Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 304, 9 Απριλίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ – ΟΜΠΑΜΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας εγκαινιάζει τον εαρινό-καλοκαιρινό εκθεσιακό κύκλο εκδηλώσεών του με την ατομική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 και ώρα 19.30 στο διατηρητέο κτήριό του, στην οδό Σπύρου Ρόδη 16. Περισσότερα στον artopos



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ – ΟΜΠΑΜΑ

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία και τη δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζητήθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε για το Φανάρι και δεν παρέστη στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τοπικούς θρησκευτικούς παράγοντες της Κωνσταντινούπολης.

Με δηλώσεις του, Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο χαρακτήρισε "ευγενικό και απλό άνθρωπο". Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για την αναφορά του για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο κ . Βαρθολομαίος τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής συνιστά ζήτημα ουσίας και όχι γοήτρου, καθώς είναι απαραίτητη για τη στελέχωση του Πατριαρχείου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, και εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε την Τρίτη και την Αγία Σοφία.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως είπε, θα είναι μία από τις σημαντικές ενδείξεις προς την κατεύθυνση της Ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία, επανέλαβε ότι στηρίζει.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα εμπλεκόμενα μέρη που καταβάλλουν προσπάθειες για διζωνική -δικοινοτική λύση.

Πηγή: skai.gr

Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 31 Μαρτίου ε.ε., στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, η Γ’ Ημερίδα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενημέρωση των Κληρικών και των Συνεργατών των Ιερών Μητροπόλεων Πελοποννήσου και νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, σε συνεργασία με τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.

Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν στις 9 π. μ. με μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχήθηκε: «όπως τα πορίσματα της Ημερίδας σταθούν αφορμή έντονου ποιμαντικού προβληματισμού και γίνουν ευκαιρίες για την ενεργοποίηση όλου του δυναμικού της Εκκλησίας, στα Ευρωπαϊκά ζητήματα».

Στη συνέχεια η κ. Μαρία Κανελλοπούλου έκανε χαιρετισμό εκ μέρους του Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Ιερόθεου Παπαδόπουλου.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

α) του Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό των ενημερωτικών αυτών Ημερίδων της Ιεράς Συνόδου σε θέματα Ευρώπης, και όπως τόνισε: «είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, και ότι σαν Έλληνες ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια που λέγεται Ευρώπη, στην οποία καλούμεθα όλοι να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους άλλους».

β) του κ. Ιωάννη Κοκάλα υποδιευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο οποίος ανέλυσε «την αναγκαιότητα της συμμετοχής των Ελλήνων στις Ευρωεκλογές κατά τον προσεχή Ιούνιο, για την ανάδειξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, μέσω των οποίων η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις εξελίξεις του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι».

γ) του κ. Ιωάννη Λιάκου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος «μεταξύ άλλων μίλησε για τις κρίσιμες παραμέτρους επιτυχίας της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στο ΕΣΠΑ».

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τούς εκπροσώπους της Ιερών Μητροπόλεων.

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Το Άγιον Όρος της Ορθοδοξίας, της πνευματικότητας και των ιερών κειμηλίων αποσκοπεί να δείξει στο Παρίσι η μεγάλη έκθεση «Άθως και Βυζαντινή Αυτοκρατορία- Θησαυροί του Αγίου Όρους», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ρetit Ρalais από αύριο 10 Απριλίου έως τις 5 Ιουλίου. Η ιδέα για τη διοργάνωση της έκθεσης είχε γεννηθεί κατά το διάστημα της γαλλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δεύτερο εξάμηνο του 2008), περίοδο που η Ελλάδα «ζούσε» το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου με απόηχους πανευρωπαϊκούς. Στην απάλειψη της δυσάρεστης οσμής που περιέβαλε γενικότερα το Άγιον Όρος μπορεί να συμβάλει τώρα και αυτή η έκθεση με κειμήλια των μονών και του Πρωτάτου. Πρόκειται άλλωστε για γεγονός μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, αφού θα προβληθούν περί τα 181 κειμήλια, και συγκεκριμένα σπαράγματα τοιχογραφιών, εικόνες, χειρόγραφα, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο ευρωπαϊκό κοινό της άρρηκτης σχέσης που διατήρησαν το βυζαντινό κράτος και η αυτοκρατορική αυλή, ειδικότερα, με τη χερσόνησο του Άθω, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί το Άγιον Όρος όχι μόνο σε κιβωτό της Ορθοδοξίας αλλά και σε φύλακα του μεγάλου καθώς και του κειμηλιακού πλούτου του. Το Άγιον Όρος λοιπόν παρουσιάζεται ως ιδιαίτερο τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που έτυχε της φροντίδας και των μεγάλων δωρεών του αυτοκρατόρων και άλλων αξιωματούχων της βυζαντινής αυλής. Μεγάλη έμφαση επομένως δίνεται σε αυτούς τους δωρητές, γίνεται αναφορά στη μεγάλη επιρροή της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης ως των δύο σημαντικότερων πνευματικών και καλλιτεχνικών κέντρων της αυτοκρατορίας και παρουσιάζονται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Βυζαντίου ανάμεσα στους ομόδοξους λαούς της αυτοκρατορίας (Σλάβους και Ίβηρες) καθώς και επί μέρους ζητήματα του αθωνικού μοναχισμού.

Τα περισσότερα από τα έργα προέρχονται από τις μονές Βατοπαιδίου (75), Ιβήρων (28), Διονυσίου (13), Παντοκράτορος (11), Καρακάλλου (4), Σίμωνος Πέτρας (3), Αγίου Παύλου (15), Ξενοφώντος (10), Γρηγορίου (1), καθώς και από το Πρωτάτο στις Καρυές (21). Η έκθεση διοργανώνεται από τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού και την ένωση μουσείων «Ρaris Μusees» και αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες: «Από την προϊστορία του Αγίου Όρους», «Βυζάντιο και Άγιον Όρος», «Πνευματικότητα και αυτοκρατορική τέχνη», «Το Άγιον Όρος μετά την Άλωση».

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ