Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 346, 5 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ – 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ»

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ

Τhe People Of God: Its Unity And Its Glory

The Father George Florovsky Memorial Lecture.
Α discussion of John 17:17-24 in the light of patristic thought



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η περίπυστη Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πρώιμο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, θα αποτελέσει ένα από τα πολυτιμώτερα και σπανιώτερα εκθέματα της εκθέσεως, με τίτλο “Cretan Painters and the West” , που διοργανώνει στην Νέα Υόρκη το «Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο», από το Νοέμβριο 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, που συνδυάζει αρμονικά στοιχεία της Βυζαντινής και Κρητικής Τεχνοτροπίας, με εμφανείς τις πρώτες επιδράσεις της Αναγεννησιακής τέχνης, φιλοτεχνημένο στην Κρήτη, μεταξύ των ετών 1562-1564, όταν ο Κρητικός καλλιτέχνης ήταν περίπου 20 ετών.

Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα της Εικόνας συνίστανται επί πλέον και στην υπογραφή «ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΔΕΙΞΑΣ», κατά τρόπο και τύπο σπάνιο, ο οποίος παραπέμπει ευθέως στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία του, πάνω στη βάση του κεντρικού κηροπηγίου, το οποίο, αποτελούμενο από τρεις γυναικείες γυμνές μορφές, υπενθυμίζει την Ελληνική κλασσική τέχνη.

Κορυφή σελίδας


ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ και το ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός διοργανώνουν τη 2η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα. Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 8 Νοεμβρίου 2009, στην Αίθουσα Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείου Πατρών (Ρήγα Φεραίου 7 & Καρόλου, Πάτρα).

Η περσινή 1η Συνάντηση ήταν ελπιδοφόρα και έδωσε ενδιαφέρουσες ιδέες, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιούνται στη φετινή συνάντηση. Στόχος παραμένει να γίνει η Συνάντηση της Πάτρας βήμα παρουσίασης των συγγραφέων, αλλά και πεδίο διαλόγου για τη συγγραφική τέχνη, την αισθητική, το ίδιο το έργο τέχνης.

Θα παρουσιαστούν οι συγγραφείς: Γιάννης Ατζακάς, Βασίλης Καραποστόλης, Μαρίνα Καραγάτση, Αγγέλα Καστρινάκη, Βασίλης Λαδάς, Κώστας Λογαράς, Νικήτας Ι. Παρίσης, Σταυρούλα Σκαλίδη, Βασίλης Χριστόπουλος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνουν δύο συζητήσεις: «Οι νέοι συγγραφείς απέναντι στην κριτική», με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, Νίκου Βλαντή, Αργυρώς Μαντόγλου, Γιώργου Ξενάριου και Αλέξη Ζήρα, και η συζήτηση με θέμα «Η ιστορική πραγματικότητα και το σύγχρονο μυθιστόρημα», που θα διευθύνει ο Κώστας Ακρίβος με τη συμμετοχή πολλών καλεσμένων.

Η κεντρική εκδήλωση της Συνάντησης θα γίνει το Σάββατο, 7/11/2009 στις 20.30 και θα είναι αφιερωμένη στον Μένη Κουμανταρέα. Το συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Κώστας Λογαράς. Τη μουσική επιμέλεια έχει το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον».

Πληροφορίες: Περιοδικό Διαβάζω, Χαριλάου Τρικούπη 38, 106 80 Αθήνα, τηλ.: 210 3388008, fax: 210 3388006, e-mail: diavazo@otenet.gr

Κορυφή σελίδας


«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ – 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ»

Αρχίζουν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 19:30 στη Ροτόντα, οι εργασίες του Συνεδρίου « Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και η εποχή του. 200 χρόνια από την κοίμησή του» που διοργανώνουν από κοινού η Αγιορειτική Εστία και το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 9:30 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 11 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27).

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον πολυγραφότερο Αγιορείτη Μοναχό, και μια από τις σημαντικότερες θεολογικές μορφές της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης συνέβαλε καθοριστικά στην φιλοκαλική αναγέννηση και την προβολή της νηπτικής παράδοσης της Εκκλησίας.

Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Χρήστος Οικονόμου, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και εκπρόσωποι τόσο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Δύο χοροί βυζαντινής μουσικής, η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής και χορός Αγιορειτών Μοναχών θα ψάλλουν σχετικούς ύμνους.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών θα ολοκληρωθεί με δύο εισηγήσεις:

-του Αντώνιου Αιμίλιου Ταχιάου με θέμα: «Διαφωτισμός και συντηρητισμός. Οι πνευματικές τάσεις το 18ο αιώνα μέσα στον ελλαδικό χώρο»

-του Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη με θέμα: « Η Αθωνική πραγματικότητα στα χρόνια του Αγίου Νικοδήμου»

Κορυφή σελίδας


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Το τελευταίο, 13ο , μαρμάρινο δοκάρι της οροφής των Προπυλαίων της Ακρόπολης μπήκε στη θέση του το πρωί της Παρασκευής. Η δυτική πλευρά των Προπυλαίων είναι ήδη έτοιμη, ενώ μόλις κατέβουν οι σκαλωσιές στο ανατολικό τμήμα του μνημείου, θα μπουν και τα τελευταία φατνώματα της οροφής.

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα, θα έχουν κατέβει από το μνημείο 252 αρχιτεκτονικά μέλη και 335 θα έχουν τοποθετηθεί ξανά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, πως ενώ κατέβηκαν έξι δοκάρια, τώρα τα Προπύλαια διαθέτουν 13 και ενώ οι επισκέπτες έβλεπαν μόλις 46 φατνώματα, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα αντικρίζουν 72.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται να τοποθετηθεί αντίγραφο της αρχικής ξύλινης στέγης. Στην τελική φάση βρίσκεται η αναστήλωση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα. Μόλις 30 κομμάτια απαιτείται να ανέβουν στο μνημείο ως το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το 2010 να αποτελέσουν παρελθόν και γι΄ αυτή την πλευρά, οι ακαλαίσθητες σκαλωσιές.

Τη σκυτάλη θα πάρει η δυτική πλευρά του Παρθενώνα, αφού πρέπει ν' απαλλαγεί από σκουριασμένα σίδερα, αλλά και να «χάσει» τις οκτώ μετόπες της, που θα μεταφερθούν στο μουσείο.

Κορυφή σελίδας


ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 το Ίδρυμα Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το Μνημόνιο προσδιορίζει κοινές δράσεις με στόχο την ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη και άκριτη χρήση του διαδικτύου και η σχετική κατάρτιση προς την κατεύθυνση της ασφαλούς και εποικοδομητικής χρήσης αυτού του πολύτιμου εργαλείου.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Το 9o Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας με θέμα: «Διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας, προσεγγίσεις στη μελέτη και ανάλυσή της», πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2009, υπό την αιγίδα της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Γλωσσολογίας» (International Society for Greek Linguistics) και της «Μεσοδυτικής Επιτροπής για τη Σύγχρονη Ελληνική Γλωσσολογία» (Midwest Committee for Modern Greek Linguistics).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής, η ελληνική γλώσσα, μία από τις αρχαιότερες γλώσσες με αδιάλειπτη ιστορική παρουσία περίπου από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα, αποτελεί πάντοτε ένα ζωτικό εργαστήριο για τη μελέτη της γλωσσικής αλλαγής. Το πρόσφατο ενδιαφέρον σε άλλες πτυχές της γλωσσικής ανάλυσης, εξετάζοντας την γλώσσα ως ένα συγχρονικό σύστημα αλληλοσχετιζόμενων στοιχείων ήχου, μορφής και νοήματος στο πλαίσιο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, άνοιξε νέες διαστάσεις στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι από κάθε άποψη, η συμβολή της γλωσσολογικής εξέτασης της ελληνικής γλώσσας υπήρξε σημαντική στη γενική γνώση της λειτουργίας της γλώσσας.

Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το 1993 και φέτος, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Βόρεια Αμερική και ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να παρουσιασθούν εργασίες στην ελληνική γλώσσα από μελετητές αμερικανών ιδρυμάτων, καθώς και συναδέλφων από την Ευρώπη και άλλες περιοχές, όπως τονίζεται.

Το πρόγραμμά του περιλάμβανε την παρουσίαση εκατό διατριβών, καθώς και συνεδρίες εισηγήσεων διακεκριμένων ακαδημαϊκών, καλύπτοντας θέματα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (computational), Γλωσσολογίας Σωμάτων Κειμένων, Συνομιλιακή Ανάλυση, Διαλεκτολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Περιγραφή Γλώσσας, Μορφολογία, Νευρογλωσσολογία, Φωνητική, Φωνολογία, Πραγματολογία, Ψυχογλωσσολογία, Σημασιολογία, Κοινωνιογλωσσολογία, και Συντακτικό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Την οργανωτική επιτροπή απάρτιζαν οι πανεπιστημιακοί Αναστασία Γιαννακίδου, Μπράϊαν Τζόζεφ (Brian Joseph), Τζέισον Μέρτσαντ (Jason Merchant), Πιέτρο Μπορτόουν (Pietro Bortone) και Μαρίνα Τερκουράφη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκαν κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Σικάγου (Oriental Institute of the University of Chicago) και στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου (Hellenic Museum of Chicago).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ