image with the sign of the Greek Church

Κεντρική Σελίδα | Ιερά Σύνοδος | Αρχιεπίσκοπος | 89,5 Radio | Ειδήσεις | Κοινωνία
Βιβλιοθήκη | Μουσείο | Multimedia | Τεχνική Βοήθεια | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

Ευρώπη






ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


Προηγούμενη σελίδα
Η Ορθοδοξία έχει φωνή στην Ευρώπη


Συνέντευξη με τον υπεύθυνο του Γραφείου της Ελλαδικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αχαΐας κ. Αθανάσιο.

Της Κατερίνας Χουζούρη.

(Περιοδικό ΤΟΛΜΗ Ιανουάριος 2002)


- Γιατί κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες;

Η απόφαση αυτή ελήφθη αμέσως μετά την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου, το 1998. Ο Μακαριώτατος γνώριζε την προβληματική για την παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Στόχος του Γραφείου είναι να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, και να παρεμβαίνει όπου είναι δυνατόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία δυναμική έννοια διαρκώς εξελισσόμενη που ετοιμάζεται να δεχθεί 12 νέα μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι μία νέα προοπτική, και η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα ήθελε να είναι απούσα από την σύνταξη ενός τόσο σημαντικού κειμένου που θα πρέπει να λάβει υπ όψιν και τα εθνικά συντάγματα.

Τέλος η Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία είναι ένας από τους σπουδαιότερους φορείς στη χώρα μας, έχει άποψη για όλα αυτά τα θέματα και θέλει να την καταθέτει.

- Τι δυνατότητες παρέμβασης έχει η Εκκλησία της Ελλάδος ?

Έχουμε αναπτύξει μία συνεργασία με θεσμικούς και μη φορείς. Με τους Ευρωβουλευτές μας υπάρχει μία πολύ καλή γραμμή επικοινωνίας. Έτσι ενημερωνόμαστε για τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρωβουλή.

Από κει και πέρα οργανώνουμε συνέδρια, καταγράφουμε συμπεράσματα και προβλήματα ώστε να επηρεάζουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

- Υπάρχει συνεργασία με τους εκπροσώπους άλλων δογμάτων, Γραφεία των οποίων υπάρχουν επίσης στις Βρυξέλλες ?

Η συνεργασία υπάρχει και δεν είναι καθόλου τυπική αλλά ουσιαστική. Π.χ όταν στη Νίκαια συντάχθηκε το προοίμιο για τη χάρτα της Νίκαιας, παρατηρήσαμε ότι παραλήφθηκε η λέξη Χριστιανισμός. Ήταν απαίτηση του Λιονέλ Ζοσπέν η απάλειψη της λέξης. Όλοι μαζί κάναμε μία συντονισμένη προσπάθεια για να αναφερθεί, χωρίς ωστόσο να πετύχουμε αλλαγή της απόφασης αυτής. Όμως, πιστεύουμε ότι ελήφθη το σήμα, ότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη, μια φωνή που είναι πολύ ισχυρή, η φωνή της Εκκλησίας. Να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η αντίδραση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας Μακαριωτάτου κ. Χριστοδούλου αλλά και εκπροσώπων χριστιανικών ομολογιών.

Ξέρετε, τώρα στη Γαλλία όλοι επικαλούνται το στοιχείο του Χριστιανισμού .Μάλιστα η Le Monte, σε άρθρο της, με σκωπτικό τρόπο αναφέρεται στον Ζοσπέν, ο οποίος πολύ πρόσφατα δήλωσε ότι διαβάζει τους Πατέρες της Εκκλησίας κάθε μέρα!

- Η Ορθοδοξία έχει δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ορθοδοξία είναι μία πολύ ζωντανή φωνή στην Ευρώπη, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Βέβαια η Ρωσία, μία μεγάλη ορθόδοξη χώρα, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως στην Ελλάδα, τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού εκφράζει η Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία. Ελληνικές μειονότητες υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και ορθόδοξοι υπάρχουν παντού. Στις Βρυξέλλες συνηθίζουν να λένε: «κανένας δεν περισσεύει, όλοι έχουν τη θέση τους».Μπορεί να μην ακούγεται με θεαματικό τρόπο η φωνή της Ορθοδοξίας, είναι ωστόσο μία φωνή με κύρος.

- Να έρθουμε τώρα, στο Γραφείο μας στις Βρυξέλλες και στα μελλοντικά σχέδιά σας γι’ αυτό.

Το Γραφείο της Εκκλησίας συμπλήρωσε στις 15 Νοεμβρίου ένα χρόνο. Ο Κανονισμός λειτουργίας του είναι έτοιμος, και στις αρχές αυτού του χρόνου περιμένουμε την έγκρισή του από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Έχει συνταχθεί τεχνική μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου που αγοράσαμε, το οποίο είναι έκτασης 900 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι στιγμής έχω δύο συνεργάτες, που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη λειτουργία του. Ελπίζω ότι μετά την ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένας χώρος φιλοξενίας για τα στελέχη της Εκκλησίας που θα εκπαιδεύονται. Πιστεύω ότι μετά από μία πενταετία θα έχουμε στελέχη πλήρως κατηρτισμένα σε ευρωπαϊκά θέματα. Επίσης, σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε μια βιβλιοθήκη, που θα περιλαμβάνει βιβλία για την Ελλάδα αλλά και τις δραστηριότητες της Εκκλησίας.

- Συμπληρώνοντας ένα χρόνο στις Βρυξέλλες, τι εντύπωση έχετε αποκομίσει από τις επαφές σας με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές αλλά και με εκκλησιαστικούς και εξωεκκλησιαστικούς παράγοντες;

Δεν βρήκα ποτέ κλειστή την πόρτα. Αντίθετα, όλοι με ενδιαφέρον ζητούν να μάθουν τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας πάνω σε σύγχρονα θέματα. Και με όλους υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία. Στο σημείο αυτό θέλω να μνημονεύσω την πολύ καλή ατμόσφαιρα και σύμπραξη που υπάρχει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα

- Η αλλαγή του νομίσματος και η προσαρμογή σ’ αυτήν των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών, είναι ένα μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους. Η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Υπουργού, του κ. Χριστοδουλάκη, ζήτησε τη βοήθεια της Εκκλησίας, η οποία και ανταποκρίθηκε με τη διανομή κατατοπιστικών φυλλαδίων. Πιστεύετε ότι οι έλληνες πολίτες είναι ενημερωμένοι τόσο, όσο οι κάτοικοι π.χ. του Βελγίου ή της Γαλλίας;

Ο ρόλος του κληρικού που έχει επαφή με το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικός, καθώς έχει μια πολύ ουσιαστική δυνατότητα επικοινωνίας με το λαό.

Τις λίγες ημέρες που βρίσκομαι στην Αθήνα διαπίστωσα ότι η ενημέρωση που γίνεται εδώ δεν υστερεί σε τίποτε από την ενημέρωση στη Γαλλία ή στο Βέλγιο. Θεωρητικά τουλάχιστον, νομίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν τις ίδιες ευκαιρίες να ενημερωθούν.


Προηγούμενη σελίδα