Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 332, 17 Σεπτεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

«Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΠΟΤΕ»

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΚΩΛΕΤΤΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Κώστας Μπαλάφας
Φωτογραφικό οδοιπορικό
στο Άγιον Όρος 1969-2001



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου2009, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΚΟ για την υλοποίηση ενός επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα κατασκευαστικών - τεχνικών έργων στις 8 περιφέρειες σύγκλισης, στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου, στις 2 περιφέρειες σταδιακής εισόδου», Πράξη «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα κατασκευαστικών - τεχνικών έργων στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013). Αφορά στην κατάρτιση 25 ατόμων στις «Οικοδομικές εργασίες», έχει διάρκεια 800 ωρών και απευθύνεται σε ανέργους ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου. Η θεωρητική κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δομή του ΚΕΚ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΚΟ στη Νίκαια (Κασταμονής 30). Η πρακτική άσκηση θα υλοποιηθεί σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Μετά την παρακολούθηση του προγράμματος οι καταρτισθέντες θα αμειφθούν συνολικά με 3.520 ευρώ μικτά (4,4 ευρώ ωριαία αποζημίωση). Το 30% των καταρτισθέντων του προγράμματος θα προσληφθεί υποχρεωτικά από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για τουλάχιστον 2-3 μήνες και τουλάχιστον 60 ημερομίσθια μέσα σε διάστημα 30 εργάσιμων ημερών από το τέλος του προγράμματος κατάρτισης με τους όρους που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ.: 210-4931395, 210-5203031.

Κορυφή σελίδας


«Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΠΟΤΕ»

Ένα μουσικό οδοιπορικό στη Σμύρνη, τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στις 22 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Εκεί θα φιλοξενηθεί το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Η Σμύρνη Κάποτε», που ετοίμασε το Εθνικό Ωδείο με την ευκαιρία της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το οδοιπορικό αυτό θα ξεκινά από τον 1ο μ.Χ. αιώνα με βυζαντινές μελωδίες αφιερωμένες στον ιδρυτή της Εκκλησίας της Σμύρνης, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, ενώ θα περιλαμβάνει και ένα ειδικό αφιέρωμα στον Μανόλη Καλομοίρη, ο οποίος γεννήθηκε στη Σμύρνη.

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μεγάλο σταθμό στην πορεία του Εθνικού Ωδείου» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του Ωδείου, Χαρά Καλομοίρη, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Περικλής Κούκος, υπογράμμισε πως «η σμυρναίικη μουσική υπήρξε πάντα πολύ σημαντική και επηρέασε τόσο τη λαϊκή μας παράδοση όσο και τη λόγια ελληνική μουσική».

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η σοπράνο Τζούλια Σουγκλάκου, ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, η 11χρονη πιανίστα Μαργαρίτα Κολάση - Βούρτση, η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου, η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Αχαρνών και το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας. Αφηγητής είναι ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης, ενώ συμπράττει και η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

H έκθεση «Οδοιπορικό στον 'Aθω 1928-1930» παρουσιάζει μια επιλογή από τις 400 περίπου φωτογραφίες που δημιούργησε στα ταξίδια του, ο Ελβετός φωτογράφου Fred Boissonas, στο 'Aγιον Όρος, το 1928 και το 1930. Με την έκθεση, η Εστία του ΕΙΠ στη Σόφια, συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον εορτασμό της Σόφιας - 130 χρόνια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική και φυσική ιδιαιτερότητα του 'Aθω, την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους και την καθημερινότητα στο 'Aγιο Όρος. Δημιουργούν ένα είδος tableau vivant που αναδεικνύει τον χώρο ως πεδίο καθημερινής δράσης. Διασχίζοντας το φωτογραφικό του οδοιπορικό στο 'Aγιο Όρος συναντούμε κάποια έργα ατμοσφαιρικά και συμβολικά. Παρ' όλα αυτά, η γενική εντύπωση που αναδίδεται είναι ότι ο Boissonnas δεν μοιάζει να προσέγγισε τη μεταφυσική του Αγίου Όρους, αλλά στάθηκε πιο κοντά στο πνεύμα απεικόνισης της ευρύτερης ελληνικής επικράτειας, με φωτογραφίες που συνδυάζουν την τεκμηρίωση με την έντεχνη λήψη.

Ο Frédéric Boissonas (1858-1944) σημάδεψε τη φωτογραφική τέχνη στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Γιος ενός από τους πρώτους φωτογράφους της Ελβετίας, γνώρισε πανευρωπαϊκή αναγνώριση στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο με τη φωτογραφία της χιονοσκεπούς κορυφής του Λευκού Όρους. Στην Ελλάδα πήγε το 1903, όπου καθιερώθηκε πολύ γρήγορα. Μόλις κατά την δεκαετία του 1910, η ελληνική κυβέρνηση του ανέθεσε την δημιουργία λευκώματος υπό τον τίτλο "Η εικόνα τής Ελλάδας", όπου αποτύπωσε πολεμικές συρράξεις και την καθημερινή ζωή στην τότε Ελλάδα, καθώς και στις τότε διεκδικούμενες περιοχές (Ήπειρος, Μακεδονία, Κρήτη, Δωδεκάνησος, Κύπρος και Μικρά Ασία).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Αγιορείτικη Εστία, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: 51 Benkovsky Str. Sofia 1000
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 16 Σεπτεμβρίου - 25 Οκτωβρίου 2009
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 9π.μ- 5μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας


ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΚΩΛΕΤΤΗ

Η σωτηρία για την οικία Κωλέττη φαίνεται πως ήρθε, με την πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης, στον κάτοχο του Αρχείου Καβάφη και ιδρυτή της Εταιρείας «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού» Μανώλη Σαββίδη. Ο κ. Φιλιππίδης πρότεινε (και η τελική συμφωνία υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούλιο) να δημιουργηθεί το Μουσείο Καβάφη (με τα χειρόγραφα, τα βιβλία του και πολλά προσωπικά αντικείμενα του ποιητή που ανήκουν στην εταιρεία «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού») σ’ ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα διαθέσει για την ολοκλήρωση αυτού του σκοπού το ποσόν του 1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση κτιρίου που θα παραχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού ή ο Δήμος Αθηναίων ή θα καταβάλει το ενοίκιο για άλλο κτίριο. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα καταβάλει στο Μουσείο που θα στεγάσει το Αρχείο Καβάφη, ποσόν μέχρι 20 χιλ. ευρώ μηνιαίως, έτσι ώστε να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, για περίοδο 50 χρόνων.

«Η συμφωνία έκλεισε, και ξεκίνησε η αναζήτηση κτιρίων», λέει στην «Κ» ο Άγγελος Φιλιππίδης. «Είδαμε πολλά κτίρια του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων και καταλήξαμε στην οικία Κωλέττη, δίπλα ακριβώς στην ανασκαφή των Ελευσινίων και στην οδό Παναθηναίων. Είναι όμως ένα κτίριο με πολλές εκκρεμότητες», αφού εδώ και χρόνια στο κτίριο υπήρχε εργολάβος που έκανε εργασίες αποκατάστασης. Έπειτα από πολλές προσπάθειες και πολλές συνεννοήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού ο εργολάβος συμφώνησε να αποχωρήσει, αφού πληρωθεί το ποσόν των περίπου 400 χιλ. ευρώ που του οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού. Ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς υπέγραψε το ποσόν πληρωμής στον εργολάβο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκταμιευτούν τα χρήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στον χώρο με σκοπό να υποδεχτεί το Νέο Μουσείο Καβάφη.

Ο Μανώλης Σαββίδης αναζητούσε εδώ και χρόνια τρόπους να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, για το κοινό και τους μελετητές, τη σπουδαία αυτή κληρονομιά, το αρχείο Καβάφη, που εδώ και 40 χρόνια ανήκει στην οικογένεια Σαββίδη. Η καλύτερη πρόταση που είχε μέχρι σήμερα ήταν να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ, αλλά η πρόταση του Άγγελου Φιλιππίδη έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: κρατάει το αρχείο του πιο γνωστού ποιητή της νεότερης Ελλάδας στα όρια της χώρας.

Πηγή: Καθημερινή, της Όλγας Σελλά

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ