ECCLESIA

Σελίδα Ειδήσεων



Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου
"Η ψυχή της Ευρώπης"


Αθήνα 2006, Έκδοση του Κλάδου Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μεσαιωνικά κείμενα και ντοκουμέντα αλλά και την ιστορία των θεσμών, για να δείξει το θεμελιακό ρόλο της χριστιανικής διδασκαλίας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής συνείδησης. Τολμηρός ο Αρχιεπίσκοπος, δεν διστάζει να αναφερθεί σε αρνητικές σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας. Εξ άλλου, δεν μένει μόνο σε μιαν ερμηνεία των ιστορικών καταβολών της Ευρώπης ως ενιαίας πολιτιστικής οντότητας. Παρουσιάζει με ιδιαίτερη θέρμη τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ιδρυτές πατέρες της. Και πέρα απ΄ αυτό, ανοίγεται σε διερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης χωρίς χριστιανισμό. Ο Αρχιεπίσκοπος διατυπώνει σοβαρά ερωτηματικά για την αποχριστιανικοποίηση της Ευρώπης, τα οποία δεν αφήνουν αδιάφορο τον διανοούμενο μιας ευρύτερης παιδείας.

Χωρίς καθόλου κηρυγματικό στόμφο, που θάταν εύλογο να περιμένει κανείς, τα κείμενα έχουν μάλλον δοκιμιακό χαρακτήρα, αν και είναι ομιλίες του σε Πανεπιστήμια και άλλους φορείς.

Οι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί: «Η λογική της ιστορίας και η στρατηγική των συμφερόντων», «Europa Nostra» (Η δική μας Ευρώπη), «Futurum» (Το μέλλον της Ευρώπης), «Πολιτισμοί και Δημόσιο Δίκαιο», «Η παρουσία της Εκκλησίας στον ορίζοντα της Ευρώπης».

Η έκδοση είναι εξαιρετικά καλαίσθητη και λαμπρά εικονογραφημένη.

Τιμή 15 ευρώ.