Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 402, 1 Ιουλίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δ’ Κορίνθου Παύλεια

Συζήτηση στην Ευρώπη για τα Θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία

Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά τέλεσε ο Μακαριώτατος

Έκθεση Εκκλησιαστικών Λειτουργικών Σκευών από Ναούς της Τήνου




Μάθετε τα αποτελέσματα
του καλλιτεχνικού διαγωνισμού νέων

που διοργανώνει η Συνοδική Επιτροπή
Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητας




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Δ’ Κορίνθου Παύλεια

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Πολιούχο Κορίνθου και φωτιστή ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη Του στον Ι. Καθεδρικό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το βράδυ της 28ης Ιουνίου και ώρα 7.00 μ.μ. ετελέσθη ο Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ β’ πλαισιουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουμενίσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Ελασσώνος κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ (της Εκκλησίας της Κρήτης), Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ και τους Θεοφ. Επισκόπους Μαραθώνος κ. ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ, Ρεντίνης κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Ανδρούσης κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ, Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και βεβαίως του Ποιμενάρχου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ο οποίος προσφώνησε τον Μακαριότατο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, ευχαριστώντας τόσον αυτόν όσον και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι οποίοι αψήφισαν κόπους και έφθασαν εδώ να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου υπό τον τίτλον «Δ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ». Στην συνέχεια τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, αναφερόμενος στον Απόστολο των Εθνών Άγιο Παύλο και στην προσφορά του στον Χριστιανισμό. Ακολούθησε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Ιερά Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, που ευγενώς παρεχώρησε το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, με την φροντίδα του Ανώτερου Διοικητού Φρουράς Κορίνθου Ταξίαρχου κ. Παν. Κουτσιανόπουλου και επί των χειρών των μοναστικών αδελφοτήτων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων: Αποστόλου Ιάσονος, του εν Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, Αγ. Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, Ιερομάρτυρος Βλασίου, Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος και Υπομονής τα οποία φυλάσσονται εις τις Ι. Μονές της Μητροπόλεώς μας.

Στην προσφώνησή του Μητροπολίτου μας και μετά την Λιτανεία αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ αναφερόμενος στον περίφημο Ύμνο της Αγάπης, που απηύθυνε στους προγόνους μας ο Μέγας Αποστολός μας στην Α’ Επιστολή του, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση.

Την ημέρα της εορτής, την 29ην Ιουνίου, το πρωί στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, συνιερουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ, και των Θεοφ. Επισκόπων Μαραθώνος κ. ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ, Ρεντίνης κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Ανδρούσης κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ και Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ως και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον ευμεγέθη Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ αναφερόμενος στην ασύγκριτο προσφορά του Αποστόλου των Εθνών και πολιούχου μας Χριστοκήρυκος Παύλου.

Άξια προσοχής υπήρξε και εφέτος η ραδιοφωνική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ενώ και την Ι. Ακολουθία του Ορθρου και της Θ. Λειτουργίας κατά την κυρία ημέρα της εορτής αναμετάδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας. Στις διευθύνσεις αυτών η Ιερά μας Μητρόπολις εκφράζει τις ευχαριστίες της και την ευαρέσκεια της. Το εγχείρημα αυτό μετέφερε δια των Ερτζιανών κυμάτων τις τιμητικές τοπικές δοξολογίες μας προς τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο Απόστολό μας σε όλη την Ελλάδα και δορυφορικώς εις το εξωτερικό και σκόρπισε την ιδιαίτερη ευλογία στους μακράν αλλά και στους ασθενείς, τους γέροντες και αδυνάτους να συμπροσευχηθούν μαζί μας, να ζήσουν τις μοναδικές αυτές λατρευτικές εκδηλώσεις σαν να ήταν παρόντες.

Κορυφή σελίδας


Συζήτηση στην Ευρώπη για τα Θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία

Δίνοντας το δικαίωμα στις Κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδος και οκτώ ακόμη χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Αρμενία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Μονακό, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία και Σαν Μαρίνο), να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα της κατάργησης ή μη των θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποίησε σήμερα το πρωί δημόσια ακρόαση, εξετάζοντας τη σχετική προσφυγή της κυρίας Σοϊλε Λάουτσι κατά της Ιταλίας.

Με βάση το δικαίωμα που τους χορηγήθηκε από το ΕΔΑΔ, γραπτές παρατηρήσεις υπέβαλαν ακόμη τριάντα τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, η Εθνική Ενωση libero Pensiero, το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Νόμου και της Δικαιοσύνης, η Eurojuris, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών κ.ά.

Η σχετική υπόθεση αφορά την προσφυγή της Ιταλίδας υπηκόου Σόϊλε Λάουτσι που τη σχολική χρονιά 2001-2002 διαπίστωσε ότι τα παιδιά της, ηλικίας 11 και 13 ετών, που φοιτούσαν στο δημόσιο σχολείο «Istituto comprensivo statale Vittorino da Feltre», στην περιοχή Αμπανο Τέρμε, διδάσκονταν μέσα σε αίθουσες όπου υπήρχαν σταυροί και άλλα θρησκευτικά σύμβολα, αναρτημένα στον τοίχο.

Τα ένδικα μέσα που άσκησε στην Ιταλία προκειμένου να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τις σχολικές αίθουσες με το αιτιολογικό ότι παραβιάζονταν οι αρχές της κοσμικότητας και της αμεροληψίας εκ μέρους των δημοσίων αρχών, δεν βρήκαν την δέουσα ανταπόκριση και το 2005 το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την ένστασή της, κρίνοντας ότι ο σταυρός ήταν τόσο το σύμβολο της ιταλικής ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς και, κατά συνέπεια, της ιταλικής ταυτότητας, καθώς και το σύμβολο των αρχών της ισότητας, της ελευθερίας και της ανοχής, όπως και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, που με πενταμελή σύνθεση αποφάσισε στις 3 Νοεμβρίου 2009 ότι στην περίπτωση της είχε υπάρξει παραβίαση του άρθρου 2, πρωτόκολλο 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά και του άρθρου 9, περί προστασίας της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα της ιταλικής Κυβέρνησης, που υποβλήθηκε την 1η και 2α Μαρτίου 2010, να εξετασθεί από την Ολομέλεια του ΕΔΑΔ το θέμα του αν συνάδει με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ανάρτηση του «Εσταυρωμένου» και άλλων θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες.

Μετά από δημόσια ακρόαση, το Δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου μυστικά και θα γνωστοποιήσει την τελική του απόφαση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Κορυφή σελίδας


Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά τέλεσε ο Μακαριώτατος

Στον Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών τελέστηκε σήμερα Πανηγυρική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πιστούς και με μικρά παιδιά στο χώρο έξω από τον ιστορικό Ναό.

Ο Ι. Ναός των Αγίων Αποστόλων (του Σολάκη) βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της Αγοράς και νότια της Στοάς του Αττάλου. Ανήκει στον τύπο του απλού τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, με διαγώνιες κόγχες, σαν αυτές που παρατηρούνται σε ναούς της Αρμενίας. Στη βόρεια και νότια πλευρά υπάρχουν «χοροί» (αψίδες), σύμφωνα με τον αγιορείτικο τύπο. Η τοιχοδομία στα χαμηλά μέρη έχει γίνει με μεγάλους όρθιους ισομεγέθεις δόμους, ενώ στα υψηλότερα ακολουθείται το πλινθοπερίβλητο σύστημα με οδοντωτές ταινίες και με κουφική διακόσμηση. Τα παράθυρα είναι δίβολα. Τοποθετείται από τους αρχαιολόγους από το τελευταίο τέταρτο του 10ου αι. Ως τον 12ο αιώνα η εκκλησία έχει κτισθεί επάνω στα θεμέλια του Νυμφαίου (2ος αι. μ.Χ), ενώ ως τις αρχές του 20ου αι. διακρινόταν κάτω από αυτή περιφραγμένη κρύπτη, στην οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες περιηγητών της Τουρκοκρατίας, αρκετοί είχαν κατέβει. Tην προσωνυμία Σολάκη προσέλαβε είτε από τον κτίτορά της, είτε από την οικογένεια στην οποία ανήκε (κατά τον Φιλαδελφέα υπήρχε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οικογένεια Σολδάκη).

Δείτε φωτογραφικό υλικό

Κορυφή σελίδας


Έκθεση Εκκλησιαστικών Λειτουργικών Σκευών από Ναούς της Τήνου

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, την Παρασκευή 25/6/2010 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Σκεύη Ιερά τω Θεώ ανατεθειμένα», με Λειτουργικά Σκεύη επιλεγμένα και συγκεντρωμένα από ναούς του νησιού, Ορθοδόξους και Καθολικούς, από τη συλλογή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, τη συλλογή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Τήνου – Νάξου και την Ι. Μονή Κεχροβουνίου Τήνου. Την έκθεση εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέλυσε την σπουδαιότητα των ιερών αντικειμένων που παρουσιάζονται, τη συμβολή τους στην τέλεση των ιερών μυστηρίων της εκκλησίας, καθώς και την καλλιτεχνική τους αξία, και ευχαρίστησε τον επιμελητή της Έκθεσης, συντηρητή έργων Τέχνης, καθηγητή κ. Ιωάννη Γκερέκο για την εξαίρετη εργασία που επιτέλεσε. Ο Αντιπρόεδρος του Ι.ΤΗ.Π., κ. Σάββας Απέργης, ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη και των Μελών του Δ.Σ. τον Επιμελητή, τον Σεβασμιότατο και την Ι. Μητρόπολη Σύρου-Τήνου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή, τις Ενορίες του Νησιού για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Ιδρύματος για τον δανεισμό ιερών σκευών, καθώς και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγμάτωση του έργου. Ο επιμελητής κ. Ιωάννης Γκερέκος ανέπτυξε το σκεπτικό της έκθεσης και τον τρόπο παρουσίασής της.

Η Τήνος διαθέτει στους ναούς της, Ορθόδοξους και Καθολικούς, μια μοναδική σειρά δειγμάτων έργων τέχνης εκκλησιαστικής Αργυροχρυσοχοΐας, Ξυλογλυπτικής και Χρυσοκεντητικής από τα οποία τα αρχαιότερα χρονολογημένα είναι του 16ου αιώνα. Δημιουργήθηκαν από Ηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Τηνιακούς κ.ά. καλλιτέχνες που στα εργαστήριά τους καλλιέργησαν με επιτυχία την ιερή αυτή τέχνη και αποκαλύπτουν μια άλλη, άγνωστη σε πολλούς, πτυχή της ανά τους αιώνες πορείας της. Μεγάλος αριθμός ιερών σκευών των ναών της τοπικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προέρχονται από εργαστήρια της Ιταλίας, όπως αποκαλύπτουν οι εγχάρακτες σε αυτά σφραγίδες.

Στην έκθεση του Ι.ΤΗ.Π. φιλοξενούνται:

  • Ευαγγέλια από το 18ο αιώνα, με αργυρές- επίχρυσες σταχώσεις και σμάλτα, με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση και εικονογραφικά θέματα
  • Δισκοπότηρα με πλούσιο διάτρητο, σφυρήλατο και εμπίεστο διάκοσμο
  • Σταυροί λιτανικοί, ξυλόγλυπτοι και αργυροί, με πρωτότυπα ανάγλυφα εικονογραφικά και φυτικά θέματα
  • Σταυροί ευλογίας και αγιασμού με ξυλόγλυπτους πυρήνες, δεμένοι με συρματερές επίχρυσες τεχνικές, στολισμένοι με πέτρες και ανάγλυφες συμβολικές παραστάσεις
  • Θυμιατήρια
  • Εξαπτέρυγα ξυλόγλυπτα και αργυρά
  • Ξεχωριστή θέση κατέχουν αργυρές- επίχρυσες επενδύσεις Εικόνων, χρυσοκέντητοι Επιτάφιοι, καλύμματα Ωραίας Πύλης, ξυλόγλυπτα και υφαντά, κ.ά. έργα υψηλής τέχνης επηρεασμένα από βυζαντινά πρότυπα και τη Δύση.

    Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμος κατάλογος έκδοσης του Ι.ΤΗ.Π., με φωτογραφίες επιλεγμένων εκθεμάτων της κας Χρύσας Παρασκευά και κείμενα του επιμελητή κ. Ιω. Γκερέκου.

    Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

    Κορυφή σελίδας


    ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

        




     
  •