Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 328, 3 Σεπτεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΕΛΙΜΕΖΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ HERMITAGE

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Δείτε στο eikastikon έργα
από τη Συλλογή Βελιμέζη




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με την ατζέντα της συζήτησής τους να περιλαμβάνει διατάξεις για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο και αφορά λειτουργικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο, ο υπουργός ανέφερε ότι «το σχέδιο νόμου που ετοιμάζουμε για να αντιμετωπίσουμε κάποια ζητήματα που αφορούν στην Εκκλησία της Ελλάδος και είμαι βέβαιος ότι αυτά τα ζητήματα θα τακτοποιηθούν και ότι η σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας θα βαίνει από το καλό στο καλύτερο».

Σε ερώτηση για το αν το σχέδιο νόμου αφορά τον καταστατικό χάρτη, ο υπουργός απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «έχει να κάνει με λειτουργικά ζητήματα, τα οποία πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε».

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφορά στην εσωτερική διοίκηση της Εκκλησίας, ιδίως σε υπαλληλικά θέματα, τακτοποίηση των κλιμακίων εξελίξεως των ιερέων και άλλα θέματα. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Εκκλησία χρειάζεται την τακτοποίηση των θεμάτων «για να μπορέσει να προχωρήσει».

Κορυφή σελίδας


ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Ανθρωπιστική βοήθεια παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο της Μ.Κ.Ο. “Αλληλεγγύη” της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τους πυροπαθείς του Δήμου Πεντέλης. Σε ανταπόκριση του αιτήματος του Δημάρχου της περιοχής, κ. Δημητρίου Στεργίου-Καψάλη, δόθηκαν τρόφιμα (ελαιόλαδο, ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά και γάλα εβαπορέ), ρουχισμός και κλινοσκεπάσματα για την κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών σε μετανάστες (στον καταυλισμό των Κούρδων), αλλά και σε ελληνικές οικογένειες.

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας παραδόθηκε στην Πλατεία Αγίας Τριάδος, στις εγκαταστάσεις του Δήμου Πεντέλης, με σκοπό την προώθηση και διανομή της σε όσους έχουν ανάγκη.

Κορυφή σελίδας


Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΕΛΙΜΕΖΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ HERMITAGE

Το κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικές λεπτομέρειες την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 12 μ. στο ξενοδοχείο Athens Plaza (Πλατεία Συντάγματος), αίθουσα Pacific για την έκθεση των μεταβυζαντινών εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Η πλειονότητα των έργων έχουν φιλοτεχνηθεί σε εργαστήρια της βενετοκρατούμενης Κρήτης (15ος-16ος αι.), όπου η ζωγραφική των εικόνων γνώρισε μεγάλη άνθηση.

Το σπουδαιότερο έργο της Συλλογής είναι η εικόνα με τη μορφή μικρού αλταρίου που απεικονίζει την παράσταση του Πάθους του Χριστού-Pietà με τρεις αγγέλους, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου πριν την αναχώρησή του από την Κρήτη.

Δείτε εικόνες από τη συλλογή στο eikastikon
Μουσείο Ερμιτάζ
Dvortsovaya Naberezhnaya 34
Aγία Πετρούπολη, Ρωσία
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Σάββατο 10:30–18:00. Κυριακή 10:30–17:00
Πληροφορίες
Τηλ.: 007 8127109079, fax: 007 8123121550
e-mail: visitorservices@hermitage.ru
Δικτυακός τόπος: www.hermitagemuseum.org

Κορυφή σελίδας


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Με τη συμμετοχή 850 επιστημόνων από 42 χώρες ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου το 13ο Διεθνές Συνέδριο Κλασικών Σπουδών. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, με τις 400 εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν σε 19 διαφορετικά πάνελ συζητήσεων, διαμορφώθηκε ένα συνέδριο εντυπωσιακών διαστάσεων.

Άλλωστε, συμμετείχαν σ' αυτό φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί αλλά και νομισματολόγοι, καθώς και παπυρολόγοι, οι οποίοι παρουσίασαν πτυχές των ερευνών τους για την Αρχαία Ελλάδα, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Έτσι, η πληθώρα των επιστημονικών εισηγήσεων στο Βερολίνο έδωσε τη δυνατότητα να εξετάσει κάποιος σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με τις κλασικές σπουδές.

Για παράδειγμα, ποια είναι η κατάσταση των κλασικών σπουδών ανά τον κόσμο σήμερα; Ο υπεύθυνος διοργάνωσης του συνεδρίου, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ, Ούλριχ Σμίτζερ, δήλωσε σχετικά: «Σε ορισμένες χώρες διαπιστώνουμε μια ανοδική πορεία των κλασικών σπουδών. Αυτό ισχύει οπωσδήποτε για τη Γερμανία, τη Βόρεια Αμερική και τη Βρετανία. Σε άλλες χώρες πάλι, όπου οι κλασικές σπουδές ήταν παραδοσιακά ισχυρές, σήμερα θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν τη θέση τους. Αυτό ισχύει σίγουρα για την Ιταλία και την Ισπανία».

Ένας από τους εισηγητές αυτού του πάνελ ήταν ο Αντρέας Φουντουλάκης, επίκουρος καθηγητής Φιλολογίας, επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ερωτηθείς από την Ντόιτσε Βέλε για τις εντυπώσεις του από το συνέδριο ο κ. Φουντουλάκης είπε: «Βλέπουμε ένα άνοιγμα, που ίσως για πρώτη φορά παρατηρείται στο γερμανόφωνο κόσμο, προς νέες τάσεις, που ως τώρα μας ήταν γνωστές είτε στον αγγλοσαξωνικό κόσμο είτε σ' ένα κομμάτι της γαλλικής σχολής».

Στην παλέτα των θεμάτων σύγχρονης επιστημονικής ενασχόλησης στις κλασικές σπουδές δεν ανήκουν μόνον τα «πάγια», είπε ο πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καθηγητής Χανς Γιόακιμ Γκέρκε: «Εμείς εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με αυτά επειδή δυστυχώς και στην εποχή μας παραμένουν σημαντικά θέματα. Συγχρόνως, αποκτούν, όμως, όλο και μεγαλύτερη σημασία ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιο πρωτότυπες εισηγήσεις διασύνδεσης του αρχαίου με το σύγχρονο κόσμο έγιναν, πάντως, από δύο Αμερικανούς ερευνητές. Η πρώτη είχε τον τίτλο «Ο Νέρωνας, ο Τζορτζ Μπους και η κοινωνία του θεάματος» και η δεύτερη αναφερόταν σε «Πραγματείες πολυτέλειας στην αυτοκρατορική ρωμαϊκή λογοτεχνία και στο σύγχρονο αμερικανικό χιπ χοπ».

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ