Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 336, 1 Οκτωβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΑΝΕΙΚΟΝΙΣΜΟ” ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Γεώργιος Αντουράκης

Αρχαία Μαρτύρια
και Xριστιανικοί ναοί



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

Ο Τομέας Πολιτισμού και Προγραμμάτων Εκπαίδευσης της Μ.Κ.Ο. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συνεχίζει για 6η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα "Ελληνική γλώσσα - Ελληνικός Πολιτισμός". Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αλλοδαπούς - αλλογενείς οι οποίοι ζουν στη χώρα μας για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στις απογευματινές ώρες, παρέχεται στους επωφελούμενους δωρεάν, ενώ σε αυτό διδάσκουν κατά κύριο λόγο αποσπασμένοι από το ΥΠΕΠΘ εκπαιδευτικοί.

Πληροφορίες - Αιτήσεις: Λεωνίδου και Κολοκυνθούς 34 (Μετρό: Στάση ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), τηλ: 210 520 30 31

Κορυφή σελίδας


ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Νέο διευθυντή απέκτησε η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για τον Απόστολο Τριφύλλη, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου των Πανεπιστημίων Λυών της Γαλλίας και Βελιγραδίου.

Κατά τη σεμνή τελετή, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής συνεχάρη το νέο διευθυντή επί τη αναλήψει των καθηκόντων του και του ευχήθηκε να συνεχίσει επάξια το έργο των προκατόχων του, που πάλεψαν να διατηρήσουν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Η ιστορία της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας ξεκινά από το 642. Η πρώτη όμως μεγάλη φροντίδα στον χώρο δόθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα από τον πατριάρχη Ευτύχιο. Το 1252, η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Κάιρο, στη συνοικία Χάρετ Ελ Ρουμ. Το 1796, έγινε ο πρώτος επίσημος κατάλογος των βιβλίων, κωδίκων και χειρογράφων της, τον οποίο επιμελήθηκε ο πατριάρχης Παρθένιος Β΄ο Πάτμιος. Περί τα 1830, η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Χαμζάουι. Ενώ, έναν αιώνα μετά, το 1928, ο πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης τη μετέφερε στην Αλεξάνδρεια. Το 1947 η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε και πάλι στην Ιμπραημία και τελικά το 1971 τοποθετήθηκε στο χώρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας όπου βρήκε τη μόνιμη στέγη της και ανακαινίστηκε με τη γενναία χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη σήμερα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου και του πρώτου ορόφου του κτιρίου του Πατριαρχείου στην πρώην Τοσιτσαία Σχολή. Περιλαμβάνει 40.000 και πλέον τόμους βιβλίων, 3.000 αρχέτυπα από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΑΝΕΙΚΟΝΙΣΜΟ” ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Ο ανεικονισμός στη βυζαντινή θρησκευτική τέχνη» διοργανώνεται στη Γενεύη από 1-3 Οκτωβρίου, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης και το Πανεπιστήμιο της πόλης, μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου «Αγία Κυριακή», που έχει ιδρυθεί στη Γενεύη και Λωζάνη το 2005. Το συμπόσιο στηρίζουν, επίσης, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Γενεύη καθώς και ελληνο-ελβετικοί σύλλογοι.

Ξεκινώντας από το σχέδιο αποκατάστασης του ναού της Αγίας Κυριακής στη Νάξο, το συμπόσιο αυτό, στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλοί επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για το φαινόμενο του θρησκευτικού ανεικονισμού.

Οι ανεικονικές ή κοσμικές αναπαραστάσεις, με μοτίβα γεωμετρικά και με αναπαραστάσεις φυτών, ζώων και πουλιών, ατόμων και καθημερινών δραστηριοτήτων αποτελεί μία άλλη, ελάχιστα γνωστή, μορφή της βυζαντινής τέχνης. Τη συναντούμε ως διάκοσμο όχι μόνον σε κοσμικούς χώρους και εργαλεία αλλά να πλαισιώνει και τους ιερούς χώρους.

Στο πλαίσιο του συμποσίου αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση της Ελβετικής Ένωσης για τις Βυζαντινές Σπουδές, ενώ την τελευταία ημέρα του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα τα προβλήματα αποκατάστασης του ναού της Αγίας Κυριακής στη Νάξο.

Ο Σύλλογος «Αγία Κυριακή» έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διαφύλαξη των ανεικονικών τοιχογραφιών του ομωνύμου ναού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Απείρανθο της Νάξου. Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, ο καλής ποιότητας επιτοίχιος διάκοσμος κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της φθοράς του κτίσματος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ