Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 339, 12 Οκτωβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

“ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 15-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΛΙΝΟΣ Γ. ΜΠΕΝΑΚΗΣ

Η Βυζαντινή Φιλοσοφία
στην σύγχρονη έρευνα



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη οργανώνεται από Megaron Plus τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν την έναρξη.

Στη συζήτηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αντιγραφή και τη μετάφραση των αρχαίων κειμένων, με το ρόλο των πνευματικών κέντρων της εποχής και με το έργο των διανοουμένων -Αράβων, Λατίνων, Βυζαντινών- κατά τις διάφορες αναγεννήσεις που γνώρισε ο κόσμος του Μεσαίωνα, σε Ανατολή και Δύση.

Τη διεθνή αυτή συνάντηση θα συντονίσει η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και συνομιλητές θα είναι η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου -Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Φρανσουάζ Μισό, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών των Ισλαμικών Χωρών του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη, Παρίσι Ι, ο Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένα, καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτισμών της Μεσογείου και της Πρόσω Ανατολής, της Μαδρίτης, ο Λίνος Μπενάκης, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και o Συλβέν Γκουγκενέμ, καθηγητής στην Ecole Normale Superieure της Λυόν.

Το σώμα των ιδεών και των έργων της αρχαιότητας έπαιξε δραματικό ρόλο στη λογοτεχνική και την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μεσαίωνα. Ο σημερινός κόσμος οφείλει ένα μεγάλο τμήμα της γνώσης του για την κλασική ελληνική ποίηση, το θέατρο και τη φιλοσοφία στους αντιγραφείς και τους εικονογράφους, που έφτιαχναν βιβλία για διανοούμενους και πλούσιους πελάτες της βυζαντινής κοινωνίας, οι οποίοι απέδιδαν μεγάλη αξία στην κλασική γνώση και παιδεία. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των Αράβων στην μετάφραση και τη διάδοση των αρχαιοελληνικών κειμένων

Στις αυλές των Βυζαντινών αρχόντων και των μεσαιωνικών μοναρχών, η κλασική ιστορία και μυθολογία αποτελούσαν πρότυπα συμπεριφοράς. Οι κυβερνώντες του Βυζαντίου - αλλά και της Δυτικής Ευρώπης - αντλούσαν από την αρχαιότητα σύμβολα συνέχειας και της δικής τους πολιτείας και συνέδεαν το παγανιστικό παρελθόν με το χριστιανικό παρόν. Χάρις στη συνήθειά των Βυζαντινών αξιωματούχων να δωρίζουν χειρόγραφα στους ομόλογούς τους στη Δύση, στην κινητικότητα δασκάλων της κλασικής παιδείας, αλλά και στην ανάγκη για κινητήρια σύμβολα, ο σύγχρονος κόσμος κληρονόμησε έναν ανεκτίμητο πλούτο πληροφορίας και γνώσης, που θα είχε διαφορετικά χαθεί και απαξιωθεί.

Η αρχαιογνωσία και τα ερείπια του αρχαίου κόσμου τροφοδότησαν την αίσθηση του μεσαιωνικού ανθρώπου για το μεγαλείο του παρελθόντος, ενώ η επιθυμία για τη δημιουργία μεγάλων βιβλιοθηκών – εκκλησιαστικών και αυτοκρατορικών - συνέβαλε στην άνθηση των πνευματικών κέντρων της εποχής: Κωνσταντινούπολη, Βενετία, Βαγδάτη, Τολέδο κ.ά. Με την εκδοτική και διανοητική δραστηριότητα των κέντρων αυτών, η ελληνομάθεια, από μόδα του Μεσαίωνα γίνεται περιουσία για την Αναγέννηση και τον νεότερο κόσμο.

Κορυφή σελίδας


“ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

Η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος ''Αλληλεγγύη'', με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας στις 10 Οκτωβρίου, συμμετείχε στην ενημέρωση των πολιτών με περίπτερο, σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (πλατεία Ομονοίας). Σκοπός της προσπάθειας αυτής, ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των συνανθρώπων μας για τις υπηρεσίες και τις δομές του Οργανισμού, όπου πλαισιώνει άλλη μια ευαίσθητη και αποκλεισμένη κοινωνική ομάδα, τους ψυχικά ασθενείς.

Η δημιουργία και η λειτουργία του οικοτροφείου ''ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ'' της Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'', αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Μια αλυσίδα Κέντρων Ημέρας & Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν ήδη ως μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης ψυχικά ασθενών.

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης: 800 113 7777.

Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 15-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


«Η σύγχρονη διαπολιτισμικότητα και ο ρόλος της θεολογίας» είναι το θέμα του φετινού θεολογικού συνεδρίου του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2009, στον Πλακιά και στο Σπήλι, στο νότιο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για το 17ο κατά σειρά ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Συνδέσμου. Το συνέδριο φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και έχει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις δύο πρώτες συνεδριακές ημέρες, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Καλυψώ», στον Πλακιά, και θα ολοκληρωθούν στο Πατριαρχικό Πνευματικό Κέντρο «Ο Άγιος Ραφαήλ», στο Σπήλι.

Αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 200 θεολόγοι από ολόκληρη την Κρήτη. Με τη σειρά που αναφέρονται στο πρόγραμμα, προσκεκλημένοι εισηγητές του συνεδρίου είναι:

1) Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης: «Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη θεολογία».

2) Θωμάς Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών: «Καινή Διαθήκη και πολυπολιτισμική κοινωνία».

3) π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: «Διαπολιτισμικότητα και προοπτική για την ποιμαντική μας διακονία».

4) Θανάσης Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού "Σύναξη": «Η κοινότητα ως βρόχος».

5) Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ. Θεολογίας-Κοινωνιολογίας: «O διαπολιτισμικός διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συνέπειες για το μάθημα των Θρησκευτικών».

Το κεντρικό θέμα και οι επιμέρους εισηγήσεις του συνεδρίου έρχονται να θίξουν το φλέγον ζήτημα της εποχής που αφορά στο πολυπολιτισμικό φαινόμενο και ειδικότερα την ευθύνη της θεολογίας έναντι της διαπολιτισμικότητας. Στους διαλόγους των πολιτισμών και γενικότερα στις διαπολιτισμικές σχέσεις, οι θρησκευτικές στάσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικό κλειδί, που μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της διαπολιτισμικότητας ή να την κλείσει με θόρυβο.

Όλες οι μεγάλες ιστορικές θρησκείες του κόσμου επικαλούνται κηρύγματα και διδασκαλίες για αλληλοσεβασμό και αποδοχή της ετερότητας. Από την άλλη πλευρά, τα οργανωμένα συστήματα θεολογικής ιδεολογίας, είναι ο συνήθης ύποπτος για τη συντήρηση προκαταλήψεων και φανατισμών. Ως προς τον χριστιανισμό, όπως έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, «η αυθόρμητη αδελφική παρουσία αγάπης προς όλους τους πλησίον, απλώς και μόνο διότι είναι άνθρωποι, αναγνωρίστηκε ως η πεμπτουσία του χριστιανικού μηνύματος». Η παραδοχή δεν έχει αυτόματες συνέπειες στη ζωή όσων θρησκεύονται. Ούτε είναι αυτονόητη προϋπόθεση στη συγκρότηση σχέσεων. Συχνά, η θεωρία διαψεύδεται από την πράξη, ενώ ο κοινωνικός μετασχηματισμός απαιτεί συνεχή εγρήγορση και προσαρμογή σε νέα δεδομένα.

Τα διλήμματα που σχετίζονται με τη διαπολιτισμικότητα δεν ήλθαν στο προσκήνιο με την άφιξη των μεταναστών και τις ξενόφερτες πολιτιστικές ομάδες. Οι σύγχρονοι δίαυλοι της πληροφορίας, ο νέος καταναλωτισμός, γενικότερα η παγκοσμιοποίηση και ο οδοστρωτήρας του συγκρητισμού, έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες. Για να είμαστε ειλικρινείς, η συντήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων δεν είναι στην εποχή μας ο πρωταρχικός στόχος. Η αποξένωση από την παράδοση δεν αποκλείει την ταυτόχρονη καλλιέργεια μιας στείρας ρητορείας για τη διάσωσή της, που ενίοτε φθάνει μέχρι το σωβινισμό και την ξενοφοβία. Η παράδοξη συνύπαρξη, απλώς, συνιστά μια άλλη μορφή πολιτιστικής αλλοτρίωσης.

Την ίδια στιγμή, τα ερωτήματα για αλληλοκατανόηση με σεβασμό στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα περιμένουν απαντήσεις. Αυτοί είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που καταγράφονται στη θεματική του συνεδρίου των θεολόγων. Ζητούμενο παραμένει, κατά την έκφραση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, η «καλλιέργεια ενός πνεύματος ανοχής, καταλλαγής και ειρηνικής συμβιώσεως των πιστών των διαφόρων θρησκειών, απηλλαγμένων φανατισμών και φοβιών».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ