Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 349, 16 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

“Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ” ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΔΩΡΕΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Η Μάρω Βαμβουνάκη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη» του Ρ/Σ της Εκκλησίας 89,5 FM, από τις 20 Νοεμβρίου στις 11 το βράδυ και για τις επόμενες δύο Παρασκευές, διαβάζει από τους Αδελφούς Καραμαζώφ του Ντοστογιέφσκι, το κεφάλαιο που αναφέρεται στο Μέγα Ιεροεξεταστή.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ο Πατριάρχης Παύλος εκοιμήθη χθες στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπου νοσηλευόταν από τον Ιούνιο του 2007. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος πληροφορηθείς την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου, τέλεσε σήμερα τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Η δε Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ήδη αποστείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Τοποτηρητή του Πατριαρχείου της Σερβίας.

Η Αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και θα ενταφιαστεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, στη μονή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, στο προάστιο Ρακόβιτσα.

Ο Πατριάρχης Παύλος γεννήθηκε το 1914 σε ένα χωριό της Σλαβονίας - σημερινή Κροατία- και σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από του δύο γονείς. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου και το 1944 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής θρησκευτικών. Το 1946 εκάρη μοναχός και το 1948 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. Το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη με μυστική ψηφοφορία, Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη ημέρα ενθρονίστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Η φράση του «να μείνουμε άνθρωποι για να μην ντρεπόμαστε ενώπιον των προγόνων μας και να μην ντρέπονται για εμάς οι απόγονοί μας» χαρακτήριζε την συμπεριφορά του στις δύσκολες στιγμές του πολέμου και του μίσους που κυριαρχούσε στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το Νοέμβριο, στα πλαίσια των εκατό χρόνων από την γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με την συμβολή και στήριξη του παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Στις 18 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ., θα γίνει ποιητική βραδιά στο Μουσείο Καβάφη, με ομιλία από τον αιγύπτιο ποιητή Ριφάατ Σαλάμ με θέμα:

«Η επίδραση του Γ. Ρίτσου στη σύγχρονη αραβική ποίηση».

Παράληλα, θα απαγγελθούν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και του Ριφάατ Σαλάμ στα ελληνικά και τα αραβικά.

Στις 22 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Μικρό θέατρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση θεατρικού αναλογίου για τον μεγάλο έλληνα ποιητή. Η παράσταση παρουσιάζεται από το θεατρικό σχήμα «ΕΛ ΜΑΝΤΙΝΑ» σε συνεργασία με το Παράρτημα στην Αλεξάνδρεια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Κορυφή σελίδας


“Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ” ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Λάρισα, η γενέθλια πόλη του Τάκη Τλούπα (1920-2003), είναι ο τρίτος σταθμός της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας που συνόδευσε αρχικά την έκδοση του μνημειακού λευκώματος «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» για να πάρει σύντομα τον δρόμο της με δύο στάσεις, πρώτα στο Μουσείο Μπενάκη και αργότερα στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα, εγκαινιάσθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Με επιμέλεια του Μωυσή Καπόν και της Βάνιας Τλούπα, η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου της Πινακοθήκης ακολουθεί τις ενότητες όπως έχουν διαμορφωθεί στην ομότιτλη έκδοση: Ανθρωπος, Περιβάλλον, Δομημένος χώρος, Αγροτικές εργασίες, Κοινωνική ζωή και Επαγγέλματα.

Ο Τάκης Τλούπας θεωρείται ένας από τους «πατριάρχες» της ελληνικής φωτογραφίας του 20ού αι. Μαζί με τον Σπύρο Μελετζή, τον Κώστα Μπαλάφα και τον Δημήτρη Λέτσιο μας παρέδωσαν ένα πολύτιμο, αυθεντικό, ανθρωποκεντρικό πορτρέτο της ζωής της ελληνικής υπαίθρου μετά τον πόλεμο. Ο Τλούπας όργωσε στην κυριολεξία με τη βέσπα του και αργότερα ένα θρυλικό Ντεσεβό τον θεσσαλικό κάμπο, τον Πηνειό, την κοιλάδα των Τεμπών, τη λίμνη Κάρλα. Φωτογράφισε τους μεροκαματιάρηδες της γης, τον μόχθο του απλού ανθρώπου, διατηρώντας αμείωτο ενδιαφέρον για το τοπίο, τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Όπως παρατηρούν οι μελετητές του ακολουθεί την ίδια θεματολογία με τους «συνοδοιπόρους» του, όμως οι εικόνες του είναι στο σύνολό τους πιο «αντικειμενικές», καταγράφοντας τις συνθήκες της καθημερινότητας με απλότητα, σε αντίθεση με την «ηρωικότητα» των ανθρώπων και των χώρων του Μελετζή και τη συναισθηματική εμπλοκή του Μπαλάφα.

Κορυφή σελίδας


ΔΩΡΕΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μία σημαντική συλλογή, που συμπληρώνει την βιβλιογραφία του Αλεξανδρινού ποιητή, Κώστα Καβάφη, με συνολικά 628 εγγραφές, διαθέτει εδώ και περίπου δύο μήνες το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), ύστερα από δωρεά του Δημήτρη Τασόπουλου.

Πρόκειται για 127 τόμους, που αφορούν εκδόσεις του καβαφικού έργου και μελέτες για τον ίδιο και την ποίησή του, 75 τεύχη περιοδικών (μεταξύ των οποίων και 16 αφιερωματικοί τόμοι στον Καβάφη), 214 μεμονωμένα άρθρα και αποκόμματα περιοδικών και 208 άρθρα και αποκόμματα εφημερίδων, τα οποία συνέλεξε επί σειρά ετών ο κ. Τασόπουλος και δώρισε τελικά στο ΚΕΓ, όπου φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στο αρχείο μπορούν να έχουν πρόσβαση ειδικοί ερευνητές, κατόπιν συνεννοήσεως, ενώ μελλοντικά, πρόκειται να αξιοποιηθεί ηλεκτρονικά και μικρό μέρος της συλλογής να βγει σε ψηφιακή μορφή στο ίντερνετ. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η καταλογογράφησή του από τη φιλόλογο Δάφνη Γιόφκου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ