Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 412, 16 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Δεξιά Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος στη Μόσχα

Δωδέκατο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών στη Μητρόπολη Σερρών

«Κατήχηση και οικονομική κρίση»
Διήμερο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος


«Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική»

Ολοήμερο αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή

"Ένας Έγχρωμος Κόσμος"

Εγκαινιάζεται το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο δήμο Πολίχνης




Έκθεση Θεόφιλου στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κολωνάκι)


Δείτε στο eikastikon.gr έργα
του λαϊκού ζωγράφου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Δεξιά Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος στη Μόσχα

Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010 επικεφαλής αντιπροσωπείας της τοπικής Εκκλησίας, στη Μόσχα, φέροντας προς προσκύνηση το δεξί χέρι του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο φυλάσσεται σε ειδική λειψανοθήκη στην Αγία Τράπεζα του ιερού προσκυνήματος.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ο κ. Νεκτάριος τόνισε: «Η Κέρκυρα και η Ρωσία είναι βαθιά συνδεδεμένες θρησκευτικά, ιστορικά, πολιτισμικά κυρίως, η Ορθοδοξία μας ενώνει. Στη δίνη του ιστορικού χρόνου οι συγκυρίες με ιδιαίτερα μοναδικό τρόπο συνέβαλαν ώστε η τοπική μας θρησκευτική, ιστορική και πολιτισμική πραγματικότητα να έχει συνδεθεί στενά με εκείνη της ομόδοξης Ρωσίας».

«Η σημερινή προσκυνηματική μας επίσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο αδελφός ορθόδοξος ρωσικός λαός να οικειωθεί την χάρη και το έλεος του σεπτού λειψάνου του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος Προστάτη και Πολιούχου του νησιού μας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Επίσης, ο κ. Νεκτάριος τόνισε, ότι «Εκείνο που μας παρακίνησε στην απόφασή μας για μεταφορά για δεύτερη φορά της σεπτής δεξιάς χειρός του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος στην Ρωσία, ήταν η βαθιά και ειλικρινής θρησκευτικότητα του ρωσικού λαού, ο ένθερμος πόθος, η εγκάρδια και ανιδιοτελής πίστη και ιδιαίτερα ο βαθύτατος σεβασμός προς τον Άγιο Θαυματουργό Σπυρίδωνα».

Επίσης αναφέρθηκε και στις σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Ρωσίας, τονίζοντας ότι «Η επίσημη αυτή επίσκεψη μάς παρέχει τη δυνατότητα ανανεώσεως και συσφίξεως των σχέσεων των δυο χωρών μας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και ταυτόχρονα αποτελεί εφαλτήριο μιας γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ιστορικά οι σύνδεσμοί μας με την ρωσική πραγματικότητα είναι πολλοί. Στον Εκκλησιαστικό χώρο ξεχωρίζουν οι φωτισμένες προσωπικότητες του Ε. Βούλγαρη και του Ν. Θεοτόκη, στον στρατιωτικό η προσωπικότητα του ναυάρχου Ουσακώφ, ο οποίος έσωσε το νησί μας από τις λεηλασίες των Οθωμανών και έθεσε τις βάσεις για το Σύνταγμα των Επτανήσων, ενώ στο πολιτικό και πολιτισμικό κυριαρχεί η προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Νεκτάριος.

Κλείνοντας, ο κ. Νεκτάριος τόνισε, ότι «η κορωνίδα όμως όλων είναι ο πολυτιμότατος θησαυρός του νησιού μας, δηλ. το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος. Χαιρετίζουμε λοιπόν τον ευγενή ρωσικό λαό και ελπίζουμε να είναι πλούσιες οι ευλογίες του Αγίου Σπυρίδωνος κατά την παρουσία της δεξιάς χειρός του στην ομόδοξη Ρωσία».

Στη συνέχεια έγινε επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου από τον Μακ. Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στο κέντρο της Μόσχας, όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία. Στην προσφώνηση του ο Μακ. Πατριάρχης κ. Κύριλλος τόνισε: « Είναι η τρίτη φορά που το ιερό λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνα του θαυματοποιού, Επισκόπος Τριμυθούντος μεταφέρεται στη Ρωσια. Και στη Ρωσία και την Ουκρανία, χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν στον θαυματουργό ιεράρχη, προκειμένου να του ζητήσουν προσευχόμενοι υποστήριξη σε προσωπικά θέματα, σε θέματα των οικογενειών τους, και να ζητήσουν την υγεία και την ευημερία».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Νεκτάριο για την φιλοξενία των προσκυνητών από όλη την Ρωσία που επισκέπτονται το νησί της Κέρκυρας για να προσευχηθούν εμπρός στο θαυματουργό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα.

Κορυφή σελίδας


Δωδέκατο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών στη Μητρόπολη Σερρών

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης φιλοξενεί το, υπό της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών, διοργανούμενο 12ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης: θέματα εισαγωγικά, φιλολογικά, ερμηνευτικά και θεολογικά του Ευαγγελίου του». Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Elpida Resort» από το πρωί της Παρασκευής 17 έως το μεσημέρι της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου ε. ε., θα συμμετάσχουν με επιστημονικές ανακοινώσεις τους, κορυφαίοι καθηγητές των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλοι επιστήμονες από Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές, οι οποίοι θα αναφερθούν, εξ επόψεως επιστημονικής, στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο.

Στο εν λόγω συνέδριο έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και έχουν προσκληθεί να παραστούν στις εργασίες του Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και άλλων Ορθοδόξων Πατριαρχείων.

Στην Ελληνική Εταιρεία Βιβλικών Σπουδών μετέχουν Ελλογ. Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η πλούσια επιστημονική δραστηριότητα των καθηγητών, η συμμετοχή τους σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια και οι έγκριτες δημοσιεύσεις τους σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που αναφέρονται κυρίως σε θέματα Βιβλικής Γραμματείας, μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν κατά τον πλέον ακριβή τρόπο την επιστημονική σοβαρότητα, το κύρος, την εκτίμηση και τον σεβασμό της πολύχρονης επιστημονικής δραστηριότητας και της αγάπης τους προς την Μητέρα μας Εκκλησία.

Η φιλοξενία από την Ιερά Μητρόπολή μας ενός τόσο σημαντικού Επιστημονικού Συνεδρίου, που τελεί μάλιστα υπό την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα ενισχύσει την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας και θα προσφέρει την δυνατότητα για γόνιμο προβληματισμό στον πνευματικό κόσμο και τον φιλογράμματο λαό των Σερρών.

Αύριο Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Επισκοπείο, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημερώσεως, με αφορμή το διοργανούμενο συνέδριο.

Κορυφή σελίδας


«Κατήχηση και οικονομική κρίση»
Διήμερο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος


Με τη συμμετοχή των υπευθύνων κληρικών νεότητος εκάστης ενορίας, καθώς και των κατηχητών και κατηχητριών που θα στελεχώσουν το νεανικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, κατά το τρέχον Ιεραποστολικό έτος, θα πραγματοποιηθεί διήμερο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος το Σαββατοκύριακο 18 & 19/9/2010 στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία»

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα είναι «Κατήχηση και οικονομική κρίση». Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε καθώς η οικονομική κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας δεν πρέπει ν’ αφήσει κανένα απροβλημάτιστο, πολύ περισσότερο όσους θα διακονήσουν στον ευαίσθητο χώρο της κατήχησης και θα κληθούν να υποδεχθούν τους νέους της επαρχίας μας, να τους συμβουλεύσουν και ν’ απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα, να τους στηρίξουν και ενδυναμώσουν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 18/9 την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα «Κατήχηση και οικονομική κρίση». Ακολούθως οι σύνεδροι θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες εργασίας, στη κάθε μία από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι εξής εισηγήσεις:

Α. Ομάδα: Ομιλητής ο π. Ηλίας Λαουλάκος, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων Θηβών, με θέμα «Εφηβεία και οικονομική κρίση…»

Β. Ομάδα: Ομιλητής ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης, με θέμα «Διαχείριση του φόβου»

Γ. Ομάδα: Ομιλητής ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, Υπεύθυνος Προγράμματος του Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία», με θέμα «Καταναλωτισμός και τηλεόραση. Από την κριτική στην αντίσταση…»

Δ. Ομάδα: Ομιλητής ο κ. Στυλιανός Πελασγός, Παραμυθάς, Συνεργάτης του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με θέμα «Αλληλεγγύη στην οικογένεια, στην ενορία, στην κοινωνία…»

Κατά ην 2η ημέρα του Συνεδρίου (19/9), θα παρουσιαστεί το νέο κατηχητικό βοήθημα με τίτλο «Οι Άγιοι του τόπου μας», από την ομάδα κατηχητών του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου, θα γίνει υποδειγματική διδασκαλία από τον κ. Στυλιανό Πελασγό και θα παρουσιαστούν τα πορίσματα του Συνεδρίου.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την χειροθεσία των νέων κατηχητών, θα επιδώσει τους σχετικούς διορισμούς και θα κλείσει τις εργασίες του Συνεδρίου.

Κορυφή σελίδας


«Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική»

Με θέμα «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» πραγματοποιείται το δεύτερο διεθνές συνέδριο, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2007 για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά επίσης των Ποντίων, των Ελλήνων της Μ. Ασίας και των Ασσυρίων στην αυγή του 20ου αι. Το Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ενωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) με ψήφισμά της αναγνώρισε ως γενοκτονίες όσα συνέβησαν εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ποντίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Παρόλα αυτά, μόνο η γενοκτονία των Αρμενίων έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από σειρά κρατών διεθνώς.

Η σειρά των διεθνών συνεδρίων με τον τίτλο «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» έχει ως στόχο τη χάραξη και υλοποίηση κοινής στρατηγικής για την αναγνώριση των εγκλημάτων κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας. Όσο για την επίμονη ενασχόληση με το θέμα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αντώνης Παυλίδης δεν αφορά μόνο τη διεθνή αναγνώριση των συγκεκριμένων εγκλημάτων, αλλά την κινητοποίηση και την εγρήγορση των κοινωνιών απέναντι στο μέγιστο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη γενοκτονία.

Την πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή το βράδι στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής θα πραγματοποιήσει μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού, ο τέως Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου Βάσος Λυσσαρίδης.

Στο συνέδριο, που θα ξεκινήσει στις 9:00 του Σαββάτου και είναι ανοικτό στο κοινό, συμμετέχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας Χίλντα Τσομποϊάν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ευρώπης Αταμάν Σάμπρι, οι σημαντικοί Τούρκοι διανοητές Ραγκίπ Ζαράκογλου και Σαϊτ Τσετινόγλου, η ποντιακής και ασσυριακής καταγωγής Αμερικανίδα συγγραφέας Τέα Χάλο (γνωστή διεθνώς και στην Ελλάδα για το βιβλίο της «Ούτε το όνομά μου»), ο πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων βουλευτών ελληνικής καταγωγής, Σουηδός βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, ο διευθυντής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ισράελ Τσάρνι.

Το διήμερο συνέδριο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: ιστορική διάσταση, νομικό ζήτημα και πολιτικές για την αναγνώριση των τριών γενοκτονιών. Στόχος, όπως εξήγησε η υπεύθυνη Τύπου Λιάνα Μυστακίδου, δεν είναι καθεαυτό το συνέδριο αλλά ό,τι θα ακολουθήσει το συνέδριο. Οχι τυχαία, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Κασπάρ Καραμπετιάν αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα προκειμένου να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Αρμενίων. Μίλησε για τη στενή συνεργασία ελληνικών και αρμενικών λόμπι στις ΗΠΑ μέσα στο Κογκρέσο και τις αμερικανικές Πολιτείες και κατέληξε: «Πρέπει να αναγνωρισθεί ευρέως από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η γενοκτονία των Αρμενίων και να συμπεριληφθεί αυτή των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μ. Ασία. Οι οργανώσεις πρέπει να δουλέψουν με επιμονή για να πάρει έκταση και να γίνει γνωστό ό,τι έχει συμβεί».

Επιπλέον πρότεινε να αποσταλούν άμεσα στα αγγλικά τα πρακτικά του συνεδρίου στους δυο εισηγητές της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας και στα κόμματα των Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να υπάρξει η ανάλογη πίεση προς την Τουρκία που αρνείται επιμόνως να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο παρελθόν.

Κορυφή σελίδας


Ολοήμερο αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει την Παρασκευή 17/9/2010, ένα ολοήμερο αφιέρωμα στην 88η επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής τραγωδίας, της μεγάλης καταστροφής των αλησμόνητων πατρίδων. Μιλούν Επίσκοποι, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί, ερευνητές, που φωτίζουν πτυχές του γεγονότος αλλά και το ιστορικό παρελθόν και το νεοελληνικό παρόν του προσφυγικού κόσμου.

Μάθετε το πρόγραμμα του 89,5 στη διεύθυνση:
http://www.ecclesia.gr/greek/ecclesiaradio/index.asp

Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης,τηλ. 2107298222

Κορυφή σελίδας


"Ένας Έγχρωμος Κόσμος"

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 θα ξεκινήσει Έκθεση Φωτογραφίας του Αγιορείτη ιερομόναχου Θεολόγου με φωτογραφίες από το μακρινό Κονγκό.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης μας επιτρέπουν να δούμε το έργο που γίνεται αθόρυβα στο μακρινό Κονγκό από μία καλλιτεχνική ματιά η οποία χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την αμεσότητα και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τη φύση και προτιμά να αναδεικνύει κυρίως την ωραία και χαρούμενη πλευρά των προσώπων και της κτίσης ως καρπούς της αγάπης.

Σκοπός της Έκθεσης είναι η γνωριμία και η ενίσχυση του έργου της Ορθόδοξης Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που πραγματοποιείται σιωπηρά στο Κονγκό.

Την ημέρα της έναρξης (ώρα 19:00) ο π. Θεολόγος θα προλογίσει την έκθεση στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και θα ακολουθήσει παρουσίαση των φωτογραφιών και κέρασμα.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Διορθοδόξου Κέντρου «Πορευθέντες», της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Μετρό Ευαγγελισμός
Διάρκεια Έκθεσης: 16 – 23 Σεπτεμβρίου 2010 Ώρες: Καθημερινές 10:00 – 20:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 14:00

Κορυφή σελίδας


Εγκαινιάζεται το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο δήμο Πολίχνης

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων, που χρονολογούνται από τον 12ο και 13ο αιώνα, ανοίγει και επίσημα τις πύλες του και περιμένει τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης για ένα περίπατο στην ... ιστορία.

Έπειτα από 14 χρόνια ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο στην Πολίχνη, οι οποίες έγιναν σε συνεργασία του τοπικού δήμου και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τα εγκαίνια του χώρου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, από την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, μια από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες στη Βυζαντινολογία.

Οι τρεις νερόμυλοι αποτελούν «κομμάτι» ενός υδρομυλικού συστήματος και βρίσκονται στο συνοικισμό Μετεώρων του δήμου Πολίχνης, πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Ο δήμος άρχισε τις προσπάθειες ανάπλασης της περιοχής το 1996, ώστε να μετατραπεί ο χώρος σ' ένα πάρκο με αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Ήδη, έχουν κατασκευαστεί εκθεσιακοί χώροι και μονοπάτια πρόσβασης, έχουν διαμορφωθεί χώροι εισόδου και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ διαμορφώθηκε ένα υπαίθριο θέατρο 500 θέσεων.

«Με τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη της Μονής Λαζαριστών, αποτελούν σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στο διευρυμένο δήμο Παύλου Μελά να διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα, με στόχο να αναδείξουμε τα μοναδικά αυτά μνημεία όσο και την περιοχή μας γενικότερα», δήλωσε ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Βυζαντινών Νερόμυλων έχει συνολικό μήκος 1.000 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 230 στρέμματα. Όπως ανέφερε ο κ.Θεοδωρίδης, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβρη, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι θα σηματοδοτούν την έναρξη της πολιτιστικής ζωής, στην πόλη, για τη νέα σεζόν.

Ο νερόμυλος αποτελεί την πιο κοινή μηχανή του Βυζαντίου και η οικονομική σημασία ήταν τεράστια. Το υδρομυλικό σύστημα αναπτύχθηκε κατά μήκος του ρέματος, το οποίο πήγαζε από το βουνό Χορτιάτης και κατέληγε στο Θερμαϊκό Κόλπο. Η λειτουργία του βασίζεται στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητήρια δύναμη και τη μετάδοση της κίνησης στη μυλόπετρα, χωρίς την ανάγκη γραναζιού.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ