Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 467, 5 Μαΐου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Θα συνεχίσουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε»

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι θεατής σε ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης»

Σωτήρια παρέμβαση του ΚΑΣ για σπάνιο αγιορείτικο χειρόγραφο

Μέλη της Γερμανικής Βουλής στον Άθω





«Το Επέκεινα στην Τέχνη»


Μάθετε περισσότερα στον artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Θα συνεχίσουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε»

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή αλλά και της συμπλήρωσης 130 ετών από την ίδρυση του ιστορικού νοσοκομείου παρευρέθηκε την Τετάρτη το απόγευμα ο Μακαριώτατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας και στον τομέα της υγείας. "Η Εκκλησία πρωτοστάτησε στη διακονία στον τομέα της υγείας προσφέροντας εκτάσεις για την ανέγερση νοσοκομείων όπως το Αιγινήτειο, τα δύο Παίδων, το Λαϊκό, το Αρεταίειο, το Ασκληπιείο κ.λπ. Όταν ακούμε πολλές φορές να λένε τι έκανε ή τι κάνει αυτή η Εκκλησία στενοχωριόμαστε. Όχι γιατί ζητάμε αποζημιώσεις ή εκδουλεύσεις, αλλά τουλάχιστον πρέπει να στρεφόμαστε με ευγνωμοσύνη στους χώρους που έδωσαν αυτό που μπορούσαν" είπε χαρακτηριστικά.

"Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε". Αναφέρθηκε δε στην αγαστή συνεργασία που έχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός αλλά και με το Υπουργείο Υγείας, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα των κινητών μονάδων υγείας της ΜΚΟ "Αποστολή". "Σε αυτή την εποχή χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ποτέ η απομόνωση ή η αυτονόμηση δεν ήταν καλό πράγμα. Ιδιαίτερα στην εποχή μας χρειάζεται η συνεργασία για το καλό του λαού".

Κορυφή σελίδας


«Η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι θεατής σε ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης»

Πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Τρίτης στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ημερίδα με θέμα «Προοπτικές αναβαθμίσεως της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως».

Ο Μακαριώτατος στην σύντομη εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στη σημασία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας πως "πέρασαν 150 χρόνια από τότε που συζητείται το θέμα των σχολείων εκκλησιαστικής εκπαίδευσης κι από τότε έχουμε κάνει μόνο μερικά βήματα". "Ο ένας νόμος ανατρέπει τον άλλο. Διακρίνει κανείς τα ιδεολογικά ρεύματα και τις διάφορες τοποθετήσεις που υπάρχουν επί του θέματος" είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα πως δεν "είναι δυνατόν να μένει έξω από την εκκλησιαστική εκπαίδευση η Εκκλησία. "Το βάρος της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της στελέχωσης της Εκκλησίας θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την Πολιτεία. Αλλά δε μπορεί να είναι σε αυτά τα ζητήματα η Εκκλησία θεατής" σημείωσε. "Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα πάντα σε συνεργασία με την Πολιτεία. Από την πλευρά της η Εκκλησία θα πρέπει να δει πως θέλει να είναι οι ιερείς του 2020 και να τους προετοιμάσει κατάλληλα".

"Δε θα πάψουμε", κατέληξε, "να παλεύουμε για ότι το καλύτερο στην εκκλησιαστική εκπαίδευση. Πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει το καθήκον του. Αλλά και να μην είμαστε μαξιμαλιστές. Να καταλάβουμε ότι υπάρχουν όρια και από την πλευρά της Πολιτείας γι’ αυτά τα θέματα".

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, πολλοί ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Γ. Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδης, ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Ευ. Γιαλεσάκης, ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης κ. Τζουμάκας και διευθυντές και καθηγητές από ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, από τη δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση και από τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Κορυφή σελίδας


Σωτήρια παρέμβαση του ΚΑΣ για σπάνιο αγιορείτικο χειρόγραφο

Ένας από τους πιο σημαντικούς κώδικες κοσμικού περιεχομένου στο Άγιον Όρος, με 296 περγαμηνά φύλλα, ολοσέλιδες μικρογραφίες και διακοσμητικά μοτίβα πρόκειται να συντηρηθεί με κρατική φροντίδα: το παλαιότερο σωζόμενο χειρόγραφο με τη «Γεωγραφία» του Κλαύδιου Πτολεμαίου. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται τρία έργα: Η «Γεωγραφική Υφήγηση» του Κλαύδιου Πτολεμαίου, η «Χρηστομάθεια εκ των Γεωγραφικών του Στράβωνος» και τα «Γεωγραφικά του Στράβωνα».

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στο έργο του «Γεωγραφία» είχε συλλέξει το σύνολο των γεωγραφικών γνώσεων της εποχής του και το είχε εμπλουτίσει με περιγραφές ναυτικών. Έτσι, έχουμε μια σχετικά ακριβή περιγραφή της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου.

Το κείμενο του έργου σώζεται σήμερα σε δύο χειρόγραφους κώδικες. Ο παλαιότερος είναι της Μονής Βατοπεδίου και φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων Νίκο Μίνω, που παρουσίασε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στον κώδικα του Αγίου Όρους περιέχονται 42 χάρτες, σχεδιασμένοι με λεπτομέρεια που επιτρέπει να διακρίνονται τα βουνά, οι πεδιάδες, οι θαλάσσιες επιφάνειες, αλλά και το πλήθος των τοπωνυμίων. Ο δεύτερος φιλοτεχνήθηκε τον 15ο αιώνα για λογαριασμό του καρδινάλιου Βησσαρίωνα και σήμερα φυλάσσεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.

Το χειρόγραφο του Αγίου Όρους έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Όπως όλα δείχνουν, δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από δύο γραφείς, και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της 10ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων διακινήθηκε σε «υψηλό πνευματικό περιβάλλον και σε κύκλους φιλομαθών».

Μετά την άλωση της Πόλης, έφτασε στο Βατοπέδι. Το 1841 ο Μηνάς Μινωίδης απέσπασε επτά αυθεντικά φύλλα, και τα πούλησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού.

Λίγα χρόνια μετά (1853) ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης πούλησε άλλα 21 φύλλα Βρετανικό Μουσείο. Σήμερα έχει διαπιστωθεί πως λείπουν άλλα έξι, που θεωρούνται ολότελα χαμένα.

Η συντήρησή του κρίθηκε αναγκαία από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων αλλά και τα μέλη του ΚΑΣ, λόγω των έντονων φθορών του στο περγαμηνό σώμα από λιπώματα, κηλίδες, κερί, υγρασία, οξύτητα και μελάνι, αλλά και των οπών και απωλειών που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους ζωής του. Το κόστος συντήρησης του έργου ανέρχεται στα 114.225 ευρώ.

Κορυφή σελίδας


Μέλη της Γερμανικής Βουλής στον Άθω

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού της Γερμανικής Βουλής επισκέφθηκαν την Τρίτη, 3 Απριλίου 2011 το Άγιον Όρος.

Κατά την συνάντηση επισημάνθηκε στους Γερμανούς βουλευτές ότι κατά τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν σπουδαία ανακαινιστικά και αναστηλωτικά έργα σε Μονές του Άθω, αλλά, όπως τονίσθηκε από μέλη της Ιεράς Επιστασίας, τα έργα αυτά πρέπει να συνεχισθούν.

Από την Γερμανική πλευρά εκδηλώθηκε έντονο το ενδιαφέρον για όσα απασχολούν τους Αγιορείτες και επισημάνθηκε ότι στα όργανα της Ε.Ε. θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των έργων.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ