Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 483, 4 Ιουλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάχθηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Θερινό πανεπιστήμιο για το «Βυζαντινό Μοναστήρι»

Αρχιερατική Λειτουργία στην αχειροποίητη Παραπορτιανή Μυκόνου






Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5
Καλοκαιρινό Αφιέρωμα στη Θάλασσα





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάχθηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

«Η Σχολή της Χάλκης είναι χώρος πολιτισμού, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σχολή.

«Επιθυμώ με την εδώ παρουσία μου να δώσω θάρρος και ελπίδα και να εκφράσω την υποστήριξη μου στην προοπτική της επαναλειτουργίας της. Η Σχολή διαθέτει μία υπέροχη βιβλιοθήκη. Εκφράζω την ευχή σύντομα η βιβλιοθήκη να εξυπηρετεί τις επιστημονικές ανάγκες των φοιτητών της Σχολής» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εκδόθηκε τη Δευτέρα αναφέρει ότι ο κ. Βεστερβέλε επισκέφθηκε τη Σχόλη το περασμένο Σάββατο, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Γερμανίας δρ Eckart Cuntz, την γενική προξένο της Γερμανίας Brita Wagener και κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Γερμανό ΥΠΕΞ υποδέχθηκε στη Σχολή ο μητροπολίτης Μοσχονησίων Αποστόλος, ο διάκονος Ιωακείμ Μπίλλης, υπογραμματέας της Συνόδου, και ο πατήρ Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου.

Ο κ. Βεστερβέλε περιηγήθηκε στο Καθολικόν της Σχολής, στις αίθουσες διδασκαλίες, στη Βιβλιοθήκη και σε άλλους χώρους, ενώ υπέγραψε και το βιβλίο επισκεπτών.

Κορυφή σελίδας


Θερινό πανεπιστήμιο για το «Βυζαντινό Μοναστήρι»

Το "Βυζαντινό Μοναστήρι" είναι η θεματική του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών που ξεκινάει σήμερα στις Σέρρες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς φοιτητές από διάφορες χώρες, ενώ φέτος έχουν χορηγηθεί 40 υποτροφίες παρακολούθησης του προγράμματος των μαθημάτων και διαλέξεων ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι φοιτητές από όλο τον κόσμο.

"Το Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται σε μια περιοχή με ζωντανή ακόμη τη βυζαντινή παράδοση στα μοναστήρια της με το κοινοβιακό-μοναστικό τυπικό, με διάσπαρτα τεκμήρια και μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού, όπως η Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, η Βυζαντινή Ζίχνα. Στις προθέσεις μας είναι το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να λειτουργεί ως διεθνούς εμβέλειας επιστημονικός θεσμός", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών.

Κορυφή σελίδας


Αρχιερατική Λειτουργία στην αχειροποίητη Παραπορτιανή Μυκόνου

Στην πεντάκλιτη αχειροποίητη Παραπορτιανή στο Κάστρο της Μυκόνου, δίπλα στη μικρή Βενετία τελέσθηκε την 1η Ιουλίου Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, Ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, για την ιερά μνήμη των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων και Ιατρών Κοσμά και Δαμιανού.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη Αρχιερατική Λειτουργία που τελείται στο Μεταβυζαντινό αυτό Εκκλησιαστικό μνημείο του 14ου -15ου αιώνα, από κτίσεώς του.

Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην, δια των ασθενειών πολλές φορές, παιδαγωγία του ανθρώπου για την ενεργοποίηση της πίστεως και την προσέγγιση του με τον Θεό όταν, όπως αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος καθώς χαρακτηριστικά είπε: «…η ψυχή μας υποφέρει και εμείς παραμένουμε αναίσθητοι, ενώ όταν το σώμα πάθει έστω και μία μικρή βλάβη, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να θεραπεύσουμε την αρρώστια… Γι’ αυτό πολλές φορές ταλαιπωρείται το σώμα για τα αμαρτήματα της ψυχής, ώστε με την ασθένεια του σώματος να τύχει μιας θεραπείας και η ψυχή μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Θαυματουργής εικόνας των Αγίων, που φέρει ημερομηνία επαργύρωσης 1768 και αναπέμφθηκε δέηση για τους εν ασθενεία.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ