Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 466, 2 Μαΐου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα ενότητας για το μάθημα των θρησκευτικών

Τιμή στον Γεώργιο Γεννάδιο

Το όραμα του Ρήγα προπομπός της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης





«Σχολείο και Πολιτιστική κληρονομιά»


Ημερίδα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011
Ώρα:10.00-16.00




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μήνυμα ενότητας για το μάθημα των θρησκευτικών

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος ευρεία σύσκεψη με θέμα τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το μάθημα των θρησκευτικών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και εκπρόσωποι άλλων θεολογικών συνδέσμων.

Στη σύσκεψη κατέληξαν ομόφωνα ότι:

- Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες, στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ’ Λυκείου θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που τον ενδιαφέρει παρά το μάθημα των θρησκευτικών.

- Είναι τουλάχιστον παράδοξο το μάθημα των θρησκευτικών να μετατρέπεται σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου σε αντίθεση με την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας στην οποία επισημαίνεται ότι τα μονόωρα μαθήματα παύουν να υφίστανται για παιδαγωγικούς και διδακτικούς λόγους.

- Η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σχετίζεται με θεμελιώδεις μορφωτικές, παιδαγωγικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του σύγχρονου μαθητή και πολίτη.

- Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται απαραίτητη η υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών για όλους τους μαθητές και η δίωρη διδασκαλία του σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στην γενική και τεχνική εκπαίδευση

Τέλος, εκφράστηκε η εμπιστοσύνη των εκπροσώπων των Θεολογικών Σχολών, Ενώσεων και Συνδέσμων στους χειρισμούς της Ιεράς Συνόδου και τις ενέργειές της προς την Πολιτεία για την προώθηση της ως άνω ομόφωνης θέσεως.

Κορυφή σελίδας


Τιμή στον Γεώργιο Γεννάδιο

Την Κυριακή 8 Μάιου 2011, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, ως Επίσκοπος της Εκκλησίας των Αθηνών, και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης, ως πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας, θα αποκαλύψουν αναμνηστική στήλη από πεντελικό μάρμαρο και ανάγλυφη ορειχάλκινη προτομή για τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΝΝΑΔΙΟ (1784-1854), στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας στην Αθήνα, αποτίωντας οφειλομένη τιμή για την προσφορά του ως κτήτορος, επιτρόπου και ευεργέτου του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού.

Με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ο Γεννάδιος μαζί με το Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Ιωάννη Βένθυλο ανέλαβαν τη σύνταξη γραμματικής και ανθολογίας των εγκύκλιων μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας, όπως και τη διδασκαλία και οργάνωση της Κεντρικής Σχολής της Αίγινας (1829) και του Ορφανοτροφείου. Από το 1835 μέχρι το θάνατό του υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης στο Α’ Γυμνάσιο Αθηνών, εποπτεύοντας παράλληλα και το αντίστοιχο Ελληνικό σχολείο. Φρόντισε παράλληλα και για την ίδρυση Δημόσιας Βιβλιοθήκης, συγκεντρώνοντας βιβλία και έντυπο υλικό, έθεσε δε τις βάσεις και του Νομισματικού Μουσείου.

Αν και το ενδιαφέρον του ήταν εστιασμένο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γενική ιστορία. Σύντομα ωστόσο παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει και να οργανώσει τη Ριζάρειο Σχολή. Υπήρξε από τους ένθερμους ιδρυτές της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και εργάστηκε ως διδάσκαλος στην Αρσάκειο. Ήταν επίσης από τους θεμελιωτές και για ένα διάστημα αντιπρόεδρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Τέλος, ο Γεννάδιος συνέβαλε ουσιαστικά και στην ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας θα προστεί ο Μακαριώτατος και θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της κοινωνίας και των ιδρυμάτων, για την σύσταση των οποίων πρωτοστάτησε και στη συνέχεια υπηρέτησε και υπεστήριξε όλη του την ζωή, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, το Α’ Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Νομισματικό Μουσείο, καθώς και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, που δώρισε προς τιμή του ο υιός του Ιωάννης Γεννάδιος.

Κορυφή σελίδας


Το όραμα του Ρήγα προπομπός της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά από επίσημη πρόσκληση του ομολόγου του της Σερβίας BorisTadic εγκαινιάστηκε στις 29 Απριλίου ο Πύργος Νεμπόισα στον οποίο φυλακίστηκε και θανατώθηκε από τους τούρκους το 1798, ο μεγάλος αγωνιστής Ρήγας Φεραίος.

Η φυλακή όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος μετατράπηκε σε εμβληματικό μνημείο αγώνων κάθε μαχόμενου λαού. Διακόσια και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία του προάγγελου της Επανάστασης, Ρήγα Φεραίου του Βελεστινλή, η θυσία του δεν πήγε χαμένη. Έστω και αν, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Σέρβος πρόεδρος, «καμιά φορά οι επαναστάτες δεν έχουν την τύχη να δουν στη ζωή τους τα αποτελέσματα του έργου τους. Αυτό που μας συνδέει όλους είναι ο πολιτισμός και η εθνική μας ταυτότητα. Είναι οι ιδέες μας. Ο Πύργος του Νεμπόισα αποτελεί έκφραση όλων αυτών των ιδεών».

Ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε ιστορικό τον χώρο «όπου μαρτύρησε μαζί με τους συναγωνιστές του ο Ρήγας Φεραίος, ο κοσμοπολίτης διαφωτιστής, ο ιδεολόγος των δικαιωμάτων των λαών, ο μαρτυρικός προπομπός της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Τόνισε πως το όραμα του Ρήγα δεν υπήρξε ουτοπικό και πως ο ίδιος δεν υπήρξε μια μετεωρική και μοναχική μορφή. «Ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος με ξεχωριστές ανησυχίες και αναζητήσεις, πρωτοπόρος και εκφραστής των νεωτεριστικών ιδεών μιας ανερχόμενης και προοδευτικής αστικής τάξης. Η διασπορά των ιδεών αυτών υπήρξε μεγάλη και η εμβέλειά τους σημαντική».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων: των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Βελιγραδίου και της Δημοτικής Επιχείρησης Φρουρίου. Η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη χορηγία που έχει γίνει ποτέ προς το Βελιγράδι υπογράμμισαν οι Σέρβοι επίσημοι. Ακολούθησε ξενάγηση στην υπέροχα στημένη και διαρρυθμισμένη έκθεση από την Ιβάνα Τόντοσιτς. Την ξενάγηση στον δεύτερο όροφο, όπου και η έκθεση για τον Ρήγα, έκανε, υπερήφανος και βαθύτατα συγκινημένος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΥΜΜ Νικόλαος Ζίας.

Μορφές σεμνών, παθιασμένων αγωνιστών ατενίζουν τον επισκέπτη στην είσοδό του στο μουσείο. Είναι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να δουν τα όνειρά τους να λαβαίνουν εκδίκηση. Μαζί τους παρουσιάζονται τα ονόματα του Ρήγα και των συντρόφων του. Στον όροφο του Ρήγα δεσπόζει ένα ολόγραμμα, πιο πάνω υπάρχουν ομοιώματα πλοίων και πολεμιστών. Η Ελλάδα έχει ανοίξει δρόμους, διεθνώς, στην πρωτοπόρα παρουσίαση εκθέσεων σε μουσεία-πύργους. Αν και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΥΜΜ, Αναστασία Τούρτα, που έχει στήσει και την έκθεση στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, με σεμνότητα επιμένει πως ρόλο παίζουν η κοινή φύση του μνημείου και του (ιστορικού) υλικού, πρόκειται για μια έξοχη σύλληψη που παρουσιάζεται θεαματικά, αλλά και ξεχωριστά, για την κάθε περίπτωση.

Πηγή: Έθνος

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ