Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 469, 12 Μαΐου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικό ανακοινωθέν από το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ

Η Παλαιοπαναγιά Ευβοίας ζωντανεύει ξανά στο Βυζαντινό

Ο Καραγκιόζης στη Μελβούρνη

"Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη εποχή: Παράδοση και ανανέωση στην τέχνη"




ΙΧ Πανελλήνιο Συμπόσιο
Λατινικών Σπουδών


19 – 22 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Με την ευγενική υποστήριξη
της Ιεράς Συνόδου





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ιατρικό ανακοινωθέν από το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ

Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να λάβει εξιτήριο ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υπεβλήθη την Τρίτη σε χειρουργική επέμβαση ανάταξης του διπλού κατάγματος που υπέστη στο Αγρίνιο.

Η εγχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΤ, όπου και νοσηλεύεται ο Μακαριώτατος, έγινε με επισκληρίδιο αναισθησία και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Στο ανακοινωθέν, που εξέδωσε χθες το νοσοκομείο μετά το πέρας της επέμβασης, σημειώνεται ότι: ο Αρχιεπίσκοπος χειρουργήθηκε για αποκατάσταση διπολικού κατάγματος κνήμης και περόνης αριστερά με ενδομυελική ήλωση. Η μετεγχειρητική κατάσταση κρίνεται αρίστη και η διάρκεια νοσηλείας του υπολογίζεται σε περίπου μία εβδομάδα.

Κορυφή σελίδας


Η Παλαιοπαναγιά Ευβοίας ζωντανεύει ξανά στο Βυζαντινό

Από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 θα λειτουργεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Τοιχογραφίες από την Παλαιοπαναγιά Ευβοίας: η επιστροφή».

Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, οι οποίες είχαν βιαίως αποσπασθεί από το μνημείο στη δεκαετία του ‘70. Οι τέσσερις από αυτές είχαν αποτοιχισθεί και κλαπεί από το μνημείο στη δεκαετία του ’70, εντοπίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας πριν μερικά χρόνια, και μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ γύρισαν στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο, τον Φεβρουάριο του 2010. Οι άλλες τρεις που είχαν βρεθεί θρυμματισμένες στο πάτωμα του ναού μετά τους βανδαλισμούς των αρχαιοκαπήλων το 1975, αποκαταστάθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, όπου τα σπαράγματα είχαν σταλεί για φύλαξη. Όλες αυτές λοιπόν, οι αποσπασμένες από το μνημείο τοιχογραφίες συντηρημένες και αποκατεστημένες θα εκτεθούν στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση αναφέρεται επιπλέον στην ταύτιση των τεσσάρων κλεμμένων τοιχογραφιών που εντοπίστηκαν στην Ελβετία, η οποία επετεύχθη χάρη στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του τότε αρχιμανδρίτη και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Mεσαιωνικά Mνημεία Eυβοίας, ο οποίος πρώτος είχε φωτογραφήσει και δημοσιεύσει τον ναό της Παλαιοπαναγιάς το 1971, και πριν αυτός μπει στο στόχαστρο των αρχαιοκαπήλων.

Η έκθεση παρέχει ακόμα εκτενείς πληροφορίες για την προστασία και συντήρηση των τοιχογραφιών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιστημονικής τεκμηρίωσης στη διάσωση των πολιτιστικών αγαθών και στην ανασύνθεση της ιστορικής μνήμης.

Κορυφή σελίδας


Ο Καραγκιόζης στη Μελβούρνη

Ο Καραγκιόζης θα εκτίθεται μόνιμα στο εξής στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Μελβούρνης, καθώς εγκαινιάστηκε έκθεση με δημιουργίες καλλιτεχνών μεταναστευτικής καταγωγής.

Στη μόνιμη έκθεση, που έχει τίτλο «Ταυτότητα - η δική σας - η δική μου - η δική μας», ο μόνος ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης που συμμετείχε ήταν ο Δημήτρης Κατσούλης. Ο Δημήτρης Κατσούλης, που ζει από το 1974 στη Μελβούρνη, έγραψε έργα, ανέβασε παραστάσεις, συμμετείχε σε δεκάδες ασπρόμαυρες ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες και φιλοτέχνησε φιγούρες του Καραγκιόζη.

Έτσι, οι φιγούρες του Μπαρμπα-Γιώργου, της Αγλαΐας, του Χατζηαβάτη και άλλων ηρώων που πρωταγωνίστησαν στο ελληνικό θέατρο σκιών του Καραγκιόζη, φιλοτεχνημένες από τον ίδιο τον Κατσούλη, εκτίθενται σε περίοπτη θέση στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Μελβούρνης.

Πηγή: Έθνος

Κορυφή σελίδας


"Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη εποχή: Παράδοση και ανανέωση στην τέχνη"

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη εποχή: παράδοση και ανανέωση στην τέχνη". Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Διευθυντή του Μουσείου και Γενικού Γραμματέα της ΧΑΕ, Δημήτρη Κωνστάντιου.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που εκείνος έθεσε, αναζητούνται νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην έως τώρα έρευνα. Επιδιώκεται η κριτική ματιά για τα συνήθη αντιθετικά ζεύγη και έννοιες: «Ανατολή-Δύση», «εκκλησιαστική-κοσμική τέχνη», «λόγια-λαϊκή τέχνη», «δυτική ή οθωμανική επίδραση».

Επιπλέον, προτείνεται η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην καλλιτεχνική παράδοση και στις δυνάμεις ανανέωσης ή ρήξης, την αναζήτηση της έννοιας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου, καθώς και η εν γένει μελέτη των διαδικασιών παραγωγής και νοηματοδότησης των έργων τέχνης, μέσα στα ιστορικά και κοινωνικά τους συμφραζόμενα.

Διαβάστε το πρόγραμμα της ημερίδας

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ