Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 362, 18 Ιανουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΑΪΤΗ

Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΤΑΝΖΙΜΑΤ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει




ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ


Σχέδια, γλυπτά και τα περίφημα αδημοσίευτα τετράδια του καλλιτέχνη παρουσιάζονται στην γκαλερί Καλφαγιάν. Δείτε φωτογραφικό υλικό από την έκθεση στο αφιέρωμα του eikastikon



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΑΪΤΗ

Σύσκεψη για την οργάνωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αλληλεγγύης παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεξικού, Κεντρώας Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής κ. Αθηναγόρα, του Γενικού Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα και του Προέδρου των Γιατρών του Κόσμου κ. Νικήτα Κανάκη. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και μίλησε για βιβλική καταστροφή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ρεύμα, νερό, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» και οι «Γιατροί του Κόσμου» εξέτασαν τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης στην πληγείσα περιοχή και συμφώνησαν στην υλοποίηση δύο φάσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρώτον, υπό την επίβλεψη και σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Μητρόπολη Μεξικού, Κεντρώας Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής θα εξετάσουν τρόπους άμεσης μεταφοράς ανθρωπιστικού και φαρμακευτικού υλικού. Δεύτερον εξέτασαν την οικονομική στήριξη με σκοπό την επαναλειτουργία των σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Αϊτή που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας και άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές, έθεσε την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διάθεση της Πολιτείας. Ο Γενικός Διευθυντής της κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση της Caritas στην Ιταλία, τη Πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα, τη διεθνή οργάνωση Sant ‘ Egidio, τη Γαλλική Πρεσβεία καθώς και τους Γιατρούς του Κόσμου για το συντονισμό κοινών δράσεων.

Κορυφή σελίδας


Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ

Στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου επισκέφτηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό ο πρόεδρος της ενώσεως δήμων του Βιλαετίου Αδριανουπόλεως και Δήμαρχος Μακράς Γεφύρας (Ουζούν Κιοπρού) κ. ENIS ISBILEN, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αίνου κ. ΑΗΜΕΤ CAYIR, πραγματοποιώντας εθιμοτυπική επίσκεψη.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ν.Α.Ρ.Ε. Καθηγητής κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, ο Έπαρχος Β. Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Τοκαμάνης.

Υποδεχόμενος ο Σεβασμιώτατος τους επισκέπτες τόνισε ότι: «Ο ποταμός Έβρος δεν χωρίζει τους λαούς, αλλά τους ενώνει». Πάνω σ΄ αυτό το πνεύμα μίλησαν οι παριστάμενοι, τονίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης επικοινωνίας των λαών της παρέβριας περιοχής.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε τους φιλοξενουμένους του, όπου παρόντες ήταν οι προμνημονευθέντες επίσημοι και ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Δημήτριος Μουζάς.

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

«Πώς να ξεχωρίσω ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε εδώ, όταν ο κάθε ένας που απολαμβάνει της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνας; Πώς, λοιπόν, θα κάνω αυτή τη διάκριση; Όταν το παιδί αυτό έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει στα ελληνικά σχολεία, γιατί πρέπει να τον διακρίνω από τους άλλους;».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με δηλώσεις του στην «Κ», σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν πλέον κάστες και κλειστές κοινωνίες στον χώρο που ζούμε» και προσθέτει: «Ζούμε σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, όπου οι Εκκλησίες, και στον χώρο της Ευρώπης και εδώ στην πατρίδα μας, πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη διαλεκτική μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, να διακηρύττουν τον σεβασμό στην ετερότητα. Και ο σεβασμός στην ετερότητα σημαίνει πως αποδέχομαι τον άλλον όπως είναι και όχι όπως εγώ θα ήθελα να είναι, κομμένο και ραμμένο στα δικά μου μέτρα. Τον σέβομαι, έμπρακτα ανταποκρίνομαι σε αυτόν, τον έχω ως έναν ισότιμο και ισόκυρο συνομιλητή μου».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υπενθυμίζει πως «η Εκκλησία από την ίδια τη φύση και την ταυτότητά της δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν. Δεν κάνει κανένα διαχωρισμό, μεριμνά ώστε τα παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι, να βρουν αυτό που αναζητούν, έναν καλύτερο κόσμο εδώ στην πατρίδα μας. Η Εκκλησία μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ανθρώπους και να μείνει μακριά από οποιαδήποτε άλλη διένεξη που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο προσπαθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να λύσει ή να αντιμετωπίσει το λεγόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει απηρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και υπενθυμίζει πως, αν επικρατούσε αυτή η αντίληψη μεταπολεμικά, όταν χιλιάδες Έλληνες αναζητούσαν καλύτερη τύχη στην Αμερική και στην Γερμανία, «σήμερα δεν θα υπήρχε ο ελληνισμός της διασποράς που ξέρουμε όλοι τον θετικό και ουσιαστικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου μας». Απαντώντας σε εκείνους τους Ιεράρχες που ανησυχούν ότι κινδυνεύει να χαθεί η «καθαρότητα» της Ελλάδας και του Ελληνισμού σημειώνει: «Ο Ελληνισμός ποτέ δεν σκέφτηκε με κριτήρια αρίας φυλής να διαφυλάξει την φερεγγυότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει άλλα κριτήρια και άλλες αρχές, την ελευθερία του ανθρώπου και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται διαχρονικά».
Πηγή: Καθημερινή

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΤΑΝΖΙΜΑΤ

Έκθεση για τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης που λειτουργήθηκαν στα οθωμανικά χρόνια και ανάγονται στους αιώνες πριν από τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ (19ος αι.) οργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την εξοικείωση του τουρκικού κοινού με την ελληνορθόδοξη κληρονομιά της Πόλης. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 18 Ιανουαρίου (19.00), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (İstiklal cad. No 60).

Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Σισμανόγλειου Μεγάρου που βρίσκεται στο διάσημο πεζόδρομο της οδού Ιστικλάλ, παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από το σύνολο των ελληνορθόδοξων εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης της περιόδου εκείνης. Οι 53 αυτές εκκλησίες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των βυζαντινών εκκλησιών και των ελληνορθόδοξων ναών που κτίστηκαν στην ύστερη οθωμανική εποχή, μετά τις μεταρρυθμίσεις. Ευρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της Παλαιάς Πόλης, του Πέραν και των ακτών του Βοσπόρου, σεμνές, ορθογώνιες βασιλικές, που σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν, εις πείσμα των καιρών, στριμωγμένες ανάμεσα σε σύγχρονα κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι 50 ακόμα εκκλησίες κτίστηκαν μετά τις μεταρρυθμίσεις και κοσμούν, σήμερα, την Πόλη.

Επεξηγηματικά πανώ πλαισιώνουν την έκθεση, το υλικό της οποίας προβάλλεται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, ρωσικά και ρουμανικά) και τα εγκαίνια της οποίας συμπίπτουν με την έναρξη του προγράμματος των εορτασμών της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Τούρκος Βυζαντινολόγος, Δρ. Ζαφέρ Καρατζά, ο οποίος έχει επικεντρωθεί στην μελέτη των εκκλησιών αυτών και το 2008 εξέδωσε, στα τουρκικά, σχετικό βιβλίο με τίτλο «Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Πόλη πριν από το Τανζιμάτ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου 2010 και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 16.00-20.00 και Σαββατοκύριακα 12.00-20.00.

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 FM), ακούγεται πλέον και στο διαδίκτυο. Έτσι, ακόμη περισσότεροι ακροατές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά κι από το εξωτερικό, έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης του σταθμού. Το πρόγραμμα μπορούν να ακούσουν, όσοι επιθυμούν, μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως http://www.imchalkidos.gr/

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ