Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 379, 29 Μαρτίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι παραμύθι. Και θα πρέπει κάποτε να απομυθοποιηθεί»

Εκδήλωση αγάπης για τους χιλιάδες εθελοντές της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Έκθεση χαρτών του Αγίου Όρους από τον 14ο - 19ο αιώνα


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Ακούστε ύμνους από
τη Μεγάλη Εβδομάδα
στη Μυριόβιβλο




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι παραμύθι. Και θα πρέπει κάποτε να απομυθοποιηθεί»

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακαριώτατος στα Νέα 27/3/2010

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της. Δεν θα έπρεπε και η Εκκλησία να βοηθήσει με τη φορολόγησή της;

Υπάρχει μία παρεξήγηση. Ποιος είπε ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται; Πρώτα πρώτα πρέπει να ξέρετε ότι τον τελευταίο χρόνο η Εκκλησία διέθεσε 100 εκατ. ευρώ για το φιλανθρωπικό έργο της σε όλη την Ελλάδα. Και θα συνεχίζει να τα προσφέρει. Ξεχνιόμαστε και δεν δεχόμαστε ότι η Εκκλησία έχει, συμπληρώνοντας την Πολιτεία, περί τα 750 ιδρύματα που προσφέρουν αυτήν τη στιγμή και εξυπηρετούν τους ανθρώπους.

Και κάτι άλλο. Αυτό το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι ένα παραμύθι. Και θα πρέπει κάποτε να απομυθοποιηθεί αυτό το θέμα.

Θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Όπως όλοι οι Έλληνες, τα φυσικά πρόσωπα, και εμείς οι κληρικοί, να φορολογούμαστε και φορολογούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και έπειτα η Εκκλησία δεν είναι ένας ενιαίος διοικητικός οργανισμός. Είναι και τα εκατοντάδες νομικά πρόσωπα που έχει, ναοί, μοναστήρια. Είμαι απόλυτα σύμφωνος, όπως όλα τα νομικά πρόσωπα της επικράτειάς μας, έτσι να φορολογούνται και τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας. Δηλαδή, έσοδα τόσα. Έξοδα τόσα. Καθαρό αποτέλεσμα. Φορολογία. Δεν έχουμε αντίρρηση. Καμία απολύτως.

Προσφέραμε, προσφέρουμε και θα προσφέρουμε στον λαό. Χωρίς να μας ζητηθεί. Χωρίς να το «διαφημίζουμε». Αλλά αυτή η λογική, από αυτά που έχεις τα παίρνω χωρίς να λογαριάζω ποια είναι τα έξοδά σου, δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε δίκαιη.

Να εκφράσω μία τολμηρή άποψη; Έκανε μία πολύ ωραία πρόταση ο πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Πετσάλνικος, για μία πρωτοβουλία που ανέλαβε, μία ωραία προσπάθεια, όλοι να συνεισφέρουμε στο Ταμείο που έχει φτιάξει για να βοηθήσουμε στην εξόφληση του χρέους της πατρίδας. Να μας αποδεσμεύσει η Πολιτεία τα κτήματα που έχει δεσμευμένα. Αυτά που κάποιοι ονομάζουν «φιλέτα»- όλα αυτά είναι δεσμευμένα- να μας τα απελευθερώσει. Και ένα από αυτά, ολόκληρο, όσο κι αν κάνει, να πάει σε αυτό το Ταμείο. Να δώσουμε ένα ποσό. Αλλά από τη μία μεριά μάς τα κρατάει δεσμευμένα. Θέλει να τα φορολογεί χωρίς να μας δίνουν έσοδα. Έτσι, μας κρατάει σε ομηρεία. Μιλάνε για τις μετοχές. Το 2009 δεν μας έδωσαν μέρισμα. Κανένα έσοδο. Το 2010 κανένα μέρισμα. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και το 2011.

Επομένως, πρότασή μου είναι: πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Και πιστεύω ότι θα βρεθούν τρόποι οι οποίοι θα βοηθήσουν τον λαό μας.

Ποια είναι τα δύο-τρία έργα που έχετε σχεδιάσει και θέλετε οπωσδήποτε να υλοποιηθούν;

Κατ΄ αρχάς πρέπει να πούμε ποιο είναι το έργο της Εκκλησίας. Το έργο της Εκκλησίας δεν είναι τα κτίσματα. Το πρώτο μέλημά της είναι πώς θα βοηθήσει τον άνθρωπο. Δηλαδή, αυτό που λέμε και ψάλλουμε για τη σωτηρία των ψυχών. Πώς μπορεί η ενορία να είναι ένας πνεύμονας που ξεκουράζει τον άνθρωπο, τον αναγεννά, τον φέρνει πιο κοντά στον Θεό. Αυτό είναι το πρωταρχικό έργο της Εκκλησίας.

Για να γίνει όμως αυτό όπως πρέπει, θα πρέπει να υπάρχουν και αυτοί που το διακονούν, οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν τα προσόντα. Θα ήθελα να πω και ότι και μέσα στον χώρο της Αρχιεπισκοπής υπάρχουν πάρα πολλοί λαμπροί κληρικοί, αξιόλογοι άνθρωποι. Αλλά είναι και μερικοί που είναι ερασιτέχνες. Θα πρέπει σε αυτόν τον τομέα να γίνει πολλή δουλειά.

Με τη δική μου σκέψη και φροντίδα, δημιουργήθηκε ένα κέντρο για επιμόρφωση και εξειδίκευση των κληρικών μας. Να πάρουμε ένα πρόβλημα σήμερα ποιμαντικό, κοινωνικό, όπως είναι τα ναρκωτικά. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που έγινε κληρικός και θα ήθελε να ασχοληθεί με τα παιδιά που υποφέρουν είναι αυτονόητο πως μπορεί να πάει ανάμεσά τους να ζήσει και να βοηθήσει. Πρέπει να έχει μία εξειδίκευση, μία προετοιμασία.

Επομένως, το πρώτο και βασικό έργο που έχει να κάνει η Αρχιεπισκοπή είναι να επιλέξει να βοηθήσει τα στελέχη της Εκκλησίας, ώστε το ποιμαντικό έργο της να είναι πιο αποτελεσματικό.

Αλλά όσο κι αν έχουμε μία οργανωμένη καλή ενορία, έναν ναό, το έργο της Εκκλησίας και του ιερέως δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους της Εκκλησίας. Αντιθέτως, είναι εντολή του Χριστού, η Εκκλησία να έχει διάλογο με την κοινωνία. Και μέσα από αυτήν τη συζήτηση και την επικοινωνία προβάλλουν τα προβλήματα και οι ανάγκες οι καθημερινές. Και έτσι και ο κληρικός, αλλά και το μέλος της Εκκλησίας και οι απλοί άνθρωποι, για να πουν ότι βρίσκονται σε αρμονία με αυτό που πιστεύουν, πρέπει να είναι άνθρωποι αγάπης. Να βγουν προς τα έξω να βοηθήσουν τον άνθρωπο. Κατά τη διδασκαλία του Κυρίου μας και κατά το παράδειγμα του καλού Σαμαρείτη.

Το σχέδιο «όπως στη Λιβαδειά»

Τη λειτουργία οκτώ ιδρυμάτων έχει δρομολογήσει η Αρχιεπισκοπή. Ανάμεσά τους είναι ένα ίδρυμα για τα βρέφη που εγκαταλείπονται στα νοσοκομεία. Κατασκηνώσεις για νέους στην Πάρνηθα. «Θα έχουν έναν χώρο όπου θα μπορούν να περνούν θερινές διακοπές αλλά και να τον επισκέπτονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους», λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών θα κατασκευαστεί ένας χώρος για πρώην χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης- «ώστε μέσα από την παραμονή τους εκεί, σιγά σιγά να βρουν μια δουλειά και να ενταχθούν στην κοινωνία»- και ένα παιδικός σταθμός για αυτιστικά παιδιά. Επίσης, έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν δύο στέγες παιδιών με νοητική υστέρηση. Στα σκαριά είναι και οι ξενώνες για «ανθρώπους που έχουν κάνει εγχειρήσεις από καρκίνο και θέλουν στήριξη. Να μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους και να ξαναγυρίζουν». Επίσης, από την Αρχιεπισκοπή σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ξενώνα «για ανθρώπους που γέρασαν, έμειναν κατάκοιτοι και δεν μπορούν να βρουν στέγη. Δεν είναι εύκολο σήμερα μία οικογένεια να συντηρεί συνέχεια έναν κατάκοιτο».

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση αγάπης για τους χιλιάδες εθελοντές της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τιμήν όλων όσοι στηρίζουν το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ως μια ελάχιστη ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνη προς τα χιλιάδες μέλη και τους συνεργάτες των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συνδράμουν στο σημαντικό έργο της Γενικής Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ι. Α.Α. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους παρευρισκόμενους για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στην Εκκλησία, ενώ βράβευσε και τους αθλητές που συμμετείχαν στους Special Olympics.

Τους χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι από πολύ νωρίς το απόγευμα είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Σ.Ε.Φ., καλωσόρισε με χαιρετισμό του ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής π. Γαβριήλ Παπανικολάου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ιεράρχες και κληρικοί της Ι.Α.Α.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα των Ενοριών Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου και Αγ. Δημητρίου (ομωνύμου Δήμου).

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


Έκθεση χαρτών του Αγίου Όρους από τον 14ο - 19ο αιώνα

Χάρτες και χαρτογραφήματα που απεικονίζουν το Άγιον Όρος, όπως το αποτύπωσαν επώνυμοι χαρτογράφοι και περιηγητές, από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ελλάδα, από τον 14ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, παρουσιάζονται σε έκθεση που λειτουργεί στην Κοζάνη.

Την έκθεση, με τίτλο «Το Άγιον Όρος στους χάρτες των αιώνων», οργάνωσαν η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Χαρτοθήκη, φιλοξενείται στο αρχοντικό Λασσάνη, μέχρι τις 9 Μαΐου, και περιλαμβάνει 25 χάρτες και χαρτογραφήματα, δηλαδή εικονογραφικές όψεις, κυρίως της ρωσικής σχολής.

«Το κοινό έχει πολλές εικόνες από τη μοναστική ζωή, την αρχιτεκτονική και τη φύση του Αγίου Όρους, είτε από επισκέψεις είτε από φωτογραφίες. Το ίδιο δεν συμβαίνει με τη χαρτογράφησή του, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ελκυστική την έκθεση», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που συντονίζει την οργάνωση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Αντιπροσωπευτικά πονήματα των ευρωπαϊκών σχολών που παρουσιάζονται είναι αυτά των χαρτογράφων Buondelmonti, Bordone, Boschini, Piacenza, Bellon, Mallet, Coronelli, καθώς και άλλων επιστημόνων και λογίων. Στην ενότητα αυτή, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πέρα από την τυπολογία που ακολουθούν οι χαρτογράφοι, τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύεται το Άγιον Όρος, μέσα από τους βενετικούς χάρτες, αλλά και η προσοχή που δείχνει στον τόπο αυτό η δυτική χριστιανική παράδοση, στη διάρκεια ιστορικών περιόδων (π.χ. την περίοδο αντιδικίας με την Οθωμανική αυτοκρατορία).

«Πέρα από την τυπολογία της κάθε σχολής, αναδεικνύεται μία ξεχωριστή φροντίδα, ένας σεβασμός με τον οποίο οι χαρτογράφοι της δύσης, οι μη ορθόδοξοι, αποτυπώνουν τη Χερσόνησο του Άθω. Αυτό δείχνει την παγκοσμιότητα του Όρους» υπογραμμίζει ο κ.Λιβιεράτος.

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα που παρουσιάζεται στους χάρτες, κυρίως του 15ου και 16ου αιώνα, είναι ότι εντάσσουν το Άγιον Όρος στα νησολόγια, εξαιτίας της διώρυγας που διάνοιξε ο Ξέρξης και η οποία διαχώρισε τη Χερσόνησο του Άθω από το υπόλοιπο κομμάτι της χώρας.

Η ρωσική σχολή αποτελεί μία πλήρη ενότητα χαρτών του 19ου αιώνα, οι οποίοι αν και οπτικά παραπέμπουν σε ζωγραφικό έργο, χαρακτηρίζονται από την τοπογραφική και επιστημονική τους ακρίβεια.

Οι χάρτες των Ελλήνων χαρτογράφων είναι του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα με απεικονίσεις του Αγίου Όρους στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και στον Πίνακα του Άνθιμου Γαζή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης του αξιωματικού του ναυτικού, που τελικά μόνασε στον Άθω, Γεράσιμου Σμυρνάκη (αρχές 20ου αιώνα), με τα «δίκορφα» του Αγίου Όρους, μία τεχνική που απεικονίζει τις όψεις της Χερσονήσου από ανατολή και δύση, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να έχει δύο κορυφές.

Το χαρτογραφικό υλικό συνοδεύεται από πλούσιες ψηφιακές προβολές και πολυμέσα, αλλά και από σύγχρονες ανάγλυφες αναπαραστάσεις του Όρους.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινές από 11.00 έως 13.00 και Σαββατοκύριακο από 11.00 - 13.00 και από 18.00-20.00.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ