Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 444, 27 Ιανουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Συρίας

«Αγάπη και σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο»

«Αποστολή» στη Συρία

«Ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων αγάπης και συνεργασίας»






Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος


Δείτε το ειδικό αφιέρωμα
από το ecclesia.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Συρίας

Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και δεν μπορεί να αντέξει τα τόσα προβλήματα που δημιουργούνται από το πέρασμα των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη» ανέφερε, ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Συρίας κ. Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η συνάντηση διήρκεσε σαράντα λεπτά και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Ο Πρόεδρος της Συρίας, αφού καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρθηκε στο μοντέλο συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών στη Συρία. «Εμείς δε θέλουμε να μιλάμε απλώς για συνύπαρξη, γιατί εδώ είμαστε ένα. Είμαστε σαν το χέρι με το πόδι στο σώμα. Μπορεί να είναι διαφορετικά, όμως ανήκουν στο ίδιο σώμα».

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε. «Η Συρία είναι μια κοιτίδα του Χριστιανισμού που έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όμως ίσως το πιο σημαντικό από αυτά, είναι το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. «Η Ελλάδα έχει γίνει το πέρασμα όλων αυτών των λαών προς την Ευρώπη. Είναι μία πολύ μικρή χώρα για να αντέξει αυτό το βάρος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Άσαντ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την πολύ σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Ορθόδοξη Εκκλησία στους μετανάστες αλλά και τους Σύριους που βρίσκονται στη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι η γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και το έργο της Εκκλησίας σας πολυσχιδές και πολύ σημαντικό» τόνισε.

Τέλος, ο Σύριος Πρόεδρος πρότεινε την υλοποίηση προγραμμάτων «πολιτισμικών ανταλλαγών» νέων από τη Συρία και την Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του κ. Άσαντ, επισημαίνοντας πως μπορεί να υλοποιηθεί από την ΜΚΟ «Αποστολή» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι συνοδικοί Μητροπολίτες Σύρου και Σιδηροκάστρου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α. αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κ. Δήμτσας.

Κορυφή σελίδας


«Αγάπη και σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο»

Με τον Υπουργό Θρησκευμάτων Μοχάμεντ Απντ συναντήθηκε χθες το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Απντ o Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Είναι άλλο πράγμα η συμβίωσή μας με τους Έλληνες με μουσουλμανικό θρήσκευμα και άλλο πράγμα οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται στη χώρα μας. Οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας και είναι κυρίως μουσουλμάνοι ξεπερνούν τους 150.000 κάθε χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αθρόα προσέλευση, δεν μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα».

«Μέχρι τώρα συμβιώναμε μέσα σε ειρηνικό κλίμα με τους Έλληνες μουσουλμάνους, όμως οι νέες συνθήκες έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες» επισήμανε. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως η Εκκλησία καλύπτει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων παρέχοντάς τους τροφή και καλύπτοντας ζητήματα επιβίωσης, όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Από την πλευρά του ο κ. Απντ επισήμανε πως πολλοί λαθρομετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από θρησκευτικό φανατισμό, τονίζοντας πως η συριακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παράσχει τη βοήθειά της στο επίπεδο της εκπαίδευσής τους. Επισήμανε δε πως «το Ισλάμ δεν έχει να κάνει με φανατισμό και μισαλλοδοξία». «Οι άνθρωποι αυτοί», είπε, «είναι φανατισμένοι και έχουν άλλες επιδιώξεις».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε «στο δραστήριο έργο που έχει κάνει ο Αρχιεπίσκοπος», το οποίο «συμβάλλει στην αδελφοσύνη μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, προσφέροντας φροντίδα χωρίς διακρίσεις σε χριστιανούς και αλλόθρησκους». Αναφέρθηκε δε στην θετική, όπως σημείωσε, πρωτοβουλία της κυβέρνησης να παραχωρήσει χώρο για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.

Ο Μακαριώτατος συναντήθηκε και με τον Μουφτή της Δημοκρατίας κ. Αχμέντ Πάντερ Αλ Ντιν Χασούν. «Οι θρησκείες δεν είναι όχημα για πολέμους, αλλά για ειρήνη» είπε ο Μουφτής. «Δεν υπάρχει ιερός πόλεμος, γιατί ο πόλεμος ποτέ δεν μπορεί να είναι ιερός» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος με τους συνοδικούς μητροπολίτες που τον συνοδεύουν (Σύρου, Σιδηροκάστρου) και τους άλλους εκκλησιαστικούς παράγοντες επισκέφθηκαν το Τζαμί Αλ Αμαοϊ. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Απ. Παύλου ο Μακαριώτατος είπε: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε από ένα αίμα, και από ένα γένος. Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα της εποχής μας. Κυρίως η αγάπη και ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες».

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» στη Συρία

Την ανάπτυξη στενής συνεργασίας και κοινών προγραμμάτων δράσης για την κάλυψη των αναγκών χριστιανών και μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα και τη Συρία συμφώνησαν σε συνάντηση που είχαν ο Μουφτής της Συρίας κ. κ. Αχμέντ Πάντερ Αλ Ντιν Χασούν και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κ. Δήμτσας. Κατά τη διάρκεια της 45 λεπτών συνάντησης που είχαν το πρωί της Τετάρτης ο κ. Χασούν και ο κ. Δήμτσας συζήτησαν τους τρόπους αμοιβαίας συνεργασίας για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μουσουλμανικών και χριστιανικών, που διαβιούν στην Αθήνα, τη Δαμασκό και το Χαλέπι της Συρίας. «Πρώτος μας στόχος είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και δευτερευόντως η θρησκεία» επισήμανε ο κ. Χασούν. Από την πλευρά του ο κ. Δήμτσας επισήμανε ότι «αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον μουσουλμανικό κόσμο».

Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της ιατρικής περίθαλψης και του περιβάλλοντος. Σύντομα μάλιστα θα υπογραφεί και ετήσιο σχέδιο δράσης που θα περιγράφει τους στόχους και τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών. Στη συνάντηση μελετήθηκαν τρόποι, ώστε η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων να προέλθουν και από πόρους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ «Αποστολή» και του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Κορυφή σελίδας


«Ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων αγάπης και συνεργασίας»

Με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη τον Συρορθόδοξων κ. Ιγνάτιο Ζάκκα Ίβαν συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Μακαριώτατος. "Διακρίνουμε τον ειλικρινή φίλο της Εκκλησίας και της χώρας μας, ο οποίος εργάζεται σθεναρά για την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών, μεταξύ μας, δεσμών φιλίας, αγάπης και αλληλοκατανόησης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

"Για την αγάπη σας αυτή", πρόσθεσε, "αισθανόμαστε βαθύτατη συγκίνηση. Προσευχόμαστε υπέρ της των πάντων ενώσεως, εν αγάπη και αληθεία εντός της μίας, Αγίας καθολικής και Αποστολικής του Χριστού Εκκλησίας".

Και πρόσθεσε: "Προς αυτή την κατεύθυνση πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να αρχίσει εκ νέου ο μεταξύ των δύο ομολογιακών μας οικογενειών, διακοπής από του έτους 1977, θεολογικός διάλογος στον οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος πάντοτε έδιδε μεγάλη σημασία. Διότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο δύνανται να αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια για την μεταξύ μας δογματική και εκκλησιαστική ένωση".

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης των Συρορθοδόξων αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, τόνισε, "είναι γνωστός για τις άριστες διαχριστιανικές και διαθρησκειακές του σχέσεις με όλο τον κόσμο".

"Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει", συνέχισε, "τον ακάματο αγώνα του, τις συνεχόμενες επίμοχθες προσπάθειες του με όλες του τις δυνάμεις που καταβάλλει νυχθημερόν για να πετύχει την αναγέννηση και την πρόοδο της Αγίας Εκκλησίας". "Ευχόμαστε όπως ο κύριος μεταμορφώσει την επίσκεψη αυτή σε μία αιτία πνευματικής προόδου για τις δύο Εκκλησίες και τους λαούς, καθώς και μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων αγάπης και συνεργασίας".

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ