό κατά τους βυζαντινούς χρόνους" (πρώτη ενότητα). "Ο τεχνικός φωτισμός στην υπηρεσία της θρησκείας".

Ήταν κοινή ανάγκη στον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό και τον μουσουλμανισμό. Επισημαίνονται οι κοινές επιλογές και οι διαφοροποιήσεις των πιστών ανάλογα με τη θρησκεία τους (δεύτερη ενότητα). "Ο τεχνητός φωτισμός στα νεότερα χρόνια". Εδώ επιδιώκεται να διαφανεί ότι οι πραγματικές τομές στον τεχνητό φωτισμό συνέβησαν από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας (τρίτη ενότητα).

Τα φωτιστικά μέσα της νεότερης εποχής προέρχονται από τις συλλογές του λαογραφικού μουσείου. Τα 230 έργα έκθεσης "Μια ιστορία από φως, στο φως" για το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης προέρχονται από τα ακόλουθα: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (110 καντήλια, λυχνάρια, υαλομένα κεραμικά σε σχήμα αβγού, πολυάγκιστρα, κηροστάτες, σταυροί με επίθετες θέσεις ανάρτησης λυχνιών), Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (22 λυχνάρια), Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ένα μεσοβυζαντινό μεταλλικό κηροπήγιο πρόθεσης). Η 7η Εφορεία Βυζαντινών (7η Ε.Β.Α.) δανείζει 2 γυάλινα καντήλια από πολυκάνδηλο, 5ου με 6ου αι. μ.Χ, από την ανασκαφή του Φρουρίου της Λάρισας. Η 9η Ε.Β.Α. 41 λυχνάρια από σωστικές ανασκαφές της. Η 10η Ε.Β.Α. 7 λύχνους διαφορετικών εργαστηρίων από τον 3ο έως τον 13ο αιώνα μ.Χ. Η 12η Ε.Β.Α. έναν πήλινο λύχνο από τη Θάσο 5ου-6ου αιώνα μ.Χ. Η ΙΣΤ ΕΠΚΑ 45 λύχνους από την ανασκαφή της αρχαίας αγοράς της Θεσσαλονίκης. Η ΚΖ ΕΠΚΑ έναν χάλκινο σταυρό και ένα γυάλινο καντήλι από την Κοιμητηριακή Βασιλική του Δίου.

Πηγή: Έθνος

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ