Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 172, 23 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ»

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ»

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΤΟ ΒΟΛΟ




"25η Μαρτίου 1821"

Μεγάλο αφιέρωμα στη Μυριόβιβλο.





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ»

Επίκαιρη Εγκύκλιο, εξ αφορμής της Εθνικής μας εορτής, απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2007. Από την Ελληνική επανάσταση στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», η οποία θα αναγνωστεί στους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος την ερχόμενη Κυριακή (25/3/2007).
Στην Εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται σε τρεις ημερομηνίες σταθμούς και, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «25 Μαρτίου 1821… Η Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλιστα η Ελλαδική, πρωτοστατεί κι αυτή στους αγώνες του Έθνους, γιατί αυτό απορρέει από την όλη αντίληψή της για τον κόσμο και τον άνθρωπο. Η Ορθοδοξία βλέπει την ελευθερία ως το φυσικό κλίμα ανάπτυξης και πραγμάτωσης του ανθρωπίνου προσώπου και πραγματική ελευθερία είναι η δυνατότητα κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό και τους συνανθρώπους του, σε βαθμό γνησιότητας, πληρότητας και αυθεντικότητας…
25 Μαρτίου 1957… Σίγουρα η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία δημιούργησε μία νέα Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ήταν μια συνειδητή διακήρυξη εναντίον του πολέμου μεταξύ των χωρών, που απαρτίζουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως για τον σεβασμό της ανθρωπίνης αξιοπρέπειας. Αυτό που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια με τα έξι Κράτη σήμερα έγινε μία κοινότητα 27 Κρατών, τα οποία, μετά από τις απάνθρωπες εμπειρίες του πολέμου, σήμερα βρίσκονται ενωμένα ειρηνικά δίνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα για τις Ευρωπαϊκές αξίες…
25 Μαρτίου 2007… Μπροστά στον κίνδυνο της παγκοσμιοποίησης πολλοί πολίτες απογοητεύονται από τις πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή τους. Η ανασφάλεια έχει κυριεύσει σχεδόν κάθε κοινωνία. Και εδώ εντοπίζεται μία σημαντική σύγκρουση ανάμεσα στον τοπικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Αυτό, όμως, μάς επιτρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πρόκληση αυτή αντιμετωπίζεται μόνο με τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών για τις αξίες εκείνες της αρχαίας Ελληνικής σκέψεως και του ρωμαϊκού δικαίου, με θεμελιακό συστατικό τον Χριστιανισμό, που διαμόρφωσαν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό στο σύνολό του…»

Κορυφή σελίδας


Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο (21/3/2007), επ’ ευκαιρία της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, με θέμα «Ελευθερία ή θάνατος. Το μεγάλο μήνυμα. 150 χρόνια από το θάνατο του Διονυσίου Σολωμού».
Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την πίστη μας στα αγνά ιδανικά, στον ξεσηκωμό του ΄21. Ένα ξεσηκωμό που έγινε για τα ιδανικά της πίστης και της πατρίδας, όπως ομολόγησαν οι πρωτεργάτες εκείνου του αγώνα, όλοι όσοι έχυσαν το αίμα τους για να είναι ο τόπος αυτός ελεύθερος…
Όλοι γονατίζουμε μπροστά στις συνεχιζόμενες θυσίες του λαού για να σταθεί στα πόδια του, για να κρατήσει την ιστορία, παράδοση, γλώσσα, θεσμούς, όλα όσα συνθέτουν τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, που άρδευσε και αρδεύει το δένδρο που λέγεται Ελλάδα… Ας είναι αιωνία η μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, των πρωτεργατών, των δεσποτάδων, των παπάδων, των στρατιωτικών, των κοτσαμπάσιδων, των γερόντων, των νέων, των πλουσίων, των φτωχών. Ήταν ένας γενικός ξεσηκωμός για να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης και της ελευθερίας…
Αυτοί που ενδιαφέρονται να γίνουμε λαός χωρίς μνήμη, παρελθόν, ιστορία, παράδοση, είναι αυτοί που, ταυτόχρονα, είπαν πως “αν θέλεις ένα λαό να τον αιχμαλωτίσεις και να αφαιρέσεις το δικαίωμα της ουσιαστικής του επιβίωσης, χτύπησέ τον στην ιστορία του, την γλώσσα και την θρησκεία του”…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ»

«Οι συνάνθρωποί μας επιζητούν, εκτός από την παρηγορία και την πρακτική και αποτελεσματική υποστήριξη της Εκκλησίας μας, η οποία έρχεται αρωγός σε όλους όσοι ζητούν τη βοήθειά Της, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκεύματος. Οφείλουμε να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας μας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό κοινωνικής πρόνοιας στην πατρίδα μας μετά το Κράτος…»
Αυτά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των Προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (20/3/2007).
Σύμφωνα με τον σχετικό απολογισμό, κατά το περασμένο έτος, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο προσέφερε σε 1231 συνανθρώπους μας είδη πρώτης ανάγκης και μηνιαία εφάπαξ βοηθήματα, φροντίζοντας, παράλληλα για την ψυχολογική και ηθική υποστήριξη των εμπερίστατων αδελφών μας. Επίσης, στα 72 ενοριακά κέντρα Ενοριακής αγάπης σιτίζονται καθημερινά 6.000 πρόσωπα, στις 18 Στέγες Προνοίας γερόντων φιλοξενούνται 400 άνθρωποι, στους δύο βρεφονηπιακούς Σταθμούς φιλοξενούνται 190 βρέφη και νήπια κ.ο.κ.
Στη Γενική Συνέλευση ανακοινώθηκε το ποσό του Εράνου Αγάπης 2006 το οποίο φτάνει τα 1.002.736 ΕΥΡΩ και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αφορούν άλλα προγράμματα που αναπτύσσει η Χριστιανική Αλληλεγγύη, όπως η «Κιβωτός της Αγάπης» (συσσίτιο σε αστέγους), η «Ταβιθά» (δωρεάν ρουχισμός), το πρόγραμμα διακονίας κρατουμένων κ.άλ.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

Εγκύκλιο σημείωμα για την χρήση των κινητών τηλεφώνων στους Ναούς απέστειλε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Με την ανακάλυψη του φορητού ή κινητού τηλεφώνου εισέβαλε εις τους ιερούς χώρους μια μάστιγα η οποία αναστατώνει, εκνευρίζει και διασπά την κατάνυξιν των ιερών χώρων, ακόμη και κατά την ιερωτέραν στιγμήν της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας… Ακόμα και σε ώρες που δεν τελείται Ιερά Ακολουθία, η κλίσις κινητού τηλεφώνου μέσα στο Ναό απάδει προς την ιερότητα του χώρου. Μην τα ισοπεδώσουμε όλα…»

Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο παράρτημα της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Βόλο, το οποίο θα υποστηρίξει το πρόγραμμα «Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών προς ανέργους», που θα διαρκέσει 18 μήνες.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 340 ανέργους ειδικών κατηγοριών (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μετανάστες, φυλακισμένους και αποφυλακισμένους, ανήλικους παραβάτες, ειδικές πολιτισμικές ομάδες κ.άλ.). Το παράρτημα θα ενεργοποιείται, εκτός των άλλων και στην εξεύρεση εργοδοτών και φορέων που ζητούν εργαζομένους προκειμένου η διασύνδεση με τον συγκεκριμένο άνεργο να είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική διαχρονικά.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Από του 1630 και κυρίως από της Πατριαρχίας του Εθνομάρτυρος Κυρίλλου Λουκάρεως, ήρχισε μία περισσότερον συστηματική προσπάθεια διά την ανάπτυξιν της Ελληνικής Παιδείας, των Ελληνικών Γραμμάτων. Εις την προσπάθειαν αυτήν τον πρώτον ρόλον διεδραμάτισε η Ελληνική Εκκλησία, η οποία, από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, ανέλαβε και την βαρυτάτην αποστολήν, αφενός μεν της διατηρήσεως, αφετέρου δε της διαδόσεως της Ελληνικής γλώσσης. Αναφέρομεν, άλλωστε ήδη, ότι έν μόλις έτος μετά την άλωσιν, ιδρύθη η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Αυτή, όμως, δεν ήτο δυνατόν να επαρκέσει και να καλύψει τις ανάγκες ολοκλήρου της Ελλάδος. Διότι οι Έλληνες είχον πρωτίστως ανάγκην στοιχειώδους μορφώσεως, η δε Μεγάλη του Γένους Σχολή αφεώρα ανωτέρας ή ανωτάτας σπουδάς. Σχολεία, λοιπόν, το Γένους κατέστησαν όλαι αι Ελληνικαί Εκκλησίαι και, ως προανεφέρθη, τα Μοναστήρια. Τα μαθήματα εδίδοντο σχεδόν πάντοτε κατά την νύκτα και κρύφα, διά τον φόβον των κατακτητών, επί αιώνας δε μεταδίδεται από γενεάς εις γενεάν η παράδοσις του κρυφού σχολειού»


Κων/νος Βοβολίνης
«Η Εκκλησία εις τον αγώνα της ελευθερίας 1453 – 1953»
3η έκδοση, Αθήνα 2003, σελ. 46












ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ