Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 373, 1 Μαρτίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο για τον τέως μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα

Στο Βυζάντιο τα θεμέλια της ευρωπαϊκής μας οντότητας

Εκστρατεία για την διδασκαλία της ελληνικής στα δημόσια σχολεία της Αυστραλίας

“Στην Αφρική” του Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας

Ο Ντοστογιέφσκι και η τέχνη του μυθιστορήματος


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Κ. Ι. Γιαννακόπουλος
Οι επιρροές της βυζαντινής παιδείας
στο μεσαιωνικό δυτικό κόσμο





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο για τον τέως μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα

Συνέρχεται το πρωί της Τρίτης το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό δι' Αρχιερείς Δικαστήριο, προκειμένου να εξετάσει την έφεση του τέως μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η διαδικασία προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας».

Κορυφή σελίδας


Στο Βυζάντιο τα θεμέλια της ευρωπαϊκής μας οντότητας

Την έκθεση "Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο" στο Μουσείο Τέχνης της Βόννης εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Στην ομιλία του ο υπουργός, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Εκθέσεις όπως αυτή που θα δούμε σήμερα, είναι πραγματικά σημαντικές καθώς ενώνουν τους κόσμους μας και μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Καθώς μπαίνουμε σε ταραγμένους καιρούς, είναι φυσικό να αναζητούμε όλα όσα μπορούν να μας ενώσουν: όλα όσα μας κάνουν δυνατότερους, συνεργάτες προς ένα κοινό στόχο. Τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η πείνα, η απειλή του περιβάλλοντος και παράνομη διακίνηση ανθρώπων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από κάθε χώρα, κάθε λαό, κάθε κοινωνία. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε νέες κοινότητες και τους δίνουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουν παγκόσμιες λύσεις, στα παγκόσμια προβλήματά μας.

Όμως ο φόβος δεν αρκεί για να κρατήσει ενωμένες αυτές τις κοινότητες . Για να παραμείνουν ισχυρές χρειαζόμαστε κανόνες, παραδόσεις και κοινούς στόχους. Μια από τις σημαντικότερες αδυναμίες της ένωσης των Ευρωπαϊκών κρατών είναι ότι - παρά το γεγονός ότι έχει κανόνες και στόχους- δεν έχει επενδύσει αρκετά στην αναζήτηση και ανάδειξη της παράδοσής της: τα στοιχεία μιας κοινής κουλτούρας που μας ενώνει και μας επιτρέπει να κατανοούμε και να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Αν το είχε κατορθώσει αυτό, τότε θα είχε διαπιστώσει νωρίτερα πως το Βυζάντιο είναι ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία αυτής της παράδοσης: ο χώρος και ο χρόνος όπου ο Ρωμαϊκός νόμος, η ελληνική παράδοση και μια νέα αίσθηση μονοθεϊστικής πίστης συναντήθηκαν για να στηρίξουν μια από τις ισχυρότερες και μακροβιότερες Ευρωπαϊκές κοινότητές κουλτούρων της ιστορίας.

[…Το Βυζάντιο δεν ήταν μία ένωση αγορών. Ήταν μια βαθιά πολιτική ένωση λαών, των αναγκών και των πηγών έμπνευσής τους: μια ένωση, κάτω από ένα νόμο, μια παράδοση και ένα Θεό…Οι κοινοί σκοποί και οι κοινοί στόχοι δεν αρκούν για να κρατήσουν ενωμένη μια κοινότητα αν δεν υπάρχει ισχυρή αίσθηση παράδοσης και πολιτισμού.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ότι μια Ευρωπαϊκή οικονομική ένωση που βασίζεται μόνο στις αγορές της, θα είναι τόσο ισχυρή όσο η ασθενέστερη οικονομία της. Ενώ, μια Ευρωπαϊκή πολιτική ένωση που βασίζεται στους νόμους και στους κοινούς σκοπούς θα είναι τόσο δυνατή όσο η κοινή παράδοση της. Όταν διαπιστώσουμε αυτή την απλή αλήθεια, θα διαπιστώσουμε επίσης δύο σημαντικά δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι δεν είναι τώρα η ώρα να δείξουμε ο ένας στον άλλο τα δάκτυλά μας, είναι η ώρα να απλώσουμε τα χέρια μας ο ένας προς τον άλλο με κατανόηση. Το δεύτερο είναι ότι στο Βυζάντιο, θα βρούμε όλα τα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν ενωμένους διαφορετικούς λαούς που μοιράζονται έναν κοινό ιστορικό στόχο.

Ανάμεσα στα μουσεία που συμμετέχουν είναι Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το Ερμιτάζ και το Ιστορικό Μουσείο Μόσχας. Η Ελλάδα συμμετέχει με αντικείμενα που προέρχονται από τρία μουσεία: το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μπενάκη. Ψηφιδωτά, εικόνες, τοιχογραφίες, γλυπτά, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμικά ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Βόννη.

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση στον artopos.gr

Κορυφή σελίδας


Εκστρατεία για την διδασκαλία της ελληνικής στα δημόσια σχολεία της Αυστραλίας

Ελληνικής καταγωγής βουλευτές της Αυστραλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα αυστραλιανά δημόσια σχολεία. Με ομιλίες τους στην ομοσπονδιακή βουλή οι ομογενείς Εργατικοί βουλευτές Στηβ Γεωργανάς και Βαμβακίδου Μαρία και η σκιώδης υφυπουργός Βιομηχανίας, Επιστημών και Έρευνας, βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος, Σοφία Μιραμπέλα-Πανοπούλου, ανέλυσαν την πολιτισμική, οικονομική και εκπαιδευτική σημασία της ελληνικής γλώσσας και εκτίμησαν ότι το ενιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας θα είναι «ελλειμματικό» χωρίς την ελληνική γλώσσα.

Εξάλλου στη Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κτίριο δημόσια συγκέντρωση για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Βικτωρίας, που οργάνωσαν ο πρώην υπουργός, Γιάννης Πανταζόπουλος, και η υφυπουργός Πολεοδομίας, κ. Τζένη Μικάκου.

Την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας υποστηρίζει με θέρμη και ο καθηγητής, Αναστάσιος Τάμης, προεδρεύων της Επιτροπής Περίληψης της Ελληνικής Γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα. Σε σχετική έκθεσή του, ο κ. Τάμης παραθέτει βασικούς λόγους που επιβάλλουν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε εθνικό επίπεδο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως:

-Η ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη επιζώσα γλώσσα της Ευρώπης με γλωσσολογική παράδοση 4.000 χρόνων

-Η ελληνική γλώσσα παραμένει «γλώσσα-πηγή» για τις άλλες γλώσσες - 28.000 λέξεις της αγγλικής έχουν ελληνική ρίζα

-Η ελληνική γλώσσα έχει χρηστική αξία για την Αυστραλία, λόγω της μόνιμης διαμονής 600.000 ελληνόφωνων πολιτών και χιλιάδων άλλων με προγονική, συναισθηματική, επαγγελματική, πολιτισμική και πνευματική σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο

-Η Ελλάδα διαθέτει ετησίως 9.000.000 δολάρια για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Αυστραλία και η γενναιοδωρία θα πρέπει να ανταποδοθεί από την Αυστραλία με την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας.

Κορυφή σελίδας


“Στην Αφρική” του Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται ίχνη της ιεραποστολικής πορείας στην Αφρική του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, καθώς και μελετήματά του για την αφρικανική θρησκευτικότητα, που καταδεικνύουν με πόσο σεβασμό και γνώση προσπάθησε να προσεγγίσει την αφρικανική ψυχή, προσφέροντας της τον θησαυρό της ορθόδοξης αλήθειας, της σταυρωμένης αγάπης και της αναστάσιμης ελπίδας του Χριστού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με την αποστολική φλόγα που χαρακτηρίζει το σύνολο της βιοτής του, συνδυάζοντας τα χαρίσματα του έγκριτου θεολόγου και θρησκειολόγου, του δημιουργικού ηγέτη, και κυρίως του ανθρώπου αγάπης και αυτοθυσίας, περπάτησε στη σαβάνα και τις ζούγκλες της Αφρικής, και το πέρασμα του «έφερε καρπόν πολύν» που συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και μετά τη φυσική απουσία του από τους «προσφιλείς του Αφρικανούς».

Διατίθεται από την Αποστολική Διακονία

Κορυφή σελίδας


Ο Ντοστογιέφσκι και η τέχνη του μυθιστορήματος

Οι Εκδόσεις Αρμός στο πλαίσιο των κύκλων μαθημάτων με θέμα «Οι παράξενες υποθήκες του Φιοντόρ Μ. Ντοστογιέφσκι», διοργανώνει ομιλία του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου με θέμα «Ο Ντοστογιέφσκι και η τέχνη του μυθιστορήματος».

Είσοδος ελεύθερη, Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. Μαυροκορδάτου 11, τηλ. 210-3830604

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ