Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 368, 8 Φεβρουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αμοιβαιότητα» στο θέμα της Χάλκης

«Όταν ο Θεός πεθαίνει»

Εκδηλώσεις για τον Καστορίας Γερμανό Καραβαγγέλη

Η κατοικία στο Βυζάντιο


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει



Alexander Schmemann

Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας
«Ας την πάρουμε στα σοβαρά...»




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Αμοιβαιότητα» στο θέμα της Χάλκης

Το θέμα της «αμοιβαιότητας» προτάσσει η υπουργός παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού ως προς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν».

Η υπουργός αναρωτιέται «ποιόν μπορεί να βλάψει το δικαίωμα να μάθει κανείς τη θρησκεία και τη γλώσσα του» και υπογραμμίζει ότι σήμερα στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχύουν διαφορετικές καταστάσεις σε σχέση με την εποχή της Συνθήκης της Λοζάνης.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Νουριγιέ Ακμάν, «μολονότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής αντιμετωπίζει ορισμένα πολιτικά εμπόδια. Ζητείται κάποιο αντίκρισμα σε σχέση με την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Πώς μπορείτε και δέχεστε τη χρησιμοποίηση του θέματος της θρησκευτικής εκπαίδευσης που στην ουσία είναι ανθρώπινο δικαίωμα ως μέσο πολιτικού ελιγμού;» η κα. Τσουμπουκτσού λέει «ας το πούμε όχι πολιτικό ελιγμό, αλλά αμοιβαιότητα».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου «να το πούμε αμοιβαιότητα για λόγους ευγένειας; Εγώ ως δημοσιογράφος προτιμώ να το ονομάζω πολιτικό ελιγμό. Εσείς φυσικά έχετε πολιτική ταυτότητα. Μπορείτε λοιπόν να το δεχθείτε αυτό;» η υπουργός αναφέρει τα εξής: «Με γνωρίζετε πολύ καλά. Όχι μόνο η Θεολογική Σχολή, αλλά είμαι υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων που ορίζω ως ανθρώπινα δικαιώματα, με πρώτα τα θρησκευτικά στον κόσμο και στην Τουρκία, δίχως αντίκρισμα».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι πρόκειται για «μια περίοδο όπου είδαμε ότι με το Σχέδιο Κλωβός σχεδιάστηκαν διάφορα πράγματα εναντίον των μειονοτήτων», η υπουργός υπογραμμίζει πως η ίδια δεν βρίσκει να έχει νόημα το γεγονός ότι «τα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα μας, προβάλλονται ακόμα στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λοζάνης και γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν εντός του πλαισίου αυτού» και συνεχίζει:

«Ο τρόπος που προσεγγίζουμε σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζεται μήπως στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις διακηρύξεις της δεκαετίας του 40; Αυτό έχει εξελιχθεί. Δηλαδή οι εποχές που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης είναι εποχές που δεν δίνονταν πολλά δικαιώματα στις μειονότητες. Είναι συνθήκες που δίνουν τα ελάχιστα δικαιώματα στις μειονότητες. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε πάνω σε μια φιλοσοφία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο αυτό. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Ζούμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Μου φαίνεται πολύ περίεργο το ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν ανησυχίες σχετικά με τις μειονότητες. Δυσκολεύομαι να τους καταλάβω. Και δεν παίρνουμε ως βάση το ότι οι μειονότητες αριθμητικά είναι μικρές στη χώρα μας. Ποιόν μπορεί να βλάψει το δικαίωμα για εκμάθηση της θρησκείας και της γλώσσας που είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα; Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το θέμα αυτό γίνεται αντικείμενο σχεδίων για εξόντωση ανθρώπων».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν συναισθάνεται «τον πόνο του Βαρθολομαίου, όταν λέει οι εκκλησίες μας είναι άδειες και δεν έχουν μείνει ούτε κοινότητα ούτε και ιερείς;», η κα. Τσουμπουκτσού λέει «βεβαίως και τον συναισθάνομαι». Απαντώντας στην ερώτηση «για ποιο λόγο τότε κρατούνται όμηρος, τα θεμελιώδη δικαιώματα των 3-4 χιλιάδων Ελλήνων, απέναντι στους 150 χιλιάδες Τούρκους στη Δυτική Θράκη, η υπουργός λέει «εγώ δεν μετρώ τα ανθρώπινα δικαιώματα με αριθμούς».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


«Όταν ο Θεός πεθαίνει»

Το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο το βιβλίο «Όταν ο Θεός πεθαίνει» από τις εκδόσεις Αρμός. Πρόκειται για μια συνάντηση προσωπικής αγωνίας καμωμένη από απαντήσεις που δίνει ο Αλέξανδρος Κατσιάρας σε ερωτήσεις της Μάρως Βαμβουνάκη.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, ο ποιητής Άγγελος Καλογερόπουλος ενώ ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης ανέγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Δείτε στο intv.gr την εκδήλωση σε video

Κορυφή σελίδας


Εκδηλώσεις για τον Καστορίας Γερμανό Καραβαγγέλη

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από τον θάνατο του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Μακαριστού Μητροπολίτου Καστοριάς κυρού Γερμανού Καραβαγγέλη. Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς απέτισε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης διοργανώνοντας χθες Κυριακή εκδηλώσεις μνήμης.

Το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, προεξάρχοντος του Πατριαρχικού Εκπροσώπου του Οικουμενικού πατριάρχη κ Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Αυστρίας κ Μιχαήλ. Αργότερα, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, όπου βρίσκονται τοποθετημένα τα οστά του Ιεράρχη και το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο Ξενοδοχείο «Δέδης» με ομιλητή τον Μητροπολίτη Αυστρίας.

Να σημειώσουμε ακόμη πως πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Μητρόπολη τίμησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο με το ανώτατο παράσημο της τοπικής Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


Η κατοικία στο Βυζάντιο

Ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με αφορμή το νέο ημερολόγιο του Βυζαντινού Μουσείου, θέμα του οποίου είναι «Ανιχνεύοντας το κοσμικό στο ιερό», διοργανώνει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2010, σειρά διαλέξεων με τίτλο «Στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους».

Τον κύκλο των ομιλιών ανοίγει τη Δευτέρα, στις 8 Φεβρουαρίου, η δρ Γεωργία Μαρίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., με θέμα «Η κατοικία στο Βυζάντιο».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Οι φυσικές καταστροφές, οι καταστροφές από τους πολέμους και τη συνεχή οίκηση, με τις κατασκευές της σύγχρονης εποχής, έσβησαν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα για ανασύσταση του πολεοδομικού ιστού και της αρχιτεκτονικής μορφής των μεγάλων αστικών κέντρων του Βυζαντίου, καθώς και της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Πιο καθαρή είναι η εικόνα για τους ύστερους, παλαιολόγειους, χρόνους του Βυζαντίου στον Μυστρά και αυτό λόγω της διατήρησης του πολεοδομικού ιστού της πόλης, με τα επί μέρους κοσμικά και εκκλησιαστικά κέντρα, και πολλών οικιών, αναγνώσιμων ως προς τη λειτουργία και μορφή τους. Η πρωτεύουσα που καταφανώς επηρεάζει τη ναοδομία του Μυστρά, θα πρέπει κατά μείζονα λόγο, να επηρεάζει και την οικιστική αρχιτεκτονική. Παράλληλα με την τοπική παράδοση ή ακόμα και τις επιρροές της Δύσης, γόνιμο έδαφος βρίσκουν όλα εκείνα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής των μεγάλων αστικών κέντρων, σε έναν τόπο όπου η παρουσία των μελών της κωνσταντινουπολίτικης αυλής και κορυφαίων προσωπικοτήτων της διανόησης, όπως του Πλήθωνα και του μετέπειτα καρδιναλίου Βησσαρίωνα, είναι στενά συνυφασμένη με τη ζωή και την ακτινοβολία της πόλης.

Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.30.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Μάθετε περισσότερα για τις διαλέξεις στον ιστοχώρο του Βυζαντινού Μουσείου: www.byzantinemuseum.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ