Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 437, 16 Δεκεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Θρησκεία στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική αποκατάσταση του Πρωτάτου

Σημαντικές αποκαλύψεις και από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη φέρνει το μετρό




Μέρες Πικιώνη στο Μπενάκη


Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα στο eikastikon με πίνακες και σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα, αλλά και κείμενα των Γ. Τσαρούχη, Γ. Μπουζιάνη, Π. Τέτση, Δ. Αντωνακάκη, καθώς και σημειώματα του ιδίου του Πικιώνη.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Θρησκεία στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς

Από 12-15 Noεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Aston, στην πόλη Birmingham της Αγγλίας, η πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση Κοινωνιολόγων της Θρησκείας, με κεντρικό θέμα τις σχέσεις οι οποίες διαμορφώνονται μεταξύ των Εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων με τα θεσμικά ευρωπαϊκά Όργανα, κυρίως με το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Στη συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος 100 περίπου Πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και πολιτικοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως να συνδιαλεχθούν πάνω στον τρόπο με τον οποίο οι Εκκλησίες συνεργάζονται ή θα συνεργασθούν με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος επίσης σημαντικοί Καθηγητές της Κοινωνιολογίας των Θρησκειών όπως οι: Grace Davie (Αγγλία), Kenneth Wald (ΗΠΑ), Laura Olson (ΗΠΑ), Jeffrey Haynes (Αγγλία), Frank Turner (Βέλγιο), Jonathan Malloy (Kαναδάς) κ.ά.

Οι βασικές γραμμές της όλης θεματολογίας του πανευρωπαϊκού αυτού συνεδρίου επικεντρώθηκαν κυρίως σε δύο ουσιαστικά ερωτήματα: Το πρώτο αφορά την εικόνα που έχουν οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες για την Ενωμένη Ευρώπη (ιστορική, κοινωνιολογική, πολιτική κ.λπ.) και δεύτερον με ποιους τρόπους οι θρησκευτικές κοινότητες παρουσιάζουν τις θέσεις τους ή επηρεάζουν τις πολιτικές στρατηγικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Αμερική.

Περισσότερα στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική αποκατάσταση του Πρωτάτου

Εργασίες αποκατάστασης σε ένα μνημείο μοναδικού ενδιαφέροντος, τον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Ο ναός του Πρωτάτου εκτός από την ενδιαφέρουσα οικοδομική ιστορία του, η οποία αρχίζει πολύ πριν το 963, διασώζει ένα από τα καλύτερα ζωγραφικά σύνολα της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι τοιχογραφίες του αποδίδονται στον περίφημο ζωγράφο Μανουήλ Πανσέληνο την τελευταία δεκαετία του 13ου αιώνα και είναι από τα λαμπρότερα δείγματα της λεγόμενης Μακεδονικής Σχολής στη ζωγραφική.

Οι συνολικές εργασίες αποκατάστασης θα χρηματοδοτηθούν με 3,3 εκατομμύρια ευρώ ενώ άλλα 3,2 εκατομμύρια περίπου θα διατεθούν για τη συντήρηση κειμηλίων του Αγίου Όρους (τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα, έργα μικροτεχνίας κ.λπ.) των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Δύο ακόμη αποφάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπουν τη στερέωση και αποκατάσταση του βυζαντινού πύργου Μαρμαρίου στην Αμφίπολη του νομού Σερρών, προϋπολογισμού 395.000 ευρώ και τη συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Μονή Τιμίου Προδρόμου αποτελεί το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο του νομού Σερρών και ένα από τα πιο σημαντικά μοναστικά ιδρύματα βυζαντινών χρόνων στη Βόρεια Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας


Σημαντικές αποκαλύψεις και από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη φέρνει το μετρό

Τέσσερα χρόνια εντατικών ερευνών, που ακολούθησαν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, σε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ανασκαφών έχουν φέρει μέχρι σήμερα στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, αδιάψευστους μάρτυρες για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος, από την πρώιμη ελληνιστική εποχή μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρουσίασαν οι επικεφαλής των δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών, Λίλιαν Αχειλαρά και Μελίνα Παϊσίδου, αντίστοιχα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών, που ερεύνησε η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήταν η τρίκλιτη βασιλική των παλαιοχριστιανικών χρόνων, που ήρθε στο φως στην περιοχή του σταθμού «Σιντριβάνι». Στο εσωτερικό της βρέθηκαν τρία ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα μ.Χ. Η βασιλική, διαστάσεων 17,6 Χ 11,5 μέτρα, θα μεταφερθεί σε χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, πιθανότατα έξω από τη Θεολογική Σχολή, προκειμένου να συμβάλει στη διδασκαλία των φοιτητών.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στο Αλκαζάρ, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, αναμένεται να δημιουργηθεί μουσείο των ευρημάτων των ανασκαφών του μετρό. Επίσης, μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς τάφους όλων των περιόδων και των τύπων έχουν αποσπαστεί από το χώρο της ανασκαφής, προκειμένου να εκτεθούν μελλοντικά στους σταθμούς, όπου βρέθηκαν.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ