Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 181, 24 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΦΑΓΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΦΤΩΧΥΝΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

«ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»: ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»




ΙΑΚΩΒΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ
Ο ΑΜΟΡΓΕΟΣ


Διαβάστε το βιβλίο
του π. Θωμά Συνοδινού
στο eikastikon για τη ζωή του αγιογράφου
και δείτε εικόνες από το έργο του





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΦΑΓΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το αποτρόπαιο έγκλημα της σφαγής τριών Χριστιανών στην Μαλάτια της Τουρκίας απασχόλησε εκτενώς την Ιερά Σύνοδο (20/4/2007), η οποία εξέφρασε την αγωνία Της για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, η Ιερά Σύνοδος «εξέφρασε την ευχή οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας να οδηγήσουν στην διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, προϋπόθεση απαραίτητη για τον εκδημοκρατισμό και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της»
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τέτοιες αποκρουστικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες ωμού θρησκευτικού φανατισμού, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ μακριά από τις Ευρωπαϊκές αξίες και, κατά συνέπεια, από την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

«Τα φεμινιστικά κινήματα, τα οποία έχουν μόλις 200 χρόνια ζωής, έκαναν λάθος όταν φόρτωσαν στην Εκκλησία τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών…», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου, οδού Ψαρών (22/4/2007).
Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «Η Εκκλησία διεκήρυξε πρώτη ότι δεν υπάρχει αξιολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, κάτι που, μετά από πολλούς αιώνες, καθιερώθηκε και στις νομοθεσίες των κρατών… Η Εκκλησία εφήρμοσε αυτή την ισοτιμία στους κόλπους Της, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για άλλα θέματα της κοινωνικής ζωής. Εκτίμησε εξίσου άνδρες και γυναίκες, γι’ αυτό και μεταξύ των Αγίων Της κατέταξε, από τα πρώτα χρόνια και γυναίκες Αγίες, Μάρτυρες, Όσιες, χωρίς να κάνει καμία διάκριση… Προοδευτική από τη φύση Της η Εκκλησία διεκήρυξε πως η γυναίκα είναι ισότιμη προς τον άνδρα…»
Στο τέλος ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη παράδοση, που πιστά ακολουθούν τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σχετικά με την ιερωσύνη των γυναικών, σημειώνοντας ότι «Η Χριστιανοσύνη δεν ανήκει σ’ εμάς, αλλά στον Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος ίδρυσε την Εκκλησία και έθεσε τους Ιερούς Κανόνες…»
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε το Πνευματικό Κέντρο της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Αγίου Παύλου οδού Ψαρών.

Κορυφή σελίδας


Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Μία εξαιρετική εκδήλωση μνήμης, εξ αφορμής της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον απαγχονισμό του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κατά τον Κυπριακό Αγώνα 1955 -΄59, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (22/4/2007), με συνδιοργανωτές τις ενορίες Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου.
Την εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν και οι αδελφές του Εθνομάρτυρα Γεωργία και Μαρούλα Παλληκαρίδη, έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος εξήρε τον ηρωισμό και την ωριμότητα του 19χρονου Κύπριου Αγωνιστή και τόνισε χαρακτηριστικά: «Σκέπτομαι τα σημερινά παιδιά που αναζητούν πρότυπα για τη ζωή τους. Γιατί να ανατρέχουμε έξω από την πατρίδα για να βρουν τα παιδιά μας πρότυπα ηρωισμού; Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και όλοι άλλοι ήρωες δεν αρκούν για να εμπνεύσουν στους νέους δρόμους χρέους απέναντι στο Θεό, στην ιστορία και στους εαυτούς μας; … Από τα παιδιά της ΕΟΚΑ μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα και να κρατηθούμε ελεύθεροι… Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος τα παιδιά μας να πειστούν να εγκαταλείψουν αυτά τα ιδανικά για τα οποία ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης αγωνίστηκε και έφθασε στο θάνατο. Από αυτόν τον θάνατο, που θεωρείται ατιμωτικός, προέκυψε μεγάλη τιμή της Ελλάδας, του Χριστιανού, του Έλληνα, που δε λογαριάζει τίποτα και έχει μέσα στην ψυχή του περιεχόμενο…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΦΤΩΧΥΝΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ»

Προς τους δασκάλους που οδήγησαν τους μαθητές τους στην Εκκλησία ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, αλλά και προς τους ίδιους τους μαθητές απευθύνθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον ομώνυμο Ι. Ναό Χαροκόπου Καλλιθέας (23/4/2007).
Μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος επαίνεσε τους Δασκάλους γιατί, όπως είπε, «αυτό που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αυτονόητο σήμερα δεν είναι πια. Αυτό που κάνετε, δηλ. να προσφέρετε στα παιδιά τη δυνατότητα όχι μόνο να μαθαίνουν γράμματα, αλλά και να αποκτούν ήθος και περιεχόμενο στην ψυχή τους, είναι ό,τι ανώτερο, ό,τι καλύτερο θα μπορούσατε να τους προσφέρετε…»
Ακολούθως ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στους μαθητές και σημείωσε: «Θέλω να σάς προσφέρω την αγάπη μου και προσεύχομαι για εσάς. Θέλω να προοδεύσετε, να μαθαίνετε γράμματα, αλλά, κυρίως, να γίνετε άνθρωποι χωρίς κακίες, μικρότητες και ελαττώματα… Χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε την κοινωνία μας, γιατί, δυστυχώς, φτώχυνε, καθώς δίδει προτεραιότητα στα επουσιώδη και αφήνει στην άκρη τα ουσιώδη, τα οποία δίνουν νόημα στη ζωή…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

«Το ανάγνωσμα από την Π. Διαθήκη που διαβάστηκε απόψε περιγράφει τους ανόητους κάθε εποχής που πιστεύουν ότι με το να κλείσουν τα στόματα των εκλεκτών του Θεού ξόφλησαν μ’ αυτούς…»
Έτσι ξεκίνησε το κήρυγμά του κατά τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (22/4/2007) και συνέχισε: «Τα λόγια αυτά του Σολομώντα ισχύουν για κάθε Χριστιανό, για κάθε εποχή, έστω κι αν σήμερα δεν κινδυνεύει η ζωή του, αλλά κινδυνεύει η τιμή και η υπόληψή του, η αξιοπρέπεια και η κοινωνική του βολή, ακόμα κι αν στις μέρες μας δεν αφαιρείται η ζωή, αλλά ποδοπατείται το πρόσωπο και η παρουσία των ανθρώπων του Θεού στραγγαλίζεται με την ειρωνεία, τον χλευασμό, όσων πιστεύουν πως έτσι θα τους εξουθενώσουν και εξουδετερώσουν…
…Πολλοί Χριστιανοί, χωρίς βαθιά πνευματική καλλιέργεια, παρασύρονται απ’ αυτή την πρακτική και προτιμούν ν’ αποκρύπτουν την ιδιότητά τους για να μη γίνονται στόχος επιθέσεων είτε γνωστών, είτε συναδέλφων τους, είτε του Τύπου ή άλλου μέσου που ασκεί εξουσία στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Υπάρχουν, όμως και άλλοι οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν έτσι την κατάσταση, αλλά προτιμούν να μένουν πιστοί σ’ αυτό που πιστεύουν, να λένε την αλήθεια του Θεού προς πάσα κατεύθυνση, έστω κι αν στη συνέχεια κατηγορούνται, λοιδορούνται, συκοφαντούνται και παρουσιάζονται τάχα ως άνθρωποι που άλλα λένε και άλλα πράττουν, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να μειωθούν μέσα στην ανθρώπινη συνείδηση. Οι άνθρωποι, όμως, του Θεού, υπολογίζουν περισσότερο το τι λέει ο Θεός γι’ αυτούς παρά ο κόσμος…»

Κορυφή σελίδας


«ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»: ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμμετοχή Θεολόγων και Κοινωνιολόγων και θέμα «Θρησκείες και Κοινωνία».
Στην Ημερίδα αναγνώσθηκε μήνυμα του Μακαριωτάτου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος, επεσήμανε και τα εξής: «Η επαναδραστηριοποίηση της θρησκείας σήμερα, σε πολλαπλά επίπεδα, καθιστά αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ των θρησκειών για την αντιμετώπιση των συγχρόνων προβλημάτων πού αντιμετωπίζει η κοινωνία παγκοσμίως, Όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, κ. άλ. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι στην εποχή της νεωτερικότητας υπάρχουν δυνάμεις στην Εκκλησία πού είναι ανοικτές στο καινούργιο. Ο διάλογος αυτός ανάμεσα στη Θεολογία και την Κοινωνιολογία μπορεί να συμβάλει ώστε οι δυνάμεις αυτές να μπορέσουν να εκφραστούν. Να εκφράσουν, και το εκφράζουν συνεχώς π.χ. την ανασφάλεια πού προκαλεί στους πιστούς η παγκοσμιοποίηση. Δεν μπορούμε να δείχνουμε μόνο τα αρνητικά της Εκκλησίας. Το πρόβλημα δεν είναι μονοδιάστατο και η όποια επανάκαμψη της θρησκείας θα πρέπει να ερευνηθεί σωστά και σε βάθος και από τις δύο πλευρές.
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι, η Ορθοδοξία δεν είναι απλώς μία θρησκεία με αφηρημένες σχέσεις μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Είναι πραγματικές και άμεσες σχέσεις αγάπης μεταξύ Χριστού και πιστού. Ο κόσμος διδάχθηκε - υποθέτουμε ότι διδάχθηκε - από την πτώση και την αποτυχία των κοινωνικών συστημάτων, εκ των οποίων απουσιάζει παντελώς ο σεβασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η Εκκλησία καλεί τούς ανθρώπους εις κοινωνία ζωής και κοινωνία πνεύματος, με επίκεντρο την λατρευτική σύναξη των πιστών και εύχεται υπέρ πάντων…»

Κορυφή σελίδας


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Μονή Πεντέλης (24/4/2007), με θέμα «Ο δημόσιος ρόλος και λόγος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα».
Προσφωνώντας την Ημερίδα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παρατήρησε τα εξής: «Οι περισσότεροι μελετητές αποδέχονται ότι η θρησκεία στη σύγχρονη κοινωνία δεν είναι πλέον, ένα απλό ιδιωτικό γεγονός, αλλά αποτελεί μια κατ’ εξοχήν κοινωνική υπόθεση… Και στην Ελλάδα ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Εκκλησία νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα, να αναπτύσσει δημόσιο λόγο και οφείλει «να επιδιώκει και να διεκδικεί τη δημόσια αναγνώρισή της από την κοινή γνώμη και την κοινωνία γενικότερα». Αυτό έπραξε και πράττει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια και ουδέποτε επεχείρησε να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στην άσκηση της Κυβερνητικής εξουσίας ή στη λήψη των κρατικών αποφάσεων. Ουδέποτε θεώρησε ότι η παρέμβασή της αυτή νομιμοποιεί την ταύτισή της με τα κέντρα εξουσίας ή με συγκεκριμένα ιδεολογικά σχήματα…»
Στην Ημερίδα εισηγήσεις θα παρουσιάσουν ο κ. Κων/νος Δεληκωνσταντής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι στις προκλήσεις της νεωτερικότητας», ο κ. Δημήτριος Παπαϊωάννου, π. Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, με θέμα «Υπάρχει χώρος για την Εκκλησία στην Κοινωνία των Πολιτών;» και η κ. Βασιλική Γεωργιάδου, Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Η Θρησκεία ανήκει στην ιδιωτική ή στη δημόσια σφαίρα;».
Θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα, υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Βουλευτές κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και Γεράσιμος Αρσένης και ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Κονιδάρης.

Κορυφή σελίδας


Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

«Οφείλουμε, από καιρού εις καιρόν, να κάνουμε μία ανασκόπηση της πορείας μας και να αφουγκραζόμεθα την ανάγκη του λαού μας να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας και την αποστολή μας στο σήμερα…», τόνισε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, στο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στο Δ΄ Συνέδριο Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στην Αθήνα (24 & 25/4/2007).
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε μία συγκεκριμένη προβληματική, και κομβικά ερωτήματα, τα οποία ευχήθηκε να απαντηθούν στη διάρκεια του Συνεδρίου. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Σαφώς, σήμερα, η ακαδημαϊκοποίηση της Θεολογίας προϋποθέτει ενασχόληση με ρωτήματα επιστημοσύνης μεν, αλλ’ όχι απαραιτήτως σωτηριολογικά. Ειδάλλως, θα όφειλε να συρρικνωθεί θεματολογικά, είτε να απωλέσει το ενδιαφέρον για τη γνωστική πληρότητα. Πώς, όμως, δύναται να ασχοληθεί η Θεολογική επιστήμη με την επίκαιρη ποιμαντική ανάγκη χωρίς να ατροφήσει ερευνητικά; Όταν οι λεγόμενες πρακτικές επιστήμες τροφοδοτούνται θεματολογικά από τις ανάγκες της κοινωνίας και εξ αυτού του γεγονότος ελκύουν τις προσόδους και το έμψυχο υλικό τους, η Θεολογική επιστήμη πώς θα επιβιώσει σε μία κοινωνία η οποία ρέπει προς τον συγκρητισμό και τη δεισιδαιμονία και είναι ηθικώς ημιαδιάφορη;…»

Κορυφή σελίδας


ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Εκδήλωση μνήμης, εξ αφορμής της συμπλήρωσης 180 ετών από τον θάνατο του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (25/4/2007), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ θα μιλήσουν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, με θέμα «Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αρχηγός των ατάκτων». Θα ακολουθήσει Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Μελωδική Ορχήστρα Δωματίου, υπό την Δ/νση του Ελευθερίου Καλκάνη, που θα παρουσιάσει το έργο του συνθέτη Γιώργου Βούκανου «Ο σταυραετός της λευτεριάς». Στο μουσικό προγράμματα θα συμμετάσχει η χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας



"Αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη"

Δείτε στη Μυριόβιβλο Βιβλιοθήκη
Αφιέρωμα στον Καραϊσκάκη
με σπάνια κείμενα.





ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

Διεθνής Ημερίδα, με θέμα «Η Βυζαντινή μουσική στον 21ο αιώνα. Προβληματισμοί και προοπτικές», πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (21/4/2007), από το Τμήμα Μουσικής επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Προς τους συμμετέχοντες πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο ανέφερε και τα εξής: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι και στο θέμα της εκτελέσεως της ψαλτικής Τέχνης υπήρξαν, μετά την εφαρμογή της νέας μεθόδου του 1814, αλλά και κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνος, πολλές αυθαιρεσίες. Όλοι έχουμε ακούσει στους Ναούς μας «Χερουβικά, Λειτουργικά και Άξιον Εστίν» που θυμίζουν περισσότερο τραγούδι παρά ψαλμωδία. Αυτό, βέβαια, οφείλεται κατ’ αρχήν στην αλλοίωση της Ορθοδόξου ζωής και πνευματικότητος και έπειτα στην άγνοια ή ημιμάθεια των τεχνικών θεμάτων της Βυζαντινής Μουσικής. Γι’ αυτό, αποτελεί αμετάκλητη αναγκαιότητα η ατομική και συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση και διατήρηση της γνήσιας, αυθεντικής Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Αυτό το ιδίωμα (άβατο του Αγίου Όρους), που συχνά ονομάζεται και προνόμιο του Αγίου Όρους, ενώ θεωρείται τόσο σημαντικό και καθοριστικό του πνευματικού χαρακτήρα και της καθόλου πορείας του, με κανένα τρόπο δεν υπαινίσσεται ένα μισογυνισμό ή έστω κάποιον ασεβή υποβιβασμό της αξίας του γυναικείου φύλου, αλλά θέλει να τονίσει την ασυμβίβαστη και αδιαπραγμάτευτη προσήλωση του Όρους στα απολύτως αναγκαία εκ του κόσμου τούτου»


Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος
«Φωνή αύρας λεπτής», σελ. 49







ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ