Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 363, 21 Ιανουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει




Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής


Δείτε το αφιέρωμα
στη Μυριόβιβλο




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

Έργα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου θα μεταφερθούν σύντομα στη Γερμανία για τις ανάγκες της έκθεσης «Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο». Η χώρα μας συμμετέχει με έργα από τρία μουσεία: το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση για εγκαινιαστεί στις 26 Φεβρουαρίου στην Κunst und Αustellungshalle der Βundesrepublik Deutschland στη Βόννη και θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου. Στην Έκθεση, που θα εκτείνεται σε 5.600 τ.μ., πρόκειται να αναδειχθούν ο πολιτισμός και η ιστορία του Βυζαντίου από την ίδρυσή του το 324 μ.Χ. ως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Η έκθεση θα επικεντρωθεί ωστόσο κυρίως στην περίοδο από τον Ιουστινιανό και τον 6ο αιώνα ως την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Στόχος των επιμελητών είναι να καταδειχθεί η επίδραση που άσκησε το Βυζάντιο στη Δύση, επίδραση με διάρκεια και σημασία ως και τη σύγχρονη εποχή. Θα παρουσιαστούν λοιπόν όλες οι σύγχρονες έρευνες αναφορικά με τη βυζαντινή περίοδο και θα προβληθούν τα επιτεύγματα του πολιτισμού αλλά και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το βυζαντινό κράτος, η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα, η θρησκεία, η κοινωνία, η οικονομία και ο στρατός αποτελούν επί μέρους θέματα της έκθεσης, η οποία θα αναπτυχθεί σε δύο βασικούς άξονες: έναν χρονολογικό και έναν θεματικό.

Έργα θα στείλουν το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το Ερμιτάζ, το Ιστορικό Μουσείο Μόσχας και άλλα μεγάλα ιδρύματα. Συνδιοργανωτής της Έκθεσης είναι το Ronisch-Germanisches Ζentralmuseum, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αρχαιοτήτων της Γερμανίας, με σπουδαίο ερευνητικό κέντρο, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του προκειμένου να αποσταλούν στη Βόννη 66 αντικείμενα βυζαντινής τέχνης.

Η χώρα μας θα στείλει εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, κοσμήματα, νομίσματα και κεραμικά. Συγκεκριμένα, 13 έργα προέρχονται από το Βυζαντινό Μουσείο. Ανάμεσά τους, μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση κενταύρου και χορεύτριας και τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου με πουλιά και ζώα, και τα δύο του 11ου-12ου αιώνα, τμήμα αμφιπρόσωπης πλάκας με παράσταση μέδουσας (στη μία όψη) και σταυρού (στην άλλη) του 5ου-6ου αιώνα, εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας (12ος αιώνας), χειρόγραφο Ευαγγέλιο και χειρόγραφο ειλητάριο με τη λειτουργία του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου από τη Μονή Δουσίκου (12ος αιώνας), εικόνα της Έγερσης του Λαζάρου (12ος αιώνας).

Από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προέρχονται 40 έργα, μεταξύ των οποίων αρχιτεκτονικά μέλη που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου, όπως ένας κορινθιακός κιονίσκος (4ος-5ος αιώνας) και ένα κορινθιακό κιονόκρανο (5ος-6ος), τοιχογραφία από διακόσμηση τάφου με φυτικά θέματα (6ος αιώνας) και γεωμετρικά θέματα (4ος-5ος αιώνας), ένα επαργυρωμένο χάλκινο διάδημα, χάλκινα ενώτια, πέντε χάλκινα βραχιόλια και ένα χάλκινο δακτυλίδι (όλα 10ος-12ος αιώνας), εφυαλωμένες κούπες με διακοσμητικά σχέδια (13ος-14ος αιώνας) και άλλα. Τέλος, 13 αντικείμενα θ’ αποσταλούν από το Μουσείο Μπενάκη.

Κορυφή σελίδας


Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Χθες Τετάρτη, είχε προγραμματισθεί ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Lautsi κατά της Ιταλικής κυβέρνησης. Τελικά, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αποφάσισε να μη διεξαχθεί ψηφοφορία.

Ακόμη και μεταξύ των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στις ίδιες πολιτικές ομάδες, υπήρξαν διαφωνίες, καθώς μερικοί υποστήριζαν και άλλοι διαφωνούσαν με την παραχώρηση πλήρους ελευθερίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ αναρτούν στα δημόσια κτήρια θρησκευτικά σύμβολα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που ματαιώνεται η εν λόγω ψηφοφορία. Την πρώτη φορά, στις 17 Δεκεμβρίου 2009, ψηφοφορία σχετική με τα θρησκευτικά σύμβολα αναβλήθηκε μετά από παρέμβαση ομάδας ευρωβουλευτών που υποστηρίζουν την «εικονομαχική» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τέλος, την αναβολή εκείνη ακολούθησε η τωρινή ματαίωση της ψηφοφορίας, με την επίκληση της αναρμοδιότητας του οργάνου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ν’ αποφασίσει για το θέμα.

Κορυφή σελίδας


ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί ημερίδα προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Ασωμάτων Θησείου, που βρίσκεται στην οδό Θερμοπυλών 13 στο Μεταξουργείο. Η θεματολογία και το πρόγραμμα της ημερίδας παρουσιάζονται ως εξής:

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010
10.00 Προσέλευση- Παραλαβή φακέλων
10.15 Έναρξη-Χαιρετισμοί Επισήμων
10.30 A΄ Συνεδρία: Πόσο συμβατός με την Ορθόδοξη Θεολογική Σκέψη είναι ο Οικονομικός Φιλευθερισμός; Ανδρέας Αργυρόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Βάσω Κόλλια, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος
Συζήτηση
12.00 Β΄ Συνεδρία: «Ποιές ευέλικτες πολιτικές μπορεί να υπάρξουν για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάπτυξη μιας οικονομίας με ανθρώπινο πρόσωπο»; Αλέξης Μητρόπουλος. Δικηγόρος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιντούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Κωστής Χατζηδάκης Βουλευτής Β΄Αθηνών Ν.Δημοκρατίας Φώτης Κουβέλης Βουλευτής ΣΥΝ
Συζήτηση
14.30 Ελαφρύ γεύμα
16.00- 18.00 Στρογγυλό τραπέζι «Για μια Οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο» Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ Ιερώνυμος Β’ Νίκος Κοτζιάς, Συγγραφέας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μόσχος Λέκτωρ Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

Την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 7:00 μ.μ., στο Βόλο, θα παρουσιασθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αίθουσα «Σαράτση») η συλλεκτική Ομοιογραφική (Facsimile) Έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, της οποίας το πρωτότυπο απόκειται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και είναι υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα σωζόμενα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα και από τα πολυτιμότερα αποκτήματα της Συλλογής Χαρακτικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μάλιστα αποτελείται από δεκατρία φύλλα και όχι δώδεκα, όπως οι υπόλοιπες, αφού έχει συρραφεί και το φύλλο της Χάρτας της Μολδαβίας. Η Χάρτα της Ελλάδος τυπώθηκε από τους τυπογράφους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου στη Βιέννη το 1797 και δεν είναι τυχαίο ότι τα σωζόμενα αντίτυπα χαρακτηρίσθηκαν το 1998 ως διατηρητέα μνημεία με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο πρωτομάρτυρας της ελευθερίας Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798), από τις σημαντικότερες πολιτικές και πνευματικές μορφές της ΝΑ Ευρώπης, αποτελεί πνευματική κληρονομιά και κατέχει ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική συνείδηση. Διαχρονικό ιδεολογικό σύμβολο, που ταυτίζεται με το πάντα επίκαιρο όραμα για κοινωνική αναμόρφωση και πολιτική χειραφέτηση των λαών, χάρη στο πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό του έργο, τον ανατρεπτικό πολιτικό του λόγο και την επαναστατική του δράση, πάντα εμπνέει και συναρπάζει. Ιδιαίτερα με το μαρτύριο και την υπέρτατη θυσία του πέρασε στη σφαίρα του θρύλου αμέσως μετά τα θάνατό του.

Η Μαγνησία συνδέεται, ως γνωστόν, με τα πρώιμα χρόνια αυτού του Οραματιστή και Μάρτυρα, χάρη στη γενέτειρά του το Βελεστίνο, αλλά και στην Ζαγορά και τον Κισσό του Πηλίου, όπου εκπαιδεύθηκε και δίδαξε αντιστοίχως.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για την Πολιτισμική Κληρονομιά του τόπου, δίνουν και πάλι το παρών τιμώντας τη μνήμη του Ρήγα και σε, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζουν τη συλλεκτική Ομοιογραφική (Facsimile) έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος.

Για την έκδοση αυτή, η οποία έχει τυπωθεί από τις «Ελληνικές Ομοιογραφικές Εκδόσεις» για λογαριασμό των εκδόσεων «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ» σε 2000 αριθμημένα αντίτυπα, χρησιμοποιήθηκε ειδικό χειροποίητο χαρτί, που το καθιστά το πλησιέστερο με εκείνο της πρώτης εκτύπωσης της Χάρτας.

Ομιλητές θα είναι οι: Μαριέττα Μινώτου, Διευθύντρια Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., Αμαλία Παππά, Αν. Διευθύντρια Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., Δημήτρης Παντελοδήμος, Καθηγητής Τμ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Τόλιας, Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών Ι.Ν.Ε. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Γεώργιος Κ. Κονταδάκης, Γενικός Διευθυντής «Ελληνικών Ομοιογραφικών Εκδόσεων». Θα συντονίσει ο Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου, Διευθυντής «Ελληνικών Ομοιογραφικών Εκδόσεων».

Κορυφή σελίδας


ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Στο πλαίσιο της σειράς “Μεγάλα Αφιερώματα” του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο π. Τιμόθεος Γεωργίου με τον καλεσμένο του π. Νεκτάριο Αντωνόπουλο, ηγούμενο της Ι. Μ. Σαγματά, θ’ αναφερθούν στον όσιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας, ως μια γέφυρα επικοινωνίας με τα “παιδιά του πουθενά και του κανένα”. Η εκπομπή επιχειρεί μια γνωριμία με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Κριμαίας.

Συντονιστείτε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας (FM 89,5) την ερχόμενη Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στις 10 -12 το βράδυ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ