Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 126, 13 Οκτωβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΟΡΘΟ, ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΟ, ΦΕΡΕΓΓΥΟ…»

ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

ΚΑΡΠΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

«ΑΡΙΣΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

«ΑΓΑΣΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ»

Η ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ





Με αφορμή την αναφορά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής, διαβάστε στις Συζητήσεις σχετικό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαθανασόπουλου.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΟΡΘΟ, ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΟ, ΦΕΡΕΓΓΥΟ…»


Βαρυσήμαντη προσφώνηση προς το σώμα της Ιεραρχίας έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (10/10/2006), οποίος προχώρησε στην παρουσίαση του Συνοδικού έργου του έτους που πέρασε και αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν την Εκκλησιαστική Διοίκηση.

Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε την ανάγκη εξόδου της Εκκλησίας στον κόσμο, καθώς στην Ελληνική κοινωνία εμφανίζονται νέες πραγματικότητες και συνήθειες που απαιτούν αλλαγή στάσης και νέες μεθόδους ποιμαντικής. Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Τα νέα προβλήματα που προέρχονται από την εγκαθίδρυσιν εις τας κοινωνίας μας νέων πραγματικοτήτων και νέων συνθηκών, καθώς και η εσωτερική προσπάθεια αλλοτρίωσης του λαού από τις παραδόσεις του, αλλοίωσης της ιστορίας του, καθημερινού καταιγισμού από πολλά Μ.Μ.Ε. με προϊόντα υποπολιτισμού, επιβάλλουν εις τους ηγέτας της Εκκλησίας να αρθρώνουν λόγον ορθόν, ακαινοτόμητον, αγαθόν, φερέγγυον και πειστικόν, προς καθοδήγησιν των ανθρώπων, παρά την λυσσώδη αντίδρασιν των θελόντων την Εκκλησίαν παντελώς άμοιρης κοινωνικών προβληματισμών και τοποθετήσεων, μακράν των εξελίξεων, απλώς ως φολκλορικήν πραγματικότητα. Η κοινωνία σήμερα θέλει να ακούσει το Ευαγγέλιο, να ενδυναμωθή στον αγώνα της, να της δείξουμε κατάματα την αλήθεια για τη ζωή και το θάνατο. Θέλει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κυρίως προς χάριν των νέων. Κανένας νέος δεν πρόκειται να μας σεβασθή αν στηρίζουμε την ύπαρξή μας σε σιγίλια και χρυσόβουλα. Δεν μας θέλει φύλακες του μουσείου της Ιστορίας, ούτε καν διαδόχους των εθνικών αγωνιστών του ΄21. Θέλει να τολμήσουμε να έλθουμε σε ρήξη με το αμαρτωλό κατεστημένο, να ξεδιπλώσουμε τον μανδύαν της αγάπης, να ξεφορτώσουμε τους κοπιώντες και πεφορτισμένους. Θέλει να αποκτήσουμε λόγον Θεού, να εμπνεύσουμε τους νέους να νικήσουν τον κόσμο…».

Δείτε την πλήρη προσφώνηση του Μακαριωτάτου



Κορυφή σελίδας


ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ


Δύο νέους Ιεράρχες εξέλεξε η Σύνοδος της Ιεραρχίας (10/10/2006), για την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως και Κορίνθου.

Στη Μητρόπολη Γόρτυνος εξελέγη ο Αρχιμ. Ιερεμίας Φούντας, 65 ετών, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με 48 ψήφους.

Στη Μητρόπολη Κορίνθου εξελέγη ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Διονύσιος Μάνταλος, 54 ετών, με 59 ψήφους.

Οι χειροτονίες των δύο νέων Ιεραρχών θα τελεστούν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15/10/2006 αντίστοιχα, στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.



Κορυφή σελίδας


ΚΑΡΠΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


Μακρά και αναλυτική εισήγηση, επί του σχεδίου νόμου περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων, παρουσίασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στη Σύνοδο της Ιεραρχίας (12/10/2006), όπου και ανέπτυξε τόσο το ιστορικό που επέβαλε την ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος νόμου, όσο και τις βασικές αρχές του νέου.

Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Το Σχέδιον Νόμου αποτελεί καρπόν μείζονος ανάγκης, η οποία προεβλήθη ως πάγκοινον αίτημα, επειγούσης, μάλιστα, μορφής, τόσον εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, όσον και εκ μέρους του λαού… Επανήλθε στο προσκήνιον η ανάγκη προβλέψεως νομίμων μέτρων προς αποτροπήν χρονοβόρων διαδικασιών και άλλων σχετικών διατάξεων εις την απουσίαν των οποίων ωφείλοντο, εν πολλοίς, αλυσιτελείς και επιβαρυντικαί δια το κύρος της Εκκλησίας διαδικασίαι και Δικαστήρια, ων ένεκα παρετηρείτο αδυναμία αμέσου επεμβάσεως της κατασταλτικής εξουσίας της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Τούτο είχε ως συνέπεια να κατηγορείται η Εκκλησία ότι δεν επιθυμεί την κάθαρσιν και ότι δεν αποδίδει ενί εκάστω κατά τα έργα αυτού…».

Δείτε την πλήρη εισήγηση του Μακαριωτάτου



Κορυφή σελίδας


«ΑΡΙΣΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»


Τις απόψεις τους σχετικώς προς το ζήτημα της λειτουργίας του Συνοδικού συστήματος, καθώς και της δυνατότητας εκφράσεως ελευθέρων σκέψεων και απόψεων, εκ μέρους των Ιεραρχών, εξέθεσαν, με αποκλειστικές δηλώσεις τους στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιεράρχες (12/10/2006).

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων δήλωσε τα εξής: «Νομίζω ότι, εκ μέρους της Εκκλησίας και δη του σημερινού Αρχιεπισκόπου, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να λειτουργήσει και λειτουργεί δημοκρατικότατα το Συνοδικό σύστημα… Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και λέω υπευθύνως ότι αυτά που συμβαίνουν, μερικές φορές, οι κατηγορίες, θεωρώ ότι είναι από ελάχιστους ανθρώπους και γίνονται από ιδιοτελείς λόγους και σκοπούς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…».

Ο Μητροπολίτης Γυθείου & Οιτύλου κ. Χρυσόστομος επεσήμανε: «Τη λειτουργία του Συνοδικού Συστήματος τη βλέπω αρίστη. Μπορούμε να μιλούμε ελεύθερα, όσο χρόνο θέλουμε και ν’ ακούγονται απροσκόπτως οι απόψεις των Ιεραρχών. Η πολυφωνία δείχνει το δημοκρατικό πολίτευμα και πνεύμα από το οποίο διέπεται η Εκκλησία μας...».

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Το Συνοδικό σύστημα λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Όποιος έχει την τιμή να συμμετέχει στην Ιερά Σύνοδο διαπιστώνει ότι το κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να εκφράσει ελευθέρως τις απόψεις του και να ομιλήσει όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να εκφράσει και καταθέσει την μαρτυρία του. Η καλή λειτουργία οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, αλλά και των Σεβασμιωτάτων μελών Αυτής…».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ παρατήρησε: «Επί των ημερών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου το Συνοδικό σύστημα λειτουργεί όπως ακριβώς επιτάσσουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας άνθρωπος προικισμένος από τον Θεό, σέβεται απόλυτα την Κανονική τάξη και είναι ευθυγραμμισμένος με τη λειτουργία της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έχει την διαρκή διάθεση να ενημερώνει τόσο την Δ.Ι.Σ. όσο και την Ιεραρχία επί παντός θέματος που άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Ουδέποτε λειτουργεί ως «πρώτος», με την έννοια της Πατριαρχικής αξίας, αλλά ως Πρόεδρος ενός συλλογικού σώματος…».



Κορυφή σελίδας


«ΑΓΑΣΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ»


Την αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Υπουργείου Εξωτερικών, «που αποδίδει σημαντικό έργο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, το οποίο πέραν της ανακουφίσεως των δοκιμαζομένων κοινωνικών ομάδων σχετίζεται και με την καλλιέργεια του πνεύματος και την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του Ελληνισμού», επεσήμανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του τόμου «Ιερά κειμήλια του Παναγίου Τάφου», από την Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» (10/10/2006).

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού επαίνεσε τον συγγραφέα του τόμου, καθηγητή κ. Νικόλαο Ολυμπίου, για το πνευματικό του δημιούργημα, τόνισε ότι «Το έργο αυτό συνιστά μοναδική προσφορά τόσο στον χώρο των γραμμάτων, όσο και στους αντίστοιχους της Θεολογίας, της Ιστορίας, της Λειτουργικής, της Τέχνης και του Πολιτισμού…».

O Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «Η σημασία των προβαλλομένων, δια του τόμου Ιερών Κειμηλίων του Παναγίου Τάφου εκτείνεται, πέραν της καλλιτεχνικής τους αξίας και εις το ότι αποτελούν τεκμήριο της ανοχής της εις Χριστόν πίστεως, της Ρωμιοσύνης, η οποία ουδέποτε έχασε τον Χριστοκεντρικό της στίγμα, υπό αντίξοες, μάλιστα, συνθήκες, ιδιαιτέρως στον χώρο της Μέσης Ανατολής… Το Πατριαρχείο σήμερα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, τον καθηγητή κ. Ολυμπίου και την “Αλληλεγγύη”…».

Από τη μεριά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Κασίμης, απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο, επεσήμανε ότι «η συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εξωτερικών με την «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», είναι πολυδιάστατη και πολυσχιδής, καθώς συσχετίζεται όχι μόνο με την παροχή βοηθείας προς τους αδυνάτους, αλλά και με την υποστήριξη και ενίσχυση έργων που προάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας αυτής, προκειμένου να προαγάγουμε αυτό το έργο, το οποίο όχι μόνο θα συμβάλει στην υλική υποστήριξη των συνανθρώπων μας, αλλά θα συνεισφέρει και στην πνευματική τους καλλιέργεια, με ταυτόχρονη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς…».



Κορυφή σελίδας


Η ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου, με τίτλο «Ιερεύς, Ενορία και ανανέωση», του Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Αιμιλιανού (11/10/2006), παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «Η Εκκλησία ενδιαφέρεται να καταστήσει το έργο της ποιμαντικής διακονίας μια πραγματικότητα της καθημερινότητας, μπροστά σ’ ένα κόσμο που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, που εκκοσμικεύεται, μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, που αρχίζει ν’ αμφισβητεί τις παραδοσιακές αρχές και αξίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνεχώς μελετάμε, προβληματιζόμαστε και με τους Αρχιερείς, σε επίπεδο Ιεραρχίας και με τον ιερό μας Κλήρο, να δούμε πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, ώστε να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας…».



Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Άμεση ήταν η αντίδραση της Μητροπόλεως Δημητριάδος για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα ενοριακά κέντρα και τα συσσίτια των Ενοριών του Βόλου και της Αγριάς για την παροχή καθημερινού φαγητού στους πληγέντες, ενώ αποφάσισε την περιαγωγή δίσκου στις ενορίες της Μητροπόλεως, την Κυριακή 15/10/2006, για την οικονομική ενίσχυση των παθόντων.

Επίσης, έδωσε εντολή για την καταγραφή των προβλημάτων στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, της Νεαπόλεως και της Αγριάς, από τους Προϊσταμένους των εκεί ενοριών, για την άμεση και ουσιαστική βοήθεια της Εκκλησίας στην αποκατάσταση των οικογενειακών τους εστιών.



Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ


Η 18η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, θα πραγματοποιηθεί από 16 – 19/10/2006 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, με θέμα «“Οι εμπειρίες” στις αιρέσεις και στην παραθρησκεία», με φορέα διοργάνωσης τη Συνοδική Επιτροπή επί των αιρέσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
Ο Αρχιμ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, με θέμα «Εμπειρίες – Θείες Αποκαλύψεις: γνήσιες και νόθες»
Ο Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης, με θέμα «Διάκριση εμπειριών στην Αγία Γραφή»
Ο Καθ. Ανέστης Κεσελόπουλος, με θέμα «Διάκριση εμπειριών στους Αγίους Πατέρες
Ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Τσιάκκας, με θέμα «Εμπειρίες: Διανοητικός χειρισμός και αλλοίωση της προσωπικότητος του ανθρώπου»
Ο π. Αντώνιος Πινακούλας, με θέμα «Οι εμπειρίες στη σύγκρουση Εκκλησίας και παγανισμού»
Ο π. Ευάγγελος Γκανάς, με θέμα «Η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για εμπειρίες: μια Ορθόδοξη προσέγγιση»
Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, με θέμα «Πνευματικές εμπειρίες στους Μορμόνους»
Ο Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλης, με θέμα «Πνευματικές εμπειρίες σους Πεντηκοστιανούς»
Ο π. Βασίλειος Θερμός, με θέμα «Ψυχολογική ανάλυση των θρησκευτικών, πνευματικών εμπειριών»
Ο κ. Γεώργιος Κρίππας, με θέμα «Θεολογία και Νόμος»
Ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, με θέμα «Οι εμπειρίες στον Γκουρουισμό, υπό το φως της Ορθοδόξου παραδόσεως».



Κορυφή σελίδας


ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Το νεαρό άτομο προέρχεται από μία παραπαίουσα οικογένεια, συχνάζει ή και όχι, σ’ ένα σχολείο που το βλέπει σαν αγγαρεία, βρίσκεται, τέλος, μπροστά σε μια κοινωνία στην οποία όλες οι «αξίες» και οι «νόρμες» έχουν, λίγο - πολύ, αντικατασταθεί από το «βιοτικό επίπεδο», την «οικονομική επιφάνεια», τις ανέσεις και την κατανάλωση. Ούτε θρησκεία, ούτε «πολιτικές» ιδέες, ούτε κοινωνική αλληλεγγύη με κάποια τοπική ή εργασιακή κοινότητα, με κάποιους «ταξικούς συντρόφους». Αν δεν περιθωριοποιηθεί (ναρκωτικά, εγκληματικότητα, «χαρακτηρολογική» αστάθεια) του μένει η βασιλική οδός της ιδιώτευσης, που μπορεί, αν θέλει, να την εμπλουτίσει με μια ή περισσότερες προσωπικές μανίες. Ζούμε στην εποχή των λόμπι και των χόμπι».

Κορνήλιος Καστοριάδης, «Η άνοδος της ασημαντότητας», σελ. 24.










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ