Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 351, 23 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ

ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΕΜΠΛΟ ΑΠΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΟΦΙΑΝΟ, ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Δείτε το video



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ

Ανθρωπιστική βοήθεια 1 τόνου και 200 περίπου κιλών σε τρόφιμα, παρέδωσε η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος ''Αλληλεγγύη'', σε ανταπόκριση αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου. Η συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείται από ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αλεύρι, γάλα εβαπορέ, κονσέρβες και παιχνίδια. Σκοπός η διασφάλιση και ενίσχυση της ομαλής και απρόσκοπτης συνέχειας της προσπάθειας της τοπικής Εκκλησίας για τις 100 άπορες οικογένειες του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΕΜΠΛΟ ΑΠΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ

Το τέμπλο του καθολικού αφαίρεσαν άγνωστοι από τη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Λεούσα Πρεμετής, στη Βόρεια Ήπειρο. Από την Αστυνομία εκτιμάται ότι πρόκειται για μέλη σπείρας, που λυμαίνεται τα ερημικά μοναστήρια και τους απομακρυσμένους ναούς στην περιοχή και προωθεί τα κλεμμένα σε Ελλάδα και Ιταλία. Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος πρότεινε στο παρελθόν την ίδρυση Εκκλησιαστικού Μουσείου, όπου θα συγκεντρώνονταν όλα τα ιερά κειμήλια, ώστε να περισωθούν από τους αγνώστους, που δρουν σχεδόν ανενόχλητοι στην περιοχή. Η πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση από τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές. Επανήλθε, ωστόσο, με νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο μόνος τρόπος διαφύλαξης των κειμηλίων θα ήταν να κρατούνται σε σπίτια των κατοίκων, ύστερα από συνεννόηση με τη Μητρόπολη. Απευθυνόμενος, πάντως, και στις Αλβανικές αρχές, τις κάλεσε να λάβουν μέτρα, για την προστασία των κειμηλίων.

Κορυφή σελίδας


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από 17-19 Noεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Mechelen του Βελγίου η 7η ετήσια συνάντηση των Γραμματέων των Εκκλησιών-μελών της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (KEK/CEC). Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν και επίσημες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της σημερινής Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία», ενώ το κεντρικό θέμα της συνάντησης επικεντρώθηκε στο μέλλον της ίδιας της Επιτροπής και εμπλουτίσθηκε από σχετικές συζητήσεις σε ομάδες εργασίας.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 50 περίπου Γραμματείς Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως να συνδιαλεχθούν πάνω στον τρόπο με τον οποίο οι Εκκλησίες θα συνεργασθούν με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα που η νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει τεθεί σε ισχύ.

Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης (18.11.2009) οι παρόντες Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκαν με τον κ. Pál Schmitt, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπεύθυνο για τον διαπολιτισμικό διάλογο και τα θρησκευτικά θέματα, μαζί με τον κ. László Tökés, ευρωβουλευτή εκ Ρουμανίας και προτεστάντη Επίσκοπο της επαρχίας Piatra Craiului (από το 1990). Παρευρέθησαν επίσης ευρωβουλευτές από διάφορες Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η συνάντηση αυτή υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και πολλά υποσχόμενη, λαμβανομένου υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όρισε επίσημα τον κ. Pal Schmitt, Ουγγρικής καταγωγής και Χριστιανοδημοκράτη (ΕΛΚ), ως εκπρόσωπό του αρμόδιο για θέματα θρησκευτικών πεποιθήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Pál Schmitt αναφέρθηκε σε τρία σημεία: Πρώτον, στη σημασία του άρθρου 17 της νέας Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ο ίδιος τόνισε με σθένος τον σημαντικό ρόλο των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και επεσήμανε ότι «η ταυτότητα των Εκκλησιών είναι θρησκευτική».

Ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και των εκκλησιών πρέπει να σεβαστεί αυτή την θρησκευτική ταυτότητα… Ο «νέος διάλογος», σύμφωνα με το άρθρο 17, παρέχει στις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές Κοινότητες τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συμβολής στην αντιμετώπιση μερικών από τις σημερινές σοβαρές προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Βέβαια, η προσπάθεια αυτή κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα και το σχετικό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Ιανουαρίου 2009 σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του διαλόγου των πολιτών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο «τονίζει ότι πέραν του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών είναι επίσης απαραίτητος ένας ανοικτός, διαφανής και τακτικός διάλογος της Ένωσης με τις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές Κοινότητες, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας».

Το δεύτερο σημείο της ομιλίας του κ. Pál Schmitt ήταν ακριβώς η σημασία που δίδει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Εκκλησιών, αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχε με τους Προέδρους της Επιτροπής και του Συμβουλίου σε αρκετές συναντήσεις με στελέχη διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά και στο διάλογο με τους θρησκευτικούς ηγέτες, αναφέροντας τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Τέλος, το τρίτο σημείο αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται ο διάλογος. Λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διοργάνωση του μελλοντικού διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τον λόγο αυτόν και είναι απαραίτητο να απαντηθούν ερωτήματα του τύπου:

ποιος πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά των Εκκλησιών και των Θρησκευτικών Κοινοτήτων;ποιος είναι ο σκοπός του διαλόγου και ποια θέματα θα πρέπει να εξετάζει; ποιες είναι οι απαραίτητες δομές για τη διοργάνωση ενός σοβαρού διαλόγου;

Η ουσιαστική, αλλά ανεπίσημη αυτή συνάντηση, άφησε να διαφανεί ότι με την ανάληψη αρμοδιότητας για θέματα Εκκλησιών από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχίζει να διαφαίνεται η διαμόρφωση συγκεκριμένης αντίληψης για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει λειτουργικό το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Μένει να ακολουθήσει ο καθορισμός αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και στα λοιπά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ένας υπεύθυνος συντονισμός εκ μέρους των Εκκλησιών για μια υψηλού επιπέδου εκπροσώπησή τους στα ανώτατα αυτά Ευρωπαϊκά Όργανα.

Στην εν λόγω συνάντηση η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, τον Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά και την κ. Αικατερίνη Καρκαλά, η οποία μάλιστα είχε και την Προεδρία (Moderation) της όλης Συνάντησης: και οι τρεις είναι συνεργάτες της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κορυφή σελίδας


ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Επίτιμος δημότης Λιβαδειάς ανακηρύχθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η ειδική τελετή της ανακηρύξεως του Μακαριωτάτου σε επίτιμο δημότη, έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Στον Αρχιεπίσκοπο απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση, που είναι το μετάλλιο της πόλης της Λιβαδειάς, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για το σημαντικό έργο του στην τοπική κοινωνία.

Κορυφή σελίδας


ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΟΦΙΑΝΟ, ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Το ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο των εκπομπών «Μεγάλα Αφιερώματα», θα μεταδώσει αυτή την Κυριακή 29/11/2009, στις 10-12 το βράδυ, εκπομπή αφιερωμένη στον βίο και το κήρυγμα του Σκιαθίτη κολλυβά Διονυσίου & στον Άγιο Σοφιανό, επίσκοπο Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου.

Ο Γέρων Διονύσιος, γιος του βοεβόδα της Σκιάθου, με σπουδές στην Πόλη και αλλού, ιδρύει πολλά Ελληνοδιδασκαλεία στο Αιγαίο. Το 1836 τον καλεί κοντά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ΣΤ' ως σύμβουλο σε ζητήματα εκκλησιαστικά. Επίσης, υπηρετεί ως δάσκαλος και έφορος στο Σχολείο της Ξηροκρήνης. Επιστρέφει στη Σκιάθο, όπου το 1852 διώκεται ως οπαδός του Χριστόφορου Παπουλάκου. Συλλαμβάνεται για τα δίκαια του Γένους και της Πίστης μας. Εξορίζεται και βασανίζεται στην Μονή Προφήτη Ηλιού Θήρας. Κοιμήθηκε στις 30-12-1887.

Ο Άγιος Σοφιανός, επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως καί Αργυροκάστρου, αποτελεί πρόδρομο, απόστολο και ισάξιο του ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού. Με τα φλογερά κηρύγματά του και την ίδρυση ελληνικών σχολείων ανέκοψε το κύμα του ομαδικού εξισλαμισμού σε ολόκληρη την Ήπειρο και απέτρεψε τον κίνδυνο αφανισμού του χριστιανικού στοιχείου και της ελληνόφωνης κοινότητας στην ακριτική αυτή περιοχή. Κοιμήθηκε στις 26-11-1711. Το μοναστήρι του στην Πολύτσανη του Πωγωνίου αποτελεί και σήμερα προσκύνημα για χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Το αφιέρωμα επιμελείται και παρουσιάζει ο π. Νεκτάριος Ν. Πέττας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ