Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 36, 29 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

«Η ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ»

Η ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ

ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ

Το ιεραποστολικό ήθος και το παραδοσιακό πνεύμα, ως στοιχεία που πρέπει να κοσμούν τους κληρικούς, πρόβαλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων (25/11/2005), κατά τη χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο λαός μας είναι ευσεβής και παραδοσιακός, αγαπά και εμπιστεύεται τον Θεό και την Εκκλησία, και θέλει Αυτή να έχει ιερείς ζηλωτές των πατερικών παραδόσεων, ιερείς που θα πιστεύουν στον Θεό και θα εργάζονται ιεραποστολικά και κοινωνικά… Δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι μπορεί να υπάρχουν κληρικοί που αδιαφορούν για το πνευματικό τους έργο και ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των κακών κληρικών τους οποίους περιέγραφε η Παλαιά Διαθήκη, με μεγάλες απειλές για την ευθύνη τους ενώπιον του Θεού…»

Κορυφή σελίδας



ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η Ημερίδα που διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής αγωγής και νεότητος, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ι. Μονής Πεντέλης (25/11/2005), με θέμα την Κατήχηση, στην οποία συμμετείχαν άνω των εκατό συνέδρων.

Ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του πάνω στο ζήτημα της Κατηχήσεως στις μέρες μας, επισημαίνοντας ότι καθώς τα δεδομένα αλλάζουν και η ανάγκη αναζήτησης νέων μορφών κατήχησης είναι επιτακτική, το βάρος πέφτει στην Εκκλησία, αφού η οικογένεια, ως παράγων κατήχησης, έχει εν πολλοίς ατονήσει υπό το βάρος της κρίσεως την οποία διέρχεται…

Συνεχίζοντας, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, ως παράγοντα κρίσης στο χώρο της Κατήχησης, το γεγονός ότι και το σχολείο στις μέρες δεν είναι αυτό που ήταν. Το θρησκευτικό μάθημα αμφισβητείται, προς το παρόν, όσον αφορά τον ομολογιακό του χαρακτήρα και ίσως αργότερα καθ’ ολοκληρίαν. Δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε στο σχολείο για την Ορθόδοξη κατήχηση των παιδιών.

Ένας τρίτος παράγοντας που ενισχύει την κρίση είναι η στενότητα του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να παρακολουθούν τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών τους. Γι’ αυτό, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «πρέπει να προβληματισθούμε σοβαρά ώστε η κατηχητική διακονία να προσφέρεται με σύγχρονο και ελκυστικό τρόπο, να χρησιμοποιήσουμε και τις νέες τεχνολογίες, να αναζητήσουμε τα αίτια της κρίσης, η οποία, τελικά, μπορεί να είναι μια θετική, δηλ. δημιουργική κρίση.»

Κορυφή σελίδας



ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Εξ αφορμής του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε επίκαιρο μήνυμά του (25/11/2005), αναφέρθηκε στην προσφορά του Ευαγγελίου του Χριστού στο ζήτημα του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου και δη αυτού της γυναίκας.

«Στηριγμένα επάνω στις Ευαγγελικές αρχές, τα Δίκαια των Χριστιανικών χωρών, θεσμοθετούν αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους καταφέρονται με βία απέναντι στις γυναίκες», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. «Αυτό, όμως, δε συμβαίνει σε χώρες ξένες προς την ελευθερία και το ήθος του Ευαγγελίου. Εάν, κατά συνέπεια, θέλουμε να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών, φρονώ ότι μπορούμε κάλλιστα να το πετύχουμε ευαγγελιζόμενοι την αγάπη του Κυρίου. Όποιος βλέπει τον άλλο ως εικόνα του κτίσαντος αυτόν Θεού, είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα, δεν παραδίδεται σε καταστάσεις ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς, σε χρήση λεκτικής, ψυχολογικής, είτε και σωματικής ακόμη βίας…»

Κορυφή σελίδας



ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ

Πατρικές συμβουλές απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς νέο Διάκονο τον οποίο χειροτόνησε στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης (26/11/2005).

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η αφιέρωση στο Θεό και η κλήση πολλών προσώπων στην ιερωσύνη, κλήση που καλλιεργείται από την παιδική μάλιστα ηλικία, είναι πράγματα που ηχούν παράξενα στα αυτιά της σύγχρονης εκκοσμικευμένης κοινωνίας. Από πολλούς μάλιστα θεωρούνται αναχρονισμοί, καθώς το πνεύμα της εποχής μας ενισχύει το πνεύμα του ανθρωποκεντρισμού, θέλοντας να αφαιρέσει από τη ζωή των ανθρώπων κάθε επηρεασμό από το θέλημα και την ύπαρξη του Θεού.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Ιερωσύνη είναι Σταυρός, είναι πορεία μαρτυρική. Και αυτό συμβαίνει διότι καλείται να πολεμήσει το έργο του διαβόλου, που αποσκοπεί στη διάβρωση και το θάνατο της ψυχής, αλλά και να αντιταχθεί στο έργο των οργάνων του που διαχρονικά εργάζονται για να μετατρέψουν την κοινωνία μας σε κοινωνία χωρίς αρχές, πιστεύματα και φόβο Θεού.

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος τόνισε στο νέο Διάκονο ότι η αποστολή του Κληρικού επεκτείνεται προς όλους και αφορά όλους, είτε είναι γνωστοί, είτε άγνωστοι, είτε είναι φίλοι, είτε αντίθετοι, είτε είναι ζώντες, είτε κεκοιμημένοι. Προς όλους ο κληρικός οφείλει να είναι αγαπητικός και να τους σκέπει και αγκαλιάζει νοερώς με την προσευχή του.

Κορυφή σελίδας



ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Την εισαγωγή του ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικού στα σχολεία μελετά η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, έχοντας διαπιστώσει ότι μετά από 45 χρόνια συστηματικής κρατικής αθεΐας, είναι απαραίτητο για την ιδιοπροσωπία των μελλοντικών πολιτών της χώρας. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική εφημερίδα «Νοβινάρ», ο Υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας Ντανιέλ Βούλτσεφ, στα πλαίσια της Κυβερνητικής αποφάσεως, έδωσε εντολή για επίσημη παμβουλγαρική δημοσκόπηση για το αν ο λαός επιθυμεί την εισαγωγή του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα οποία εκτιμάται ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι υπέρ της εισαγωγής του μαθήματος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία από το προσεχές σχολικό έτος.

Κορυφή σελίδας



«Η ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ»

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της κρίσης που μαστίζει τον τελευταίο καιρό τη Γαλλία, με κυριότερη έκφραση την εξέγερση των αλλοδαπών πολιτών, κυρίως μουσουλμανικής καταγωγής, έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαθανασόπουλος στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» (13/11/2005).

Αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια της κρίσης ο δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την εκδίωξη της Εκκλησίας από την κοινωνία προκλήθηκε κενό στην ψυχή των Γάλλων και γενικότερα των δυτικοευρωπαίων. Τα πνευματικά τους αντισώματα μειώθηκαν αισθητά, εξασθένησε η ταυτότητά τους, η ιδιοπροσωπία τους. Το πνευματικό αυτό κενό που προκάλεσε η περιθωριοποίηση της Χριστιανοσύνης στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, δεν αναπληρώθηκε από τον υλισμό και την αθεΐα. Και τώρα οι ισλαμιστές νομίζουν ότι είναι η ώρα τους. Ο γνωστός ισλαμιστής διανοούμενος Ταρίκ Ραμαντάν, εγγονός ενός των ιδρυτών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και υπεύθυνος του τζαμιού στη Γενεύη, που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι «Η αποχριστιανισμένη Ευρώπη είναι πλέον ώριμη για το Ισλάμ.»

Κορυφή σελίδας



Η ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ

Να εργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει το λαό το Θεού στη Βασιλεία των Ουρανών, κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τον νέο Πρεσβύτερο τον οποίο χειροτόνησε στον Ι. Ναό Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στα Κάτω Πατήσια (27/11/2005).

Αναλύοντας ποιά είναι παρακαταθήκη την οποία η Εκκλησία εμπιστεύεται στους κληρικούς, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι αυτή είναι: 1ον Ο ίδιος ο Χριστός και κατ’ επέκτασιν η Εκκλησία Του, την οποία παραδίδει μεν σε χοϊκά και αμαρτωλά ανθρώπινα χέρια, που δεν εμποδίζουν όμως τον αγιασμό και την πνευματική πρόοδο των πιστών. Όχι οι κληρικοί αλλά ο Κύριος είναι αυτός που αγιάζει την Εκκλησία, μέσα στην οποία υπάρχουν όλοι, δίκαιοι και αμαρτωλοί. 2ον Παρακαταθήκη του κληρικού είναι η αγκαλιά της Εκκλησίας, η οποία δεν καταδικάζει τους ανθρώπους, ούτε εξαπολύει μύδρους κατά των αμαρτωλών. Η Εκκλησία λειτουργεί ως «φαρμακείο» ψυχών και σωμάτων, εργαζόμενη και για την πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων και για την ανακούφιση των υλικών αναγκών των εμπερίστατων αδελφών. 3ον Παρακαταθήκη είναι η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, εκείνη που χάραξε τη ζωή και την ιστορία του τόπου μας, εκείνη που εμπνέει τη ζωή των Ελλήνων και λειτουργεί συνεκτικά σε εποχές που τρέφουν το διχασμό και τις διαχωριστικές γραμμές. 4ον Παρακαταθήκη, τέλος, είναι η αγάπη του λαού μας προς την Εκκλησία και τους κληρικούς την οποία οφείλουμε να τιμούμε, με τη ζωή και τα έργα μας και όχι να προδίδουμε, με τα λάθη και τις παραλήψεις μας.

Κορυφή σελίδας



ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Από το ακριτικό Κιλκίς έστειλε μήνυμα αγάπης και ανοχής προς το ξένο και διαφορετικό, αλλά και πιστότητας στις αρχές μας, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της εορτής των πολιούχων του Κιλκίς Αγίων δέκα πέντε Μαρτύρων.

Κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία του Εσπερινού (27/11/2005), ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμικότητα που διέπει τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία και στην ανεκτικότητα που πρέπει να δείχνουμε προς τους ξένους, ανεχόμενοι την κουλτούρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοσή τους. Επεσήμανε, όμως, παράλληλα, ότι για να μην αφομοιωθούμε από αυτή τη νέα κατάσταση οφείλουμε να είμαστε εδραίοι στις δικές μας αρχές και αξίες, να είμαστε προσηλωμένοι στη θρησκεία, τη γλώσσα μας, την ιστορική μας συνείδηση. «Η Εκκλησία», τόνισε, «είναι το κέντρο της ζωής του Έλληνα και όποιος αγνοεί αυτή την αλήθεια, αργά ή γρήγορα θα κληθεί να μετανοήσει, όχι γιατί εμείς θα τον εκδικηθούμε, αλλά γιατί η ιστορία θα τον καταδικάσει, καθώς η ιστορία εκδικείται αυτούς που την αγνοούν.»

Κατά την ομιλία του στη Θεία Λειτουργία (28/11/2005), ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος στο παράδειγμα των τιμωμένων Αγίων, τόνισε ότι το ηρωικό φρόνημα των Μαρτύρων, αμβλύνθηκε, με το πέρασμα των αιώνων, καθώς η χριστιανική πίστη έπαψε να διώκεται και να βάλλεται. Στις μέρες μας όμως, αυτό το φρόνημα χρειάζεται να αναθερμανθεί, καθώς το αθεϊστικό πρότυπο ζωής τείνει να καταβάλει τις ηθικές και πνευματικές αντιστάσεις της κοινωνίας. Η μεγαλύτερη ανασταλτική δύναμη αυτής της εκτροπής είναι η πίστη, η οποία μπορεί να αντιταχθεί απέναντι στο κακό. «Γι’ αυτό χρειάζεται να μιμηθούμε τους Αγίους μας στο ηρωικό φρόνημα, στην ομολογία της πίστεως και στο καθημερινό παράδειγμα της ζωής μας», σημείωσε.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Κιλκίς, τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωσαν οι Σεβ. Ιεράρχες Πολυανής & Κιλκισίου Απόστολος, Σταγών & Μετεώρων Σεραφείμ, Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας Ιωήλ, Ζιχνών & Νευροκοπίου Ιερόθεος, Σερβίων & Κοζάνης Παύλος, Σερρών & Νιγρίτης Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νεαπόλεως & Σταυροπόλεως Βαρνάβας, Ξάνθης Παντελεήμων, Θεουπόλεως Παντελεήμων.

Κορυφή σελίδας



ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ (28/11/2005), η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, παρουσία της Αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Φάνης Πάλλη Πετραλιά, τίμησε τους 5.500 εθελοντές του ενοριακού έργου και του εράνου Αγάπης, αποδίδοντας την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους εκείνους που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τον εαυτό τους στα έργα αγάπης και ευποιίας της Εκκλησίας.

Μιλώντας στους χιλιάδες εθελοντές, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην κρίση που χαρακτηρίζει την κοινωνική πραγματικότητα, καθώς επικρατεί το πνεύμα του ατομοκεντρισμού και ο καθένας αδιαφορεί για τα προβλήματα και τις ανάγκες το διπλανού του. Ο εθελοντισμός της Εκκλησίας αντιστέκεται σ’ αυτή την παρακμή.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε διεξοδικά στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, έδωσε λεπτομερή οικονομικά στοιχεία, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εθελοντής της Εκκλησίας στην διεκπεραίωση του έργου του. Μπροστά σ’ αυτές τις δυσκολίες ο Χριστιανός εθελοντής οφείλει να νιώθει ευτυχής, καθώς αυτές είναι η απόδειξη ότι υπηρετεί τον άνθρωπο και αγωνίζεται εν ονόματι του Θεού.

Στο χαιρετισμό της η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη – Πάλη Πετραλιά, χαρακτήρισε τους εθελοντές της Εκκλησίας «Αγγέλους της αγάπης». «Με την αγάπη σας στο Χριστό», τόνισε η κ. Υπουργός, «ξεπεράσατε το εγώ και υιοθετώντας το εμείς αφιερώσατε την καρδιά σας στον πλησίον». Τέλος, απευθυνόμενη στον Μακαριώτατο, αφού τον συνεχάρη, εκ μέρους της Κυβέρνησης για το μεγαλειώδες κοινωνικό έργο και την ανεπανάληπτη προσφορά των εθελοντών της Εκκλησίας, τόνισε: «Μακαριώτατε, να είστε πάντα καλά να μας ποιμαίνετε».

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ