Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 474, 30 Μαΐου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Μακαριωτάτου με Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά στα μαρτυρικά Καλάβρυτα

«Παλαιολόγεια» στο ακριτικό Διδυμότειχο

Σωτήρια επέμβαση σε κώδικα του 13 αι.

Έκθεση με έργα της Κρητικής σχολής στο Βελιγράδι





ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ


Διαβάστε το τελευταίο τεύχος
στον ιστοχώρο του ecclesia.gr





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση Μακαριωτάτου με Αλέξη Τσίπρα

Με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος. Ο Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν για τις τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις και για το ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στην ανακούφιση των πλέον αδυνάμων μελών της κοινωνίας μας.

Κορυφή σελίδας


Ο Πρωθυπουργός του Καναδά στα μαρτυρικά Καλάβρυτα

Τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Στήβεν Χάρπερ με τη σύζυγό του και τον έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου υποδέχθηκε χθες Κυριακή ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά επισκέφθηκε τα ιστορικά Καλάβρυτα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Οι δύο πρωθυπουργοί περιηγήθηκαν στον περίβολο του Μοναστηριού, όπου φυλάσσεται το ιερό λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 και ενημερώθηκαν από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο για την ιστορία και τη διαχρονική προσφορά της Μονής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου ο κ. Χάρπερ υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο των επισκεπτών.

Τους δύο Πρωθυπουργούς – που νωρίτερα είχε υποδεχθεί στη μαρτυρική πόλη ο δήμαρχός της Γιώργος Λαζούρας - συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τόνι Κλέμεντ και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Μαζί με τον κ.Χάρπερ ταξίδεψε από τον Καναδά και ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρέστη, κατόπιν προσκλήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτη Καλαβρύτων, και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου τελέστηκε και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών του 1943, από τον Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριο. Οι δύο πρωθυπουργοί και η Λορίν Χάρπερ επισκέφθηκαν την κατακόμβη και άναψαν κεριά στη μνήμη των νεκρών των Καλαβρύτων αλλά και των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κορυφή σελίδας


«Παλαιολόγεια» στο ακριτικό Διδυμότειχο

Την Κυριακή 29 Μαΐου ε.ε., η Πόλη των Κάστρων, το Βυζαντινό Διδυμότειχο και παράλληλα ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που αποτελεί προπύργιο της Βασιλίδας των Πόλεων απότισε φόρο τιμής στον τελευταίο Αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και όλους όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωϊκά στην προάσπιση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453.

Την ίδια μέρα συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, που είχε τελέσει ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικηφόρος στις 29 Μαΐου 1994, ο οποίος και είχε πει τότε "σαν σήμερα ένας ναός έκλεισε, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη... Σήμερα όμως εγκαινιάζουμε έναν καινούργιο ναό στο βυζαντινό Διδυμότειχο".

Στα πλαίσια των δύο αυτών επετείων η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου για πρώτη φορά διοργάνωσε εκδηλώσεις υπό τον τίτλο "Παλαιολόγεια".

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Προσκηνυματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη, του Δκτου της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Στρατηγού Αθανασίου Τσέλιου και πλήθους πιστών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου, στον τάφο του ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μετά το πέρας του εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Δαμασκηνός πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μπροστά στον ανδριάντα του που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στα 558 χρόνια από την άλωση στην οποία συμμετείχαν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και η Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδων με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Χρήστο Κισσούδη, οι οποίες και ερμήνευσαν τραγούδια εμπνευσμένα από την Άλωση της Πόλης.

Κορυφή σελίδας


Σωτήρια επέμβαση σε κώδικα του 13 αι.

Ένα σπάνιο χειρόγραφο του Αγίου Όρους πρόκειται να συντηρηθεί, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ), που ενέκρινε τη μελέτη συντήρησης του κώδικα αρ. 602 «Οκτάτευχος», ο οποίος ανήκει στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Πρόκειται για χειρόγραφο περγαμηνό κώδικα, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα και περιλαμβάνει έξι από τα οκτώ βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης (Λευιτικό, Αριθμοί, Δευτερονόμιο, Ιησούς του Ναυή, Κρίται και Ρουθ), ενώ πιθανόν τα δύο πρώτα βιβλία της Γενέσεως και της Εξόδου να περιέχονταν σε ξεχωριστό τόμο.

Ο κώδικας, που περιέχει πλούσια εικονογράφηση με 162 μικρογραφίες, οι οποίες συχνά στολίζουν και τις δύο πλευρές του φύλλου, επανασταχώθηκε τον 20ό αιώνα, οπότε οι αυθεντικές ξύλινες πινακίδες αντικαταστάθηκαν με νέες από πεπιεσμένο χαρτόνι.

Έχει 469 σελίδες, διαστάσεις 34,5Χ11,5Χ24,5 εκατοστά και αποτελείται από 61 τεύχη, τετράδια τα περισσότερα. Στη ράχη του σώματος υπήρχαν αύλακες από την αρχική στάχωση, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην καινούργια ως σταθμοί ραφής, όπου εισήλθε σπάγκος.

Ο κώδικας εμφανίζει πολλά προβλήματα, όπως επικαθήσεις και ρύπους, απώλειες στην περγαμηνή, κηλίδες από κερί, υγρασία, οξύτητα και ψαρόκολλα, σχισίματα, οπές, συρρικνώσεις και παραμορφώσεις στην περγαμηνή, οξείδωση και σκλήρυνση της ψαρόκολλας που εφαρμόστηκε στη ράχη του σώματος, εμφάνιση μυκήτων.

Η μελέτη που εγκρίθηκε προτείνει να γίνουν επεμβάσεις συντήρησης, όπως φωτογράφηση όλων των φύλλων του κώδικα, αφαίρεση μεταγενέστερης βιβλιοδεσίας, αισθητική αποκατάσταση, αποσυρρίκνωση της περγαμηνής (επιπεδοποίηση) και επαναστάχωση με νέα βιβλιοδεσία βυζαντινού τύπου.

Κορυφή σελίδας


Έκθεση με έργα της Κρητικής σχολής στο Βελιγράδι

Στην έκθεση της Εστίας Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παρουσιάζονται 30 αντιπροσωπευτικά δείγματα της εικονογραφίας της Κρητικής Σχολής από τη Συλλογή Εικόνων Sekulić. Πρόκειται κυρίως για έργα των Κρητικών ζωγράφων Αντρέα Ρίτζου, Κωνσταντίνου Τζάνε και των μαθητών τους που ανήκουν στη συλλογή με τις 165, συνολικά, εικόνες τις οποίες συγκέντρωσαν κατά το δεύτερο και τρίτο τέταρτο του περασμένου αιώνα οι συλλέκτες Milan και Pava Sekulić και δώρισαν στο Δήμο Βελιγραδίου. Έκτοτε αποτελεί ειδικό τμήμα του Μουσείου του Δήμου Βελιγραδίου (Uzun Mirkova 5/I). Η Συλλογή περιέχει, εκτός των σερβικών, και σπουδαίες εικόνες Ελλήνων και Ρώσων ζωγράφων.

Η συλλογή Sekulić διαθέτει περίπου εξήντα εικόνες, που δημιούργησαν Κρητικοί ζωγράφοι και μαθητές τους. Τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν στο διάστημα από τα τέλη του 15ου έως τον 19ο αιώνα και αποτελούν την καλύτερη συλλογή της ελληνικής εικονογραφίας που μπορεί κανείς να δει στη Σερβία συγκεντρωμένα σε ένα χώρο.

Μεταξύ των εικόνων που εκτίθενται είναι τα έργα των πιο γνωστών ζωγράφων, όπως η Παναγία του Πάθους του Ανδρέα Ρίτζου, ή ο 'Aγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του Κωνσταντίνου Τζάνε. Ως προς το κάλλος και τις υψηλές καλλιτεχνικές τους αξίες διακρίνονται οι παραστάσεις της Θεοτόκου, της Δεήσεως ή επιμέρους αγίων (εξαιρετικό δείγμα η απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου), που είχαν φιλοτεχνήσει ανώνυμοι ζωγράφοι.

Οι εκτιθέμενες εικόνες αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του εικονογραφικού πλούτου και της εξελίξεως του ύφους που επί τρεις αιώνες επικρατούσε στην εικονογραφία της Κρητικής Σχολής και, ευρύτερα, στη μεταβυζαντινή ζωγραφική των Βαλκανίων. Η έκθεση διαρκεί έως τις 14 Ιουνίου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ