Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 422, 21 Οκτωβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κλήρος είναι πυλώνας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Στο πάρκο της Θεολογικής Σχολής η παλαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης

Τριήμερο αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος




Το Έπος του ’40
στη Λαϊκή Εικονογραφία


Μεγάλοι ζωγράφοι στην υπηρεσία του Έθνους.
Δείτε στο eikastikon




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Κλήρος είναι πυλώνας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

«Υποχρεωτική και αναγκαία» χαρακτήρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος την επιμόρφωση των κληρικών, επισημαίνοντας πως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κανένας κληρικός δεν θα χειροτονείται εάν προηγουμένως δεν έχει παρακολουθήσει τα απαραίτητα σεμινάρια του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Ο Μακαριώτατος ευλόγησε χθες στον Ι. Ναό Αγίου Γερασίμου Ιλισίων νέους πνευματικούς - εξομολόγους, οι οποίοι παρακολούθησαν την προηγούμενη χρονιά τα επιμορφωτικά προγράμματα Εξομολογητικής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επιμόρφωσης των κληρικών, υπογραμμίζοντας ότι o κλήρος είναι από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζεται το έθνος μας, για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. «Και γι’ αυτό είναι απαραίτητη και αναγκαία η επιμόρφωση των κληρικών» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, ακόμη, πως απαραίτητος όρος για τη χειροτονία νέων κληρικών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι να έχουν λάβει την κατάλληλη επιμόρφωση μέσω του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, «όχι μόνον για λόγους επιμορφωτικούς, αλλά και για να τους γνωρίζουμε καλύτερα και να μας γνωρίζουν και εκείνοι».

Κορυφή σελίδας


Στο πάρκο της Θεολογικής Σχολής η παλαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης

Στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα μεταφερθεί τελικά η παλαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης, που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του μετρό στην περιοχή του Συντριβανίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου, η βασιλική, που χρονολογείται τον 5ο αιώνα μ.Χ., θα τοποθετηθεί, στο πάρκο της Θεολογικής Σχολής, έπειτα από πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Στόχος των αρχαιολόγων είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική να αποτελέσει χώρο διδασκαλίας των φοιτητών. «Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Αθήνα, όπου ευρήματα των ανασκαφών στην πλατεία Συντάγματος για την κατασκευή του μετρό, μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου για εκπαιδευτικούς λόγους», τονίζει η κ. Παϊσίδου.

Η μεταφορά της βασιλικής υπολογίζεται να γίνει σε περίπου πέντε μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη μεταφοράς από την εταιρεία «Αττικό Μετρό». «Στο υπόγειο της Θεολογικής Σχολής βρίσκονται καμαροσκεπείς τάφοι του παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου, οπότε η βασιλική δεν θα βρεθεί πολύ μακριά από το φυσικό της χώρο», υπογραμμίζει η κ. Παϊσίδου.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στο εσωτερικό της βασιλικής έφεραν, εξάλλου, στο φως τρία ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα μ.Χ. Τα δάπεδα εντοπίστηκαν στο ιερό βήμα, στο κεντρικό κλίτος και στο δυτικό τμήμα του ναού. Φέρουν γεωμετρικά σχέδια και παράσταση αμπέλου. Τον 6ο αιώνα τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν από μαρμάρινο δάπεδο, στη διαδικασία απόσπασης του οποίου βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως οι ψηφιδωτές παραστάσεις.

Επίσης, οι ανασκαφές του μετρό στην πλατεία Δημοκρατίας έφεραν πρόσφατα στο φως, εκτός από το ρωμαϊκό και παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο, οικήματα, εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους, που χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. «Δεν πρόκειται για διάσπαρτους χώρους, αλλά για οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή, την οποία δεν περιμέναμε», επισημαίνει η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κορυφή σελίδας


Τριήμερο αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει, από την Τρίτη 26/10/2010 έως και την Πέμπτη 28/10/2010 ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Άγιο Δημήτριο, στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και στην 28η Οκτωβρίου1940.

Γίνεται αναφορά στην Θεσσαλονίκη του χθες και του σήμερα. Από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι την τουρκοκρατία, τον Μακεδονικό αγώνα, την απελευθέρωσή της και το σήμερα. Παρουσιάζεται η Εκκλησιαστική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της στην πορεία του χρόνου.

Στο αφιέρωμα για την Εθνική Επέτειο, γίνεται αναφορά στα κορυφαία γεγονότα και στους ήρωες του έπους, από την 28η Οκτωβρίου μέχρι και την εισβολή των Γερμανών. Ακούγονται τραγούδια της εποχής και παρουσιάζονται άνθρωποι που υπηρέτησαν μέσα από την τέχνη τους την πατρίδα. Μιλούν Επίσκοποι, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί, ερευνητές, που φωτίζουν πτυχές των γεγονότων αλλά και το ιστορικό παρελθόν και το νεοελληνικό παρόν της Θεσσαλονίκης καθώς και την σημασία της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Θα βρείτε το πρόγραμμα του σταθμού στην ιστοσελίδα
http://www.ecclesia.gr/greek/ecclesiaradio/index.asp

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ