Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 143, 12 Δεκεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ»

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΕΤΗ Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ






Η Γέννηση στη Βυζαντινή Τέχνη

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο το κείμενο του Γιάννη Χατζηφώτη.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ»

Εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Ν. Υόρκης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, εξ αφορμής της επικειμένης επισκέψεώς του στο Βατικανό (13 – 16/12/2006).

Στην συνέντευξη ο Μακαριώτατος αναφέρεται σε θέματα όπως η συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ο Διαχριστιανικός Διάλογος, οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.ά. Χαρακτηριστικά αναφέρει για τη σημασία του Διαχριστιανικού Διαλόγου: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, στις Διαχριστιανικές της σχέσεις δεν ακολουθεί αυτονομημένο δρόμο, αλλά συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών για προσέγγιση και διάλογο, καταρχήν με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, προς την κατεύθυνση της ιεράς προοπτικής της των πάντων ενώσεως. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον Διάλογο, με συναίσθηση της ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοσή μας, με σεβασμό στο ποίμνιό μας, έχοντας ως βάση για την πολυπόθητη ενότητα, την ενωμένη, προ του σχίσματος, Εκκλησία.

Διατηρούμε αναλλοίωτη την αυτοσυνειδησία της ορθόδοξης αλήθειας, την οποία κατέχουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε χρέος να συνεργαστούμε με όλους, Χριστιανούς και μη για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού αποχρωματισμού της Ευρώπης, την επικράτηση της ειρήνης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη των κοινωνικών αδικιών, την διασφάλιση ηθικών αρχών και δικλείδων σε ζητήματα βιοηθικής κ. ά. Σε όλα αυτά τα ζητήματα οι Εκκλησίες και οι Θρησκείες οφείλουν να έχουν λόγο και να εργάζονται από κοινού και ενωμένες, σε επίπεδο αρχών, γιατί όταν οι φωνές γίνονται πολλές, τότε και τα αποτελέσματα είναι πιο εφικτά και πραγματοποιήσιμα».

Δείτε την πλήρη συνέντευξη του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Εν τω μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χαιρετίζει, με επιστολή του προς τον Μακαριώτατο και την Ιερά Σύνοδο (8/12/2006), το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στο Βατικανό και την συνάντησή του με τον Πάπα.

Στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «συγχαίρωμεν αδελφικώς τη Υμετέρα Μακαριώτητι επί τη προσεχεί επισήμω επισκέψει Αυτής προς την σεβασμίαν Ρωμαιοκαθολικήν Εκκλησίαν και τον Προκαθήμενον αυτής και ευχόμεθα επιτυχίαν εν πάσι και επωφελείς τας διαξαχθησομένας συνομιλίας μεταξύ Υμών και της Αυτού Αγιότητος…».

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος επικροτεί την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου να επισκεφθεί επισήμως τον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Θεοδώρου Ρώμης, όπου και θα γίνει δεκτός από τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γεννάδιο.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»


Θεία Λειτουργία στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, επί τη λήξη των τριήμερων εκδηλώσεων «Γέφυρες Πολιτισμού 2006», στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 3000 νέοι από όλη την Ελλάδα και διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (10/12/2006), πλαισιούμενος από Ιεράρχες και πλειάδα Ιερέων και Διακόνων.

Απευθυνόμενος στους νέους ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ιδέες εκείνες που τους απασχολούν, αλλά, δυστυχώς, έχουν παρεξηγηθεί στην εποχή μας. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχετε διανοηθεί τί είναι ελευθερία; Είναι τάχα ασυδοσία; Η δύναμη του δυνατού; Μιλάτε, επίσης για αγάπη. Συνήθως, η αγάπη περιορίζεται σε κάποιες σχέσεις μεταξύ των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών. Αυτή είναι η πραγματική αγάπη ή πίσω της κρύβονται άλλου είδους επιδιώξεις; Μιλάτε, ακόμη και για τη μοναξιά. Για να την υπερνικήσετε, πολλές φορές, σας λένε να καταφύγετε στα ναρκωτικά, στον ψεύτικο κόσμο των ειδώλων. Και όμως, η μοναξιά δεν ξεπερνιέται με αυτόν τον τρόπο. Ζητάτε δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο και συνήθως, τη ζητάτε από τους άλλους. Θέλετε, επίσης, να αλλάξετε τον κόσμο. Το πρόβλημα, όμως, είναι πώς θα αλλάξει; Νομίζετε πως θα αλλάξει εάν αλλάξουν οι άλλοι; Έχετε ποτέ διερωτηθεί μήπως πρέπει να αρχίσετε την αλλαγή από τον εαυτό σας;… Εάν θέλετε να περπατάτε μέσα στο φως, αγκαλιάστε τον Χριστό, τη μοναδική ελπίδα για να μπορέσετε να απαρνηθείτε τις πλάνες φωνές… Γνωρίζω πως δέχεστε καταιγισμό προπαγάνδας. Ξέρω, επίσης, ότι πολλοί σάς θαυμάζουν, αλλά και σάς ζηλεύουν, γι’ αυτό και θέλουν να σάς παρασύρουν σε δρόμους αδιέξοδους και στην καταστροφή…».

Κορυφή σελίδας


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Με θέμα «Εκκλησία και Γλώσσα στην περίοδο της τουρκοκρατίας», μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Σωματείο Ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς στην Αθήνα (8/12/2006).

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε σαφή απάντηση σε εκείνους που αμφισβητούν τον ρόλο της Εκκλησίας στην διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και Παιδείας στην περίοδο της σκλαβιάς, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην απαξίωση και άρνηση του Κρυφού Σχολειού, από μερικούς νεωτεριστές της εποχής μας.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αμφισβήτηση του Κρυφού Σχολειού δεν είναι βέβαια καινούργια. Αλλά διαπιστώνω ότι η κατεδάφιση της γλώσσας και της ιστορίας μας αποτελεί σήμερα προγραμματικό στόχο μιας ιδεολογίας, κατά την οποία η υπεράσπιση της γλώσσας είναι έργο εθνικιστών και, άρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκληρές επιθέσεις… Παρακολουθώ με έκπληξη και οδύνη ότι αρνούνται τώρα πια το Κρυφό Σχολειό, με το αδιανόητο επιχείρημα ότι δεν υπήρξε νόμος της Οθωμανικής Αρχής που να απαγορεύει τη σύσταση και λειτουργία σχολείων των Ελλήνων. Σαν να μην έχουμε μάθει ακόμη ότι οι Οθωμανοί δεν έστησαν κράτος θεμελιωμένο σε οποιεσδήποτε αξίες και αρχές, αλλά μιαν αυτοκρατορία αυθαιρεσίας, όπου κάθε πασάς και κάθε μπέης είχε το δικαίωμα να αδειάζει πάνω στους Γραικούς όλη την βρώμα και την κακότητα της ψυχής του. Και, συνεπώς, η διδασκαλία ήταν κρυφή από τον Τούρκο δυνάστη, όχι, όμως, οπωσδήποτε παράνομη. Δεν ήταν ο νόμος αυτό που έκανε το Σχολείο Κρυφό, αλλά ήταν ο φόβος του τυραννισμένου μπροστά στην αυθαιρεσία και την μοχθηρία του τυράννου…».

Δείτε την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Επίκαιρο μήνυμα, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (10/12/2006).

Στο μήνυμά του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημαίνει για τον Χριστιανό ημέρα ανάμνησης της πρώτης παραδείσιας κατάστασης, όπου ακόμη και το ζωικό βασίλειο, συναισθανόμενο την αγία υπεροχή του χοϊκού και, συγχρόνως, πνευματικού πλάσματος της έκτης ημέρας υποτάσσεται σ’ αυτό. Η τραγική αδελφοκτονία του Άβελ από τον Κάιν σηματοδοτεί την εκτός του παραδείσου απανθρωποίηση του πρίγκιπα της κτίσεως και την αποκτήνωσή του. Η ενανθρώπιση του Κτίστου, όμως, επανοηματοδοτεί τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό του, τον συνάνθρωπό του και την κτίση. Με την πρόσληψη της χάρης ανοίγονται οι πνευματικοί οφθαλμοί και αποκαθίσταται η τάξη στην κτίση. Μέσον της κτίσεως ο άνθρωπος, μεθόριος γης και ουρανού, διακρατεί την ισορροπία εντός του, με τη δύναμη του λόγου και δεν επιτρέπει στα ζωώδη ένστικτά του, τα σημαντικά για την επιβίωσή του, να υπερβαίνουν το όριο που τους έχει εξ αρχής τεθεί. Εάν η λυκοποίηση του ανθρώπου θεωρείται από κάποιους φυσικό επακόλουθο της ανταγωνιστικότητος της ζωής, ο σεβασμός του ανθρώπου από τον άνθρωπο είναι επίτευγμα του εκχριστιανισμού του…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πατρικό μήνυμα, εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (11/12/2006), στο οποίο σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα κανείς μας, όσο πιστός κι αν είναι, δεν αφήνει στο έλεος του Θεού την πρόνοια των μικρών παιδιών. Όχι επειδή έχουμε αντικαταστήσει, με την κοινωνική μας πολιτική, την Θεία Πρόνοια. Μη γένοιτο. Αλλά, επειδή είναι επιταγή του Κυρίου η αμέριστη φροντίδα για τον πλησίον. Πολύ δε περισσότερο για τα φύτρα του μέλλοντός μας, για τους πολίτες της αυριανής γης, για τα άνθη του καλού.

Μια ημέρα σαν τη σημερινή, επιθυμώ να διαβεβαιώσω την προσευχητική αγάπη όλης της Εκκλησίας για την απανταχού νεότητα και τη θυσιαστική προσφορά Της για αυτή, χωρίς διακρίσεις, χωρίς φειδώ για τον πνευματικό και σωματικό κόπο στον οποίο υποβάλλονται οι λειτουργοί Της».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΕΤΗ Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ


Ξεκίνησε ο ετήσιος Έρανος Αγάπης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (10 – 16/12/2006), στον οποίο καλείται να συμβάλει με τον οβολό της αγάπης του ο λαός του Θεού για την ενίσχυση του πολυσχιδούς κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μας.

Σε μήνυμά του για τον εφετινό έρανο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος υπογραμμίζει: «Την αρετή της ελεημοσύνης καλούμαστε και εμείς – κληρικοί και λαϊκοί – ως Χριστιανοί να εμπεδώσουμε και με αυτήν να στολίσουμε την ψυχή μας. Ήδη βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας και προσευχής και η Εκκλησία μάς καλεί για άλλη μια φορά, στην εξάσκηση αυτής της υψηλής αρετής. Τα έργα φιλανθρωπίας της Εκκλησίας μας περιμένουν τη στήριξή μας. Ο ετήσιος Έρανος Αγάπης θα ενισχύσει πραγματικά τα τόσα πολλά και σημαντικά έργα φιλανθρωπίας της τοπικής μας Εκκλησίας… Εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη δική μας βοήθεια και η Εκκλησία ακριβώς αυτό κάνει και θα το κάνει μέχρι της συντελείας των αιώνων. Και ας μη ξεχνούμε και τούτο το τελευταίο. Εάν δεν αποκτήσουμε έλεος για τους συνανθρώπους μας, δεν θα έχουμε ποτέ παρρησία στο Θεό».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Και η διδασκαλία πρέπει να ανταποκριθεί στο πραγματικό νόημα του φοβερού κενού, προχωρώντας από τα σύμβολα και τα δόγματα, στην ουσιαστική ενατένιση των προβλημάτων του πόνου, της αγάπης, της αρετής και του θανάτου. Αλλά και το παράδειγμα των διδασκάλων του πόνου και του θανάτου πρέπει να γίνει κάπως ανάλογο με το ύψος του πόνου και το βάθος του θανάτου. Αν δεν επιχειρήσουν μια τέτοια ηρωική εξόρμηση οι ηγέτες των Εκκλησιών – και δεν έλειψαν, βέβαια, οι λίγοι εκείνοι που, στα τελευταία χρόνια, έκαναν τα πρώτα βήματα – τότε η αποστολή τους στην εποχή μας θα έχει αποτύχει και η Εκκλησία του Χριστού θα κινδυνεύσει να χαθεί. Οι Χριστιανικές Εκκλησίες, αφότου εδραιώθηκαν, ως θεσμοί εγκόσμιοι, δεν ήταν ποτέ σε μεγάλο βαθμό Χριστιανικές. Την ώρα τούτη, όμως, πρέπει να γίνουν, αν θέλουν πραγματικά να διασωθούν. Θα διασωθούν, άλλωστε, σώζοντας τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Αν χαθούν οι άνθρωποι, ως συνειδήσεις, θα χαθούν κι αυτές. Τί νόημα θα είχε η Εκκλησία, χωρίς αληθινούς ανθρώπους;»

Παναγιώτης Κανελλόπουλος
«Ο Χριστιανισμός και η εποχή μας», Εκδόσεις «Εστία», Αθήνα 2004, σελ. 276.










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ