Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 352, 26 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

”ΜΗΝ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ”

ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

“Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ”

ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ

The Byzantine Legacy in Folk Life
and Tradition in the Balkans



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


”ΜΗΝ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ”

Απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μακαριώτατος στην υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογίας

[…] Δεν μου διαφεύγουν και δεν βρίσκονται έξω από τις ανησυχίες και τις αγωνίες μου τα λεγόμενα επαγγελματικά ζητήματα των θεολόγων. Αυτά τα προβλήματα, που διογκώνονται στις μέρες μας και απασχολούν έντονα τον κλάδο των θεολόγων, δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Εκκλησιαστικής διοικήσεως.

Η ασάφεια, η σύγχυση ή ακόμα και κάποιες προβληματικές μεθοδεύσεις που επικρατούν γύρω μας σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, το γεγονός ότι περισσότεροι από 3.000 θεολόγοι είναι επαγγελματικά ετεροαπασχολούμενοι ενώ άλλοι τόσοι είναι άνεργοι με απασχολεί έντονα. Με προβληματίζει επίσης η αδικία που επικρατεί στην μη ισότιμη επαγγελματική αποκατάσταση των θεολόγων σε διοικητικές θέσεις σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών.

Με απασχολεί σοβαρά ο σιωπηρός αλλά έμπρακτος εξοστρακισμός της διδασκαλίας των θρησκευτικών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η προκλητική στάση κάποιων που αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και του ήθους με το οποίο πορεύτηκε το γένος μας μέσα στην ιστορία.

Το χαρμόσυνον της ημέρας και η οικονομία του χρόνου δεν επιτρέπουν να επεκταθώ περισσότερο σε αυτά τα θέματα, αλλά πρέπει να μας απασχολήσουν όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους, ποιμένες και ποιμαινομένους και να αναζητήσουμε λύσεις και απαντήσεις πριν είναι πολύ αργά.

[…] Και πάνω απ όλα να μην λησμονείτε ποτέ ότι η Εκκλησία σας χρειάζεται και προσδοκά πολλά από εσάς. Η Εκκλησία είναι η κοινή μας οικογένεια και το σπίτι σας. Κι όταν βλέπετε αυτό το σπίτι να κινδυνεύει από δικά μας λάθη και αμέλειες μην απομακρύνεστε, μην κάθεστε στο απέναντι πεζοδρόμιο εξαντλώντας το ζήλο σας σε εύκολες κριτικές. Μείνετε εδώ και αγωνιστείτε για ότι πολυτιμότερο μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Μην χαρίζετε το σπίτι σας στους εχθρούς της πίστεως που το θέλουν ερείπια. Μείνετε εδώ διεκδικώντας την πολύτιμη κληρονομιά που σας ανήκει. Μείνετε στο σπίτι σας για να το ανανεώσετε και να το ανακαινίσετε.

Ξέρω ότι οι καθηγητές αυτής της σχολής σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για σας. Απευθυνόμενος προς αυτούς θέλω να τους παρακαλέσω όλους και τον καθένα προσωπικά να σας προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Κι εσείς μην αφήσετε την αγάπη τους και όσα έχουν να σας προσφέρουν να πάνε χαμένα. Αξιοποιείστε τις γνώσεις και τη σοφία τους και ακολουθήστε το παράδειγμά τους στον ζήλο για την επιστήμη και τη διακονία του λόγου του Θεού.
Διαβάστε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Τα “Σεπτεμβριανά” βγαίνουν ξανά στην επικαιρότητα και μάλιστα από τον τουρκικό τύπο που πρόσκειται φιλικά στην κυβέρνηση. Οι καταστροφές των νεκροταφείων της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη ήταν έργο σχεδιασμένο από το Στρατό στο πλαίσιο της επιχείρησης "Κλωβός", γράφουν αυτές τις μέρες τουρκικές εφημερίδες.

Το σχέδιο "Κλωβός" που διερευνάται από την Εισαγγελία της Κωνσταντινουπόλεως, είχε σχεδιαστεί από αξιωματικούς του Ναυτικού και είχε στόχο, όπως αναφέρεται στα ίδια δημοσιεύματα, να προκληθούν ένταση και αποσταθεροποίηση στην τουρκική κοινωνία μέσα από επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων.

Ειδικό μέρος του σχεδίου αφορούσε τις επιθέσεις εναντίον των μη μουσουλμανικών νεκροταφείων, λένε σήμερα πηγές από τη σχετική ανάκριση που διενεργείται.

Η πρώτη επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στο ορθόδοξο νεκροταφείο του Βαλουκλή.

Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου είχαν καταστραφεί περισσότεροι από 90 τάφοι!

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 65 νεκροταφεία που ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, την αρμενική και την εβραϊκή.

Τα νεκροταφεία βρίσκονται στις περιοχές της Χαλκηδόνας, Μπεσίκτας, στο Σκούταρι, στα Πριγκηπόνησα, στο Σαρίγερ, στο Σισλί, στο Πέρα, στο Ζεϊτίνμπουρνου, στο Μακροχώρι και στο Φατίχ.

Ο τουρκικός Τύπος υπενθυμίζει σήμερα ότι τα συνωμοτικά σχέδια, που είχε επεξεργαστεί τότε ο στρατός , είχαν οδηγήσει στα "Σεπτεμβριανά" το 1955.

Κορυφή σελίδας


“Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ”

Στους ιστορικούς δεσμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με αυτήν της Βουλγαρίας, αναφέρθηκαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος όσο και ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το πρωί τον Μακαριώτατο στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή. Στην ανάγκη συνεργασίας των δύο Εκκλησιών ώστε η Ορθοδοξία να εκφράζεται με ενιαία γραμμή αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας: "Νομίζω ότι η φωνή και η δύναμη του Ορθόδοξου πνεύματος μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη στο εσωτερικό της Ευρώπης".

Ο Βούλγαρος πρόεδρος αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή του, επισήμανε ιδιαίτερα και αυτός ότι η συνάντησή τους σηματοδοτεί τους πνευματικούς δεσμούς αιώνων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με την παρουσία των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η φωνή της ορθοδοξίας ακούγεται καθαρά", είπε ο Βούλγαρος ηγέτης και πρόσθεσε: "Η διμερής μας συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να διαφυλαχθούν οι εθνικές μας ταυτότητες εντός της Ένωσης".

Στη συνάντηση, τον Βούλγαρο πρόεδρο συνόδευε ο μητροπολίτης Νευροκοπίου Ναθαναήλ, ο οποίος μετέφερε στον Μακαριώτατο τις ευχές του Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμου.

Κορυφή σελίδας


ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το Τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού μελετά το ενδεχόμενο να λειτουργούν ως ναοί μεγάλα μνημεία της χριστιανικής παράδοσης της Τουρκίας, όπως ο ναός της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, τουλάχιστον στις μεγάλες γιορτές.

Αυτό επανέλαβε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, στο περιθώριο συζητήσεων που έγιναν στους διαδρόμους της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Σχετικές πληροφορίες είχε δημοσιεύσει πριν από δεκαπέντε ημέρες και ο τουρκικός Τύπος, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Τούρκος υπουργός μιλούσε ακόμα και για αιτήματα που υπάρχουν από την αρμενική κοινότητα για την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού των Αρμενίων στο Άκνταμαρ, στη λίμνη του Βαν. Ειδικότερα, μιλώντας στους διαδρόμους της Βουλής, είπε: «Υπάρχει αίτημα για άνοιγμα της εκκλησίας του Άκνταμαρ, η οποία βρίσκεται στη λίμνη Βαν, για σκοπούς λατρείας»…εάν οι άνθρωποι θέλουν να πηγαίνουν εκεί, για να εκπληρώνουν θρησκευτικά καθήκοντα, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατόν», φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός που υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο γίνεται και στο ναό του Αγίου Νικολάου στα Μύρα, στη Νότια Τουρκία. «Αυτά γίνονται παντού. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε παρόμοια βήματα», πρόσθεσε.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και την εξαφάνιση από τη Μικρά Ασία των περισσότερων χριστιανικών κοινοτήτων, οι ναοί είτε μετατράπηκαν σε μουσεία είτε αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται ως εγκαταλελειμμένοι.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια κίνηση αναστήλωσης πολλών από τους ναούς και περιστασιακής επαναλειτουργίας τους για λόγους λατρευτικούς. Η κίνηση αυτή, ενώ σε πολλά μέρη της Τουρκίας είναι δημοφιλής μεταξύ του πληθυσμού και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε άλλα μέρη προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εθνικιστικών τμημάτων της κοινής γνώμης.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ