Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 251, 28 Δεκεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εκ παραδρομής, στην έκδοση που έλαβαν οι αποδέκτες του ΠΡΟΝΑΟΥ, η ημερομηνία που αναγραφόταν ήταν 29 Δεκεμβρίου αντί της ορθής 28, ενώ κάποιες από τις φωτογραφίες των ειδήσεων είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σειρά. Ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση και ευχόμαστε σε όλους σας καλές εορτές.

Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΑΓΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ»

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: «ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ Η ΘΕΩΣΗ»

ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ: «ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»

ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ»

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο πρ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ





Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Μεγάλοι συνθέτες εμπνέονται
από τη Θεία Γέννηση.
Ακούστε στο musicale






ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΑΓΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ»

Για τη θέση της εορτής των Χριστουγέννων στη ζωή της Εκκλησίας κάνει λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Σεραφείμ στο εόρτιο μήνυμά του προς τους πιστούς της επαρχίας του και σημειώνει:
«Τα Χριστούγεννα για όλους τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας είναι η μητέρα των εορτών και η αρχή και η ρίζα όλων των Δεσποτικών εορτών, είναι η Θεία σάρκωση του Χριστού και η γέννησή του. Όλοι μας στεκόμαστε με δέος μπροστά στην παντοδυναμία του Θεού να δημιουργήσει από μηδέν τον κόσμον, αλλά η γέννηση του Χριστού ξεπερνά αυτόν τον θαυμασμό μας για το σύμπαν, γιατί εδώ έχομεν το γεγονός που υπερβαίνει την λογική μας και προκαλεί τον θαυμασμόν μας. Γίνεται ο Θεός άνθρωπος και έρχεται να σκηνώσει ανάμεσά μας για να μάς αποκαλύψει και να μάς προσφέρει μια νέα ζωή. Πώς μπορεί να το χωρέσει αυτό ο νους μας; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε την μεγάλη τιμή που κάνει ο πλάστης στο πλάσμα του με την τόσο απέραντη συγκατάβασή του; Μάς ξαφνιάζει η απεραντοσύνη της αγάπης Του και το μεγαλείον της προσφοράς Του…»

Κορυφή σελίδας


ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: «ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

Για την ανάγκη της ταπείνωσης από την πλευρά του ανθρώπου για την προσέγγιση του μυστηρίου της Ενανθρώπισης ομιλεί στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος και συμπληρώνει:
«Ο άνθρωπος αγαπά τον εαυτό του και τον ποιεί Θεό. Καυχάται για την ύπαρξη, την δύναμη, τα χαρίσματά του, την πρόοδό του, την ικανότητά του να κυβερνά τον κόσμο και τον συνάνθρωπο. Χωρίς ταπείνωση, όμως, δεν μπορεί να σωθεί, να προσεγγίσει την αιωνιότητα και να την βιώσει, διότι παραμένει μόνος του. Ζητά έργο το οποίο ξεπερνά τις δυνάμεις του, διότι, όντας μέσα στο χρόνο, ο άνθρωπος, έχει αρχή και τέλος. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να υπερβεί ο άνθρωπος την παντοδυναμία του χρόνου, παρεκτός από την επάνοδό του στη σχέση με τον Θεό, τον Δοτήρα της ζωής. Και δεν είναι δυνατή η επάνοδος χωρίς ταπείνωση…»

Κορυφή σελίδας


ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ Η ΘΕΩΣΗ»

Για το σκοπό του εορτασμού των Χριστουγέννων κάνει λόγο στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους πιστούς της επαρχίας του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και συνεχίζει:
«Κάθε χρόνο, μας απασχολεί και μας προβληματίζει ένα μεγάλο ερώτημα, τα οποίο απασχολούσε και τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Σκοπός του εορτασμού είναι η θέωση, η κοινωνία με τον Θεό. Οι συνθήκες του βίου μας, όμως, είναι τέτοιες ώστε να δημιουργούν το ανάλογο κλίμα, την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να οδηγείται ο άνθρωπος από τον παρόντα αιώνα στην ενότητα με τον Θεό;… Αυτή η χαρά δεν είναι δυνατόν να βιωθεί με τυπικές, εξωτερικές εκδηλώσεις που ικανοποιούν μόνο τον έξω, τον σαρκικό δηλ. άνθρωπο. Αυτή η χαρά δεν έχει καμία σχέση με το ψεύτικο, το μη πνευματικό, με το εμπορικό κλίμα των ημερών… Αυτή η χαρά είναι σκίρτημα ψυχής, είναι αποτέλεσμα του συνεορτασμού των ουρανίων μετά των επιγείων, είναι συμμετοχή στο γεγονός της Θείας Σαρκώσεως, του όλου ανθρώπου, ως ψυχοσωματικής υπάρξεως…»

Κορυφή σελίδας


ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ: «ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»

Άκρως Θεολογικό και το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.
Ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τα Χριστούγεννα ο Τριαδικός Θεός έδωσε διέξοδο στα αδιέξοδό μας και θεράπευσε την μεγάλη μας πληγή. Το αδιέξοδο του ανθρώπου είναι ο θάνατος. Αυτός που φαίνεται να ορίζει ριζικά τη ζωή μας και να αφαιρεί το νόημά της. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Θεός δεν δημιούργησε τον θάνατο. Αυτή την μεγάλη πληγή στην ζωή την άνοιξε ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο θάνατος μπήκε στη ζωή μας από τη στιγμή που ο άνθρωπος θέλησε να ζήσει χωρίς Θεό. Όπως το κλαδί, όταν το κόβουμε από το δένδρο ξεραίνεται, όπως το ψάρι έξω από το νερό χάνει τη ζωή του, έτσι και ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό δεν έχει την δική του ζωή…
Αυτή την μεγάλη πληγή του θανάτου έρχεται να θεραπεύσει ο Τριαδικός Θεός τη μεγάλη μέρα των Χριστουγέννων…»

Κορυφή σελίδας


ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ»

Για τη σημασία της Ενανθρώπισης του Κυρίου ομιλεί στο μήνυμά του προς τους πιστούς της επαρχίας του και ο Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και σημειώνει:
«Ο Ενανθρωπήσας Κύριός μας αναμένει ως αντίδωρο και προσφορά στα γενέθλιά Του την ελεύθερη βούλησή μας και την αποδοχή των σωτηριολογικών του δώρων. Με την Ενανθρώπηση πραγματοποιούνται τα απραγματοποίητα, ενώνονται τα αντίθετα, γεφυρώνονται τα αγεφύρωτα και αβυσσαλέα. Η αρχαία Ελληνική αντίληψη ότι Θεός και άνθρωπος δεν μπορούν να ενωθούν καταλύεται οριστικά. Τώρα η Θεία φύση με την ανθρώπινη ενώνονται αδιάσπαστα στο πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού…
Κανείς δεν είναι πλέον μόνος του. Η ανθρώπινη φύση έγινε κοινωνός της Θείας Χάριτος… Κανείς δεν είναι πια ανώτερος ή κατώτερος. Οι διακρίσεις καταργούνται. Η ενότητα προεξάρχει…»

Κορυφή σελίδας


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο πρ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ξημερώματα Χριστουγέννων εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης πρ. Τριφυλίας & Ολυμπίας κυρός Στέφανος, σε ηλικία 92 ετών.
Ο εκλιπών Ιεράρχης γεννήθηκε το 1915 στην Αθήνα και το 1941 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Διετέλεσε εφημέριος και Ιεροκήρυκας στην Αθήνα και Διευθυντής του Πνευματικού Φροντιστηρίου Πεντέλης. Τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις από την Πολιτεία και τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
Μητροπολίτης Τριφυλίας εξελέγη το 1960 και παρέμεινε στην θέση του μέχρι τις αρχές του 2007, όταν παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Η εξόδιος Ακολουθία του γηραιού Ιεράρχου τελέστηκε ανήμερα της ονομαστικής του εορτής (27/12) στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στην Κυπαρισσία, παρουσία πολλών Ιεραρχών, των αρχών και του λαού της περιοχής.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… Ο πόνος μπορεί να ενεργήσει στον άνθρωπο με δύο τρόπους: ή να τον σκληράνει και να τον εξαγριώσει απέναντι στον Θεό και τους ανθρώπους, κάνοντάς τον απόμακρο και αντικοινωνικό ή να τον μαλακώσει, να τον εξανθρωπίσει και να τού δώσει την διάθεση να δει τη ζωή και τη σχέση του με τον Δημιουργό και τον συνάνθρωπο με άλλο μάτι. Τα όρια αυτής της διττής προσέγγισης εξαρτώνται από το μέτρο της πίστης. Εκείνος που πιστεύει, που εμπιστεύεται δηλ. τον Θεό και το θέλημά Του αντιμετωπίζει τον πόνο, την ασθένεια και την κάθε λογής δοκιμασία, ως επίσκεψή Του. Μπορεί προς στιγμήν να απορεί, να κραυγάζει το μεγάλο «γιατί», αλλά τελικά συνειδητοποιεί πως ό,τι επιτρέπει ο Θεός στη ζωή μας, καλό ή δύσκολο και τραγικό ακόμα, το επιτρέπει για την ωφέλεια και βελτίωσή μας. Σ’ αυτή την περίπτωση ο άρρωστος επιθυμεί την κοινωνία με τους ανθρώπους, θέλει να γίνεται μέτοχος της αγάπης τους, νιώθει ανακούφιση από την αναστροφή μαζί τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν η πίστη απουσιάζει ή είναι επιδερμική, απουσιάζει, δηλ. η εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και ο Θεός μετατρέπεται σε αντίπαλο και αντικείμενο, τότε η αρρώστια σκληραίνει τον άνθρωπο, τον καθιστά απρόσιτο και δύσκολα προσεγγίσιμο…»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης
Χριστούγεννα 2007









ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ