Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 284, 19 Ιανουαρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

ΝΕΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δώστε, δώστε
στους φτωχούς!


Από Αυτοβιογραφικές σελίδες και απάνθισμα κειμένων του. Εισαγωγή και απόδοση στη νεοελληνική Αρχιμ. Χρυσόστομος Π. Αβαγιάνος, εκδ. Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1998.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ

Τα τελευταία χρόνια πολλές ενορίες της Μητρόπολης Αθηνών έχουν αγκαλιάσει, με κάθε δυνατή βοήθεια, μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μια από αυτές είναι ο Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών σε μια περιοχή στην οποία διαβιούν χιλιάδες μετανάστες. Ωστόσο, η χωρίς ποηγούμενη υποδομή εγκατάστασή τους και τα συνακόλουθα κοινωνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν, έχουν φέρει αντιμέτωπους τους ημεδαπούς κατοίκους και τους καταστηματάρχες με τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες. Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από την Κυριακάτικη Καθημερινή (18-01-09), όπου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Πετρίδης, προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Ο π. Προκόπιος βιώνει τα δρώμενα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα τα τελευταία 17 χρόνια ως ιερέας στον ομώνυμο ιερό ναό. Τα μάτια του έχουν δει τη γειτονιά να αλλάζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, να γίνεται ένα μωσαϊκό φυλών με την έλευση και εγκατάσταση μεταναστών, πρώτα Αλβανών. Μετά ακολούθησαν Πολωνοί, Ρώσοι, Βούλγαροι, Κινέζοι και πιο πρόσφατα μετανάστες από το Μπανγκλαντές, Πακιστανοί και –κυρίως– Αφγανοί. Ναι, έχει δεχθεί παράπονα από ενορίτες γι’ αυτήν την πανσπερμία, για ανάρμοστες συμπεριφορές, ο π. Προκόπιος αφουγκράζεται τον φόβο και την αγωνία όλων. Ωστόσο, όπως λέει στην «Κ», στηρίζει τους μετανάστες στον αγώνα τους να επιβιώσουν, αφού «αυτός είναι ο δρόμος της Εκκλησίας». Μάλιστα, ο ίδιος αρνήθηκε να «ηγηθεί» στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν πρόσφατα κάτοικοι (και μη) του Αγ. Παντελεήμονα για την υποβάθμιση της περιοχής από την ασφυκτική παρουσία μεταναστών. «Δεχθήκαμε απειλές και εκβιασμούς. Με έπαιρναν τηλέφωνο και απειλούσαν ότι θα μαζέψουν υπογραφές να με διώξουν από την ενορία. Τους είπα “διώξτε με”, αλλά δεν μπορώ να φερθώ διαφορετικά, έτσι δίδασκε ο Χριστός. Για μένα δεν είναι ξένοι, είναι άνθρωποι», λέει στην «Κ» με μειλίχιο ύφος. «Δεν κατηγορώ τους κατοίκους για την αγανάκτησή τους, κανείς δεν θέλει να ζει μέσα στην υποβάθμιση. Ωστόσο, δεν μπορούσα να συνταχθώ στη διαμαρτυρία τους γιατί δεν έπρεπε να γίνει έτσι, μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι δεν τους θέλουμε ή δεν τους συμπαθούμε».

Σύμφωνα με τον πατέρα Προκόπιο, μετά τη διαδήλωση της 24ης Νοεμβρίου, πολλοί από τους Αφγανούς εξαφανίστηκαν από την περιοχή, ενώ κάποιοι από αυτούς έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων. Ο ίδιος, όπως και μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό των αναξιοπαθούντων ξενόφερτων. «Δεν έχουν καν κουβέρτες να ζεσταθούν αυτές τις ημέρες, εμείς προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε προσφέροντάς τους, με τη βοήθεια της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”, τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Εκείνο που με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν ο ενθουσιασμός τους όταν τους πήγαμε μέσα στις εορτές παιχνίδια για τα παιδιά, για τα παιδιά που έβλεπαν έως τώρα παχνίδια στα χέρια μόνο άλλων παιδιών. Τα μάτια τους έλαμπαν από χαρά, τα συναισθήματα που μας χάρισαν δεν περιγράφονται».

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Στις 5 Ιανουαρίου 2009, η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το Σωματείο Εθελοντικής Δράσης «Είμαι εδώ» ,προσέφεραν για δεύτερη φορά στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών επαρκείς ποσότητες τροφίμων, ενδυμάτων και κλινοσκεπασμάτων, ώστε να καλυφθούν ανάγκες των οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στην περιοχή της ενορίας.

Θυμίζουμε άλλωστε, ότι την περασμένη εβδομάδα η “Αλληλεγγύη” παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια πενήντα τόνων τροφίμων στο Υπουργείο Εξωτερικών με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας και την ενίσχυση του παλαιστινιακού λαού.

Περισσότερα για την ΜΚΟ Αλληλεγγύη

Η Υπηρεσία Χριστιανικής Αλληλεγγύης ασχολείται με το Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Σήμερα, τα προγράμματά της απευθύνονται σε όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με σεβασμό στην προσωπικότητα, την ελευθερία και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να τύχει κοινωνικής προστασίας, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρήσκευμα και εθνικότητα.

Αναπτύσσονται μέσα και τρόποι δράσης πρωτοποριακά, ακολουθώντας τις βασικές αρχές και τις μεθόδους Κοινωνικής Εργασίας. Πυρήνας δράσης η Ενορία. Συνεργάτες κληρικοί και λαϊκοί.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται μέσω του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου και μέσω των 145 Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εξυπηρετούνται περίπου 73.000 άτομα ή οικογένειες ετησίως, ενώ τα 71 κέντρα ενοριακής αγάπης προσφέρουν καθημερινή σίτιση με 2.900 μερίδες φαγητού ημερησίως.

Περισσότερα για τη Χριστιανική Αλληλεγγύη

Κορυφή σελίδας


ΝΕΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Νέος Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ορίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου, ο οποίος διαδέχεται τον Επίσκοπο Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό Καζανάκη. Ο 33 ετών κληρικός, με σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στο Πατριαρχικό Ινστιτούτο της Γενεύης, υπηρέτησε στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων, ενώ για έξι μήνες εργάστηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γνώστης της λειτουργίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Ρωμαιοκαθολικής και των προτεσταντικών ομολογιών, ο πατήρ Γαβριήλ συμμετείχε στις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο μακαριστός Χριστόδουλος στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄, καθώς και στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη.

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ