Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 366, 1 Φεβρουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας

Επίσκεψη Πατριάρχου Ιεροσολύμων στην Αθήνα

Μουσική από το Βυζάντιο στον σύγχρονο Ελληνισμό

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Το έργο του Μάρκου Καμπάνη και η βυζαντινή παράδοση


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


«Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος 1990-2008»


Ζωγραφική, σχέδια, χαρακτικά, του Μάρκου Καμπάνη, που έχουν ως πηγή έμπνευσης τον Άθωνα και τη μοναστική του πολιτεία παρουσιάζονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 01/02/2010 και ώρα 19:30 και θα διαρκέσει έως τις 14/03/2010




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας

Ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βαρθολομαίος, χθες βράδυ στο Δημαρχείο Καλαμάτας ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη, των αρχών της πόλεως και του νομού, ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κατά την τελετή αναγόρευσης, μεταξύ των άλλων σημείωσε, ‘’σας ευγνωμονούμε για όλες τις προσπάθειές σας, για την ενίσχυση της θέσης και της φλόγας του πατριαρχείου μας. Για την προστασία της εκκλησίας μας, για την προστασία και διατήρηση των μνημείων μας και των πατρογονικών εστιών του γένους στην Μικρά Ασία και την προστασία των Ρωμιών της Πόλης’’, προσθέτοντας, ‘’στον αγώνα σας συμπαραστάτης είναι ο λαός του Θεού και σύσσωμο το γένος’’.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αποδεχόμενος, όπως είπε, με ευχαρίστηση την τιμή, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι, αν και είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Μεσσηνία ‘’σας διαβεβαιούμε ότι και την ιστορία της γνωρίζομεν και την σύγχρονη πραγματικότητα δεν αγνοούμε’’ και πρόσθεσε ‘’από σήμερον οι σχέσεις μας με την Καλαμάτα λαμβάνουν οικειότερο και θερμότερο χαρακτήρα’’, ενώ απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης τους προέτρεψε να πράττουν τα πάντα για την πρόοδο της Καλαμάτας για την ευημερία των ‘’συνδημοτών μας’’ και προπάντων για το καλό των νέων που όπως ανέφερε είναι το καμάρι μας σήμερα και η ελπίδα για το αύριο.

Ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο του είπε ‘’από σήμερα είμαστε συμπολίτες’’, αφού και ο κ. Ιερώνυμος είναι από παρελθόντος έτους Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας. Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήγε στο διοικητήριο Καλαμάτας όπου πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο.

Ο νομάρχης Μεσσηνίας υποδεχόμενος τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ‘’είναι ιδιαίτερη η τιμή για το Μεσσηνιακό λαό, η παρουσία εδώ του Πατριάρχη του Γένους, του πνευματικού ηγέτη του ελληνισμού, του άγρυπνου μαχητή του Χριστού και της Ορθοδοξίας, του σεπτού σταυροφόρου της αγάπης, της αλήθειας, της αρετής και της διακονίας’’. Και συμπλήρωσε ‘’Ο λόγος σας, χάριτι ηρτημένος ευωδιάζει πνεύματος Αγίου. Οι παρεμβάσεις σας, η δράση σας σε θέματα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, προώθησης της διεθνούς συνεργασίας, σε ζητήματα περιβάλλοντος και οικολογίας, σας καθιστούν ηγέτη διεθνούς ακτινοβολίας και παγκοσμίου αναγνώρισης. Και ομολογούμε δια στόματος του Γρηγορίου του Θεολόγου ότι, ούτος είναι ο Πατριάρχης ημών «Υψηλός μεν τοις έργοις, ταπεινός δε τω φρονήματι και την μεν αρετήν απρόσιτος, την ευτυχίαν δε και λίαν ευπρόσιτος»…Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο πιστός και φιλόπονος λαός της Μεσσηνίας μας, μαζί με τα ειρηνικά του έργα, παρακολουθεί και στηρίζει το πνευματικό, ηθικό αλλά και εθνικό αγώνα του Πατριαρχείου για την επιβίωσή του’’.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον νομάρχη κι αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές αλλά και ιστορικές προσωπικότητες που έχει αναδείξει η Μεσσηνία.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη αναλυτικά:


ΔΕΥΤΕΡΑ 1/2/2010

10:00 Έναρξη Διεθνούς Περιβαλλοντικού Συνεδρίου στο Τ.Ε.Ι Καλαμάτας και ανακήρυξη του Παναγιωτάτου σε επίτιμο Καθηγητή

18:00 Χοροστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Υπαπαντής του Χριστού στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας


ΤΡΙΤΗ 2/2/2010

07:00 Όρθρος

07:30 Χοροστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κατά τον Όρθρο

08:30 Τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη

- Προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου

- Αντιφώνηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α'

11:00 Λιτανεία Ιεράς Εικόνος της "Παναγίας της Υπαπαντής" 17:00 Εγκαίνια Νεφρολογικού Κέντρου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

19:00 Παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας των εκδόσεων:

"Χριστιανική Μεσσηνία" και "Οι Πρόσφυγες της Καλαμάτας"


ΤΕΤΑΡΤΗ 3/2/2010

09:00 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Προφήτη Ιωήλ Καλαμάτας

10:00 Περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης

16:00 Αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου Α' για την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα απευθυνθεί στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, θα ευλογήσει τους εν Αθήναις αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα παραστεί σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, σε βιβλιοπαρουσίαση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, ενώ αναμένεται να έχει ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και πολιτικούς αρχηγούς.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας

Κορυφή σελίδας


Επίσκεψη Πατριάρχου Ιεροσολύμων στην Αθήνα

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο είχε την Πέμπτη ο Μακαριώτατος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας θα είναι πάντοτε αρωγός στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο κ. Θεόφιλος απάντησε προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι «τροφός» όλων των Πατριαρχείων.

Στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο Πατριάρχης Θεόφιλος συναντήθηκε και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μ.Κ.Ο της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα. Ο κ. Δήμτσας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «[…] μαζεύτηκαν χρήματα από τις Ιερές Μητροπόλεις την περίοδο της μεγάλης κρίσης στη Γάζα. Αυτά τα λεφτά βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό, και ζητήσαμε από τον Πατριάρχη να μας πει τι έργο θέλει να κάνουμε στην περιοχή. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πρότεινε, επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σχολείο του Πατριαρχείου στη Γάζα, να χτιστεί ο δεύτερος όροφος που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ένα δεύτερο θέμα που εξετάσαμε, είναι θέματα προνοιακού τύπου και κυρίως εκπαίδευσης. Δύο προγράμματα τα οποία θα προχωρήσουμε στα Ιεροσόλυμα».

Ο Πατριάρχης συνομίλησε ακόμη με τον αρχηγό της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ είδε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Υφυπουργό κ. Σπύρο Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Είχαμε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τους συνεργάτες του μία εξαιρετική συζήτηση που μας παρείχε πολύ καλή και λεπτομερή ενημέρωση για το πως πηγαίνουν τα πράγματα, ποιο είναι το έργο που επιτελεί σε μία πολύ σημαντική και ευαίσθητη περιοχή" εξηγώντας ότι ο ίδιος δίνει "πολύ μεγάλη σημασία σε μία στενή συνεργασία ώστε να υπάρχει απόλυτη ενήμερωση τόσο για τις προσπάθειες που γίνονται όσο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.

Σκοπός μας, είναι να υποστηρίξουμε την συνέχιση του έργου ενός ισχυρού Πατριαρχείου, που βάλλεται όμως από πολλές πλευρές, και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ορθοδοξίας και του ελληνισμού σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή
", πρόσθεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουβέλης.

Κορυφή σελίδας


Μουσική από το Βυζάντιο στον σύγχρονο Ελληνισμό

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου πρόκειται να εμφανιστεί την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, στα πλαίσια του θεματικού πρόγραμματος “Άνθρωπος και Περιβάλλον. Όψεις μέσω των Τεχνών”.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

Α. (α) «Ικετήριος, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν και Σωτήρα ημών Ιησούν Χριστόν, Ακολουθία υπέρ του περιβάλλοντος ημάς στοιχείου και ευσταθείας πάσης της κτίσεως», υπό Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου.

Πρώτη εκτέλεση σε παγκόσμια κλίμακα.

(β) Κράτημα, Ιωάννου Κουκουζέλλη.

Β. Ακολουθία των Τριών Παίδων.

Έχει παρουσιασθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, καθώς και σε συναυλίες στη Γερμανία, την Ιταλία (σειρά εμφανίσεων), το Λονδίνο και το Παρίσι.

Οι εν λόγω ακολουθίες αποτελούν, επιπλέον, μέρος θεματικής σειράς εκδόσεων με το γενικό τίτλο «Ειδικές Ακολουθίες της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας», πρόγραμμα που η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία έχει ξεκινήσει από το 2005 και το οποίο υποστηρίζεται εν μέρει από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Τα έσοδα από τη συναυλία θα υποστηρίξουν:

(α) τη μουσική ψηφιακή έκδοση της Α΄ ακολουθίας (ειδική θήκη με ένθετο μικρό δίγλωσσο βιβλίο και ψηφιακό δίσκο), αντίτυπα της οποίας θα δωρισθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και

(β) την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή του προγράμματος «Άνθρωπος και Περιβάλλον. Όψεις μέσω των Τεχνών.».

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την υψηλή παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ακούστε την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στο musicale

Κορυφή σελίδας


Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι στην σειρά εκπομπών του «Ιστορία και Γλώσσα» που μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 21:30 – 22:00, από τις 5 Φεβρουαρίου και για κάθε Παρασκευή θα παρουσιάζεται εκπομπή με τίτλο «Για τη Γλώσσα» που είναι προσφορά του Καθηγητή Παν/μίου κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη και των Γλωσσολόγων συνεργατών του Αναγνωστοπούλου Ίνας, Γαλάνης Μάρως, Κατσιναβάκη Ευαγγέλου και Μπάτζιου Γεωργίου.
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ.2107298222

Κορυφή σελίδας


Το έργο του Μάρκου Καμπάνη και η βυζαντινή παράδοση

Το ταξείδι του Μάρκου Καμπάνη στο Όρος και, κατ’επέκτασιν, σε έναν δημιουργικό διάλογο με την παράδοση της βυζαντινής τέχνης, είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογο με εκείνο του Παπαλουκά, το έργο του οποίου ο Καμπάνης έχει μελετήσει σε βάθος. Αμέσως διακρίνει κανείς την συγγένεια ανάμεσα στους δύο ζωγράφους, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο Παπαλουκάς έζησε σε έναν κόσμο όπου η παράδοση ήταν ακόμη ζωντανή. […] Ο Καμπάνης πάλι ανήκει σε μια γενιά όπου ο εκσυγχρονισμός και η διεθνοποίηση είχαν σχεδόν συντελεσθεί. Σπούδασε ζωγραφική σε ένα από τα κέντρα της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στο Λονδίνο, στο Σαιντ Μάρτινς, και μπήκε, γυρίζοντας στην Ελλάδα σε μιαν συνειδητή και επίμονη πορεία αναζήτησης της χαμένης άκρης του νήματος της παράδοσης στο Όρος.

[…] Αν τα τοπία του μας φέρνουν στο νου εκείνα του Παπαλουκά δεν είναι επειδή τα μιμούνται: οι δύο ζωγράφοι χρησιμοποιούν διαφορετικά χρώματα, διαφορετική τεχνική, διαφορετικό εικαστικό ιδίωμα. Η όποια συγγένεια έγκειται στην βαθύτερη αφομοίωση μέσα στο έργο τους ουσιαστικών χαρακτηριστικών της βυζαντινής τέχνης που εκφράζεται από τον κάθε ένα τους με ένα εικαστικό ιδίωμα που ανήκει στην εποχή του. Στο ζωγραφικό έργο του Καμπάνη, όπως άλλωστε και σε αυτό του Παπαλουκά, δεν υπάρχουν εξωτερικά βυζαντινίζοντα στοιχεία αλλά μια οργανική εσωτερική σχέση με την μεγάλη αυτή ζωγραφική παράδοση. Αντίθετα με την ζωγραφική του, η αγιογραφία του Καμπάνη βρίσκεται αρκετά κοντύτερα στην εξωτερική μορφή της παράδοσης αυτής, αποτυπώνοντας με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια την πορεία της μακρόχρονης μαθητείας του. Όμως, η ζωγραφική ευαισθησία του εμβολιάζει το αγιογραφικό του έργο με τρόπο απρόσμενο και ανανεωτικό. Στο χρώμα του και στην οργάνωση της σύνθεσης είναι εμφανής μια έντονη ζωγραφικότητα που τον προστατεύει από την παγίδα της πιστής αναπαραγωγής ή της επιφανειακής γραφικότητας.

Το έργο του Μάρκου Καμπάνη ξυπνά μια βαθειά νοσταλγία για όσα έχουν χαθεί, όσα χάνονται και όσα κινδυνεύουν να χαθούν, κάποια στιγμή, οριστικά: μια ενδότερη αίσθηση αποξένωσης, τόσο χαρακτηριστική του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μια εποχή όπου ακόμη και η βαθειά ησυχία του Όρους αρχίζει να διαταράσσεται από τους ήχους των τρακτέρ και των γεννητριών και όπου η ανεμπόδιστη και αρχέγονη λάμψη του έναστρου ουρανού του κινδυνεύει από την επέλαση του ηλεκτροφωτισμού, αναρωτιέται κανείς αν το ευαίσθητο έργο του Καμπάνη θα είναι μια από τις τελευταίες αναλαμπές ενός κόσμου που σβήνει, ή αν τελικά κάποτε το κομμένο νήμα θα ξαναβρεθεί.

του Γιώργου Θ. Καλόφωνου, από τον κατάλογο της έκθεσης Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος 1990-2008, Βυζαντινό Μουσείο 1/2/2010 έως 14/3/2010

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ