Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 107, 8 Αυγούστου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει



"Επιστολή προς Βούλγαρον Ηγεμόνα"
Η έκθεσις της Ορθοδόξου πίστεως από τον Πατριάρχη Φώτιο προς τον Βούλγαρο Ηγεμόνα Βόρι σε μετάφραση του Παν. Κ. Χρήστου.







Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε στον Νίκο Εγγονόπουλο: δημιουργίες του καλλιτέχνη, κείμενά του, κι ακούστε τον ίδιο να διαβάζει ποίησή του.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


Επίσημη επίσκεψη στην Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (4 – 8/8/2006). Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε στην έδρα του το Κουόπιο ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καρελίας & Πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, επικεφαλής της τοπικής Ιεραρχίας και μελών της Ορθοδόξου κοινότητος.

Αμέσως μετά την άφιξη του Παρακαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στη διάρκεια της οποίας οι δύο Αρχιεπίσκοποι τόνισαν την ανάγκη ενότητος των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Συγκεκριμένα ο κ. Λέων σημείωσε: «Εδώ σε εμάς η Ορθόδοξη πίστη είναι η θρησκεία μιας μικρής μειονότητος, παρόλα αυτά, όμως, συνεχίζει να ζει δυναμικά. Μόνον ο λόγος ότι εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε μια θρησκευτική μειονότητα, είναι αρκετός για να μάς κάνει αναγκαία τη διατήρηση σχέσεων με τις αδελφές Εκκλησίες. Οι δύο τοπικές Εκκλησίες μας έχουν πολλά κοινά, αλλά και αυτά τα εξωτερικά σημεία που μάς χωρίζουν είναι δυνατόν, αν το θέλουμε, να διδάσκουν και να εκπαιδεύουν και τις δύο πλευρές τόσο στον πνευματικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα…».

Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο σύνδεσμος της αγάπης και η συνεργασία αποτελούν δι' ημάς χρέος ιερόν και επιτακτικήν ευθύνην των καιρών. Εις την εποχήν του απομονωτισμού και της αυταρκείας, αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι έχομεν το ύψιστον χρέος ίνα παραμείνωμεν σταθεραί εις την δυναμικήν της κοινωνίας και να βοηθήσωμεν εις την προσπάθειαν της καταλλαγής και της ειρήνης μεταξύ των λαών και των θρησκειών. Σήμερον υπέρ ποτε και άλλοτε έχομεν την ευθύνην της ορθοδόξου μαρτυρίας εν τω συγχρόνω κόσμω…».

Δείτε την πλήρη ομιλία




Κορυφή σελίδας


ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ


Την ανώτατη τιμητική διάκριση, το παράσημο του Αγίου Αμνού, απένειμε ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας κ. Λέων στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του, παρουσία του Λουθηρανού Επισκόπου, του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου, της Αντιδημάρχου και των λοιπών Αρχών της πόλεως.

Ευχαριστώντας για την εξαιρετική τιμή, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος έκανε λόγο για τις νέες προκλήσεις που οι Χριστιανοί καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν στον σύγχρονο κόσμο και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι τεράστιες πολιτικοοικονομικές αλλαγές, το ισχυρό ρεύμα της παγκοσμιοποίησης, η είσοδος μεταναστών στις πατρίδες μας και η αναζήτηση κοινών σημείων με το μουσουλμανικό στοιχείο, είναι μερικά από τα νέα στοιχεία που προκαλούν την απλή πίστη του ποιμνίου μας. Θεωρώ λοιπόν χρέος όλων ημών των θρησκευτικών ηγετών, ανεξαρτήτως γλώσσας η πολιτισμού, την συσπείρωση απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους, μέσα σε πνεύμα καταλλαγής και Διαλόγου, δίνοντας έτσι το παράδειγμα προς κάθε πιστό χριστιανό της ενότητος και της βαθιάς πίστεως στον Θεό Πατέρα, στον Μεταμορφωθέντα Υιό και στο χαριτόβρυτο Άγιο Πνεύμα…» .




Κορυφή σελίδας


ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Στην ίδια τελετή τον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο προσφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κουπόπιο κ. Matti Uusitupa, ο οποίος περιέγραψε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη σχέση πίστης και επιστήμης και παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε διδαχθεί από την Αγία Γραφή ότι ο Θεός είναι στη βάση της έρευνας και λαλεί τον άνθρωπο στην αναζήτηση της αλήθειας των φαινομένων. Η εξέλιξη της επιστήμης επιβεβαιώνει ότι ο άνθρωπος είναι Θεοειδής, δηλ. ομοιάζει προς τον Θεό, διότι μόνος αυτός μπορεί να σκέπτεται και να οδηγείται, διά της έρευνας, στη γνώση. Αρκεί να μην οδηγείται από τη γνώση στην έπαρση και την αλαζονεία και στην ουσιαστική χειραφέτησή του από το θέλημα του Θεού…».




Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Για το καθεστώς των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα ερωτήθη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος από δημοσιογράφο μεγάλης Φινλανδικής εφημερίδας στο Κουόπιο (4/8/2006) και σημείωσε: «Στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία του Κράτους. Υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ανήκει στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι ρόλοι, μεταξύ τους είναι διακριτοί. Μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος, συνεργαζόμαστε για το καλό του λαού μας.

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πνευματικός, αφού εργάζεται για τη διατήρηση και ενίσχυση της Ορθόδοξης πίστης, είναι κοινωνικός, με παρεμβάσεις στην κοινωνική ζωή και τις ανάγκες του λαού και είναι καθαρά φιλανθρωπικός αφού συμπαρίσταται υλικά στους ανθρώπους που υποφέρουν».




Κορυφή σελίδας


«ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»


Την πανηγυρίζουσα Μονή Μεταμορφώσεως Βάλαμο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Φινλανδία, και προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων για τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Κατά την επίσημη Δοξολογία υποδοχής (5/8/2006), ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Σέργιος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την εξαιρετική τιμή της επίσκεψης και παρουσίασε την ιστορία της Μονής η οποία ιδρύθηκε το 1300.

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της γνωστής στον Ορθόδοξο κόσμο Μονής του Βάλαμο, αλλά επικεντρώθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία του Ορθόδοξου Μοναχισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τα Μοναστήρια είναι τα νεύρα της Ορθοδοξίας. Άνευ των Μοναστηρίων δεν νοείται ζώσα Ποιμαίνουσα Εκκλησία, καθ' όσον οι μοναχοί, ανά τούς αιώνας, αποτελούσι διά της ισαγγέλου αυτών πολιτείας, της απεριέργου υπακοής και πολλής προθυμίας αυτών, του αγγελικού σχήματος και της ροής των δακρύων, έμψυχα θυσιαστήρια, λογικής λατρείας και ευαρέστου προσφοράς και θυσίας τω Αγίω Θεώ…».




Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Ως το μόνο μελανό σημείο της επισκέψεώς του στη Φινλανδία χαρακτήρισε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος τον άδικο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κατά την ομιλία του στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Βάλαμο (6/8/2006), την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Εκκλησία της Φινλανδίας.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το μόνο σκοτεινό σημείο της επισκέψεώς μας είναι ο άδικος πόλεμος στην Μέση Ανατολή που έχει ήδη επισωρεύσει εκατόμβες θυμάτων εκατέρωθεν. Προσευχόμεθα δια την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επούλωση των πληγών στα σώματα και στις ψυχές. Είθε η ειρήνη του Θεού να βασιλεύσει στην ταραγμένη αυτή περιοχή και η αγάπη να αντικαταστήσει την έχθρα και το μίσος…».

Δείτε την πλήρη ομιλία




Κορυφή σελίδας


ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΕΥΡΩΠΗ


Ταυτόσημες θέσεις για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης ανέπτυξαν οι Αρχιεπίσκοποι κ.κ. Χριστόδουλος και Λέων, μιλώντας στους πολυπληθείς πιστούς στη Θεία Λειτουργία στη Μονή του Βάλαμο (6/8/2006), κατά την πανήγυρη της Μεταμορφώσεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μίλησε για την βαθεία πνευματική κρίση που διέρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή ήπειρος και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η χριστιανική της ταυτότητα αμφισβητείται, διότι ην Ορθοδοξία έχει λησμονηθεί, που είναι η «άπαξ παραδοθείσα τοις αγίοις πίστις». Η Ορθοδοξία οφείλει να έχει μια σεμνή παρουσία και μαρτυρία περί τους αυθεντικού Χριστιανισμού. Οφείλει να ξεκουράσει τον Ευρωπαίο άνθρωπο από τον ξηρό ορθολογισμό. Με αγάπη και κατανόηση, οφείλουμε οι Ορθόδοξοι να καταθέσουμε τον πλούτο της μυστηριακής Εκκλησίας μας, της πολιάς παραδόσεώς της, του ακέραιου θησαυρού της Θεολογίας της…»

Στην αντιφώνησή του ο κ. Λέων παρατήρησε: «Ως Αρχηγός της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζετε ελεύθερα τις απόψεις σας για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς χρόνια τώρα ακούμε και διαβάζουμε τις παρεμβάσεις σας και συμφωνούμε απόλυτα με αυτές… Πρέπει να ενισχύσουμε, με κάθε τρόπο, τις Ορθόδοξες χώρες που πρόκειται να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν Ορθόδοξο μοχλό πίεσης προς του ηγέτες των Κρατών – Μελών, για το καλό των λαών της Γηραιάς Ηπείρου…».




Κορυφή σελίδας


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και της συνοδείας του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Καρελίας κ. Λέοντος και του Έλληνα Πρέσβη στη Φινλανδία κ. Δημητρίου Λούνδρα, παρέθεσε στην έδρα του, το Ελσίνκι, ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος (6/8/2006).

Προσφωνώντας τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο ο κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στην τραγική επέτειο της ρήψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (6/8/1945) και τόνισε: «Στην Εκκλησία μας γιορτάζουμε σήμερα την Μεταμόρφωση του Κυρίου… Στην ελπίδα της μεταμορφωτικής δύναμης του Χριστού συμμετέχουμε και σήμερα και πρέπει να τη μεταδίδουμε ο ένας στον άλλο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η παγκόσμια αγάπη του Χριστού είναι το ασφαλές αντίδοτο κατά του πολέμου και της τρομοκρατίας που ταράζουν τις υλικές και πνευματικές βάσεις της ύπαρξής μας…».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ανέφερε και τα εξής: «Ο κόσμος σήμερα ταλαιπωρείται από δυνάμεις οι οποίες, ξεκινώντας από το υλικό και αμαρτωλό συμφέρον, παρασύρουν στην άβυσσο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταλύουν το σεβασμό προς την αξία της ζωής, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Τα προβλήματα αυτά δε μάς αφήνουν αδιάφορους. Κινούν νουν, καρδιά και χείλη στην προσευχή, αλλά και σε πρακτικά μέτρα για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και κατασίγαση των φωνών εκδικήσεως και ανταποδόσεων…»

Δείτε την πλήρη ομιλία




Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην εβδομαδιαία εκκλησιαστική εφημερίδα “Kotimaa” παρεχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο Ελσίνκι (7/8/2006). Στη συνέντευξη ο Μακαριώτατος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με την οικουμενική κίνηση, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το Βατικανό, την παγκοσμιοποίηση, για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα κ.ά.

Συγκεκριμένα, για τον πόλεμο στο Λίβανο σημείωσε: «Οι Εκκλησίες δεν ασκούμε πολιτική για να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα. Αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών ηγετών. Εμείς προσευχόμαστε για την ειρήνη, διακηρύσσουμε την επικράτηση του δικαίου και της ηθικής στις σχέσεις των κρατών και συμβάλουμε στην επούλωση των τραυμάτων ψυχών και σωμάτων… Είναι αδιανόητο να γίνονται πόλεμοι εν ονόματι της θρησκείας. Το μήνυμα της θρησκείας είναι ειρήνη εν δικαιοσύνη…».

Για τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Ελληνικό έθνος, τόνισε: «Στην ιστορία του Ελληνικού έθνους η Εκκλησία έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας στάθηκε στο πλευρό του λαού, διατήρησε τη γλώσσα του, την εθνική αυτοσυνειδησία, και συνέβαλε στην κατάκτηση της ελευθερίας. Γι’ αυτό είναι στενά συνδεδεμένη με τον λαό. Και αυτό δε συνιστά εθνικισμό, ο οποίος θέλει να στρεφόμαστε εναντίον των άλλων όταν δεν είναι σαν κι εμάς. Αγαπούμε το έθνος χωρίς να μισούμε τους άλλους. Όπου υπάρχει υπέρβαση των ορίων (εθνοφυλετισμός, ιμπεριαλισμός) την καταδικάζουμε…».

Για τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επεσήμανε: «Είναι σε καλό επίπεδο. Οσάκις δημιουργούνται κάποια προβλήματα, φροντίζουμε να τα επιλύουμε διά των συζητήσεων και του διαλόγου»

Για τις σχέσεις με το Βατικανό σημείωσε: «Στην διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν προβλήματα και δίκαια παράπονα από μέρους των Ορθοδόξων… Πιστεύουμε ότι, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν, μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον με ελπίδα και πίστη στο Θεό… Επιθυμία μας είναι η των πάντων ενότητα. Ο δρόμος, όμως, είναι δύσκολος και θα είναι μακρύς…».

Δείτε την πλήρη συνέντευξη




Κορυφή σελίδας


ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ


Για τη θέση που κατέχει στη ζωή των Χριστιανών το πρόσωπο της Παναγίας μίλησε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελσίνκι, καθώς και για την απλότητα που πρέπει να διακρίνει τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό (7/8/2006).

Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Η σχέση μας με τον Θεό είναι απλή γιατί απλός είναι ο ίδιος ο Θεός. Η ταπείνωση και η θυσία Του άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου και εγκαινίασε μία νέα πορεία για την ανθρωπότητα. Παρ’ όλα αυτά το πρόσωπο του Θεού παραμένει για όλους μας απρόσιτο και δυσνόητο, πολλές φορές, διότι αγνοούμε την απλότητα που εμπεριέχεται στη σχέση μας μ’ Εκείνον. Μόνον η βαθειά και πραγματική πίστη ανοίγει τα μάτια της ψυχής μας, υπερβαίνοντας, έτσι, τη σφαίρα του λογικού που διψά για αποδείξεις και αγνοεί την απλότητα του Λόγου του Θεού.

Με μια λέξη, είμαι απλός σημαίνει αγαπώ ολοκληρωτικά τον Θεό. Και αυτήν την αγάπη, καλώ όλους σας σήμερα να κάνετε πράξη στη ζωή σας, στην καθημερινότητά σας, στη σχέση σας με τον άλλο, τον ξένο, τον συγγενή, τον φίλο…».

Δείτε την πλήρη ομιλία




Κορυφή σελίδας


ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ


Κάποιες λιτές σκέψεις ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια επισήμου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του στο Ελσίνκι ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Φινλανδία κ. Δημήτριος Λούνδρας (7/8/2006).

Μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος επεσήμανε και τα εξής: «Γνωρίζετε ότι η Εκκλησία μας είναι αντίθετη στην έλλειψη σεβασμού της διαφορετικότητας κάθε προσώπου η θεσμού της κοινωνίας και υπεραμύνεται του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και των αρχών της πλειοψηφίας μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Αναγνωρίζουμε ως Εκκλησία της Ελλάδος, την επιθυμία να εκφράζονται και άλλες φωνές, πολλές φορές αντίθετες με την Εκκλησία μας, διότι προωθούμε τον ειλικρινή διάλογο, χωρίς φόβο η και κομπλεξισμό της υπεροχής του άλλου.

Κοντολογίς, πρεσβεύουμε τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές που διδάσκει ο Ιησούς Χριστός, για άλλους ίσως μία μορφή ηθικής, που είναι απαραίτητες για τη συνοχή κάθε κοινωνίας που σέβεται και τιμά το ανθρώπινο πρόσωπο. Η άριστη λοιπόν σχέση και συνεργασία όλων των κοινωνικών εκπροσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας, προωθεί και ενδυναμώνει τη συμβίωση των λαών μέσα από τις αρετές της αγάπης, της καταλλαγής και του ειλικρινούς διαλόγου...».

Δείτε την πλήρη ομιλία



Κορυφή σελίδας










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ